בית פורומים עצור כאן חושבים

מדוע אנו זוכרים את העבר ולא את העתיד?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/10/2010 12:08 לינק ישיר 

רדף:
לא הצלחתי להבין את דברך האחרונים,
הרי רק לגבי הדומם אפשר לדעת את העבר אולי, אבל בוודאי כלפי האדם שיש לו בחירה אי אפשר לדעת מה בחר רק אחרי שבחר, אז אי אפשר לעקוב אחרי הבחירה של לפני מעשיו,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2010 12:19 לינק ישיר 

למקס: בדיוק! - זו אותה קושיה כמו של חוטם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2010 22:20 לינק ישיר 

(כלכליסט 29.10.2010)

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/11/2010 23:24 לינק ישיר 

מענין מאד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2010 00:48 לינק ישיר 

מנהרת הזמן

מאמר מלא

למעלה מעשרים שנה שפרופסור יקיר אהרונוב מפתח הסתכלות חדשה ומקורית על המסתורין הקוונטי. הפתרונות שהציע ומערכת המדידה שגילה חושפים היבטים חדשים של הטבע ושל מושגי הזמן, הרצון החופשי והמודעות העצמית של בני האדם. כיצד הופכות בעיות פילוסופיות לא פתורות להצעה לפיזיקה מסוג חדש ומפתיע

"ואם כך", חשבה אליס, "לעולם לא אגדל יותר? מצד אחד זה מנחם - לעולם לא להפוך לאישה זקנה, אבל מצד שני, תמיד להכין שעורים! לא, זה לא נראה לי בכלל".
(הרפתקאות אליס בארץ הפלאות , לואיס קרול)

"אנו עומדים בפתחה של מהפכה בפיזיקה", אומר פרופסור יקיר אהרונוב, בכיר הפיזיקאים הישראלים הפועלים היום. "המהפכה הזו היא מחויבת מציאות בשל הפערים הגדולים המתקיימים היום בין הפיזיקה התיאורטית לניסיון החושים והאינטואיציות שלנו. הפיזיקה החדשה תהיה כזו שמתיישבת יותר עם ניסיון החושים שלנו ותהיה קשורה לפעילות של מערכות מורכבות במיוחד. זו תהיה פיזיקה שתסביר לנו יותר על העולם ועל עצמנו כבני אדם הפועלים בתוכו".

אפשרות למהפכה קרובה בפיזיקה אינה תחזית מקובלת על מרבית הפיזיקאים. בהקשר זה נמצא אהרונוב במיעוט. אבל כל מי שמתמצא בהתפתחויות האחרונות בפיזיקה תיאורטית, מסכים כי התחום נע בתזזיתיות בין מדע לפנטזיה, בין רעיונות מופשטים ומוזרים למשוואות מתמטיות שמובילות למסקנות תיאורטיות, שבעבר לא היו יכולות להתיישב עם החשיבה המדעית. פרופסור יקיר אהרונוב עוסק כל חייו בנקודות ההשקה הללו בין מציאות לדמיון. במחקריו, העוסקים במכאניקת הקוונטים, פתח דלת לחשיבה חדשה ומקורית בכמה נושאים מרכזיים הקשורים לפילוסופיה, מדע, אדם וטבע.

פטריק הוף Patrick Hof

כמעט חמישים שנה שאתה פיזיקאי. מה השאלה המרכזית שהפעילה אותך? מה חיפשת?

"כמו אנשי מדע רבים הוקסמתי מתורת הקוונטים. כשאיינשטיין הבין בזמנו את משמעות התיאוריה, הוא אמר שאלוהים לא משחק בקוביות. נילס בור אמר לו: אתה לא תגיד לאלוהים במה ואיך לשחק. אני הצגתי שאלה אחרת. שאלתי את עצמי למה אלוהים משחק בקוביות? מה זה נותן לו? למה הטבע מתנהג בצורה שכזו? השאלה הזו פתחה לפניי אפיקי מחקר ומחשבה חדשים. כדי להבין את הרעיונות שלי ואת הבעיות שהתמודדתי מולן, חשוב להבין תחילה את ההבדל בין הפיזיקה הקלאסית לתורה הקוונטית.

בתיאוריה הפיזיקלית הקלאסית, הרעיון המרכזי הוא שהטבע דטרמיניסטי. יש בו סיבתיות,  כלומר מחזוריות של סיבות ותוצאות הנובעות מהסיבות. בעולם דטרמיניסטי, אם אנו יודעים  את כל מה שצריך וגם ניתן לדעת, אפשר לנבא בוודאות מה יקרה בעתיד עם כל גורם פיזיקלי. אין שום אי-ודאות. אנו יכולים לנבא במדויק את אופן נפילת המטבע שנזרקה בהגרלה באופן מקרי או את המספר שיופיע ברולטה בתום סיבוב הגלגל. צריך רק לאגור את הנתונים המדויקים - עוצמת הסיבוב, החיכוך, סוג החומר וכדומה, והתוצאה הסופית תהיה מדויקת.

המהפכה הקוונטית הראתה שבניגוד למה שחשבנו והאמנו, העולם המיקרוסקופי אינו דטרמיניסטי. הוא אינו מתנהג בדרך שהפיזיקה הקלאסית חשבה שהוא אמור להתנהג. יש בו רמה גבוהה של אי-ודאות מובנית. נכון שבעולם המיקרוסקופי - המורכב מהמון אטומים הצבורים במכלולים גדולים - הפיזיקה הקלאסית מסוגלת לדייק ולנבא את מה שיתרחש. אנו מצליחים לעשות זאת בגלל שאנו מסוגלים לשקלל ממוצעים, והסטייה מהם אפסית. אבל הפעולה הזו אינה ישימה בעולם המיקרוסקופי. התורה הקוונטית קובעת מעל לכל ספק, שכשמדובר בחלקיקים קטנים לא ניתן לקבוע בוודאות את התנהגותם. זו מהפכה פילוסופית ומשבר לפילוסופיה של המדע. העולם שלנו מתנהג כמו משוגע?

האמת היא שרוב האנשים בעולם לא מצליחים להבין את הרעיון הזה. בכלל, תורת הקוונטים פורחת כבר כמעט מאה שנה ואנשים לא מצליחים להבין במה מדובר. חלקיקים משנים את התנהגותם כשאנו מסתכלים עליהם. אותו חלקיק נמצא גם כאן וגם שם? זה נשמע כקסם אמיתי.

השם קוונטים הגיע מתגלית מרעישה, שכל צורת אנרגיה מורכבת מפרודות קטנטנות של אנרגיה שאי אפשר לחלק אותן יותר. גם זה היה בניגוד לכל מה שידעו עד אז. האור נראה לנו רציף, אבל הוא לא. פרודות האנרגיה שאינן ניתנות לחלוקה נקראות קוונטה, והאור למשל מורכב מנקודות נפרדות של אור הנקראות פוטונים. אם עושים ניסיון, מגלים בבירור שהאור המופיע על מראת הקליטה מורכב מנקודות נפרדות היוצרות רצף לכאורה.

כאשר החלו לבדוק את התנהגות ה"קוונטים", החלו ההפתעות. כדי לנבא התנהגות עתידית של אלקטרון או חלקיק אור - אנו צריכים לדעת את מיקומו ואת מהירותו. כדי למדוד ולקבוע נתונים אלה, אנו צריכים להסתכל על החלקיק. אנו צריכים להאיר עליו כדי להסתכל. האור שאנו מאירים מורכב מפרודות שפוגעות בו. מכיוון שהוא כל-כך קטן, הפוטון שפוגע בו מזעזע אותו ולכן לא ניתן לזהות את מקומו ומהירותו. ככל שאנו מנסים לראותו יותר, אנו פוגעים בו יותר.

