בית פורומים עצור כאן חושבים

יש בקבלה תשובה לכל שאלה (+++)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/10/2010 15:31 לינק ישיר 

שותף,

אני מנסה ללכת  אתך ולא כל כך מצליח. מה שכתבת

"הרב גילה לנו שהמקור לכלים ולהתעבות הוא האור עצמו, ואין פה ח"ו שני כיוונים נוגדים. פירוש הדבר שמושג הגשמי והרוחני הוא אחד וכל ההפרדה ביניהם היא בערכין. ישנם רמ"ח איברים בגוף, רמ"ח בנפש, רמ"ח ברוח, רמ"ח בנשמה, רמ"ח בחיה, רמ"ח ביחידה. כולם סוגי אור, אלא שהם הולכים ומתעבים זה מזה, כמו שהעולמות יורדים כנ"ל בהשוואה שעשינו ביניהם. זו כוונת חז"ל דע מה למעלה ממך עין רואה ואזן שומעת וכו', וכל שהיא תפארת לו מן האדם וכו' ועוד אינספור מקומות. יש רק ציר אחד של התרחקות או קרבה למאציל- ציר העביות."

לא מובן לי כלל. מעבר  לכך שאיני יודע מיהו "הרב", אני גם לא מבין איך יכול להיות בגשמיות ציור דומה למה שציירת ברוחניות (רעיון אחד עמוק עם פרטים שנובעים ממנו אבל גם משטחים אותו במידה מסוימת). אני יכול לתת דוגמה מרעיון, אבל האם תוכל להסביר את זה בעצמים? בנעליים? לא מובן לי איך.

והערה למתודה שלך: אתה אמנם לא מאריך מאד אבל אתה עונה על שאלות פשוטות ב"דרשות" שכוללות המון מושגים קבליים.  אם אתה רוצה לשמור על קשר עם קהל הכותבים אתה צריך להסביר לנו כאנשים שלא יודעים מהו "האור" ומהי ה"עביות".

והערה נוספת: אני מזדהה מאד עם מה שכתב רדף השיג. בוא תתן לנו דוגמה של דבר במציאות שאילו היה לא היה לו הסבר קבלי. זו נקודה מצוינת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 16:07 לינק ישיר 

שנרב
נניח שהקבלה היא לא מדע במובן הפופריאני, עדיין יכול להיות שהיא תספק פרשנות טובה על העולם וההיסטוריה.
הכל חייב להיות מדע?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 16:12 לינק ישיר 

לבעל:

זה לא ענין של "מדע" מול לא-מדע. זה ענין של קשר למציאות.

הרי הקריטריון של פופר איננו סתם קביעה שרירותית של כללי משחק שהוא מציע למדענים לשחק בו. אלא זהו קריטריון המבחין בין תורות "סגורות" לתורות "פתוחות". 

החסרון בתורות סגורות הוא שהן סגורות - אמנם שום דבר שקורה העולם לא מפריע להם, אבל באותו אופן אין להם שום דבר להגיד על העולם.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 16:16 לינק ישיר 

מי אני מול פופר?
אבל בכל זאת, האם טיעון שמצליח לשזור תופעות שונות אין לו ערך כלשהו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 16:29 לינק ישיר 

תורה שמסכמת תופעות - יש לה ערך פסיכולוגי, דידאקטי, מנמוני - של ארגון מידע במוח [זאת בהנחה שהיא אכן מקצרת הליכים ולא מעריכה אותם ע"י הכברת מונחים על גבי מונחים -- מה שאיני כלל בטוח בו כשמדובר בקבלה] - אבל לא ערך הסברי. 

אבל זה אמור לגבי תורה שרק מסכמת תופעות. בעוד שאם תורה מסויימת גם מתיימרת לדבר על דברים שמעבר לתופעות - או אז, אם תורה זו סגורה, אזי איכא דאמרי [הפוזיטיביסטים] שהיא חסרת ערך-אמת [כלומר, לא מכילה אינפורמאציה כלל - ולכן איננה אמיתית ולא שקרית אלא גיבוב מילים - שאולי יש בו תוכן רגשי-פואטי אך לא מעבר לכך] ואיכא דאמרי [הראציונאליסטים הביקורתיים] שהיא בעלת ערך-אמת אלא שעקב סגירותה אין שום דרך לבדוק אם איננה שקרית. ומאחר שתורה ראנדומאלית, בלתי מאוששת, חזקה עליה שהיא שקרית [שהרי המציאות אחת ותורות תיתכנה אינספור] - הרי שחזקה על תורה זו ששקרית היא. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 16:32 לינק ישיר 

ולכן היא מתבססת על גילויים ולא על ניסויים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 16:42 לינק ישיר 

צריך להבחין בין (1) האופן בו פלוני ממציא תורה מסויימת לבין (2) האופן בו אנו בודקים את אמיתותה/שקריותה.

