בית פורומים עצור כאן חושבים

אשכול הקישורים לכתבות/מובאות [ג']

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-31/8/2011 21:11 לינק ישיר 

צענע
ראי מה שכותב  רב שמשון רפאל הירש- בפר' תולדות- ויגדלו הנערים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2011 12:17 לינק ישיר 

לירוחם,תודה.

אכן.
הדברים עתיקים ולכן השאלה הנשאלת היא האם אותם גדילים לא קראו את הפרוש הזה?האם הם חיכו עד שכמות הנושרים תהיה מבהילה ורק אז להתחיל לפעול?והיכן ראית הנולד של החכמה שלהם?

ולהבדיל (ואולי לא)הנה צעד ראשון בהתקדמות לקראת שלטון ההלכה?

http://www.bhol.co.il/Article.aspx?id=31604

"רבי סנדר ארלנגר קורא להרוג את הרוצח דהן."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2011 20:14 לינק ישיר 
זה מה שקרה בפורום כשושנתה הפלטפורמה

פה החרדים ניצחו,מה יקרה בבית שמש....

זאת ועוד עוד נדע בהמשך.

תלמיד נפגע מאבן,קללות לעבר בנות קליק

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2011 08:12 לינק ישיר 

האם העיתונאי החרדי והעסקן הפוליטי החרדי מועלים בתפקידם החברתי?

http://www.y-or.co.il/blog/2011/09/07/%d7%94%d7%90%d7%9d-%d7%94%d7%a2%d7%99%d7%aa%d7%95%d7%a0%d7%90%d7%99-%d7%94%d7%97%d7%a8%d7%93%d7%99-%d7%95%d7%94%d7%a2%d7%a1%d7%a7%d7%9f-%d7%94%d7%a4%d7%95%d7%9c%d7%99%d7%98%d7%99-%d7%94%d7%97%d7%a8/

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/9/2011 09:53 לינק ישיר 

החרדים, הבאים בתור ?

http://www.themarker.com/opinion/1.1430879

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/9/2011 10:51 לינק ישיר 

'קואן זן' נוברדוקאי

http://postiko.wordpress.com/2011/09/08/%d7%a7%d7%95%d7%90%d7%9f-%d7%96%d7%9f-%d7%a0%d7%95%d7%91%d7%a8%d7%93%d7%95%d7%a7%d7%90%d7%99/

'קואן זן' נוברדוקאי

מאת שלמה בתאריך 08/09/2011
*--end post header*

אני מלמד כיתת נשים מעורבת, חרדיות וחילוניות.

אתמול התקיים דיון על ביטחון בהשם. סיפרתי על שיטת 'נוברדוק' שדגלה ב'ביטחון בלי השתדלות', לאמור: יישב האדם ביער, בבדידות, ללא מעש, ויבטח בה' שימציא לו מזונו ולא ימות ברעב. אם בטחונו חזק – ישלח לו ה' את מזונו בלא שינקוף אצבע. זוהי מעלת הביטחון המושלמת.

הלכו תלמידי ה'סבא מנוברדוק' ועשו מעשה. ישבו ביער בבדידות, חשבו על יראת שמים וחיזקו זה את זה במידת הביטחון שהשם ישלח להם את מזונם. נקפו השעות, הגיע הלילה, והקיבה ריקה ודורשת את שלה. אחד התלמידים נשבר, אמונתו נסדקה, די כבר עם ה'ביטחון' הזה. הוא קם חרש, יצא לעיר הקרובה, קנה אוכל עבור עצמו ועבור חבריו. בעוד הם ישנים את שנתם, הניח לפניהם את האוכל ועשה עצמו ישן.

החבר'ה התעוררו, והנה פלא: סעודה מונחת לפניהם. מה רבו מעשיך השם! מה רבה חכמתך רבינו הסבא מנוברדוק. ברור היה להם שמישהו בשר ודם עשה זאת, אבל מה זה משנה, אין הוא אלא שליח ההשגחה. ה' אינו עושה ניסים יש מאין, אלא משתמש ב'סיבות הטבעיות' לנהל את עולמו.