חלקיק שיש לו מסה גדולה, אי-הוודאות של מקומו קטנה ביותר. הוא אינו מושפע מהפוטונים שאנו שולחים לעברו ולכן אין לנו בעיה לזהות את כל המידע לגביו. אבל אלקטרון שיש לו מסה קטנה מאוד, אי-הוודאות נהיית משמעותית ביותר לגביו. זו הסיבה שאין אפשרות לערוך מדידה של הנתונים בחלקיקים קוונטיים כדי לנבא את התנהגותם. יש נוסחה לרמת אי-הוודאות הזו.

אבל זו לא רק בעיית מדידה או השפעות של ההתערבות שלנו. מדובר בבעיה מהותית. אנו לא יכולים לנבא את התנהגות החלקיק. גם אם יש לנו את הנתונים הדרושים בזמן נתון, לא נוכל לנבא בוודאות את ההתנהגות בזמן הבא. יש משהו במהות ההתנהגות של החלקיק, שאינו ניתן למדידה וחיזוי ודאי.

מעבר לבעיית המדידה, מהי ההפתעה גדולה ביותר שעלתה מהתורה הקוונטית? מהו הרעיון המרכזי שאנו כל-כך מתקשים להבין או לחוש באינטואיציות שלנו?

ההבנה הקוונטית גילתה מצב חדש בטבע. משמעות המצב החדש היא שהטבע אינו סיבתי. אם ניקח שני אטומים זהים לגמרי, נגלה לפתע שהם מתפרקים בזמן שונה ללא כל סיבה. זה דבר שאינו מתקבל על הדעת בפיזיקה. מדענים הסתכלו שוב ושוב ושאלו: איך יתכן ששני חלקיקים זהים מתנהגים באופן שונה וללא כל סיבה? האם הטבע אקראי? אין בו סדר? אין בו הגיון? האם הטבע קפריזי? אנו האמנו שלכל תופעה יש סיבה, ולפתע נתקלנו בתופעה שהיא לכאורה חסרת סיבה. כל חלקיק מתנהג אחרת באותה מערכת סיבתית.

הפיזיקאים האמינו תמיד שהטבע מתנהג לפי סדר, הרמוניה ויופי ופתאום התברר שהחלקיקים הקטנים אינם מתנהגים כך. התחילו לבחון את התוצאה המוזרה והסתבר שתורת הקוונטים מדויקת מתמטית ואין כל בעיה בחישובים.

גם הניסויים הוכיחו שהחלקיקים מתנהגים בדרך שונה משחשבו. התברר שאיננו יכולים לנבא מה יקרה עם החלקיק, אלא רק מה ההסתברות שיקרה לו משהו. כאן התורה הקוונטית  נותנת תוצאות מצוינות. באמצעות פונקציה שנקראת פונקציית הגל של שרדינגר, ניתן לתאר מה הסיכוי שנמצא אלקטרון במקום מסוים. הפונקציה הזו מנבאת התנהגות, אבל מדובר בניבוי סטטיסטי בלבד. עד תורת הקוונטים, הפיזיקה דיברה על גדלים פיזיקליים שאנו רואים ויודעים את מיקומם ואת כיוון תנועתם. מתורת הקוונטים ואילך אנו מתארים הסתברויות סטטיסטיקות (ולא פיזיקליות) ופונקציות מתמטיות לחישוב סיכויים של תוצאות אפשריות שנקבל במעבדה.

הפיזיקאים והפילוסופים היו נפעמים מהגילוי הזה, שחלקיקים מתנהגים בצורה שונה לחלוטין ממה שאנו חשים או יודעים. בעקבות הגילוי גם פותחו רעיונות רבים שנועדו להסביר  את אי-הוודאות  הזו. מה היה כיוון העבודה שלך ומה היה הרעיון המרכזי שאליו הגעת?

שאלתי את עצמי מה מרוויח הטבע מההתנהגות הקפריזית הזו? מכיוון שזכיתי להצלחה ולהכרה מדעית בעבודת הדוקטורט שלי, ניתנה לי האפשרות לחקור ולעסוק בשאלות שסיקרנו אותי ולנסות להעלות כל מיני רעיונות משוגעים. החלטתי לבדוק כל דבר שעלה במוחי ונראה לי מעניין, וכך עסקתי ברעיונות מהפכניים שהגיעו לבשלות בשלב מאוחר יחסית.

שאלתי, למשל, למה שני חלקיקים שמצבם זהה ברגע נתון מתנהגים שונה בזמן מאוחר יותר והתשובה שנתתי לשאלה היתה קשורה למושג הזמן, שהוא אחת התופעות המרתקות ביותר בפיזיקה. עניתי לעצמי, שאולי הטבע רוצה לספר לנו משהו שלא הבנו על מושג הזמן. יש הבדל בין שני החלקיקים הללו, אבל את ההבדל אנו לא רואים עכשיו, אלא יכולים לזהות אותו רק בעתיד. הטבע בעצם אומר לנו שיש הבדל שנגלה אותו רק במשך הזמן.

עד אז, עולם הפיזיקה יצא מתוך הנחה שכל מדידה נוספת שנעשה תהיה רלוונטית רק לעתיד ולא תגלה דבר על העבר. אני חשבתי לנסח את הפיזיקה אחרת. אמרתי, בואו נבדוק אם אינפורמציה שנדע אותה רק בעתיד תהיה רלוונטית גם להווה. זה הביא לניסוח שונה של תורת הקוונטים. מבחינת הניבויים נשארתי עם ניבוי זהה לגמרי לתורת הקוונטים המוכרת, אבל הגעתי אליהם בדרך אחרת. בדרך החדשה שניסחתי ניתן היה לגלות פנים חדשות לטבע.

אם ברגע נתון ידועה לנו פונקציית הגל של החלקיק, אנו יכולים בעזרת משוואות קוונטיות לחשב כיצד תשתנה הפונקציה עם הזמן. אנו יכולים להסתכל גם לעבר וגם לעתיד. משוואות תורת הקוונטים מאפשרות לנו לנבא במדויק כיצד תתפתח הפונקציה עם הזמן, ואותן משוואות גם מאפשרות לנו לנבא מה היתה אותה פונקציה בעבר.

בפיזיקה הקלאסית, אם אני יודע הכל על התנאים של החלקיק ברגע נתון, אני יכול לנבא בדיוק מה יקרה איתו בעתיד ומה קרה איתו בעבר. כך גם בתורת הקוונטים: אני יכול למשוך מידע מפונקציית הגל העתידית אל זו שבהווה. ניתן לדבר על הווה כמשהו שיש לגביו אינפורמציה משני צדדים, אחת מהעבר - מהמדידה האחרונה שנעשתה – והשני, מידע שחזר מהעתיד ממדידות שנבצע אותן מאוחר יותר.

בפיזיקה הקוונטית, כל מדידה מפריעה למערכת וכתוצאה ממנה משתנה פונקציית הגל לפונקציית גל חדשה בהתאם לתוצאה מדידה. לשינוי זה קוראים קריסת פונקציית הגל. עד לשינוי שהצעתי, האמינו שפונקציית הגל שהתקבלה מהקריסה ממשיכה להתפתח רק לכיוון עתידי ואין לה השלכה על מצב החלקיק לפני זמן המדידה.

