|
|
| נשלח ב-25/12/2010 22:06 |
|
| |
ארתח, כתבת:
"השתמשו בסימן קלאסי כסגולה סמלית לזכרון". האם יש בידך להציע תופעה דומה? (הסימן לשנה טובה שהבאת למעלה אינו ממין העניין).
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2010 22:21 |
|
| |
אם אתה מצפה לדוגמא שתענה על כל המרכיבים, דהיינו שתהיה היא עצמה "סימן קלאסי כסגולה לזיכרון", אזי לצערי אין לי דוגמא. וגם איני מאמין בחוב להביא דוגמא לכל תופעה ספציפית בכדי שתהיה מתקבלת. אבל אם אתה מתכוין למובן הרחב יותר של דוגמא, דהיינו להראות שענין כזה תואם לתרבות הכללית, אזי בהחלט יש דוגמאות רבות, והסימן לראש השנה הוא גם אחת מהן. בשעה סמלית, אדם מסמל את הרצון שלו במעשה סמלי, את תחילת השנה הוא מושח בדבש, ואת סוף הלימוד של נושא מסויים, הוא מושח בסימן המועיל לזיכרון, הנה, הוא זוכר על פה את כל עשרת בני רב פפא המסבכים כל לומד. אגב, יש הלמדים מדברי רב האי כי ההדרן לא נאמר רק על ידי המסיים, אלא כמתכונת של דו שיח בין הקהל לבין המסיים. (לענ"ד אינו מוכרח בדבריו). בכל אופן לפי דבריהם, אפשר שהקהל היו אומרים לו את כל שמות בני רב פפא בהתרסה, כל כך הרבה שמות נראה אותך זוכר, והמסיים הבקי היה מסלסל בלשונו ופוצח באמירת הסימן, להראות עוצם זכירתו. הרי עצם ההדרן הוא "נחזור עליך מסכת פלונית", וכשאתה מתחייב לחזור, אתה מתרגל את הסימנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2010 22:31 |
|
| |
רב האי גאון כותב: 'ואמרו כי יש בו קבלה להסיר שכחה'. מפשטות הדברים נראה שרב האי גאון מצטט את הידוע לו ממה שאחרים אומרים, 'כי יש בו קבלה להסיר שכחה' - כמעין לחש נחש (משהו דומה לאבראקאדברא).
ההסבר שלך הוא רחוק למדי, ועושה רושם שאתה מכניס רציונליות למקום שהוא איננו (מעין זה שהרמב"ם עושה לכל מיני מקורות קדומים שהוא מכניס בהם את הפילוסופיה האריסטוטלית, שכנגדו יצאת אתה או חבריך).
תוקן על ידי אליעזרט ב- 25/12/2010 22:35:22
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2010 22:38 |
|
| |
לכל תופעה אפשר להתייחס ברמות שונות של רצינות, את אותו דבר שאני הסברתי בקלילות, אפשר להסביר ביתר כובד ראש, או אפילו למהול בקורטוב של מיסטיקה, ואולי גם במנה גדושה של מיסטיקה בלתי רציונלית בעליל. הכל לפי הביקוש וההיצע. בכל אופן סוג הסגולות והסימנים האלו מצוי היה בתרבות שלהם, כמו שהיו נוטעים צמח כשנולד תינוק, מעשה שיש לו גם גירסה מודרנית ביותר. וכיוצא בזה. לא נראה לי שאם אתה מסתיר בכובעך איזה שפן בדמות מנהג לטיני עתיק שהוא הוא אבי הסגולה הזו דייקא, אזי מדובר בהסבר יותר רציונלי.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2010 22:46 |
|
| |
'ואמרו כי יש בו קבלה להסיר שכחה' קיבלא הוא בארמית קמע, סגולה, ומדומה אני שכך בתשובה במקור
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2010 22:46 |
|
| |
ארתח, אני אדם גלוי ודובר אמת. זאת הפעם אין לי שום מקבילה חיצונית למנהג זה, ואשתדל לברר עם מומחים לדבר.
תחזל, האם תוכל להעתיק את המקור? כשהמקור כלשונו יהיה בידינו נוכל לעיין בהצעתך -- אבל פשטות הדברים, כפי שהעתיקם ארתח, אינו מורה כהצעתך.
