בית פורומים עצור כאן חושבים

יושבים ונהנים מזיו השכינה (?)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/10/2010 09:07 לינק ישיר 

אהבה, זה הרבה פחות כואב משחשבנו

18.10.10 | 07:36  רונה מור

מדענים טוענים כי התשוקה המלובה בלהט המפגשים הראשונים של מערכת יחסים יכולה להרגיע כאבים ממש כמו משככי כאבים וסמים

תגיות:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 09:24 לינק ישיר 

למה זה לא יאומן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 09:38 לינק ישיר 

הנה

בכתבה שלונקקה על האהבה, מוכח כמה "אהבה" שנראית כמושג נפשי והנאה רוחנית. היא סך הכל תוצאה של פעילות נוירופיזיולוגית מוגברת. [אשר הופכת לתחושות סובייקטיביות\נפשיות].

בהינתק המערכת הנוירו-כימית. לא תהיה מושג אהבה בנמצא.

אם כי התחושות הסובייקטיביות עצמם הם דבר אחר מהחומרים והפעילות הכימית והנוירופיזיולוגית. וייתכן שבעולם-אחר, יש להם קיום בלא תשתית גופנית. אבל אז גם יכול להיות קיום להנאת מאכל וכד'.
וזה כבר קשור לבעיה הפסיכופיזית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 11:50 לינק ישיר 

הרמב"ם הגדיר את תכלית השלימות (של הפילוסופים והנביאים) כ"דביקות"של הנפש ב"אין סוף" 
 (שמגיעה לדעתו ע"י התבוננות שכלית)
וכן הרמח"ל למרות השוני הקיצוני ביניהם היגיעו לאותה  מטרה סופית
 (כל אחד במילים שלו)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 12:11 לינק ישיר 

ישראל
ומה זה מוסיף לאושרו והנאתו של האדם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 12:15 לינק ישיר 

והרמב"ם אכן כותב שכל זמן שנמצאים בגוף אין יכולת להשיג את החוויה הזו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 12:20 לינק ישיר 

אבל הרי לפי חז"ל  לנשמה אין כל אפשרות להנות רק מריח

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2013 22:42 לינק ישיר 

דומני שב'ראיה שכלית' הכוונה לשכל מסתכל, להבדיל משכל חושב, והיא סוג של תפיסה שכלית התופסת דברים באחת, מבלי צורך לעבור שלבים כמו בתהליך מחשבתי רגיל. למשל אתה מתבונן בשרטוט של סודוקו ומיד רואה את פתרונו השלם. נראה לי שסוג דומה לה מצוי אצל מתמטיקאים [אבל לא אצלי :( ].   

ראיה שכלית מופיעה אצלנו במדרשים על פרשת בראשית. 'כך היה הקדוש ברוך הוא, מביט בתורה ובורא את העולם'. [בראשית רבה] 'וכשברא הקב"ה את עולמו נתיעץ בתורה וברא את העולם' [תנחומא]. מביט ומתיעץ הכוונה לאותה ראיה שכלית. יש לשים לב לעוד שני מושגים ב'בראשית רבה'. 'מדעת אומן' ו'אמון פדגוג'. דעת אומן הוא דעתו של האומן האדריכל. פדגוג הוא העבד המלווה את הנער 'פאיס' בלכתו 'אגו' ללמוד, ומשגיח עליו. אנחנו נמצאים כאן במחשבה אפלטונית שחדרה אל המדרש שלנו. הקורא המעוניין יפנה לדיאלוג 'פיידרוס'  שם מתואר המסע של הנפש אל הראיה השכלית של האידאות, ואת מה שהיא צריכה לעשות כדי להתכונן לכך. משל המערה בתחילת הספר השביעי של 'המדינה' עוסק בהמחשה של הראיה הרגילה והראיה השכלית, והאוביקטים השונים של כל ראיה. סיפור המערה הוא המחשה של משל הקו המחולק בסוך הספר הששי של ה'מדינה', שענינו בסוגי המציאות השונים, ובהכרה המתאימה לכל סוג. האדריכל האומן או הדמיאורג יוצר העולם של אפלטון, המביט באידאות ובורא את העולם על פיהן, ראו ב'טימאיוס'.