לאחר שאכלו ושתו, והיללו את ה', פרץ הבחור 'הכופר' בצחוק גדול: אני קניתי את האוכל, אמונתי נשברה, נמאס לי, רציתי להראות לכם שכל ה'ביטחון' שלכם הוא הבל הבלים.

הבל הבלים? תמהו המאמינים, להיפך, זכית להיות שליח ההשגחה.

'מה פתאום שליח' תמה הכופר, אדרבא, כפירתי הביאה לכם את האוכל, וכי יעשה הקב"ה את הכופר שליח לחיזוק אמונה וביטחון?

המשיכו להתווכח כל היום, כשם שתלמידותיי התווכחו בכיתה. חילוניות מול דתיות.

ניסיתי לעשות סדר: המציאות תישאר כמות שהיא. עולם כמנהגו ינהג. המאמין יקחנה כמנוף לאמונה, ואף יחזק את אמונתו באמצעות הפרטים הקטנים אותם הוא יכנה 'השגחה פרטית'. הכופר לעומתו ישתמש באותם נתונים בדיוק – עבור כפירתו.

אפילו רעיון זה, שהכל תלוי בנקודת מבט – שנוי במחלוקת ניסוח שתהום רובצת למרגלותיה. המאמין יקרא לזה 'ישרים דרכי ה', צדיקים ילכו בם ופושעים יכשלו בם', והלא-מאמין יכנה זאת הרלטיביזם המוחלט, האקראיות השלטת בכל.

אז איפה האמת? נזעקה הכיתה.

'בתוכנו', השבתי. ושמעתי את ליבוביץ בקולי. 'אין אמת דתית כי אם הכרעה ערכית'. החרדיות הלכו מהורהרות הביתה. בכל שנותיהן ב'בית יעקב' לא נחשפו לעומקה של שאלה זו. ואילו אני חשתי כמורה זן, המציג לתלמידותיו 'קואן' שכל תכליתו היא הטורדנות, העדר הפתרון.

בכל מקרה שכרי מובטח מן השמים, מן הבודהה, מזרתוסטרא, מהבוס, והכי חשוב: מהבנק.

italian

עמיר פריימן :  (תגובה)

שילוב של סיפורים מרתקים — גם על התרגול של 'ביטחון בלי השתדלות', גם על המקרה שקרה לתלמידי ה'סבא מנוברדוק', גם על המפגש שלך ושל תלמידותיך עם כל זה.
להבנתי, התרגול של 'ביטחון בלי השתדלות' נועד מלכתחילה לחזק את נפש האדם ואת אמונתו וביטחונו בהשם, ולא להוכיח לו כי אם יבטח בהשם אז השם ידאג לכול מחסורו. הרי לא ייתכן שאדם חכם ובעל הבנה רוחנית עמוקה כמו ה'סבא מנוברדוק' יצפה לגמול חומרי תמורת אמונה וביטחון, אלא רק לגמול רוחני של התחזקות פנימית.
ולפיכך, החמיצו התלמידים כליל את הכוונה – גם המאמינים וגם הכופר. לא הופעתו של המזון והמשקה הייתה אמורה לשמש להם הוכחה להשגחה עליונה, אלא אמונתם-הם.
איך זה בתור טוויסט נוסף על הקואן?

תוקן על ידי ספרן ב- 09/09/2011 11:09:29

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/9/2011 05:21 לינק ישיר 

גדר ההפרדה החרדית

מאת שלמה טיקוצ'ינסקי
*--end post header*

ראש הישיבה פגע וברח

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?cat_id=4&topic_id=2914220&forum_id=771

חרדי מכה את בתו, על יד הכותל

http://www.bhol.co.il/videopage.aspx

קרבות בישיבות ובקרב ה'גדויילים'

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?cat_id=4&topic_id=2914483&forum_id=771

למה אני מביא לידיעתכם ידיעות מבישות אלה? שמחה לאיד? הכפשה? הכללה? לא ולא. חפרפרת המוציאה לכלוך החוצה? אין מאוס מזה. תמו הימים שגופי התקשורת החזיקו 'כתב לעניני חרדים' שיוציא את הכביסה המלוכלכת, החרדים עושים את העבודה טוב יותר, ובפורומים שלהם חושפים את הכל, ממלחמות רבנים ועד קרבות ישיבות, אלימות וגילוי עריות, הם מוקיעים, מתריעים, אבל…

אבל הם רק באינטרנט.

