בית פורומים עצור כאן חושבים

עיונים ותמיהות בתפילה ובמנהגים וכ'

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/12/2010 23:15 לינק ישיר 

גם שם לא מצאתי.
אולי אתה מתכוון למחלוקת הקדומה המובאת בטור עצמו שסב, האם להטיל את העפר על המת [כשהוא עטוף בתכריכין] או על לוח שמעליו כמנהגינו היום.

איך שיהיה זה לא קשור למנהג הזוהרי של דחיפת חול בין העפעפיים לעיניים!.
זהו בזיון המת ממש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2010 23:18 לינק ישיר 

לפחות דבר אחד למדתי - לא להעתיק דברים מאתרים מפוקפקים. אבל את דברי הזוהר טרם הבאת (ומה שהביא ירוחם, לא לגמרי קשור, לפחות כך נדמה לי).

תוקן על ידי אליעזרט ב- 04/12/2010 23:20:16

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2010 23:23 לינק ישיר 

בעל הגדה
אני לא מוצא את הזהר הזה- אגב הוא גם לא הגיוני שיהיה כתוב כך בפ' ויהי- כי הרי את יעקב אבינו חנטו המצרים- ואני בטוח שמחבר הזהר יהיה מי שיהיה ידע כי בחניטה מוצאים את העינים,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2010 23:26 לינק ישיר 

הזוהר נמצא בדפו"י ויחי רכו א.  אמר אוליפנא מפרקין דרב ייסא סבא וכו' ליבעי ליה (לבר) לנגדא עפר על עינוי.
האמת שבזוהר לא ברור היכן הבן ישים את העפר בתוך העין או על העפעפיים מבחוץ.
המנהג העכשוי נובע מהספר מעבר-יבקhttp://www.hebrewbooks.org/11774

תוקן על ידי בעלהגדה ב- 04/12/2010 23:57:49

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2010 15:45 לינק ישיר 

"והדליקו נרות בחצרות קדשך"

אלו נרות? האם הכוונה למנורת הזהב? א"כ, מהו 'בחצרות קדשך'? יותר מתאים 'בהיכלך' וכד'.

האם יתכן פירוש אחר, שהדליקו נרות לכבוד השמחה, לכבוד הניצחונות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2010 16:19 לינק ישיר 

אברהם
ודאי שלא את המנורה שכאמור לא היתה בבית שני לפני ובזמן המרד כך בירושלמי כך בתוספתא חוצ מהגמרא בשבת בבלי שיש לה סיפור ניסי משלה. .    רק לאחר מאה שנה  הורדוס יצר את מנורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2010 16:23 לינק ישיר 

שלום לך ידידי ורב חביבי ציס"ע
ירוחם שליט"א

אתה קצת מפליא אותי. והרי מקובל מקדמנא דנא וכן מבואר בשס בבלי, כי אחד הניסים המשמעותיים בזמן החשמונאים בבית שני היה: שלא מצאו שמן להדליק במנורה עד שמצאו פך קטן שהספיק לשמונה ימים... 

כיצד זה מסתדר עם ההיסטוריה שהבאת כאן???

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2010 16:34 לינק ישיר 

אברהם
בפיוט של הקליר "אעדיף כל שמונה" מושכרים כל עניני חנוכה פרט לנס פך השמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2010 16:34 לינק ישיר 

אברהם ידידי
הרי כתבתי במפורש שנס פח השמן מופיע בג' שבת- אבל הבעיה שרק שם בבלי. ובספרות הא"י ככולה הסיפור הניסי הזה יוק, לא בירושלמי לא בתוספתא לא במשנה לא באגדתא לא בספר מקבים ולא ביוספוס, בתוספתא ובירושלמי מופיע כי הדליקו בחוץ על שיפודי עץ ולאחר זמן ציפו אותם.

מגילת תענית  הסכוליון

ם מה ראו לעשות חנכה זו שמנה ימים אלא בימי מלכות יון נכנסו בני חשמונאי להיכל ובנו את המזבח וסדוהו בסיד וכל שבעת הימים היו מתקנים בכלי שרת. חנכת בית חשמונאי לדורות ולמה היא נוהגת לדורות אלא שעשאוה בצאתם מצרה לרוחה ואמרו בה הלל והודאה והדליקו בה נרות בטהרה לפי שנכנסו יונים בהיכל וטמאו כל הכלים ולא היה במה להדליק וכשגברה יד בית חשמונאי הביאו שבעה שפודי ברזל וחפום בבעץ והתחילו להדליק. ומה ראו לגמר בהם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2010 16:42 לינק ישיר 

ירוחם, אני ממש מופתע. פעם ראשונה שאני שומע על כך. האם להשיב לומר לי:

א- אלו מקורות מהימנים יש לנו על זמן הופעתה של המנורה.
ב- מהו בכל אופן מקור הגמ' לנס המיוחד הזה (ר"ל, סביר שיהיו אי דיוקים היסטוריים בקשר לתקופת המנורה. אבל סיפור כ"כ פנטסטי של נס פך השמן, הוא לא דבר שצץ יש מאין ונכנס אחר כבוד ללא ביקורת היסטורית לתוך דפי התלמוד. ועל כן סביר להניח שהוא כן מבוסס על עובדות היסטוריות מהימנות).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2010 16:48 לינק ישיר 

אברהם
אם ברצוננו להיות חצי חוקרים (ואנחנו לא חייבים להיות כאלו) נטען ונאמר שספור פך השמן, שלא היה מרכזי ולא עליו קבעו את החג, הפך להיות מרכז החג אחר שבטלה העצמאות המדינית.
אם אתה רוצה תוכל לעיין בצפנת פענח הלכות חנוכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2010 17:02 לינק ישיר 

מיוסיפוס יש אפילו ראיה עקיפה לכך שלא הכיר מנהג הדלקת נרות חנוכה:

בקדמוניות, הוא דן בשמו של "חג האורים" ומעלה את ההשערה שהחג נקרא כך על שם "אור הנצחון" הגדול שהיה לנו [או משהו כזה].

לפי המשנת יעבץ, יש מחלוקת בין הרמב"ם לראב"ד אם הדלקת נרות חנוכה תוקנה אחרי חורבן הבית השני או לפני כן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2010 18:18 לינק ישיר 

אברהם ידידי

אתה כותב דפי גמרא- טעות בידך, הנס הזה מופיע ברבע דף בלבד,
וכאמור בשום מקום אחר, במקומות רבים אחרים מופיע שהדליקו על שיפודים.

http://www.hydepark.co.il/topic.asp?topic_id=1723117&forum_id=1364

תוקן על ידי ירוחםשם ב- 05/12/2010 18:26:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2010 19:32 לינק ישיר 

ירוחם בזמנך למדו בש"ס בכרך אחד , שם היו ארבעה דפים בדף אחד היום לומדים בש"ס שוטנשטיין, לובלין מערבא, קוץ ודרדר ושם כל דף נחלק לשמונה דפים ממילא שאלתך התייתרה .[המספר נלקח מנס חנוכה ולאו דווקא]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2010 19:33 לינק ישיר 

ד"א השיפודים הוא קצת ראיה שקני המנורה היו ישרים [אלכסוניים?] ולא עגולים . מהי דעתך בנידון?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עיונים ותמיהות בתפילה ובמנהגים וכ'
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 47 48 49 ... 70 71 72 לדף הבא סך הכל 72 דפים.

bholext