גם אם השתנו הדימויים ועולם האידאות אינו מצוי עוד אי שם מעבר לשמים, ההשקפה האפלטונית מונחת ביסוד תורת ההכרה שלנו. ויש לה חשיבות עצומה. המחשבה היוונית הזו מתעוררת בהקשר של המתמטיקה והנסיון להסביר כיצד היא מתאימה לעולם ויכולה לתאר אותו מראש, שאלה הקיימת עד היום.

לדיאלוג 'טימאיוס' גם השפעה גדולה על המחשבה התאולוגית, ל'פיידרוס' השפעה על תורת הנפש.

דבריו של רב הם דרשה. כדרך שאין מקבלים את האדם כיושב ממש במערה האפלטונית, כך אין לקבל דרשה זו כתאור עובדתי של הנעשה בעולם הבא אלא כדרשה בלבד. נדמה לי כי העוסקים בעולם ההלכה המעשי ואינם מורגלים בספרות יפה, נוטים לקרא הכל כעובדה של מציאות ממש ובאים לידי טעות הבנה.  
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2013 11:03 לינק ישיר 

בעל בעמיו

דברי הרמב"ם ראויים לניתוח מפורט. הנה כמה שאלות:

מה טיבה של דבקות זו? מה הרכיבים בנפש שלנו שמאפשרים אותה? מה התיאוריה האונטולוגית (=מה יש במציאות) שמאחוריה?

יתכן שיתברר שהמוות הוא פשוט העדר הפרעות מצד כל מה שאינו שכל ודבקות שכלית. וזה לפי הרמב"ם, שאצלו נמצא יש שנקרא "שכל" והוא, כחלק מתפיסת המציאות הרמבמיסטית, מתחבר ומזדהה עם אוצר השכילות של היש העצום הנקרא "שכל פועל".

כשלעצמי, איני מצליח להבין איך הרמב"ם מצא משמעות ניתנת להבנה בתיאוריה זו המיוחסת לאריסטו. ועל כל פנים, רחוק בעיני שתפיסה זו מתאימה לחז"ל.

ירוחם

ציין נא למקור שממנו משתמע שהנפש של המת מסוגלת להנות רק מריח.

זכור לי ששד"ל כותב כי האמירה בפסוקים כי הקרבן הוא "לריח ניחוח" באה כדי לקרב להבנה האנושית, ובוודאי של מי שרחוק מתיחכום פילוסופי, את היות ה' רחוק ושונה מכל היפעלות. והריח הוא התחושה הפחות פיזיקלית שיש לנו.

אני מניח שכך יש להבין את האמירה שציטטת, לא שבאמת נהנים מריח.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2013 11:16 לינק ישיר 

עודד וולאנד

כתבת דברים חשובים ויקרים, ויש הרבה מה לומר אפילו על קטעים קצרים מהם.

אשתדל ככל שיתאפשר.

כתבת

דומני שב'ראיה שכלית' הכוונה לשכל מסתכל, להבדיל משכל חושב, והיא סוג של תפיסה שכלית התופסת דברים באחת, מבלי צורך לעבור שלבים כמו בתהליך מחשבתי רגיל. למשל אתה מתבונן בשרטוט של סודוקו ומיד רואה את פתרונו השלם. נראה לי שסוג דומה לה מצוי אצל מתמטיקאים [אבל לא אצלי :( ].  

זה תיאור נפלא של ראיה התופסת בבת אחת. והוא מבוסס, אני משער, על דברי קאנט על יכולתו של היש העליון.