אני הצעתי שמצב החלקיק בהווה יהיה ניתן לתיאור על-ידי שתי פונקציות גל. אחת שזרמה מהקריסה האחרונה בעבר אל ההווה, והשנייה שזורמת אחורה בזמן מהקריסה העתידית. התיאור הזה שונה באופן דרמטי, למרות שהוא נותן בדיוק את אותם ניבויים. הוא חשוב ומשמעותי משום שהוא פותח אפשרויות חדשות, מושגים חדשים, שאלות חדשות וניסיונות חדשים המאפשרים הסתכלות אינטואיטיבית טובה יותר.

ואז, כדי לבדוק את האפשרויות התיאורטיות החדשות שהצעת נתקלת בבעיות המדידה? בעובדה שכל מדידה הורסת את פונקציית הגל?

נכון. איך אני יכול לעשות מדידה בהווה, שתראה לי שיש השפעות משני הגלים? גיליתי שהדרך היחידה לבדוק אם שני הגלים האלה קיימים היא לעשות מדידות מסוג אחר וחדש לגמרי. המדידות הקודמות הרסו גלים. חיפשתי מדידה שלא תהרוס את שני הגלים שאני מחפש. כשיש לך שני גלים שונים, תמיד תזעזע משהו במדידה. גיליתי שיש דרך להסתכל על החלקיק בצורה חלשה. יש גבול של אינפורמציה חלשה שאתה יכול לקבל בלי להרוס או להתערב. כדי שהאינפורמציה הזו תהיה משמעותית, יש לבצע הרבה ניסויים ומדידות חלשות שההצטברות שלהם  מביאה לבסוף לתוצאה טובה מבלי להרוס את פונקציית הגל. ההפרעה שמתרחשת בעת המדידה אינה פוגעת וניתן לבצע סוג חדש של מדידות. כל מדידה נותנת קצת מידע ואחרי שחוזרים על הרבה דוגמאות שהתחילו והסתיימו באותה צורה, מקבלים את המידע הדרוש. לפני שהצעתי את המדידה החלשה חשבו שככל שאתה רוצה יותר אינפורמציה - כך גדלה ההפרעה. אני הוכחתי שזה לא נכון.

איך מתבצעת מדידה חלשה שכזו? האם היא תיאורטית או שהצלחתם לבצע אותה בפועל? האם במעבדות בעולם מצליחים לבצע מדידות כאלו?

בוודאי שנעשות מדידות כאלו והן נותנות תוצאות מוצלחות ומעניינות. במיוחד בשנים האחרונות מתבצעות מדידות חלשות במקומות רבים בעולם והמדידות "החלשות" הופכות ליותר ויותר חשובות. המדידה נעשית על סביבת החלקיק. מחפשים השפעות של החלקיק ומודדים אותן  ברמת דיוק מוגבלת. בניסיונות הללו גילינו שאפשר למדוד את שני המצבים וקיבלנו מה שאני קורא גדלים פיזיקליים חדשים, שנקראים ערכים חלשים. המיוחד בערכים חדשים אלה הוא שיש להם תכונות מפתיעות ביותר. למשל, הם יכולים להגדיל פי כמה גדלים פיזיקליים רגילים וזו הסיבה שמשתמשים במדידות אלו להגברת גדלים מזעריים שעד עתה לא ניתן היה לראותם. בתחילה לא האמינו שתוצאות כאלו אפשריות, אבל בעקבות הניסויים מבינים כיום שזה אפשרי.

אנו בוחרים חלקיקים שהיו באותו מצב קוונטי, עושים עליהם מדידות ומנפים תוצאות לא סבירות שנוצרות בגלל אי-הוודאות שיוצר מכשיר המדידה. אנו מודדים שתי השפעות שאני קורא להן  "וקטור" (וקטור = פונקציית גל) יעוד ווקטור היסטוריה. וקטור יעוד הוא הפונקציה העתידית שמשפיעה על הניסוי בהווה.

בעצם אתה אומר לנו שהעתיד, זה שעדיין לא התרחש, משפיע על ההווה?

בהחלט. אני אומר שאני עושה מדידה בהווה, שמושפעת מדבר שיקרה בעתיד. בדרך כלל בעיות של תנועה בזמן יוצרות פרדוקסים שלא הצליחו להתגבר עליהם. כאן לא נוצרים פרדוקסים. הערכים החלשים שנמדדים נותנים פירוש חדש להרבה פרדוקסים ישנים. זה מאפשר לי לגבש מחשבות חדשות על הזמן. שני הווקטורים מעניקים סוג חדש של אינטואיציה, שמאפשרת לנו להבין ביתר קלות את תורת הקוונטים.

ברור לי שהעתיד אכן משפיע על העבר, ובצורה מעניינת. ההשפעה הזו שבאה מהעתיד אינה כופה על העתיד להתרחש והיא אינה סיבה לשינוי העתיד. היא רק מאפשרת לראות דברים נוספים בהווה. הזמן לא זורם. דברים זורמים בזמן. בפיזיקה החדשה, יש מצב מסוים שאנו נותנים לו לנוע קדימה בזמן, ויש מצב אחר שאנו נותנים לו לנוע אחורה בזמן. תיאורטית, שני המצבים אפשריים. כל הטבע מתואר עכשיו בעזרת שני הכיוונים בזמן. לא שהזמן נע בשני הכיוונים, אלא המערכות הפיזיקליות זורמות בשני כיוונים בזמן. בפיזיקה הקלאסית לא היה  דבר כזה.

תוצאות הניסויים שאנו עושים  הן אינפורמציה טובה על התנהגות החלקיק, אבל לא אינפורמציה ודאית. התיאוריה אינה דטרמיניסטית כמו בפיזיקה הרגילה, אבל היא יותר דטרמיניסטית כי אני מקבל הרבה יותר מידע בגלל שאני פועל  עם שני וקטורים ולא עם אחד.

גילית שהתנהגות החלקיק בעתיד משפיעה על התנהגות החלקיק בהווה. איזו בעיה פתר לך גילוי זה?

זו היתה התשובה לשאלה ששאלתי בתחילה: אלוהים משחק בקובייה בדיוק כדי לאפשר את הזרימה של מערכות פיזיקליות בשני הכיוונים בזמן, קדימה לעתיד ואחורה לעבר. הסיבה להתנהגות הלא-דטרמיניסטית של החלקיקים היא הצורך לאפשר להם לנוע בזמן. מצב אי-הוודאות הוא המינימום ההכרחי כדי שהתופעה הזו של הזרימה מהעתיד להווה תהיה עקבית, ולכן יש אי-ודאות קוונטית. אי-הוודאות עושה כאן סדר - מאפשרת דבר חדש שלא היה אפשרי קודם.

בהכללה שאני עובד עליה עכשיו ניתן לומר, שעד עכשיו חשבנו שהעולם התחיל מנקודה אחת ומשם הוא נע קדימה ומתפתח. בנקודת הראות החדשה שאני מציע, העולם מתואר משני כיוונים - האחד הוא נקודת ההתחלה בעבר, והשני הוא משהו כמו "פונקציית תכלית" בעתיד, החוזרת אחורה בזמן.

אתה אומר שיש תכלית, אי-שם בעתיד, שמשפיעה על כיוון ההתפתחות בהווה?

