בית פורומים עצור כאן חושבים

מדוע אנו זוכרים את העבר ולא את העתיד?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-14/10/2010 19:20 לינק ישיר 

לרב אברהם:

"האשכול הזה נראה לי מעט הזוי."

אוקיי - לשם זה פתחתי בהקדמה ארוכה. זו שאלה הזויה - אבל תשובה עוד לא סופקה לה פה.

"ייתכן שברצונך להפנות את הדיון לשאלה אחרת (לפחות אם הבנתי נכון את השאלה הראשונית): האם העובדה שאיננו יכולים לזכור את העתיד היא טענה אנליטית, כלומר טענה שנובעת מהמושגים המעורבים בה, או שמא מדובר בטענה סינתטית, כלומר טענה שמחדשת משהו מעבר למה שכלול בתוכן המושגים המעורבים בה."

אין לי רצון מיוחד להפנות את הדיון דווקא לשם - אבל הדיון פנה לשם מעצמו, בגלל שהרב ועוד כמה הציעו לדון בשאלה שהעליתי כשאלה מושגית. 

"זו שאלה אחרת ממה שהוצב בהתחלה, אא"כ לא הבנתי את השאלה הראשונית."

זו וודאי שאלה אחרת מזו שהעליתי בהתחלה - והיא הועלתה אגב השאלה שאני העליתי. 

"כעת אתה שואל שאלה אחרת: על אילו שאלות יכולה להינתן תשובה אנליטית ועל אלו לא? זו שוב שאלה אחרת. אולי היא עולה במטרה לפתור את זו הקודמת."

אני שואל שאלה זו מאחר ולדעתי תשובה אנליטית במקרה זה איננה מספקת.  

"אבל גם אם זה הכיוון שברצונך ללכת בו, אזי כפי שכתבתי בהתחלה, קודם צריך להגדיר את המושגים כדי שנוכל להבין מה כלול בהם ומה לא."

אם מישהו חושב שלשאלה שהעליתי מלכתחילה מספיקה תשובה מושגית גרידא - אז חובת ההגדרה היא עליו: שיגדיר הוא עצמו את המושגים הרלוונטיים. אני אישית חושב שנסיון כזה לענות לשאלתי הוא לגמרי off topic. 

לייבניץ, למשל, טען שהתיאור "חוצה את הרוביקון" כלול במושג "יוליוס קיסר" - אז על לייבניץ מוטל להראות איך זה כלול - לא על היסטוריון, למשל, ששואל  "מדוע חצה קיסר את הרוביקון?" ... 

"דומני שאתה צריך להבהיר מעט את מטרת האשכול (או שמא אין לו מטרה, אלא טיול לאשר תיקח הרוח)."

מטרת האשכול היא לנסות לענות לשאלה שהעליתי. עם זאת, אינני יודע מה תיהיה התשובה לשאלה זו ואיפה היא אמורה להמצא, ולכן, אינני יודע לאיזה כיוון על האשכול  לנוע..

"על שאלתך האחרונה (המתודולוגית) אומר שעל כל שאלה ניתן לענות תשובה אנליטית (כולל השאלה הזו שלך עצמה). הכל תלוי האם התשובה האנליטית היא טובה או לא. לפעמים התשובה האנליטית לא מספיקה, וזאת מפני שהתוכן של טענת התשובה הזו אינו כלול באמת במשמעות המושגים. הדבר קורה כאשר מגדירים את המושגים אד-הוק רק כדי שנוכל לענות תשובה אנליטית לקושיא. קצת מזכיר את הראיה אונטולוגית.
אגב, זו עצמה תשובה אנליטית לשאלתך על אילו שאלות מספיקה תשובה אנליטית ועל אלו לא. אני נשענתי בעיקר על הגדרת המושגים 'תשובה' ו'אנליטי' (אם כי לא הצגתי זאת באופן מפורש, כמובן)."