אני מוסיף:

החשיבה שלנו, לפי המינוח והתיאור הקאנטיאני, היא דיסקורסיבית. כלומר עוברת ממושג למושג, משלב לשלב. זו התקדמות לוגית, המקשרת בין רעיונות שכל אחד נתפס בנפרד. (יש כאן פן פסיכולוגי או פנומנולוגי, איך זה קורה, ויש פן לוגי, איך הדברים מתקשרים. לא תמיד זוכרים להפריד ביניהם).

ההתבוננות של היש העליון הזה שוולאנד מתאר מסוגלת לחבר את כל השלבים בו זמנית. אבל, אם זכור לי נכון, זה פשוט קיצור דרך, כאילו כל השלבים נתפסים בו זמנית. לא שאפשר להבין, נניח, את השלב הראשון והאחרון במנותק מן הקטעים האמצעיים.

דוגמא:

א. כל החתולים ירוקים.

ב. כל מה שירוק מסוגל לבצע פוטוסינתזה (לשחרר חמצן מתוך תרכובות באטמוספירה).

ג. כל מה שמסוגל לבצע פוטוסינתזה מסוגל לספק לעצמו חמצן.

ד. כל מי שמסוגל לספק לעצמו חמצן יישאר בחיים בכל תנאי.

מכאן שהחתול "סוקרטס" יישאר בחיים ולא ימות מהעדר חמצן.

כמובן, לא כל המשפטים נכונים. אבל הטיעון תקף.

השכל הדיסקורסיבי, שלנו, יעבד את המשפטים ויגיע לסוף ויגלה שזה תקף. השכל המתבונן יגיע לתובנה בזינוק אחד. אך האם זה לא בגלל שהוא רואה את כל השלבים בו זמנית? למשל, אחת התוצאות היא שהשכל הזה חייב להכיר גם את השלבים האמצעיים. וזה חלק מיכולתו המיוחדת.

יש לשים לב שהכרות עם הכללים שמשמשים בסיס לטיעון עדיין לא תספיק כדי לדעת מה יהיה בגורלו של החתול "סוקרטס" אלא אם כן ידוע, גם לשכל המתבונן, ש"סוקרטס" הוא חתול. כלומר, צריך גם הכרת המציאות ברמה של פרטים ולא רק של כללים.

עד כאן לענין סוגי השכלים הקנטיאניים, הדיסקורסיבי והמתבונן, והיתרון המוגבל של השכל המתבונן כפי שאני מבין וכפי שאני זוכר. ואם טעיתי נא לתקן.

מכל זה אני מוציא את האבחנה הבאה: יתכן שלקאנט השכל האלוקי הוא אכן רק שכל מתבונן. אבל יש שיטות אחרות, ולפיהן האלוקים מבין לא דרך שכל במובן שלנו. זה כמובן לא אפשרי עבור קאנט, שאצלו התבונה שולטת בכל, והתבונה היא מה שתואר לעיל בזכות ניתוח טרנצנדנטלי (אצל קאנט: התבוננות של התבונה בעצמה תוך הסקת מסקנות על אופי פעולתה מתוך התבוננות בפעולתה). זה חלק מהפילוסופיה הקאנטיאנית. מה שמתגלה בניתוח הפילוסופי שלו לגבי אופי הפעולה של התבונה נכון לגבי כל תבונה ולא רק לגבי האדם, וזה נכון לגבי המציאות, כי אין מציאות אלא כזו שנתפסת בתבונה (תמיד הפריע לי אצל קאנט שהוא הניח שמה שיש בתבונה המוכרת לו זה כל מה שיש ואין בלתו).

מזה אני מפיק עוד:

החלת מיגבלות קאנטיאניות לגבי אלוקים זו תפיסה צרה למדי של אלוקים. לקאנטיאני יש סיבות טובות להניח שזה כך, אבל אני סבור שזו תהיה טעות להצטמצם לגישה הזו, אם כי להכיר אותה זה כדאי מאד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2013 11:21 לינק ישיר 

המשך דיון בדברי עודד וולאנד

כתבת

א. ראיה שכלית מופיעה אצלנו במדרשים על פרשת בראשית.