בימים אלה, ושלא תגידו שלא אמרתי לכם, גדר ההפרדה האמיתית והמקוממת ביותר קיימת בתוך הציבור החרדי, בין אלה הנחשפים לאינטרנט ובין אלה שלא. הימים ימי מעבר, והחומה הפנים חברתית הזו יוצרת מצב פרדוקסלי בלתי אפשרי.

'חרדי של אינטרנט' יודע פי אלף, אם לא למעלה מזה, על מה שנעשה בחצר החסידית שלו, בישיבה שלו, בעולמם של הרבנים שלו. הוא חושף ונחשף, מגלה את העוולות החברתיות ואת ערוותה של ההנהגה. עולמו מתרסק לנגד עיניו והוא עובר תהליך התפכחות כואב ולגמרי לא פשוט.

לעומת זאת שכנו, ידידו הטוב, חברו לספסל הלימודים והתפילה, אינו חשוף לכל זה. עולמו ברור לו, הוא תקוע עמוק עמוק בעולם האתמול. רבניו ומטיפיו ממשיכים לצלצל באוזניו בפעמוני ה'השקפה הטהורה' דאשתקד, בטרם היות האינטרנט מסיר המסכות. הכל תקין אצלנו, כלום לא קורה, הכל כרגיל, הרבנים יודעים מה שהם אומרים, החילוניים המסכנים מלאי תועבה ואלימות, וברוך השם שבחר בנו מכל העמים, ובחר בחרדים מכל שאר חלקי העם, ובחר בבני התורה מכל חלקי החרדים.

החשוף לאינטרנט אינו חושף בפני ידידו גם עובדה זו, מפחד יושבי קהילות ישראל. מידי יום הוא קורא ידיעות מן הסוג דלעיל, מפנים את המידע הממוטט את עולמו, ומתמודד בשקט. בעולם המציאותי הוא עדיין מקשיב לאותם רבנים, קורא את אותה עיתונות מטעם, מגחך במקרה הטוב ורותח בקרבו במקרה הרע: איך אתה מעז, כבוד הרב, אני יודע היטב מה עשית אתמול. פער מודעות ופער מידע בלתי נתפס שורר בינו לבין שכנו, המאמין התם, שלא יודע או לא רוצה לדעת, חומת הפרדה קמה ביניהם, פער של שנות אור, או חושך, מה זה משנה, חומה זו חומה.

והיא תיפול ביום מן הימים. השאלה לאיזה כיוון, ועל ראשו של מי.

כל זאת בהנחה שהוא נחשף רק לאתרים החרדיים, המספרים לו את שמתרחש מאחורי הקלעים של חצרות הקודש, קל וחומר בן בנו של כל שכן, כאשר הוא נחשף לדעות יהודיות אחרות, לדתיות אחרת, לזרמים עכשוויים, לתרבות זרה. מחד גיסא, דווקא כלפיהם הוא מחוסן, הרי זוהי התגלמות ה'אחר' מפניו הזהירוהו מחנכיו. מאידך גיסא, חשיפה היא חשיפה, והוא משתנה מבפנים, עולמו מתפרק בהדרגה, בכאב, בתסכול, במבוכה אין קץ.

הרבנים יודעים זאת היטב, עושי דברם החשופים לאינטרנט מביאים לפניהם את תהפוכות המצב החדש. לפיכך הם שינו את האסטרטגיה, ותחת המלחמה הכוללת נגד 'האינטרנט הטמא', הם החלו להתמקד במוקדי החשיפה המסוכנים יותר: קווי ה'נייעס' החרדיים, המשדרים בטלפון את החדשות הנסתרות מעיניהם של קוראי העיתונות מטעם, וכן האתרים החרדיים, המגלים את ערוות החברה ומהווים איום מאין כמוהו על ההנהגה.