תורת הקוונטים מצביעה על האפשרות להוסיף לטבע משהו שהוא דומה לתכלית, משהו  שמשפיע אחורה בזמן. אני חושב שיש מצב של יעוד, משהו שהטבע חותר אליו. יש תופעות בטבע, שלהבנתי אינן ניתנות להסבר רק על סמך העבר, אלא גם על סמך אירועים בעתיד ומצב הייעוד. זו כמובן ספקולציה תיאורטית. אבל אם אכן הטבע נוהג כך, אזי יתכן שיש תופעות בהווה שמוסברות בעזרת השפעות מהעבר ומהעתיד גם יחד. חלק ניכר מעבודתי מוקדש לחיפוש ניסיונות אפשריים לבדוק את התיאוריה הזו.

השפן הממהר מתוך אליס בארץ הפלאות / תמונה: ויקישיתוף

לי זה עדיין נשמע דבר בדיוני. אנו לא מסוגלים להבין אפילו באינטואיציה איך העתיד משפיע על העבר. אם זה נכון, יש כאן משמעויות והשפעות על שורה ארוכה של שאלות מדעיות ובעיקר פילוסופיות. אתה יכול לנסות לנסח מה המשמעות של כל זה?

כפי שאמרתי, אני מאמין שאנו עומדים בפתחה של פיזיקה מסוג חדש. אני הגעתי לפיזיקה מתוך חיפוש תשובות לשאלות מהותיות ופילוסופיות. הייתי צעיר והשאלות ששאלתי את עצמי היו מסוג מי אנחנו? יש לנו חופש? יש לנו תכלית? לא למדתי פילוסופיה, אבל כנער חיפשתי תשובות בספרי פילוסופיה. הבנתי מהר מאוד שהפילוסופים מומחים בלשאול שאלות, אבל מתקשים לספק את תשובות.

ניסיתי למצוא תשובות במיסטיקה של המזרח והשתכנעתי שגם שם אין תשובה מספקת. נתקלתי בשני ספרים מרתקים, האחד של איינשטיין ואינפלד, "התפתחות הפיזיקה המודרנית" והשני של ארתור אדינגטון,  "טבע העולם הגשמי". הבנתי שיש דרכים מדעיות לחשוב ולענות על שאלות פילוסופיות. אז החלטתי שפיזיקה תהיה הכלי שלי לטפל בשאלות פילוסופיות וזה הדבר שכיוון את עבודתי ואת הבעיות שהעסיקו אותי כל השנים. תמיד כשערכתי מחקר בפיזיקה, שאלתי קודם איך המחקר משליך על שאלות קיומיות. מה המשמעות של תוצאות המחקר על בני האדם.

קיימות לפחות שלוש חוויות אנושיות קיומיות שניתן לקשר אותן למחקר הפיזיקלי. הראשונה היא התחושה האינטואיטיבית שלנו שיש התקדמות בזמן. הזמן הוא הדבר הכי מסתורי שאנו מטפלים בו. יש לנו הרגשה של התהוות והתקדמות מהעבר אל העתיד. הפיזיקה אינה יכולה לתאר את תנועת הזמן כי התוצאה תהיה טאוטולוגיה. הזמן הוא אוסף של רגעים קיימים. בכל רגע שונה של זמן יש מצב פיזיקלי אחר. אין שום דבר שמעיד כי מצב זמן אחד מתחלף למצב זמן אחר. יש אוסף של רגעים או "פרוסות" בזמן. כמו רחוב שבכל כמה מטרים ניצב בו בית. כשאתה מביט על אוסף הנקודות האלו או עובר דרכן, אתה רואה יותר אנטרופיה, כלומר המערכות הולכות ומאבדות מהסדר שלהן. אבל במובן מסוים הן כולן קיימות ביחד. אם לרגע היינו כולנו נעים מאתיים שנה אחורנית ללא זיכרונות על מה שאנחנו, לא היינו מרגישים או יודעים דבר. יש לנו תחושה סובייקטיבית של התקדמות בזמן, למרות שהטבע או הפיזיקה אינם  נותנים הסבר לתחושה הזו. האם יש חסר בפיזיקה שלנו או שההתקדמות בזמן באמת אינה קיימת ומדובר באשליה? אישית, תמיד הרגשתי שיש משהו אמיתי בהתקדמות בזמן, אבל איני יכול לתאר במונחים פיזיקליים את התופעה.

הבעיה השנייה היא התחושה שלנו שיש לנו רצון חופשי - יכולת החלטה. אנו מאמינים שליכולת ההחלטה הזו יש משמעות מוסרית עמוקה. גם נושא הרצון החופשי הוא תחושה סובייקטיבית שלנו שאינה מעוגנת במדע או בפיזיקה. אנו לא יודעים להסביר את התופעה המסתורית והשנויה במחלוקת הזו. רבים טוענים שמדובר באשליה. גם בנושא זה אני מאמין שקיים רצון חופשי מהותי, שצריך למצוא דרך ליישב בין קיומו לבין הפיזיקה.

הבעיה השלישית היא שאלת ההכרה, היכולת שלנו לתפוס ולהכיר את המציאות והמודעות העצמית שלנו. המוח שלנו מתבונן על עצמו. בפיזיקה אין עוד תופעה כזו - מערכת שמכירה ומתבוננת על עצמה. זה רעיון מופלא והפיזיקה לא יודעת איך לטפל בנושא הזה. הפיזיקה מפרידה בין הצופה לאובייקט הנצפה. המוח שלנו מנסה להבין מי אנחנו. יש כאן הסתכלות אינסופית של גוף על עצמו. והשאלה החוזרת ונשאלת היא: מה זו הכרה?

אתה מאמין שבאמצעות זווית ההסתכלות החדשה שהצעת תוכל לספק תשובות טובות יותר מבעבר לשלוש הבעיות העתיקות  הללו?

בהחלט כן, אם כי זו רק התחלה ואני חושב שמכאן תבוא ההתפתחות בעתיד. אני מסתכל על המהפכות הקודמות שהתרחשו בפיזיקה. כולן התחילו ממשבר מסוים ועוררו שאלות מסוג הבעיות הלא-פתורות שהצגתי כאן. התיאוריה שלי מאפשרת להסתכל על הבעיות הללו מנקודת הראות של תורת הקוונטים: איך אנו רואים את הזמן? איך אנו מתייחסים לרצון חופשי במצב של אי-ודאות ומה ניתן להבין מתורת הקוונטים על ההכרה והתבוננות המוח על העולם. בשלוש  הנקודות הללו אנו נזקקים לסוג של פיזיקה חדשה כדי לתת תשובות ואני חושב שאנחנו בדרך אליה.

על-פי מה שאני מציע יש לנו לפתע אפשרות להסתכל על הזמן בצורה חדשה שלא הכרנו. זה מאפשר ניסוח שאלות יסודיות של פיזיקה מחדש. כך גם בנושא חופש הבחירה: רעיון הרצון החופשי מוביל לפרדוקס. אם  תורת הקוונטים אומרת שהעתיד אינו ניתן לניבוי ודאי, אז יש חופש פעולה מסוים בין כל האפשרויות. פירוש הדבר שאני יכול לבחור בין אלטרנטיבות. איך אני בוחר? בהסתמך על כל התכונות שלי, הידע שלי, העבר שלי וכל מה שקובע את הזהות שלי עד לנקודת הזמן של הבחירה. אם נדע את כל הנתונים הללו, אז כמו בהטלת המטבע נוכל לדעת מה תהיה ההחלטה, ולמעשה אין כאן כל בחירה חופשית.

