בית פורומים עצור כאן חושבים

עיונים ותמיהות בתפילה ובמנהגים וכ'

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/10/2010 21:31 לינק ישיר 

לאברהם העברי

האם זעצער פרושו מגיה?

האם אין פרושו סדר(פתח וקמץ)שהוא היה המסדר של אותיות הדפוס ולא המגיה.

תוקן על ידי צענערענע ב- 16/10/2010 21:32:52

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2010 21:38 לינק ישיר 

צענע
בזמנם הדפוס לא היה דיגיטלי, ישב בחור ליד לוח מתכת ועליו ליקט וסידר את האותיות לפעמים עם פינצטה, אות אות אות ,  -ער האט גזעזט- הושיב את האותיות.
בשביל זה צריכים לדעת עברית יידיש או גרמנית. לדעת טוב ולא לכתוב נח עם שבע שגיעות, ולא לכתוב עבע במקום אבא.
למגיהה היה את העבודה הקלה ביותר בספרי הקודש היה עושה את זה בדרך כלל הרב או כדומה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2010 21:39 לינק ישיר 

צענע, הדין אתך. אבל עדיין אפשר שהצעת אברהם העברי נכונה והסדר נקרא ביידיש 'בוכער זעצער'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2010 21:52 לינק ישיר 

אם מדובר בספרים הרי זה צריך להכתב בכ' ולא בח' והרי מדובר כאן על צרוף מילים שנכתב ולא רק נשמע..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2010 21:58 לינק ישיר 

אבל השאלה כאן היא מה מקור הביטוי. ואכן דברים משתבשים במשך הזמן כידוע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2010 22:04 לינק ישיר 

צענע
על היידיש את מקשה?

אני לא יודע בת כמה את. אבל את לא חיית בגולה. אם יש לך מכירים או משפחה שחייה בגלות בארופה תשאלי על מה שאספר.

בחורי הישיבה בארופה המזרחית היו נוהגים ללכת עם אולר כיס. ומקור הנהג? המשנה- הבכור והמעשר-= בוחר והמעשער.
זו לא בדיחה,
ורוחי טובה עלי הערב כמו כל יום- אספר לך עוד על התלמידי החכמים הגדולים שבגולה. שמעתי פעם ת"ח כזה מסביר לי כי בתפילה של שבת יש שיר קומוניסטי. שאלתי בתדהמה איפה?
אנעים זמירות ושירים אארוג.- קרא לי= עניים זמירות- ועו זוגען דע עניים זמירות- עשירים אהרוג,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2010 22:16 לינק ישיר 

לירוחם

לאליעזרט
אתה צודק .השאלה היא איך אפשר להתחקות אחרי המקור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2010 22:19 לינק ישיר 

ירוחם, גוט!! 
על זה הדרך, פשט שאמר לי לפני שנים רבות סבי הרומני ז"ל:
יידן בגוים- יהודים בין הגויים , בגלות
מלא גוויות- שותים הרבה יין
מחץ ראש. ראשם נמחץ.
על ארץ רבה- בארץ ישראל
מנחל בדרך ישתה- ישתה הרבה כנחל
על כן ירים ראש- בכל אופן ירים ראשו!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2010 22:20 לינק ישיר 

צענע, אני  דובר יידיש כשפת אם. אבל הצרה היא שב'חדר' למדנו ב'לשון קודש' וידיעותיי בספרות יידיש קלושות ביותר. אבל עדיין לא פסו מן הארץ חוקרי יידיש שאפשר להתייעץ אתם בשאלה זו.

תוקן על ידי אליעזרט ב- 16/10/2010 22:23:19

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2010 22:32 לינק ישיר 

אם כבר הוזכר בעל 'מקור ברוך', כידוע היו לו טעויות רבות בספריו [שכנראה כתבם בחפזון]. לפני עשרות שנים היה בב"ב יהודי בשם ר' אברהם לבקוביץ שליקט את כל הטעויות שמצא והעלם על הכתב.

לא קראתי את הספר, אבל בטעות משעשעת אחת אני חייב לשתף את החברים:
בחומש שמות לענין מעילו של כה"ג כתוב: 'ונשמע קולו בבואו': מצטט התורה תמימה מירושלמי יומא פ"ז ה"ג: תניא ר' סימון אומר ונשמע קולו בבואו אל הקודש- יבוא קול ויכפר על קול ההורג נפש בשגגה. [וכמובן שהדבר צ"ב, מה שייך הריגה לקול].
וכתב ע"ז  התורה תמימה בפירושו שם: נראה דסמיך על לשון 'קול דמי אחיך צועקים אלי מן האדמה'.

וכל המעיין בירושלמי יראה שלא מיניה ולא מקצתיה. וז"ל:
שני דברים לא היתה בהן כפרה וקבעה להן התורה כפרה ואלו הן: האומר לשון הרע, וההורג נפש בשגגה. האומר לשון הרע לא היתה לו כפרה וקבעה לו התורה כפרה- זוגי המעיל. 'והיה על אהרן לשרת ושמע קולו בבואו'- יבוא קול ויכפר על קול.  ההורג נפש בשגגה לא היתה לו כפרה וקבעה לו התורה כפרה- מיתת כה"ג 'וישב בה עד מות הכהן הגדול'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2010 22:33 לינק ישיר 

אברהם
אם אלעזר היה לומד בחיידר ברמניה- היה לומד לא תגנוב- זאלסט ניש געפינן
שני גביעים משוקדים- כפתור ופרח- שני גבעים מוסקט- כפתור ופרח.

היידיש זו שפת האם והאב שלי, אני אוהב את השפה ומבקר הרבה בהצגות ביידיש-  השפה שם מבוקרת על ידי מומחים.

מה אגיד לך ביידיש- זה לא זה, הם השאירו את היידיש יבשה לטעמי, השפה הידיש המקורית היא- זאפתיק- עסיסית- מה שמדברים החוקרים זה לא כל כך זאפתיק.
איך כתב ביאליק- עברית רעטמען- יידיש רעצעך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2010 22:36 לינק ישיר 

ירוחם, רוח הקודש נצנצה בי וידעתי שאתה דובר יידיש מבטן ומלידה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2010 22:50 לינק ישיר 

ונחזור לעניני האשכול הבאתי גמרא בדף 2 
עירובין דף יג: תנו רבנן: שתי שנים ומחצה נחלקו בית שמאי ובית הלל, הללו אומרים: נוח לו לאדם שלא נברא יותר משנברא, והללו אומרים: נוח לו לאדם שנברא יותר משלא נברא. נמנו וגמרו: נוח לו לאדם שלא נברא יותר משנברא

האם על דברים ערכיים ופילוסופיים אפשר להכריע בהצבעה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2010 22:55 לינק ישיר 

האם השאלה שלך היא על העובדות, כלומר כיצד היה הויכוח וכיצד הכריעו או על מספר הסיפור המאוחר שהתנסח כפי שהתנסח?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2010 23:07 לינק ישיר 

זה לא סיפור- השאלה שלך נכונה- איך התנהל הויכוח?
כי לכאורה הויכוח הזה הוא לא על איסור והתר שמכרעים ברוב.
הרי זו הכרזה לכאורה- כי אלוקים עשה ועושה מעשה לא טוב?! או המסקנה לאבא ואמא לא להליד?!

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עיונים ותמיהות בתפילה ובמנהגים וכ'
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 ... 70 71 72 לדף הבא סך הכל 72 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.