אז נכון שתפגשו גם באינטרנט חרדים רבים התוקעים בשופרות האתמול, ומביאים אל העולם הווירטואלי את אמונותיהם משכבר. אין זו לדעתי אלא שירת הברבור, ועצם העובדה שהם חלק מן הקיום החרדי האינטרנטי אומרת הכל, וגם יומם יבוא.

אני מאמין גדול במהפכת האינטרנט, על הטוב והרע שבה, אך במהפכה כמו במהפכה, נופלים קרבנות. מהפכת הנאורות שריסקה את עולם הדת באירופה היא כאין וכאפס לעומת המהפכה הנוכחית, הדרסטית והמהירה, המרסקת את עולמו של היחיד, בביתו שלו, בינו לבין המסך והמקלדת, ובינו לבין קונו. עבודתו של ההיסטוריון שירצה לתאר את התהליך בעתיד, תהיה קשה פי אלף ממלאכתו כיום כלפי מהפכות אירופה בראשית העת החדשה. זוהי מהפכה חסרת מצפון, חסרת דין וחשבון לדורות הבאים, אלפי אלפים של יחידים מתמודדים, ויתכן שלעולם לא נדע את סודה ועומקה.

("מנגד לעיר")

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/9/2011 10:42 לינק ישיר 

טייקוני הדת

http://tomerpersico.com/

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2011 08:13 לינק ישיר 

חופש העיתונות בישראל

http://www.haaretz.co.il/literature/study/1.1473036

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2011 14:53 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2011 15:17 לינק ישיר 

ספרן כתב:

חופש העיתונות בישראל

http://www.haaretz.co.il/literature/study/1.1473036

http://www.latma.co.il/article.aspx?artiId=5506

מה קורא שופט?
איזה עיתון קוראים השופטים ומה הקשר לבחירת העורך במבקר ספרות?

14/09/2011 מאת: אבישי עברי

"הארץ" פירסם במדור ביקורות הספרים ביקורת על סיפרו החדש של פרשן "קול ישראל" הותיק לענייני משפט, משה נגבי, העוסק בסוגיית חופש הביטוי העיתונאי בישראל. לכתיבת הביקורת בחר עורך המדור במגישת תכנית התחקירים "עובדה" בערוץ 2, אילנה דיין.

במבט ראשון, בחירה משונה. חסרים עיתונאים שיכולים להנפיק 2700 מילה (!) על ספר חדש, עד כי צריך לבחור דווקא בעיתונאית שהפסידה לאחרונה במשפט דיבה מתוקשר בו קבע השופט כי נפלו פגמים חמורים באופן עבודתה? כלומר, אם לכתוב על חופש הביטוי העיתונאי (כי ביקורת הספר היא רק תירוץ לשטוח את משנתה הארכנית של המבקרת, כנהוג במחוזותינו), האם לא עדיף לבחור בעיתונאי שלא ניצל את החופש הזה כדי לפגוע קשות בקצין קרבי בצה"ל?

אבל זה רק במבט ראשון. במבט שני, הבחירה בדיין מכוונת. עורכי "הארץ" יודעים יפה מאוד מי היא אילנה דיין ושערעורה על הפסק החמור נגדה מחכה לפסיקתו של בית המשפט העליון. העורכים יודעים גם איזה עיתון קוראים השופטים. כשעורכי "הארץ" רוצים לפגוע בלגיטימציה של שופט הם יודעים לעשות זאת מצוין. "הוא מתנחל" או "אוהב מתנחלים", "הוא נלעג", "הוא לא ראוי", לא חסרים כלים. השופטים יודעים זאת, העורכים יודעים שהשופטים יודעים. עכשיו נמתין לפסיקת העליון, כי מה שאומר בית משפט בישראל – מבחינתנו זה קדוש.

אגב, אם גם אתם חושבים על מאמר חז"ל המפורסם על אלה שמפרכסות זו את זו בכל פעם שאתם קוראים מה שעיתונאי כותב על עיתונאי, בטח שאלתם את עצמכם מה היה לפרשן המשפטי של קול ישראל לומר, בזמנו, על הפסיקה נגד אילנה דיין, באופן משפטי ומקצועי כמובן. ובכן, משה נגבי טען כי הכרעת הדין נגד אילנה דיין היתה "מסוכנת לחופש העיתונות בכלל, ולעתיד העיתונות החוקרת בפרט. אם לא יתקבל הערעור על פסיקה זו, ייסתם הגולל על התחקירים העיתונאיים". 