איפה יש מקום לחופש מעניין ומהותי? המקום היחיד שאולי נותן לנו כיוון של פיתרון הוא הסתכלות אחרת על הזמן. יש הווה שאנו צריכים לקבל בו החלטה, יש עבר שקובע את ההווה ויש עתיד שיושפע מההחלטה שנקבל. אבל בפיזיקה החדשה לא רק העבר יקבע את ההחלטה שנעשה. העתיד חוזר ומשפיע על ההחלטה בהווה. אני מקבל החלטה שתשפיע על העתיד, אבל העתיד חוזר אחורה ומשפיע על ההווה ועל ההחלטה שלי. מתמטית, זה קונסיסטנטי. זו פיזיקה חדשה ומושגי זמן חדשים שאיני יודע כרגע לאן יובילו, אבל יש כאן בהחלט משהו חדש.

אם מתייחסים כך אל הזמן, ניתן להגדיר אחרת גם את בעיית הרצון החופשי ואנו יכולים לצאת מכמה פרדוקסים שלא נפתרו בפיזיקה הקודמת. זה פותח גם רעיונות מעניינים לשאלת ההכרה והמודעות. זה סוג חדש לגמרי של חשיבה, התייחסות אחרת לזמן, ולמעשה סוג חדש של פיזיקה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2010 08:18 לינק ישיר 

דיון מדהים וברצוני להצטרף לפי מה שהבנתי מרעיונות הקבלה היהודית:

חוק: המילוי קודם לחיסרון - כל מה שאנו רוצים ונרצה ונבחר כבר קיים עוד לפני שהגיע אלינו לרצות/להנות/לחוות אותו
כלומר כל המציאות על כל האפשרויות שלה כבר קיימים מהרגע הראשון של הבריאה (במחשבת הבריאה של להנות לנבראים) ובמחשב זו נאצלה כל המציאות (כל כלומר כל קומבינציה אפשרית כבר נמצאת שם)
כלומר כל מה שרק יקרה / קרה / הווה - הכול כלול במחשבת הבריאה כדבר אחד

ומכאן תבינו שהרוחני איננו מוגבל במקום ובזמן - כי הוא משהו כולל כל האפשרויות בתוכו. זה מימד מחשבה של מחשבה עליונה הכוללת מציאויות שלימות בתוכה - אין לנו בשיכלנו אפשרות להכיל צורת קיום כזו...

כפי שאומרים שהמן - כל אחד שהיה טועמו היה טועם הטעם שהוא אוהב - אחד מתוק השני מלוח השלישי חמוץ וכו' כלומר שהמן בעצמו מופשט מכל טעם והצורה בה הוא מתקבל באדם המרגיש היא לפי תכונות האדם.
כך גם המציאות הקבועה - משתנה רק בעיני המרגישים אבל היא בעצמותה ללא שינוי...

או דוגמא אחרת החשמל שהוא כוח מושפט מקבל צורה לפי המקבלו: אחד מקרר השני מחמם השלישי מאיר וכו'

נשמתנו היא שבר מנשמת אדם הראשון וכוללת גלגולים רבים שאיננו זוכרים וגם את מצבה המתוקן שקיים במחשבת הבריאה שאיננו יודעים.
בקיצור הרגשת העבר ההווה והעתיד הן רק נגזרות של המציאות כפי שקבועה לנו - לפי התוכנית העליונה - למטרת תיקון הנשמה.

חייב ללכת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2010 08:54 לינק ישיר 

ועוד האם אפשר לדעת את העתיד?
התשובה היא בודאי כן
כל גדולינו ראו את העתיד ואת גמר התיקון וכיצד האנושות תראה ותתנהג בעתיד
רק הידיעות הללו הן חלקיות כפי שנתפס במוח החכמים והנביאים אנשי ה'
בעצם כל המידע קיים עוד מהרגע הראשוני של הבריאה רק להשיג אותו זו בעיה ..

לגבי הבחירה - גם זה עניין בעייתי כי המצב הסופי של האנושות המתוקנת כבר נמצא עוד מהרגע הראשון
וגם סדר המצבים שצריכים לבוא בעולם ועל כל נשמה ונשמה כבר קבוע - נדמה לי שהוא נקבע עם חטא אדם הראשון ולאחר מכן גם עם מעשי האדם

האמת שזה נושא מסובך אבל בהחלט יש מקום לשאלה מדוע איננו יודעים את העתיד/עבר שעבר לפחות על נשמתנו - והתשובה שהוא מוסתר מאיתנו בכוונה תחילה על מנת לסייע לנו בתיקון נשמתנו וכי קיימת אפשרות שזה כן יהי גלוי.
טוב ככה הבנתי ממה שקראתי מי שרוצה לקרא ולהבין לבד בבקשה

http://www.ashlagbaroch.org/Taas/00/taas00.pdf

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2010 23:48 לינק ישיר 

מבוא למדעי העתיד

15/11/2010
אסא וולפסון

מחקר מפתיע מציג ראיות לאפשרות שאנשים יכולים להיות מושפעים בהווה מדברים שהולכים לקרות בעתיד

האם יש לאנשים יכולת כלשהי לחזות אירועים עתידיים מבלי שיש להם כל מידע מוקדם אודותיהם? השאלה הזאת נשמעת מאוד לא "מדעית" (אף כי טכנית זו שאלה לגיטימית למחקר) ובדרך כלל אף חוקר רציני לא יקדיש לה יותר מידי תשומת לב. אולם, מחקר חדש שאמור להתפרסם בכתב עת מכובד ביותר מצא ראיות לכך שהתנהגותם של בני אדם יכולה להיות מושפעת על ידי אירועים שעדיין לא התרחשו.

המחקר דנן נערך במשך 8 שנים על ידי הפסיכולוג דאריל בם מאוניברסיטת קורנל בארה"ב וכלל כתשעה ניסויים. בניסוי החזק ביותר מביניהם השתתפו מעל 1,000 סטודנטים. הניסוי בנוי כהיפוך של תופעה פסיכולוגית ידועה ומוכרת. מחקרים קודמים גילו כי בני אדם יהיו איטיים יותר כאשר הם מגדירים תמונה כנעימה, או יפה, אם רגע לפני כן הראו להם מילה שלילית. כך שמישהו שקורא את המילה "מכוער", רגע לפני שהוא רואה תמונה יפה, יהיה איטי יותר בלהגדיר את התמונה כיפה, מאשר מישהו שקרא את המילה "יפה". התופעה הזו זכתה לשם "הכנה" או "כיול".

במחקר המדובר הפכו את סדר הדברים. הנבדקים קיבלו קודם כל תמונה, התבקשו להגיב עליה, ולאחר מכן קיבלו את המילה ה"מכינה". כך, בניסוי זה יכול נבדק לקבל תמונה של אגם רגוע בין ההרים, להתבקש להגדיר אותה כיפה או מכוערת, ולבסוף לקבל את המילה "מגעיל". באופן מפתיע גילו החוקרים תופעה מוזרה. אנשים שקיבלו בסופו של דבר מילה שלילית היו מעט איטיים יותר בממוצע בהגדרת תמונה באופן חיובי. גודלה של התופעה הזאת הוא קטן, רק מעט יותר משמעותית ממקריות, אולם עמיתים למקצוע שאינם קשורים למחקר אמרו כי התוצאות עומדות בביקורת ובעלות משמעות. במקביל הם ציינו כי אינם בהכרח מסכימים שהתוצאות הללו מצביעות על יכולת חיזוי עתיד כלשהי.