אוקיי - אז אני אנסח את השאלה מחדש: באילו מקרים תשובה אנאליטית מספיקה, ובאילו לא? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2010 19:21 לינק ישיר 

לצענע: לא - זו באמת שאלה שאני מתלבט בה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2010 19:24 לינק ישיר 

רדף, לדעתי קיבלת תשובות טובות. אם אתה טוען שאלו לא תשובות, אנא התייחס אליהן והסבר.
לגבי שאלתך בסוף, עניתי על כך: במקום שבו ההגדרה המקובלת של המושגים אכן מכילה את התשובה די לנו בתשובה אנליטית. והיא לא מספיקה במקום שבו אנו מאמצים הגדרה אד הוק רק כדי שתיכלל בה התשובה. הרי לך תשובה אנליטית (ולכן לא ממש מועילה) לשאלתך מתי מספיקה תשובה אנליטית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2010 19:46 לינק ישיר 

לרב אברהם: 

אוקיי - אולי אני אנסח את השאלה מחדש עבור הרב - והרב ישתכנע שאין מדובר בשאלה מושגית גרידא.

אני זוכר מאורעות מסויימים ואינני זוכר מאורעות אחרים. זוהי בוודאי עובדה קונטינגנטית - שום דבר במושגים "אני", "זוכר" או "מאורע" לא יגלה לנו אלו מאורעות אני זוכר ואלו לא. הלא כן? כדי לענות לשאלה "אלו מאורעות אני זוכר?", אני צריך "לפשפש בזכרוני" - לא סתם לעסוק בניתוח מושגי.

עכשיו, אחרי שפשפשתי בזכרוני, גיליתי שאותם מאורעות שאני כן זוכר, כולם נמצאים בעבר ולא בעתיד - גיליתי זאת בדיעבד, אפוסטריורי - אחרי פשפוש בזכרוני - לא כתוצאה של ניתוח מושגי. 

איך לדעת הרב ניתוח מושגי של המונח "זכרון" או "מאורע" יראה שניתן לזכור רק את מה שקרה בעבר?

ובכן, ניתן להציע שבהגדרה "זכרון" ייקרא יחס מסויים בין אדם [או בעל חיים, או "סובייקט זוכר", או מה שלא יהיה] לבין מאורע הקודם לאינסטאנציאציה של היחס הזה.   

על פי הגדרה זו, הטענה "סובייקט זוכר מאורע נתון בזמן t רק אם מאורע זה קודם לזמן t" היא אכן טענה אנאליטית.

ולא איכפת לי לקבל הגדרה זו. 

אלא שאז אני פשוט אצטרך לנסח את השאלה שלי מחדש.

נגדיר "פרררררזכרון" כיחס בין סובייקט למאורעות, ללא הגבלה לגבי זמן התרחשותם של המאורעות או זמני האינסטאנציאציה של היחס, הדומה מכל בחינה אחרת לזכרון.

ובכן, אני מפשפש בפרררררזכרוני ומגלה להפתעתי שקבוצת הפרררררזכרונות וקבוצת הזכרונות היא אותה הקבוצה. כלומר, קבוצת הפרררררזכרונות שאינם זכרונות היא קבוצה ריקה.  

ואז הדרא קושיא לדוכתא - מדוע זה כך?

לשם אנאלוגיה - דוגמה שאיננה שלי:

קבוצת בעלי הלב וקבוצת בעלי הכליות היא אותה קבוצה. ניתן לשאול "מדוע לכל בעלי החיים אשר להם [באופן טבעי, לפחות] יש לב, יש גם כליות?". זו וודאי שאלה ביולוגית - לא שאלה שניתוח מושגי גרידא יכול לענות עליה.

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 14/10/2010 20:01:10

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2010 19:50 לינק ישיר 

ועדיין, שאלתו של רדף זוקקת תשובה, בהנחה שהתשובה האנליטית איננה מספקת אותו. להזכיר: רדף שאל את שאלתו בצורה מאוד סובייקטיבית. הוא לא טען שניתן לזכור את העתיד, או שהעתיד זהה לעבר, ובכלל לא השתמש במושגים כלליים. שאלתו כך היא, בלשוני: בהנתן ש"זיכרון" אינו מוגדר בהכרח כמשהו שזהה ל"עבר", אלא כפעולה שמציגה לנו עובדות ממאגר מסויים, מדוע אין הפעולה הזו חלה על המאגר "עתיד" כמו שהיא חלה על המאגר "עבר" (שמא ייחסתי לרדף שאלה שלא שאל? כך אני הבנתי זאת, ואם לאו, תקנוני-נא).