תוקן על ידי maxmen ב- 14/09/2011 15:19:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2011 23:39 לינק ישיר 

pastinghttp://www.y-or.co.il/blog/2011/09/14/%d7%99%d7%95%d7%aa%d7%a8-%d7%9e%d7%a9%d7%94%d7%90%d7%a4%d7%9c%d7%99%d7%94-%d7%94%d7%99%d7%90-%d7%a2%d7%9c-%d7%a8%d7%a7%d7%a2-%d7%92%d7%96%d7%a2%d7%a0%d7%99-%d7%94%d7%99%d7%90-%d7%a2%d7%9c-%d7%a8/

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/9/2011 15:53 לינק ישיר 

חידה אחת על הר סיני - מאת: ד"ר מאיר בוזגלו
מאת: ד"ר מאיר בוזגלו

ככלל נכון יהיה לתאר את הפילוסופיה של הדת כהגות שעברה מן השאלות על אלוהים לשאלות על המאמין בו. משנרגעו הרוחות, וכל צד בעניין התייאש מלהוכיח לצד האחר שהוא בור, או אדם אי-רציונאלי המשועבד להרגלים ולדעותיו הקדומות שינתה הגות זו את מוקדה: השאלה על אלוהים, טיבו, שאלת קיומו מתחלפת במאה העשרים, ואולי מאז קאנט, בשאלת מהותה של האמונה הדתית. ואכן, שאלת טיבה של האמונה באלוהים, וממילא שאלת האתאיזם והחילוניות, היא ללא ספק אחת השאלות המעלות אתגר לכל פילוסופיה: למה מתכוון מי שרואה את עצמו מאמין באלוהים, למה מתכוון מי שדוחה את קיומו של האל? ליתר חידוד, כדאי להציב איש אמונה ואיש חילוני החולקים זה על זה: כיצד יש לתאר את הוויכוח ביניהם? האם הוויכוח בנושא אמונה הוא כמו ויכוח בענייני מדע? האם כמו בסוגיות פוליטיות? האם כמו ויכוח בפרשנות ספרותית?
הספרות הפילוסופית הציבה קשת רחבה של תשובות אפשריות. ההבחנה הלייבוביצ'יאנית בין מדע וערכים אומרת שמדובר בעמדות ערכיות שונות. עמדה רלטיביסטית תטען שאין אמת אחת, ושלקהילת המאמינים יש את האמת שלה ולקהילת הלא מאמינים יש את האמת שלה. ואולם, עד כמה שמדובר בי, אני מוצא פתרונות אלו ואחרים הקיימים בספרות כלא מספקים. במאמר קצר זה אינני מתכוון להציע תשובה נוספת לדיון חשוב זה, אלא לנסות להסביר את הבעיה שעמדות כאלה ואחרות הן תשובות לה. מהו המתח שתשובות כאלה הן ניסיונות להשיב לו. אני מתכוון להגדיר בעייתיות זו על-ידי ניסוח חידה שנראית לי כנוגעת ביסוד הבעיה שלפנינו, ואשר תסביר מדוע הבעיה קשה. לא מזיק להוסיף שפתרונה של חידה זו, אם ישנו ואם יימצא, עשוי להוביל אותנו להבנה טובה יותר של היחס בין המאמין לבין הלא מאמין.

החידה מנוסחת בצורה של מספר עקרונות שאיש השכל הישר לא ידחה אותם.
א. או שהאל התגלה לעם ישראל בהר סיני או שלא נכון שהאל התגלה בסיני.
ב. אם האל התגלה בסיני אז החילוני שמאמין שהאל לא התגלה בסיני טועה.
ג. אם האל לא התגלה בסיני אז המאמין שהאל התגלה טועה.
בנוסף לאלה אני מבקש להוסיף את הדרישה הבאה:
ד. אבל לא ייתכן שחייה של אחת הקהילות – המאמינים או החילונים – בטעות יסודה.