הפסיכולוג החברתי יואכים קרוגר מאוניברסיטת בראון כתב כי כדי להאמין שחיזוי עתיד אפשרי, עלינו להיות מוכנים להאמין כי כל הקשר בין סיבה ותוצאה עובד אחרת מכפי שחשבנו עד כה. כלומר, מסוגל בעצם לעבוד הפוך בזמן וזהו שינוי תפיסתי רדיקלי מאוד. בעוד הוא מכיר בתקיפות תוצאות ניסוייו של בם, הוא אומר בפשטות כי אלו תוצאות קטנות מידי מכדי שנבסס עליהם שינוי חשיבה כל כך דרמטי. הוא כותב על כך יפה מאוד כאן למעוניינים

כך או כך, עבודתו של בם עתידה כנראה לזכות להתייחסות רצינית. הניסויים שלו ייערכו שוב ושוב, על ידי חוקרים אחרים, לפני שהתוצאות יתקבלו כאמת. זאת בלי כל קשר, בינתיים, למה כל זה אומר. נושא מרתק בהחלט, המדור מקווה לקרוא ולהביא עדכונים של העניין המוזר הזה. מי שמעוניין לקרוא בעצמו עוד, להלן קישור לאתר של החוקר.

(www.livescience.com)

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-15/11/2010 23:59 לינק ישיר 

נשמע הזוי לחלוטין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2010 00:26 לינק ישיר 

למה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2010 08:17 לינק ישיר 

כי המחקר הזה טוען שישנה בעולמינו תופעה של ירידת גשמים ואחר מכן התקדרות השמים בעבים...

הרי הסיבה לאיטיות אצל האנשים שהושמעה באזניהם מילה שלילית ברורה, היתה כאן שטיפת מוח שהם היו צריכים להשתחרר ממנה. אז כיצד יתכן היתנקות ממה שיבוא אח"כ?

היה מענין אותי אם היו לוקחים קבוצה של איטיים ומהירים ולא היו אומרים להם אח"ז כלום. לא שלילי ולא חיובי. במה היו תולים אז את איטיותם?

בכלל המחקרים הללו צצים חדשים לבקרים. בלא שמישהו מכיר באמת את החוקר ואת אמינות מחקרו. העיקר שהם זורעים בלבול. וההתייחסות אליהם צריכה להיות בהתאם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2010 13:26 לינק ישיר 

אם אנו בקטע של ציטוטים, ראו מה מצאתי אצל לואיס קארול [הגאון!] במבעד למראה, ומה אליסה מצאה שם - ציטוט שהיה חביב במיוחד על קארל גוסטאב יונג: 

'--but there's one great advantage in it, that one's memory works both ways.'
'I'm sure MINE only works one way,' Alice remarked. 'I can't remember things before they happen.'
'It's a poor sort of memory that only works backwards,' the Queen remarked.

ולגבי המחקר - אני לא מכיר את החוקרים ולא מכיר את רצינותם ואינני יודע אם מסקנתם אמיתית. אבל לא הייתי פוסל אותה על הסף רק על סמך ש"ברור שזה לא יכול להיות!" או משום שזה "הזוי". זה לא יותר הזוי מאשר חלל מתכווץ אצל איינשטיין או המצאות אותו חלקיק בשני מקומות בו בזמן או בשום מקום, בזמן נתון, בגרסאות מסויימות של מכאניקת הקוואנטים. זה שקשה להבין רעיון מסויים - אין זה בהכרח אשמת הרעיון.. אני חושב שהדיון הארוך באשכול הזה כן שפך אור על אפשרויות כגון אלו עליהם מצביעים המחקרים המצוטטים לעיל. ואידך זיל גמור. 

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 16/11/2010 14:09:07

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2010 13:56 לינק ישיר 

האם ניתן לחזות את העתיד? התשובה המדעית הטהורה היא ש... כן. כדור שנזרק כלפי מעלה, ייפול בוודאות למטה (כל עוד לא יצא משדה הכבידה של כדור הארץ). אבל האם ניתן לחזות את העתיד גם כאשר זה מסתמך על מאורעות אקראיים לחלוטין? מחקר פסיכולוגי חדש ומכובד טוען שבני-אדם מסוגלים לעשות זאת. והקהילה כולה במתח.

בסוף השנה הנוכחית יגיעו לסיומן שמונה שנים של עבודה מאומצת מצד דריל בם, עם פרסום תוצאותיהם של תשעה ניסויים פסיכולוגיים, ב- Journal of Personality and Social Psychology. הניסויים נערכו על יותר מאלף סטודנטים, ובמהלכם חזר בם על ניסויים פסיכולוגיים מוכרים וידועים היטב – אך היפך את סדר האירועים.

למה הכוונה?

ובכן, באחד הניסויים השתמש בם בשיטה הידועה כ- 'פריימינג'. בניסוי כהלכתו, אמורה מילה להופיע במהירות על הלוח העומד מול הנבדק. המילה יכולה להיות חיובית (למשל, אושר) או שלילית (גועל). לאחר שהוצגה המילה, מופיעה על המסך תמונה נעימה או מרתיעה – כגור חתולים חמוד, או נחש מסוכן. הנבדקים מתבקשים לקבוע האם התמונה נעימה או מרתיעה. אם הם נחשפו קודם למילה החיובית, הרי שהם יקבעו יותר במהירות שהתמונה הנעימה אכן נעימה. ואם נחשפו קודם למילה השלילית, הם יקבעו יותר במהירות שהנחש מרתיע. זהו הניסוי בדרך הרגילה.

בם בחר לעשות טוויסט יוצא-דופן בניסוי, והחליף את סדר המאורעות. הנבדק רואה קודם את התמונה, ומתבקש לקבוע האם היא נעימה או מרתיעה. רק לאחר מכן מוצגת לו מלת ה- 'פריימינג'. מכיוון שגם התמונות וגם המילים נקבעות באקראי, הנבדקים אינם יכולים לדעת מה המלה שתופיע לאחר התמונה. אבל – וכאן החלק המפתיע – תוצאותיו של בם מראות שיש השפעה קטנה למלת הפריימינג גם אם זו מוצגת לאחר הצפייה בתמונה וקביעת הרגש שהיא מעוררת. במילים אחרות, הנבדק מושפע ממילת הפריימינג עוד לפני שזו הופיעה בכלל על המסך, או שהמחולל האקראי קבע מה המילה!

בניסוי אחר הודיע בם למתנדבים שתמונה עומדת להופיע באחד מצידי המסך, וביקש מהם לנחש באיזה צד היא תופיע. מיקומה של התמונה נקבע באקראי, ומכאן עולה שסיכוייהם של המתנדבים להצליח בניחוש היו אמורים להיות 50% בדיוק. אך התוצאה הסופית הייתה 53 אחוזי הצלחה. זה לא חורג בהרבה מהצפוי, אבל כאשר סוקרים מספר רב של אנשים, אפילו שינוי קטן מהממוצע הצפוי עשוי לרמז שיש כאן באמת משהו יוצא-דופן.