אנסח שאלה שהכיוון שלה דומה:

טענתי לעיל שאני זוכר מה תהיה התשובה שיגיע אליה רדף בסוף האשכול, היינו בעתיד.

אינטואטיבית, הקורא מחייך למקרא משפט שכזה.

כעת, היכול מישהו להפריך את הכרזתי זו, בלי להזדקק לאמירה ש"זיכרון" = "עבר" ?

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-14/10/2010 19:54 לינק ישיר 

[בהעדר לחצן תיקון - דברי נכתבו בטרם קראתי את דפרי רדף - אשרי שכיוונתי ופגעתי]

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-14/10/2010 19:59 לינק ישיר 

לשכן - רק אל תשכח לסגור את הרוכסן :-)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2010 20:02 לינק ישיר 

רדףהשיג כתב:
לא הבנתי - על איזה אחד מן המקרים אתה מדבר - על 1, 2, או 3?

רדף: אפשר להמשיך ? נראה שהרוחות נרגעו,

הנה דברך שוב

אתה מדבר על חיזוי העתיד - אני מדבר על הזכרות.

לשם אנאלוגיה:

1. אם אנו קוראים אצל יוסיפוס שכך וכך אירע בירושלים הנצורה, אנו משערים שכך באמת קרה, אא"כ לדעתנו יוסיפוס טועה/משקר במקרה זה. 

במקרה זה, הזיכרון שלנו לגבי מה שאירע בירושלים הנצורה איננו מעורב בהיסק זה - מאחר ואין לנו זכרון מאותם מאורעות, שהרי לא היינו שם אז.

על סמך נתונים שיש בידי כעת, אני מסיק לגבי מאורע בעבר. 
כלומר עתק זיכרון שעתקתי בזכרוני = כאילו בזיכרון הייתי שם,
ומשם אני מסיק לגבי המאורע בעבר, 

2. אם אנו מכירים את חוקי הפיזיקה ויש לנו את הנתונים הרלוונטיים לגבי מערכת פיזיקאלית מסויימת, אנו יכולים לחזות את מה שיקרה בעתיד באותה מערכת [למשל, איפה -+ ייפול פגז שאנו יורים מתותח]. 

גם פה זיכרון המאורע המשוער איננו מעורב בהיסק.
 אבל אין לי זכרון של המאורע, יש לי רק היסק מנתונים שיש בידי,

על סמך נתונים שיש בידי כעת, אני מסיק לגבי מאורע בעתיד. 

מקרים (1) ו-(2) אנאלוגיים לגמרי. 

נבחן עוד מקרה

3. אני זוכר שלפני דקה אכלתי סנדוויץ. על סמך זה, אני מסיק שאכלתי סנדוויץ לפני דקה. 

גם פה, על סמך נתונים שיש בידי כעת לגבי מצבי הנוכחי [אני זוכר], אני מסיק משהו לגבי אירועי העבר.
נווו פשוט מאוד כאן הנתונים דווקא מי הזיכרון, ושם הנתונים מהידע שלי את החוקים, ולא מזיכרון, (כן מזיכרון של החוקים אבל לא מי המאורע שעוד לא היה,)

אבל שימו לב שאינני יכול לזכור מה יקרה עוד דקה.
לזכור מה ? את הנתונים אני יודע שמחר יזרח השמש, אבל לזכור את המאורע עצמה שיהיה מחר ???