ההיגד הרביעי אינו טענה. לשון אחר, את "לא ייתכן", אין להבין כטענה המכילה ודאות אפיסטמית (וודאי לא טענה על עולמות אפשריים), אלא דרישה לפרשנות של כל אחת מן הדעות. כאשר אנו מאמצים דעה זו, אזי אנו מקבלים על עצמנו להימנע מן הוויכוחים האינסופיים העתיקים שנכפים עלינו מן הטענות א-ג, ואנו מחליטים לנסות כיוון אחר. ארחיב על דרישה זו להלן.
שלושת ההיגדים והדרישה הרביעית אינם יכולים להיות אמיתיים ביחד. הקורא מתבקש לעמוד על כך בטרם אנו בוחנים כל אחד מהיגדים אלה. כמו כן, ברצוני להעיר כי הבחירה במעמד הר סיני מגבילה את הדיון במידה מסוימת שכן, ישנו המאמין הפילוסוף שמאמין באל ואינו מאמין בהר סיני. ומנגד, כדאי להזכיר שהבחירה בהר סיני אינה מגבילה את הדיון ליהודים, שכן הנוצרים והמוסלמים מאשרים את קיומו של מעמד הר סיני.
כעת, אפשר להעלות בעיות בכל אחד מעקרונות אלה. ואולם, בסופו של דבר, אלה נראים לי כלא עומדים בפני הביקורת. אף-על-פי-כן, אמנה כמה מהן כאן, ואחזק על-ידי כך את החידה שהוצגה לעיל.

דרך אחת לברוח מן ההיגד הראשון היא לומר שבכלל לא ברור למה הכוונה במשפט "האל התגלה בסיני". לא ברור מה הכוונה ב"אל", ולא ברור מה הכוונה "התגלה". ולכן, הטאוטולוגיה הזו אינה ברורה שכן הפסוק שאנו אומרים שהוא אמיתי או שאיננו אמיתי – אין לו מובן ברור.
מהלך זה נראה לי היתממות. וזאת, לא בגלל שיש לי הגדרה של "אל" או של "התגלות" אלא משום שמילים אלה אינן פחות מובנות ממילים כמו "שולחן", "אורז" ו"אינפלציה". העובדה שאין הגדרה לביטויים שמוזכרים בפסוק אינה מעלה ואינה מורידה.
ועוד. במקום לדבר על התגלות בהר סיני אפשר לדבר על נס קריעת ים סוף כשהוא מתואר בלשון פשוטה: המצרים רדפו, משה הרים את מטהו, הים נקרע לשניים, בני ישראל הלכו והמים להם חומה מימינם ומשמאלם ואילו כאשר באו המצרים לעבור את הים משה נטה את ידו על הים והמים כיסו את המצרים. כך, אפשר לצרף את כל התיאור לכלל פסוק P, ולהחליף את ההיגד הראשון ב: או ש- P אמיתי או שלא נכון ש-P.

דרך אחרת לברוח מן ההיגד הראשון היא לטעון שכל אמת היא יחסית לנקודת מבט. אני לא יודע אם הטענה שהרבה אנשים אוכלים פלאפל בישראל תלויה בנקודת המבט. אפשר כמובן לשאול מה זה "הרבה", אבל אז הטענה היא עמומה או רב-משמעית, אבל בכל מקרה לא תלויה בנקודת המבט. ואם טענה זו אינה תלויה בנקודת המבט מדוע שטענה על יציאת מצרים או על התגלות ה' לעמו תהיה תלויה בנקודת המבט?