אם גם בלוטות הרוק שלכם מתחילות לפעול, כנראה שהבנתם נכון את משמעות המחקרים. זה עשוי להיות קצה החוט לחיזוי עתיד אמיתי! ואם לומר את האמת, אני מחזיק אצבעות ומקווה שיש משהו מאחורי התוצאות האלו. הן מנוגדות לכל חוקי הפיזיקה והכימיה הידועים לנו, אבל אחרי הכל – זו הדרך בה מתקדם המדע. לאורך השנים מצטברות תצפיות יוצאות-דופן. הן חושפות בעיות בתיאוריות קיימות, והקהילה המדעית מנסה להסביר את הבעיות הללו, עד שהתיאוריות עצמן משתנות כדי לכלול את ההסברים. האם יש סיכוי שהקהילה המדעית תקבל את ההוכחה ליכולת חיזוי העתיד?

במלה אחת, כן.

בשתי מילים, עדיין לא.

קודם כל, יש בעיות במחקר. לא תמיד הוא משתמש בכלים הסטטיסטיים החזקים ביותר לניתוח התוצאות. לא אוסיף עוד, כי סטטיסטיקה היא התחום החלש שלי, ואני מקווה שהסטטיסטיקאי יוסי לוי מהבלוג המצוין 'נסיכת המדעים' ירים את הכפפה ויבחן את המחקר לעומק.

בעיה אחרת היא בדבריו של בם עצמו לכתב העת המקוון New Scientist– "המתנתי בכוונה עד שחשבתי שיש מסה קריטית שאינה שגיאה סטטיסטית." בם נופל כאן למלכודת ידועה בסטטיסטיקה. הוא אסף נתונים עד שהתוצאה התאימה למצופה. ייתכן שאם היה ממשיך לאסוף את הנתונים היינו רואים שהמטוטלת מתאזנת לכיוון השני, וסיכום כל התוצאות היה מראה שהנבדקים לא הגיעו להישגים טובים יותר מהמצופה לפי המזל הטהור.

אבל אפילו אם אין בעיה משמעותית במחקר (וכרגע נראה שאין), וגם אם נתעלם מהבעייתיות באיסוף הנתונים המקוטע, חשוב להבין שניסוי אחד, או אפילו מספר רב של ניסויים המגיעים כולם מאותה מעבדה אינם מהווים הוכחה אמיתית במדע. בם הוא אמנם חוקר בעל שם עולמי, וידוע ביושרו ובמחקרים המדויקים והקפדניים שהוא מנהל. ועדיין, ייתכן שזייף נתונים. ייתכן שהדוקטורנטים שעובדים תחתיו זייפו נתונים. ואפילו אם לא היו זיופים, תמיד תיתכנה שגיאות אנוש – למשל, מחולל אקראי עם באג, שנוטה להציג את התמונות בסבירות של 60% לצד ימין, ו- 40% לצד שמאל. החוקר שמכין את הנבדקים למד לזהות באופן בלתי-מודע שלמחולל האקראי יש העדפה לימין, והוא מושך (שוב, בלי לשים לב אפילו) את תשומת לבם של הנבדקים לצד ימין של המסך.

אולי.

המשמעות היא שאנחנו חייבים להמתין עד שחוקרים נוספים יחזרו על ניסוייו של בם, לפני שנצא לרקוד ברחובות עם אורן זריף וחבר מרעיו העליזים. אם הניסויים הבאים יניבו תוצאות דומות, אני עדיין אהיה סקפטי. אבל אם גם הניסויים שיגיעו אחריהם יראו היתכנות, וגם הבאים, וגם הבאים, אני אתחיל להשתכנע. וזה יהיה מדהים. איזה עולם חדש ומלהיב ייפתח אל מחוץ לדלתות הגוף? איזה מידע מוזר נוכל לרכוש על הנפש, או אולי על חץ הזמן?

אבל.

כפי שאתם יכולים לנחש, קהילת חוקרי הפסיכולוגיה גועשת ורועשת מסביב למחקר, ומספר חוקרים כבר התחילו לנסות לחזור על הניסויים בעצמם. לפחות אחד מהם דיווח כבר על כשלון בחזרה על אחד הניסויים שתוארו בעבודתו של בם. אלא שהוא חזר על הניסוי בגרסת אונליין, בעוד שבם ביצע את הניסוי עם מתנדבים בשר ודם. בם טוען שכאן מוקד הבעיה, וזה אפשרי. לא סביר, אבל אפשרי. בכל מקרה, אני לא מודאג. לפי New Scientist, בם טוען שתריסר חוקרים אחרים כבר יצרו איתו קשר כדי לקבל פרטים על הניסויים, במטרה לשחזר אותם במעבדותיהם. כנראה שבשנים הקרובות נדע האם עוד ניסוי פארא-פסיכולוגי נכשל כשלון חרוץ, או שאולי סוף-סוף נקבל רמז מוחשי ליכולות על-טבעיות...

...לפחות עד שנחקור ונכמת גם אותן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2010 14:02 לינק ישיר 

ניסוי גַנְצְפֶלד (Ganzfeld, "שדה שלם" בגרמנית) מבוסס על ההנחה שעוצמת המידע העל-חושי הנגיש לנו היא נמוכה ביותר, ומידע זה הולך לאיבוד על רקע הגירויים החושיים התמידיים. על כן בידוד הנבדק מגירויים חושיים עשוי להגדיל את נגישותו לַמידע, ולתת ביטוי ליכולותיו העל-חושיות. לשם כך מכניסים את הנבדק לחדר מבודד ואטום לרעש, מכסים את עיניו בחצאי כדורי פינג-פונג המוארים באור אדום, ועל אוזניו מניחים אוזניות המשמיעות רעש לבן (רעש בעל עוצמה שווה בכל תדרי השמע, בערך כמו רחש של גשם חזק). בחדר מבודד אחר יושב אדם, המתבונן בתמונה מסוימת ומנסה "לשדר" אותה במחשבתו לנבדק, בעוד הנבדק מדווח על כל תמונה העולה בראשו.  לאחר מכן מראה הנסיין לנבדק כמה תמונות, שרק אחת מהן היא התמונה ש"שודרה" אליו, ועל הנבדק לדרג תמונות אלו לפי מידת ההתאמה שלהן לתמונות שעלו במוחו במהלך הניסוי.

ב-1994 פרסמו הפסיכולוג דריל בֶּם (Bem) מאוניברסיטת קורנל והפאראפסיכולוג צ'רלס הונורטון (Honorton) מאוניברסיטת אדינבורו בכתב-העת הפסיכולוגי המכובד "Psychological Bulletin" מטא-אנליזה של 11 ניסויי גנצפלד (מטא-אנליזה היא ניתוח סטטיסטי של כמה ניסויים בלתי תלויים, לעתים פרי עבודתם של חוקרים שונים. ייתכן שבחלק מניסויים אלו התוצאות לא היו מובהקות מבחינה סטטיסטית, אך כשמביאים בחשבון את כולם עשויה להתגלות מובהקות). מסקנתם של בם והונורטון מהניתוח הסטטיסטי הכולל של ניסויים אלו היתה, שיש בהם כדי להצביע על יכולת על-חושית מסוימת בקרב הנבדקים. כמו כן טענו החוקרים שהם גילו מִתאם בין יכולת על-חושית למאפיינים מסוימים של הנבדקים, ובהם: יצירתיות אמנותית, מוחצנות, התנסויות קודמות בתפישה על-חושית ועיסוק בטכניקה מנטלית כלשהי (למשל, מדיטציה).