ב.
יש לשים לב לעוד שני מושגים ב'בראשית רבה'. 'מדעת אומן' ו'אמון פדגוג'. דעת אומן הוא דעתו של האומן האדריכל. פדגוג הוא העבד המלווה את הנער 'פאיס' בלכתו 'אגו' ללמוד, ומשגיח עליו. אנחנו נמצאים כאן במחשבה אפלטונית שחדרה אל המדרש שלנו.

שני ציטוטים אלו מצביעים על נסיון לנתח את דברי חז"ל לפי מקורות פילוסופיים, האחד מאוחר של קאנט, והשני בן הזמן של אפלטון.

אלו נסיונות מעניינים וחשובים, אבל סבורני שהם אינם בהכרח נכונים.

מדוע?

מפני שאיני מסכים להנחות היסוד של הניתוח של וולאנד.

אני מסכים שלכל טקסט יש הנחות יסוד פילוסופיות (אולי לא מודעות, אך כאלו שבעל הטקסט יצטרך להסכים להן במתודה הסוקרטית-בני בראונית כלומר לתשאל את המחבר עד שישים לב להנחות היסוד הלא מודעות וייאלץ להסכים להן או לוותר על הטקסט).

אבל איני מסכים שהנחות היסוד הפילוסופיות של המדרשים האמורים הן אלו של קאנט.

לגבי התיאור של אלוקים והחכמה האלוקית כפדגוג וכו', נכון שיש כאן מונח יווני, אבל האם זה אומר שיש כאן השפעה יוונית?

ומהי בכלל השפעה?

בכל אופן, לדעתי שלי חז"ל יכלו ליצור רעיונות משלהם שיקבילו לרעיונות של פילוסופים, וזאת בגלל שיש הקבלה פנומנולוגית בין כל החכמים המתבוננים מפני שאנו כולנו מסתכלים על אותן תופעות.

לפיכך, דמיון רעיוני אינו בהכרח מצביע על השפעה.

לגבי הגישה של השפעה, יש חוקר (ווייס? שכחתי את שמו) שכמדומה פתחתי עליו אשכול, או שהיה ראוי לפתוח אשכול, שעסק הרבה בזיהוי השפעות יווניות בדברי חז"ל. המקבילות שלו, סליחה על הביטוי, מוקצנות עד גיחוך.

זה לא אומר שלא היו השפעות. ואפשר לחפש ואפשר כמעט להוכיח. לגבי הטענה של וולאנד כאן, לא השתכנעתי. אבל זה כמובן יכול להיות חסרון שלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2013 11:22 לינק ישיר 

וולאנד כתב

דבריו של רב הם דרשה. כדרך שאין מקבלים את האדם כיושב ממש במערה האפלטונית, כך אין לקבל דרשה זו כתאור עובדתי של הנעשה בעולם הבא אלא כדרשה בלבד. נדמה לי כי העוסקים בעולם ההלכה המעשי ואינם מורגלים בספרות יפה, נוטים לקרא הכל כעובדה של מציאות ממש ובאים לידי טעות הבנה. 

זר איקונים ירוקים לעודד.

אלו דברים יקרים מאד שצריך ללמד כחלק מתוכנית הלימוד אצלנו, ואם תהיה אי פעם ליבה, או לא, צריך לצרף זאת.

אולי בניסוח קצת אחר.

יש תיאורים ספרותיים או מליציים (כלשון הראב"ם) או מטאפוריים (בלשוננו היום). וצריך להבין שגם חז"ל השתמשו במונחים כאלו ומשלים כאלו וידעו שזה מה שהם עושים. אבל אחרונים טעו לחשוב שמטאפורה יכולה להיתפס כמציאות (וזה גם שורש הדמיונות הקבליים ועוד).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2013 16:19 לינק ישיר 

הרב מימוני
 לפי הבנתנו הגוף מת הנשמה לא מתה. הגוף מרקיב הנשמה לא. ולכן ממה שהנשמה נהנתה בחיי הגוף היא ממשיכה להנות ממנה גם לאחר מות הגוף. נדמה לי כי בכל מוצש"ק אתה מברך על הבשמים, בכדי לחזק את הנשמה- כי הנשמה היתירה עוזבת אותה.  אבל אם מקורות?-

ברכות דף מג..

