|
|
| נשלח ב-17/10/2010 13:11 |
|
| |
צבוני, נפלא. הבעייה היא שבמאספים תורניים רבים יש הרבה חומר מעין זה. אלא שהמחברים השונים כותבים את דברי ההבל שלהם לפי תומם, ואף אחד אינו קורא.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2010 14:43 |
|
| |
[אליעזרט,
איני יודעת אם אין קוראים, אבל מבקרים - סביר שיש פחות מבעולם האקדמי. בעיני, העובדה שפורסם מאמר כמו זה של סוקל אינה מפתיעה והמשמח בכל הפרשה הוא שיש בעולם האקדמי מערכות של בדיקה עצמית וביקורת (לדעתי זה לא רק עניין של אתיקה מקצועית אלא של הבניה חינוכית - מי שאינו מסוגל לבקר את הדעות שסביבו ולמצוא במה הן אינן מדייקות, פשוט אינו חוקר טוב).]
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2010 16:43 |
|
| |
האמת היא שהדברים מסובכים קצת יותר.
ואקח לדוגמה את מחירי הספרים. בציבור החרדי הספרים זולים בהרבה מאשר בציבור הכללי. וככל הנראה הסיבה היא פשוטה: בציבור החרדי קוראים וקונים ספרים הרבה יותר מאשר בציבור החילוני.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2010 18:36 |
|
| |
אם להתייחס קצת לעצם ספרו של שחר פלד, אציין שתי נקודות שעלו בי בעת קריאת הספר:
א. המסקנה הטבעית הנובעת מטיעוניו של שחר פלד היא לא ללמוד תורה בכלל, או לפחות לא להקשות קושיות אלא רק לשנן מה שנאמר קודם. אם ננסה לסלק הצידה את כל ההטעיות המרושעות האקדמיות, ששחר פלד מציין אליהן בליווי דוגמאות מפורטות בסוף הספר, הרי שמה שישאר לנו הוא הנחה שהתורה מסורה לאיזו כת מסתורית של חכמים ללא כושר טעות - ממשה רבינו עד המשנה ברורה ופוסקי דורנו - ועלינו רק לשנן את דבריהם. תוך כדי הקריאה בספר, ניסיתי להבין מהו עניינו של לימוד תורה אליבא דהמחבר, והמסקנה שאני הגעתי אליה היא שלשיטתו זוהי ממש גזרת הכתוב, מילתא בלא טעמא, שהרי בעצם אין לכך שום מטרה. בהקשר לכך, חשובות בעיקר דוגמאות 3 ו-7 שהמחבר מביא בסוף הספר.
ב.העיסוק הרב במניעים השונים והתנועות המטה-היסטוריות המניעות עמדות תורניות או מחשבתיות מחטיא את המטרה - אין בספר אפילו זכר להתמודדות עם עצם הטענות , אלא הסתפקות בהנחה שאם מישהו רשע ונוצרי (או מושפע ממישהו כזה) ברור שמה שהוא אומר לא נכון. הדבר מאפיין גם את הרצ"י טאו ומלחמתו באקדמיה - וזוהי הנקודה הבעייתית בשניהם (גם אם הביקורת היא על המתודה ולא על התכנים, כדאי לפחות להתייחס לתכנים - ולא התייחסות מהסוג שמספק שחר פלד בסוף ספרו. מעניין לציין שהרב אליהו זיני, פטרונו הרוחני הישיר של המחבר, שגם הוא מתייחס לאקדמיה בבוטות דומה, עוסק בעצמו במחקרי תלמוד שונים ואף מגיע לעיתים למסקנות קיצוניות בהרבה מאשר המייסטרים האקדמי - אבל כנראה שלשיטתם זה בסדר, כי זה נובע מרוח היהדות המקורית ולא מהשפעה פרוטסטנטית. למה? ככה. או שלפחות אני לא הבנתי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2010 21:31 |
|
| |
מי שזכה, מבין מה מבחוץ ומה מבפנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/10/2010 08:31 |
|
| |
בגליון פרשת נח של עולם קטן:http://www.scribd.com/doc/38881528/Olam-Katan-Noah-270 היו מספר אמירות בנושא. עקב בעיות טכניות לא אעתיק את דברי הכותבים אלא רק את תגובותי. הרב אורי שרקי בעמוד 1 יצא מתוך הנחה שביהדות הקלסית סברו שאמונה וחקירה אינן סתירה. קצת קשה לומר דבר כזה אחרי מאות שנות מאבק, אא"כ מותחים את הגדרות אמונה וחקירה. קשה לומר שזו היתה הגישה המרכזית ביהדות אחרי שלמדנו את החסיד יעבץ, את ר' נחמן ואפילו את הכוזרי. בעמ' 4 -5 רואינו מספר מגיבים וא"ה אתיחס לדבריהם בהמשך.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/10/2010 09:23 |
|
| |
הרב זיני טען שאין קשר בין חכמה ואמת לבין ידע. לשיטתו מהו מקור החכמה והאמת? בהמשך הוא טען שהתלמוד כולו ביקורתיות, ויש להבחין בין ביקורתיות שבאה לברור האמת לבין ביקורתיות שבאה מתוך שנאה ועוינות.
איך מבחינים? (ההבדל הידוע של נחמה ליבבוביץ' בין פשט לדרש?)