מחקר זה עורר תקוות גדולות במחקר הפאראפסיכולוגי, אולם ב-1999 פרסמו ז'ולי מילטון (Milton) מאוניברסיטת אדינבורו וריצ'רד וייסמן (Wiseman) מאוניברסיטת הרטפורדשייר, שוב ב"Psychological Bulletin", מטא-אנליזה של 30 ניסויי גנצפלד שלא נכללו במחקר של בם והונורטון. ממצאי מחקר זה אינם תומכים בקיומה של תפישה על-חושית כלשהי (הדבר שב ומדגיש את אי-ההדירות שהמחקר בתחום לוקה בו). כמו כן פסלו מילטון ווייסמן אחדות ממסקנות המחקר של בם והונורטון, וביניהן את המתאם שנתגלה כביכול בין חלק מתכונות הנבדקים ליכולת העל-חושית כפי שבאה לידי ביטוי במחקרם.

מחקרים פאראפסיכולוגיים אחדים נערכו גם בחסותן של ממשלות שונות בעולם, שרצו להעריך את היישומים הצבאיים של יכולות על-חושיות, אם אכן יש בהן ממש. למרות הסיפורים העממיים על צבאות המשתמשים במדיומים כמרגלים, אין שום עדות להצלחה כלשהי של ניסויים אלו, ומרבית הפרויקטים הופסקו בשלב זה או אחר. פרויקט אמריקני כזה, שכונה "סטארגייט", נותח באמצעות מטא-אנליזה על-ידי ג'סיקה אוּטס (Utts), פרופסור לסטטיסטיקה מאוניברסיטת קליפורניה, ולטענתה הודגמה בניסויי הפרויקט תפישה על-חושית, ובכללה ראייה מרחוק.

אולם ריי היימן (Hyman), פסיכולוג מאוניברסיטת אורגון, העוסק זה שנים רבות בהערכת מחקרים בפאראפסיכולוגיה, ניתח גם הוא את תוצאות הפרויקט והגיע למסקנות אחרות, ואף הצביע על פגמים במחקרה של אוטס. בין השאר הצביע היימן על אחת הבעיות במטא-אנליזה, הרלוונטית במיוחד לתחום מחקר זה, והיא הנטייה שלא לפרסם ניסויים שהניבו תוצאות שליליות. לו היו מוסיפים לרשימת הניסויים המנותחים במטא-אנליזה גם את אלו שלא פורסמו, מובהקות התוצאות היתה מן הסתם יורדת משמעותית.

באופן כללי, מאופיינים המחקרים בפאראפסיכולוגיה בכמה בעיות חוזרות: היעדר הדירות. מאחר שבניסוי עלולות לחול טעויות, ואף ידועים מקרים רבים של רמייה וזיופי תוצאות (גם בקרב הקהילה המדעית), המדע מוכן לאמץ רק תוצאות של ניסויים שעורכות כמה קבוצות בלתי תלויות של חוקרים. עד היום לא סיפק המחקר הפאראפסיכולוגי אפילו סוג אחד של ניסויים שניתן לחזור עליו שוב ושוב ולהדגים באמצעותו יכולת על-חושית כלשהי.
רמייה. במחקר הפאראפסיכולוגי, יותר מאשר בכל תחום מחקרי-מדעי אחר, נתגלו מעשי תרמית של הנבדקים ולפעמים גם של החוקרים. על כן, כל מערך ניסויי המשאיר פתח להשגת המידע הנדרש באמצעים רגילים (ולא על-חושיים), איננו קביל. למרות זאת, ניסויים רבים הנערכים בתחום אינם מצליחים למנוע לחלוטין אפשרות של רמייה. יתר על כן, כאשר בניסויים שבהם הושגו תוצאות חיוביות מתקנים את מערך הניסוי באופן המקטין את הסיכוי לרמייה, התוצאות החיוביות נעלמות באורח פלא (אבל יש גם פאראפסיכולוגים שטוענים שהסיבה לכך היא שתפישה על-חושית היא יכולת בלתי יציבה, החדלה להתבטא כאשר מפקפקים בה. זוהי גם הסיבה, לטענתם, שכאשר נערכים ניסויים כאלו על-ידי מדענים ספקנים, הנבדקים אינם מצליחים להפגין יכולת על-חושית – תופעה שהם מכנים "תוצא הנסיין" או "תוצא הביישנות").
תיעוד לקוי. רבים מהניסויים אינם מתועדים כהלכה, והדבר מקשה על חוקרים אחרים להעריך את איכות הניסויים ולמצוא בהם ליקויים.
הטיה סטטיסטית. הסטטיסטיקה מאפשרת ואף מחייבת שבחלק מהניסויים יהיו ריכוזים גבוהים של קליעות (גם כאשר מטילים מטבע מספר רב של פעמים, מקבלים פה ושם רצפים ארוכים של "פלי" או של "עץ"). מספר לא קטן של ניסויים, המתחילים ברצף של ניחושים נכונים, מופסקים בשלב מוקדם ומפורסמים כתוצאות חיוביות. לעומתם ניסויים שמתחילים במספר קטן יחסית של קליעות מופסקים לעתים ואין מדווחים עליהם. יתר על כן, לחלק מהניסויים קודם שלב של "חימום", ובהיעדר פרוטוקול המגדיר את אורך ה"חימום", קיימת לעתים נטייה להתחיל את הניסוי עצמו כאשר מתקבל רצף ארוך של קליעות, מה שמבטיח תוצאות טובות יותר. 
פגמים בניתוחים סטטיסטיים, כמו השימוש בהנחות המתאימות למספר אינסופי של ניחושים, אף שבכל ניסוי מספר הניחושים הוא כמובן סופי, וכן הנחת אקראיות גם כאשר ננקטים הליכים לא-נאותים לקבלת אקראיות (למשל בסידור הקלפים), מה שמעלה לעתים את הסיכוי לקבלת תוצאות חיוביות.

ואכן, בדיקה זהירה של ניסויים במחקר הפאראפסיכולוגי מגלה מתאם גבוה בין ניסויים שהניבו תוצאות חיוביות לניסויים שנמצאו לוקים באחת או יותר מהבעיות דלעיל.

סיכום

הוויכוח אם יכולת על-חושית הודגמה אי-פעם בניסוי פאראפסיכולוגי עדיין נמשך. מרבית החוקרים המשוכנעים בקיומן של יכולות אלו פועלים מחוץ לקהילה המדעית, ומפרסמים בעיקר בכתבי-עת לא-מדעיים. לעומתם, חוקרים רבים בתוך הקהילה המדעית חוזרים ומצביעים על הפגמים בניסויים אלו ועל אי-הדירותם, כמו גם על היעדר תיאוריה שתסביר יכולות כאלו. העובדה שלאחר למעלה ממאה שנות מחקר, שום תופעה על-חושית עדיין לא הודגמה באופן משכנע והדיר, ואפילו תוצאותיהם של ניסויי גנצפלד, שנחשבים למבטיחים ביותר במחקר הפאראפסיכולוגי, מוטלות בספק, מעלה סימן שאלה גדול לגבי עצם הקיום של תפישה על-חושית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2010 14:05 לינק ישיר 

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 16/11/2010 14:08:42

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מדוע אנו זוכרים את העבר ולא את העתיד?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 14 15 16 ... 21 22 23 לדף הבא סך הכל 23 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.