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2010 20:05 לינק ישיר 

רדף, זה לא דומה. כבר ענו לך שהזיכרון הוא מאגר שמכיל רק מידע שהוא כבר פגש (כמו כל מאגר). לכן עליך להחליט האם אתה שואל מדוע אנחנו לא יודעים עובדות על העתיד, הרי הצהרת שאת זה אתה לא שואל כאן. אם כך, אתה מקבל שאנחנו לא יודעים עובדות על העתיד. אם כך, התשובה לשאלתך היא אכן אנליטית (בהגדרות שאתה עצמך קיבלת לצורך הדיון): הזיכרון לא מכיל עובדות מן העתיד. לזכור פירושו לשלוף עובדות שמצויות בזיכרון. לכן לא ניתן לזכור עובדות מן העתיד. מה הבעייה כאן? אתה רק יכול לחזור ולשאול מדוע אנחנו לא יודעים עובדות על העתיד. אבל כאמור הצהרת שזה לא מה שאתה שואל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2010 20:10 לינק ישיר 

"לזכור מה ? את הנתונים אני יודע שמחר יזרח השמש, אבל לזכור את המאורע עצמה שיהיה מחר ???"

זו בדיוק שאלתי - למה לא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2010 20:19 לינק ישיר 

לרב אברהם:

"כבר ענו לך שהזיכרון הוא מאגר שמכיל רק מידע שהוא כבר פגש (כמו כל מאגר)."

ועל זאת שאלתי - מדוע?

"אם כך, אתה מקבל שאנחנו לא יודעים עובדות על העתיד."

אדרבא - אני כן יודע עובדות על העתיד. אני יודע שמחר תזרח השמש.

"אם כך, התשובה לשאלתך היא אכן אנליטית (בהגדרות שאתה עצמך קיבלת לצורך הדיון): הזיכרון לא מכיל עובדות מן העתיד. "

אם הרב מתייחס להגדרות שקיבלתי בהודעתי הקודמת לרב, אז אני שוב אשאל את השאלה בצורתה החדשה, לפי ההגדרות הפרוביזוריות שם:

אוקיי, אז אני מבין מדוע הזיכרון לא מכיל עובדות מן העתיד [כי בהגדרה זה כך], אבל מדוע ה"פרררררזכרון" איננו מכיל עובדות מן העתיד?

ואם מה שהרב רוצה להגיד פה הוא ש"פררררזכרון" הוא הוא הידע שלי אודות העתיד, אז פה אני מוחה:

כמו שלא כל ידע שלי על מאורעות בעבר הן זכרון של אותם מאורעות [הידע שלי אודות קרב ווטרלו איננו זכרון שיש לי מאותו קרב -- כי אין לי זכרונות מאותו קרב. להבדיל מזכרונות מספרים שקראתי על אותו קרב וכו'] כך לא כל ידע שלי אודות העתיד הוא פררררזכרון אודותיו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2010 21:01 לינק ישיר 

רדף

נסיון ההסבר שלך על מחשבות אגוסטינוס בשאלתו על הנפילה. לא כ"כ מובן.

כי הרי בהסבר האריסטוטאלי כבר נשללו המושגים למעלה ולמטה כמושגי כיוון.
הם הובנו כמוסגי בסיס, כלומר מה שאנו קוראים שמים הוא בסיס האש לכן האש שואף לשם, ומה שאנו קוראים אויר (האזור שבין השמים והארץ) הוא בסיס האויר לכך הוא שואף לשם. ואילו העפר והמים שבסיסם הוא הכדור הארצי, לשם ישאפו ללכת תולדות אותם היסודות.
הכל בלא קשר לעילוי ותחת.

לכן מוזר שאגוסטינוס [שוודאי היה אדם חושב] לא תפס שאם הכדור עגול, ישאפו אליו תולדות יסודותיו מכל כיוון.

דרך אגב הוא שאל רק למה אנשים לא נופלים החוצה בחצי התחתון, או גם למה האש לא נופלת לכיוון הכדור שהוא אצליהם למעלה.
 כלומר אם הוא תפס שהשמים הם עגולים סביב הכדור הארצי? אז איך הוא לא הבין שאין מעלה ומטה?.

------------------------

ובקשר לשאלתך מדוע זוכרים וכו'.

אם "זכרון" מכונה אצלך העלאת מודעות לחוויות ומחשבות שנחוו וחושבו מכבר, אלא שהוצפנו בתאי זכרון. איך תשאל מדוע לא נזכור את אשר טרם נחשב ונחווה?!  הוא הרי עדיין לא עבר במוחינו.