פרופ' מרצבך הציע שראשי הישיבות יבוא לתת חיזוקים לתלמידים שלהם באקדמיה כמו שהם באים לצבא. כאן יש לשאול האם ראשי הישיבות עצמם מסוגלים להתמודד עם הבעיות שהאקדמיה מעלה, והאם התלמידים נשארים לנצח תלמידי ישיבה? כמובן שגם הבעיות שתלמיד מתמטיקה נתקל בהן שונות לחלוטין מהבעיות של תלמיד מדעי הרוח.
גם הרב יונה גודמן דבר על מכינה ישיבתית לאקדמיה. גם עליו ניתן לשאול האם באמת הישיבה יכולה להכין לאקדמיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2010 00:37 |
|
| |
היום הייתי בערב זיכרון למ"י קיסטר שהתקיים בירושלים, ואני רוצה לחלוק אתכם הרהור שעלה במוחי בעקבות ערב זה.
בין דוברי הכנס השונים היו חוקרים יהודים וערבים תלמידיו של המורה הנערץ. גם הקהל היה מגוון ביותר, פרופסורים וחוקרים מכל גוני הקשת בישראל כולל גם ערבים לא מעטים מתלמידיו של מ"י קיסטר.
האם בחברה החרדית גם מתקיימים ערבי זיכרון או סתם כנסים מעין אלה שבהם, נניח, מספר ראשי ישיבות נושאים הרצאות ואילו בקהל יושבים ראשי ישיבות ורבנים אחרים כמאזינים מן המניין.
כמדומה אני שתופעה זו נדירה בחברה החרדית. ואולי אני טועה?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2010 07:27 |
|
| |
נראה לי שהתופעה הנזכרת יש בה כדי ללמד הרבה על ההבדלים בין שתי העולמות. אשמח אם מישהו יאיר את עיניי.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2010 08:08 |
|
| |
בצבור החרדי אין מושג של דיון צבורי. לפני מספר שנים יצא להיות נוכח בפאנל שישבו בו הרב אריאל וח"כ דאז שאול יהלום. שאלתי את עצמי האם ניתן לעלות על הדעת פאנל בהשתתפות הרב אלישיב וח"כ רביץ.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2010 08:37 |
|
| |
גם דו שיח שאינו צבורי, נניח בין "גדולים" – בדר"כ אין.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2010 08:43 |
|
| |
| אליעזרט כתב: |  | האם בחברה החרדית גם מתקיימים ערבי זיכרון או סתם כנסים מעין אלה שבהם, נניח, מספר ראשי ישיבות נושאים הרצאות ואילו בקהל יושבים ראשי ישיבות ורבנים אחרים כמאזינים מן המניין.
כמדומה אני שתופעה זו נדירה בחברה החרדית. ואולי אני טועה?
|
|
הנך טועה, הרי לנו שיש לא רק "תלמיד טועה" אלא גם "ד"ר טועה". כשיש כנסי זכרון לרבנים וכדו' יושבים בקהל גם רבנים. כמובן שלא הרב אלישיב וכדו', וגם כשהוא היה צעיר הוא לא היה בקטע של כנסים עצרות ונאומים, אבל אחרים בהחלט כן.
ההבדל העיקרי שאצלינו אין כנס בו אנשים ידברו דברים מעניינים וכדו', יש "התכנסות חרום זוועתית" או "כנס גדול ונורא", ורוב הדברים שנאמרים בו הם דרושים וזעקות מחרידות, אין נסיון למלא בתוכן מקורי ויצירתי. אבל זה ענין לעצמו.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2010 09:04 |
|
| |
דינו, נתתי לי רעיון לניק 'ד"ר טועה'. אבל באמת התכוונתי לתופעה שהזכרת בדבריך האחרונים ותודה על כך שאתה ממקד את הדברים.
זאת אומרת, הרבנים וראשי הישיבות לא באמת מתעניינים איש בדברי התורה והחידוש של רעהו. אכן. לכך נתכוונתי. ותופעה זו אף שאין היא נוגעת ל'דרכי לימוד' שונים, חשובה היא עד מאוד לאפיון ההבדלים שבין העולמות השונים. החוקרים מתקדמים כל הזמן ללא הרף והם לומדים וקוראים איש את דברי רעהו, ואילו הלמדנים כל אחד מתחפר בקונכיה ובסברה שלו.
צא וראה מה בן בני לבן חמי.
תוקן על ידי אליעזרט ב- 21/10/2010 09:06:32
תוקן על ידי אליעזרט ב- 21/10/2010 09:07:32
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2010 19:31 |
|
| |
מעשה באחד מגדולי חכמי המוסר שראה שני צורבים צעירים לומדים תלמוד ומתווכחים בקולי קולות כשאף אחד אינו מקשיב לשני. אמר להם אילו הייתם מנהלים כך משא ומתן בענייני דעלמא היו הבריות אומרים שנשתבשה עליכם דעתכם.
האם זוהי הנורמה של היום. כל ראש ישיבה בתורתו יהגה ואילו תורת חברו לאו תורה היא אלא מונחת לה בקרן זוית ואף אחד אינו משגיח בה. ומה עם הדרשה חרב על הבדים...?
|
|
|
|
|