מנין שמברכין על הריח - שנאמר: +תהלים ק"נ+ כל הנשמה תהלל יה, איזהו דבר שהנשמה נהנית ממנו ואין הגוף נהנה ממנו - הוי אומר זה הריח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2013 19:43 לינק ישיר 

אפלטון חי באתונה, במאות החמישית והרביעית לפני הספירה. הוא קודם בחמש מאות שנים לפילון מאלכסנדריה, בשש מאות, שבע מאות שנים לתנאים.   הרעיון האפלטוני בדבר האל-אדריכל המביט באידאות ובורא את העולם, הוא חלק ממבנה מחשבתי ענק ומפותח מאד,  מבנה יחידאי אשר כל התרבות המערבית נשענת עליו ומתמודדת אתו עד היום. כל אדם המזדמן ליד פסנתר יקיש עליו כמה צלילים, ואולי, במקרה איזה אקורד נעים לאוזן, זו עדיין איננה סימפוניה אפילו לא שיר של פעוטות. השאלה המכרעת היא מה ביכולתך לעשות עם כמה צלילים שהקשת על הפסנתר. אפילו היה בעל המדרש על האל המביט בתורה גם בעל הרעיון הרי שלא עשה אתו דבר, משמע, לא עמד על היכולת הגלומה במשפט הזה. אבל המרכיבים ברעיון שלו כה זהים למקור עד כי אי אפשר ליחס לו אותם אלא כעדות למביא דעה ידועה. אין מנשלים בעל רעיון מבעלותו כיוון שפלוני חזר על דבריו אלא מעירים לפלוני כי כבר היה מי שקדם לו.    

מאד חבל על כי רבותינו לא כתבו על עצמם, היכן למדו, ממי למדו, מה קראו, עם מי שוחחו והתווכחו. נשאר לנו מידע מצומצם מאד, קטוע, מיד שניה, שלישית או יותר. בכל זאת הם חיים בעולם שיש בו הרבה מאד זרים והקהילות שלהם אינן סגורות ומסוגרות כפי שאנחנו מכירים במקומותינו. אנשים עוברים ממקום למקום, סוחרים ביניהם, מוצאים עניינים משותפים, משוחחים ומעבירים דעות ורעיונות. כניסת מלים זרות לשפה היא תמיד עדות להשפעה תרבותית.

התרבות ההלניסטית נפוצה בכל אגן הים התיכון והיא בעלת השפעה עצומה. מלים יווניות רבות חדרו לשפה שלנו ונטמעו בה, יחד עמן גם רעיונות שונים. אנחנו מכירים היטב את פילון, פילוסוף יהודי מפורסם מאלכסנדריה, בן המאה הראשונה לספירה מאלכסנדריה. הוא הושפע עמוקות מאפלטון ומהמחשבה הסטואית. את כתביהם קרא במקור היווני.  כמוהו משכילים יהודיים אחרים שם, מהם שחיברו כמה מן הספרים החיצוניים העוסקים בספרות החכמה. 'חכמת שלמה' הוא ביטוי סטואי מובהק. ארץ ישראל לא יכלה להתחרות באלכסנדריה, אבל גם כאן גם בסוריה ישבו משכילים אנשי שיח. חז'ל שבא'י כנראה לא ידעו קרא וכתוב ביוונית, אבל רעיונות מחשבת יוון הגיעו אליהם מתוך שיחות ושמועות, אי אפשר היה להימנע מכך בכל שיחה אינטלקטואלית, ואין להתפלא כלל כאשר חכמים חוזרים על רעיונות אלו.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > יושבים ונהנים מזיו השכינה (?)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.