שותף סוד, אליעזר וכולם
נחלק את הדברים שעלו כאן לפי סוגים.
א. יש ערך רב לתרומה של כל אחד. ואם ירוחם חש שיש טרוניה עליו, זה נובע מאי הבנה שאולי גרמתי לה. כוונתי היתה שרק הומור סותם את האשכול. וזה ודאי לא מלאכתו שלו. ממה שאני מכיר, בדרך כלל הבדיחות שלו מאירות את הנושא באופן הומוריסטי, ואם חושבים ומפענחים, יש כאן תגובה ענינית שמולבשת בבדיחה.
ב. לגבי אלו שהציעו שהכותב יבהיר שהוא מצפה לאשכול בלי בדיחות ורק בתחום שהוא פתח - זה בדיוק מה שכתבתי. רק שציינתי שבמקום שיעשה זאת בהודעה הפותחת, ואז היא נשכחת כשעוברים לדף הבא, זה יבוא לידי ביטוי בסימון בכותרת. אז כל פעם שרואים את הכותרת ובוחרים להיכנס לאשכול יודעים מה תנאי הכתיבה. האם זה נורא כל כך? במפורש כתבתי שאלו יהיו מקרים יוצאי דופן.
ג. לשותף סוד - יש הלכות או מה שנחשב להלכות מחייבות לגבי לימוד תורה לגוי, לאשה, לתלמיד שאינו הגון. אני עצמי איני מצפה להיזהר ולא להיכשל בכך. יש לנו קוראים וקוראות, חלקם ודאי יוגדרו כ"בלתי הגונים" מפני שאולי הם שנו ופירשו (או לא שנו ולכן פירשו) וחלקם עדיין אינם שומרים מצוות ולומדים לא בטהרת הידים (נניח) וכו' וכו'. אולי יש אפילו גויים שמעיינים כאן. ובוודאי שיש נשים.
אולי כדאי לפתוח אשכול ייחודי על שאלה זו, כי זה נושא מעניין מאד. להביא את המקורות ולנמק. כמדומה לי שיש סיבות שונות להקל בדבר.
ג. אליעזר היקר, מדבריך האחרונים הבנתי כעין זלזול במה שנראה לי חיוני: שמירה על מתודולוגיה של דיון בפורום. אם אין לנו מתודולוגיה, אין לנו כלום, יש לנו כללי דיון כדי שנישאר בנושא הראשי (טוב, עם סטיות קלות להומור), שננמק ולא נסתפק בציטוטים ארוכים ובלי הסבר, וכל מה שאנו משתדלים להתרחק ממנו בפורום שלנו.
אדרבה, מאד הייתי רוצה שהפורום שלנו יהיה מחכים את כל המשתתפים בו. אתה לא?
ד. ושוב לאליעזר. אתה הרשית לעצמך לחשוף את עצמך. זו זכותך. אבל דע שיש כאן כאלו שאינם יכולים להשיב באותה מטבע. זה אפילו יוצר אצלם תחושה שהם לא בסדר. וזה לא נכון. במיוחד החרדים בינינו אנוסים שלא לרמז על זהותם (גם אני). בקשה להזדהות נקראת הזמנה לאאוטינג. זו פריצה של אחד הכללים החשובים ביותר של הכתיבה בפורום אינטרנטי. (צריך לנמק למה אבל בינתים אסתפק בדיווח שזה כך. ראה גם בחוקת הפורום).
ה. וכן, אני בהחלט בעד קפה חריף וחזק, במיוחד בשעה כזו...