דאפל
אני מתייחס במלוא הרצינות להצעתך להשוות בין חויות של סמים לחויות אקסטטיות ומיסטיות.
איני מסכים כלל לכך שהנביאים (חלילה) השתמשו בחומרים כאלו. כמובן זה לא ניתן להוכחה, אבל כמדומה שיש ראיות נסיבתיות להפך.
אולם עניני היה להשתמש במה שקורה בנטילת סמים, שזה נושא שנחקר בהרחבה, כדי להבין תהליכים אקסטיים במוח ואולי בנפש אם נרשה לעצמנו להניח את קיומה.
אולי ראוי לציין שזה נושא שעסקתי בו במקצת (לא הסמים אלא הקריאה עליהם, האם צריך לומר זאת?). ואני סבור שיש הרבה מאד ללמוד מכך.
ככלל, הניתוח של חויות אקסטטיות הוא נושא מרתק מאד לגבי מכל מיני זויות. אשמח מאד להרחיב בנושא, ואם תוכל לתרום לכך, מה טוב.
איני יודע אם מותר לשאול. אם לקחת סמים, תוכל לתאר מה שאתה חווה. תיאור פנומנולוגי כזה יכול להוות חומר ראשוני לניתוח. אולם הייתי מעדיף להקצות לכך אשכול נפרד. שנית, ראוי באשכול כזה להוסיף הערת אזהרה למעיינים שלא יראו בו המלצה על שימוש בסם.
ספציפית לגבי מה שהצעת כניתוח המשפט על "יושבים ונהנים מזיו השכינה", סבורני שההקבלה ששירטטת אינה נכונה ולא זו הכוונה במילים שלקחת כבסיס להשוואה.
כמובן, הפירוש המדוייק של מילים אלו הוא הוא נושא האשכול שלנו. וכל הצעה צריכה להיבדק ברצינות , אם כי יש להביא בחשבון את הרקע התרבותי של האומרים (לשון אחר: את יראת השמים שלהם).