אין שום חשיבות ל-(1) כשדנים ב-(2).  (1) הוא עניין היסטורי-ביוגראפי גרידא. (2) הוא ענין הנוגע למהותה/חשיבותה/אמיתותה/.. של התורה הנדונה.

גם אם פלוני המציא תורה מסויימת בצחוק - כבדיחה - אבל התברר בדיעבד שתורה זו אמיתית, אז נקבלה.  כי מה שמענין אותנו איננו האותוריטה של פלוני אלא אמיתותה של התורה שהוא מציע. 

ניתן אף לדמיין מחשב שממציא תורות חדשות לבקרים וגם בודק אותן - עד שנתקל בתורה מוצלחת.

לכן, גם אם ראשיתה של תורה מסויימת בהתגלות, הרי שאם אנו באים לדון באמיתותה, אין לנו אלא את הכלים שלנו לבדוק זאת - ואנו איננו נביאים.

[זאת כמובן בהנחה שהתורה הזאת בכלל מועמדת לדיון - מה שלרוב לא קורה כשמדובר על אמונות שמקורן בהתגלות. אבל כאן, שותף דווקא כן הציע לדון בתקיפותה של הקבלה - ולא בא מכוח האותוריטה שלה. אחרת לא היה לי בכלל מה לומר באשכול הזה - שהרי אינני נביא.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 16:44 לינק ישיר 

אם אני מבין נכון אזי המקובלים טוענים לאמתותה של הקבלה בכך שהיא קבלה ושהיא מבוססת על גילויים עליונים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 16:45 לינק ישיר 

זה נכון. אבל שותף פה הציע לדון בה כבתורה הניתנת לבדיקה -- והראיה: עצם העובדה שהוא הציע תורה זו לדיון

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 16:47 לינק ישיר 

לשם דוגמה, היו בהיסטוריה מדענים שגם כן טענו שתורותיהם נוצרו בהשראה אלוקית. וזה בסדר - אין בכך פסול למדעיות של התיאוריה שלהם -- כל עוד היא ניתנת לבחינה אמפירית

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 16:49 לינק ישיר 

ושוב שאלה לענ"ד
אם הקבלה מאפשרת אחדות הפכים, אזי זה לא אומר שכל טענה ניתנת להוכחה במסגרתה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 16:50 לינק ישיר 

ועוד דוגמה - היותר קרובה למקורותינו:

הרמב"ם בפיה"מ כזכור קובע כללים לבדיקת נביא - אם הוא נביא אמת או נביא שקר. הכללים הללו הם אמפיריים לחלוטין - לא נדרשת רוח הקודש של הבוחנים את הנביא - וזאת מאחר שאין להם רוח הקודש כזו, הם נאלצים להסתמך על מה שכן יש להם - עיניים, אוזניים וכו - על מנת להחליט אם לפלוני יש רוח הקודש. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 16:51 לינק ישיר 

אבל אחרי שיש לו רוח הקדש אתה אמור להאמין לדבריו גם אם אין להם בחינה אמפירית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 16:52 לינק ישיר 

לבעל - כן, "עקרון הפיצוץ" [Ex Falso Quodlibet Sequitur] מבטיח שכל תורה המאפשרת סתירה - הכל יאשש אותה והכל יפריך אותה בו בזמן...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 16:54 לינק ישיר 

לבעל: נכון. אז מי ש"מאמין" בקבלה - בכלל לא יקבל את מסגרת הדיון כאן. אבל מכך ששותף פתח את הדיון הזה, אני מניח שהוא, לפחות במוצהר, איננו סתם מאמין בקבלה אלא מקבל אותה אחר שיקול כלשהו [או לפחות מנסה לשכנע אותנו לקבלה אחר שיקול כלשהו]

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > יש בקבלה תשובה לכל שאלה (+++)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 7 8 9 ... 17 18 19 לדף הבא סך הכל 19 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.