תוקן על ידי אליעזרט ב- 25/12/2010 22:49:56
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2010 08:27 |
|
| |
חיפשתי את המקור ל'קיבלא' כקמיע ולא מצאתיהו, ואולי הוא בקאמה סוטרא? בערבית אל קיבלא הוא הכיוון הקדוש אליו מתפללים ואולי הוא מארמית "כנגד"
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2010 08:29 |
|
| |
כוונתי היתה ש'אברהקדברה', הביטוי שאליעזר הקביל לענינינו, מקורו באיזור מוצאו של הקאמה סוטרא, בסוטרא אחרא של העולם. ודורשי רשומות אמרו שהברהמינים המה יוצאי ירך אברהם כנודע, ומן המתנות שהעניק להם, שהם שמות הטומאה ר"ל, היה "אברא כדברה" רוצה לומר יברא בדיבורו. כי נודע אצל המקובלים ואצל אנ"ש שההבדל בין הכישוף לבין האות האלהי, שהכישוף יעשה איזה מעשה הנקרא מאגי"ה וטקס כל שהו"א, ואילו האות האלהי יחול בדיבור.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2010 18:29 |
|
| |
בענין השאלה מדוע אנו מברכים בברכות השחר בלשון שלילה ולא בלשון חיוב. לדעתי הדברים מורים שבאמת אין מקום לברך על שעשני כך או אחרת, ראשית משום שאין זה יותר טוב להיות כך או אחרת, ובכלל אולי יותר נוח לגוי או עבד או אשה, אשנית וזו הסיבה האמיתית משום שאין מקום לומר בכלל אם הייתי גוי או אם הייתי אשה, אמירה זו היא אמירה שאינה ניתנת להאמר והיא נשללת אפריורית, משום שכל דבר שאינני אני הרי אילו הייתי כך לא הייתי אני, והרי המין ודאי שהוא חלק מהותי מזהותו של אדם, וא"כ מה מקום יש להודות שעשני איש ולא אשה, הרי אם הייתי אשה לא הייתי אני, והרי את אחרים כן עשה האלוקים נשים, ועל כרחינו שההודאה כאן היא על יכולת מסוימת אשר ישנה בחיי איש ואינה אצל האשה וכן בכולם, דהיינו שיש כאן הודאה ספציפית על מה שיש ביכולתי כאיש לעבוד את האלוקים גם במצוות עשה שהזמ"ג, בלי שום קשר לשאלה אם הסיבה לכך היא מעלת האיש או חסרונו; וכונתי לומר שהרי האמת היא שהסיבה שלאיש ישנם יותר מצוות אינה מעידה אלא על חסרון נשמתו והעדר שלמותה וצורכה בתיקון, אבל כאן ההודאה היא על קיום המצוות באופן ספציפי.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2010 18:35 |
|
| |
בענין ברכות השחר שבלשון שלילה
בענין השאלה מדוע אנו מברכים בברכות השחר בלשון שלילה ולא בלשון חיוב. לדעתי הדברים מורים שבאמת אין מקום לברך על שעשני כך או אחרת, ראשית משום שאין זה יותר טוב להיות כך או אחרת, ובכלל אולי יותר נוח לגוי או עבד או אשה, אשנית וזו הסיבה האמיתית משום שאין מקום לומר בכלל אם הייתי גוי או אם הייתי אשה, אמירה זו היא אמירה שאינה ניתנת להאמר והיא נשללת אפריורית, משום שכל דבר שאינני אני הרי אילו הייתי כך לא הייתי אני, והרי המין ודאי שהוא חלק מהותי מזהותו של אדם, וא"כ מה מקום יש להודות שעשני איש ולא אשה, הרי אם הייתי אשה לא הייתי אני, והרי את אחרים כן עשה האלוקים נשים, ועל כרחינו שההודאה כאן היא על יכולת מסוימת אשר ישנה בחיי איש ואינה אצל האשה וכן בכולם, דהיינו שיש כאן הודאה ספציפית על מה שיש ביכולתי כאיש לעבוד את האלוקים גם במצוות עשה שהזמ"ג, בלי שום קשר לשאלה אם הסיבה לכך היא מעלת האיש או חסרונו; וכונתי לומר שהרי האמת היא שהסיבה שלאיש ישנם יותר מצוות אינה מעידה אלא על חסרון נשמתו והעדר שלמותה וצורכה בתיקון, אבל כאן ההודאה היא על קיום המצוות באופן ספציפי.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/12/2010 21:35 |
|
| |
הריני חוזר לשאלת אמירת שמותיהם של בני רב פפא בסיום מסכת. ובכן, חיפשתי ברמב"י והגעתי למאמר של חוקר פלוני בכתב עת אלמוני שדן בעניין: תחילה הוא מגבב ווארטים ותורה'לאך שקיבצם מפה ומשם, ורק לקראת סוף המאמר הוא מביא את תשובת רב האי גאון.
אבל כפי שהיו מחברי הספרים בדורות הקודמים* רגילים לומר: 'דבר אחד טוב יציל על הספר כולו' -- בכל זאת מצאתי חידוש במאמר והוא ששמות אלה מופיעים גם בהבדלה דר' עקיבא שהוא חיבור מאגי שאוסף כל מיני לחשים ונחשים ממקורות שונים.
* בדורנו כבר אין למצוא ביטוי זה של צניעות בשום חיבור, בימינו איכשר דרא וכל מה שנדפס כולו טוב ואמת ויציב ונכון.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2010 21:31 |
|
| |
ציפורניים שנפלו לארץ מהוות סכנה לאשה מעוברת כידוע (בדוק ומנוסה) וכבר נידונה סוגיה זו בשני אשכולות שונים בפורום. עתה אני מבקש לשאול שאלה אחרת בעניין הציפורניים:
הרמ"א בהלכות שבת סימן ר"ס סימן א כותב כך:
וכשנוטל צפרניו לא יטול אותן כסדרן ויתחיל בשמאל בקמיצה ובימין באצבע וסימן לזה דבהג"א בשמאלו ובדאג"ה בימין
האם מישהו יודע טעם לכך?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2010 22:17 |
|
| |
במקרה זה אני בצד של האר"י הקדוש
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2010 22:21 |
|
| |
ניחא. אבל אני מעוניין עתה לברר את הסוגיה מהצד הענייני וההיסטורי ולאו דווקא מן הצד ההלכתי.
|
|
|
|
|