תוקן על ידי בעלהגדה ב- 14/10/2010 21:04:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2010 21:01 לינק ישיר 

אולי זה כבר נאמר על ידי מישהו למעלה. זיכרון הוא מקרה פרטי של השפעה סיבתית מזמן אחד על זמן אחר , מכיוון שהשפעות סיבתיות עוברות רק מן העבר אל העתיד ניתן לזכור רק את העבר ולא את העתיד.

מה שצריך לשאול הוא מדוע ניתן להשפיע על העתיד ולא על העבר, בסופו של דבר זה מצטמצם לשאלה הידועה בפיזיקה על מקורו של חץ הזמן .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2010 21:02 לינק ישיר 

רדףהשיג כתב:
"לזכור מה ? את הנתונים אני יודע שמחר יזרח השמש, אבל לזכור את המאורע עצמה שיהיה מחר ???"

זו בדיוק שאלתי - למה לא?

רדף:

כי אין זיכרון מהמאורע שיהיה מחר !! יש רק נתונים, ואל תקשה שוב על זיכרון של יוסיפון, כי זכרוני כולל גם זיכרונו,

אני אשאל אחרת, (באופן בדיוני)  אם יש מאגר זיכרון ושם אתה רוצה לשים זיכרון העתיד, אז לפי איזה תבונה אני ידע מה זיכרון העבר ומה זיכרון העתיד ?
ברגיל אני יודע מה הם זיכרונות ומה הם נתונים\ידע\מוכרחות וכדומה, 
ולכן שעולה לי משהו במוחי אני מזהה מה הם זיכרון ומה הם נתונים,

והנה הוכח שלא יכול להיות דבר שכזה,

העבר אי אפשר לשנות כלומר זיכרון לעולם לא יכולים לשנות היא מה שהיה כי אי אפשר לחזור בזמן, אפי' אלוקים לא יכול,
ולכן אין זיכרון לעתיד, כי העתיד לא חייב להיות ויכולים לשנותו,  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2010 21:19 לינק ישיר 

לבעל הגדה:

לגבי אוגוסטינוס  - זה בדיוק מה שאמרתי  - שלמרות שהוא למד וכו' - הוא עדיין חשב במונחים יומיומיים - כמו אותו פיזיקאי המזמין פיצה..

"איך תשאל מדוע לא נזכור את אשר טרם נחשב ונחווה?!  הוא הרי עדיין לא עבר במוחינו. "

זהו גוף שאלתי: מדוע מה שעוד לא עבר במוחנו איננו זכור אבל מה שכבר עבר במוחנו הוא כן זכור.  

לידעיה:

"מה שצריך לשאול הוא מדוע ניתן להשפיע על העתיד ולא על העבר, בסופו של דבר זה מצטמצם לשאלה הידועה בפיזיקה על מקורו של חץ הזמן .
"

נכון - אלה שאלות משיקות. ניתן אף לטעון שאחת היא מקרה פרטי של השני [במידה ואנו אקסטרנליסטים אפיסטמולוגיים]

למקס:

"כי אין זיכרון מהמאורע שיהיה מחר !!"

ועל זאת אני שואל: מדוע זה כך?  [האם שני סימני קריאה מהווים תשובה לשאלה זו? אתמהה]

"אני אשאל אחרת, (באופן בדיוני)  אם יש מאגר זיכרון ושם אתה רוצה לשים זיכרון העתיד, אז לפי איזה תבונה אני ידע מה זיכרון העבר ומה זיכרון העתיד"

זו שאלה מצויינת - אבל אינני רואה את הרלוונטיות שלה לשאלה שלי. מה שאתה בעצם אומר הוא שאילו כן היינו זוכרים את העתיד, אז לא היינו יכולים להבחין בין העבר לעתיד. 

אולי. 

ואולי לא. [אולי הייתה מתלווה לכך יכולת אינטואיטיבית/אינסטינקטיבית להבחין בין השניים]

אבל גם אם כן, האם העובדה שאילו זה היה כך, זאת הייתה באסה, מסבירה מדוע אין זה כך? הרי כמו שפורסט גאמפ אמר:
Sh*t happens

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מדוע אנו זוכרים את העבר ולא את העתיד?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 ... 21 22 23 לדף הבא סך הכל 23 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.