נעבור להיגד השני. כאן מישהו עשוי לטעון שגם אם האל התגלה בסיני זה לא אומר שהחילוני טועה. מישהו יכול להגדיר חילוני כמי שאינו מקיים את המצוות, ולא כמי שלא מאמין שהייתה התגלות בסיני. אדם יכול להאמין שהאל שהתגלה בהר סיני נתן תורה לעמו ישראל, והוא בכל זאת מסרב לקבל עליו עול מלכות שמים.
אלא שסבורני שאדם כזה אינו בהכרח החילוני הטיפוסי. הללו אינם מתארים את עמדתם כמי שמסרבים לשמור את המצוות ותו לא, היינו כסירוב לשמור את המצוות בין שניתנו על-ידי האל ובין שלא ניתנו. רבים מהחילונים דוחים את הרעיון של התגלות אלוהית, בגלל שאין הם רואים כל צורך בהנחה של קיום האל, וגם אם הם מקבלים את קיום האל הם דוחים את רעיון ההתגלות על הסף. בהקשר זה מקובלת התפישה שלא מדובר באירוע אמיתי אלא במיתוס. חייו של חילוני כזה הם בטעות אם האל, בורא העולם התגלה לעם ישאל ונתן תורה לעם ישראל.
אפשר אולי להגדיר את המתרחש כאן על-ידי סיוג החידה המוצגת כאן. נגדיר חילוני נוטה לאמונה כאדם שהיותו לא דתי מבוסס על אי-הסבירות של הטענה שהאל התגלה בהר סיני. אני לא מכיר חילוני שמאמין שהאל התגלה בסיני, ורוב החילונים כל-כך משוכנעים בחוסר ההיגיון של טענה זו, עד שאינם טורחים כלל להצביע על חוסר סבירותה. דייוויד יום שהוא מיוצאי-הדופן בנקודה זו, הציע את הטיעון הנפלא הבא. בדרך-כלל אנו מקבלים את העדויות המדווחות לנו על-ידי אחרים, ומצד שני אנו מכירים את הטבע על הרגולריות שבו. נניח שצריך לבחור בין אי-הסבירות שהאל התגלה בסיני או לעניין זה, סיפורי מצרים על הפיכת המים לדם, לבין האפשרות שהעדות שמדווחת לי על-ידי הורי היא בעייתית. יום סבר שאין כל ספק שעדיף לבחור באפשרות השנייה. חילוני הנסמך על טיעון יומיאני או טיעון אחר היה מוכן לקבל על עצמו את דבר האל אילו רק השתכנע שהאל אכן ציווה את עם ישראל. ההיגד השני מתייחס לכל הפחות לחילוני מסוג זה.
ניסיונות לברוח מן ההיגד השלישי אפשר למצוא בדתיים המקטינים את חשיבותו של האירוע הזה לחיי האמונה. לייבוביץ' תמיד הדגיש את הרעיון שמעמד הר סיני היה כישלון טוטלי שכן לא הביא לאמונה. ובכלל, אין אף עובדה שיכולה להביא לאמונה. לפי האמירה הידועה בטרקטט, האל אינו מתגלה בעולם, אלא מחוץ לעולם.
ואולם, דרך זו לא תצלח. שכן, גם אם עובדה לא מביאה לאמונה. נראה שהמאמין היהודי מחויב למספר עובדות. עם ישראל יצא ממצרים, ונעשה לו נס, ואחרי שלושה חודשים הוא עמד בפני הר סיני, התקדש במצוות משה שלושה ימים, וכעבור אותם ימים שמע קול אדיר וכד'... אם כל זה הוא סיפור בלבד אז המאמין טועה.1 ואכן, אין לך הוגה במחשבת ישראל שלא נסמך על המסורת מהר סיני, ועל "אתם ראיתם כי מן השמים דיברתי עימכם".

אני מגיע כעת להיגד הרביעי. כאן אפשר למצוא את החילוני שמכריז בראש חוצות שהאל לא התגלה בסיני, והמאמין טועה. ואפשר למצוא את המאמין מכריז שהחילוני טועה. היגד זה לא ינסו להתחמק ממנו, אלא להכריז עליו כשקרי.

אף-על-פי-כן, עמדה יותר מעניינת שאפשר להציע כאן היא שבתיאור שלנו את בני-האדם ואת אמונותיהם, איננו יכולים לצייר אותם כמי שסתם טועים בעניין כה חשוב. אני פונה לכל איש ואשה ומבקש, הסתכלו על אדם דתי שמקובל עליכם כאוהב אמת וכאדם הגון, ותאמרו לעצמכם שחייו הם חיי טעות. ולכל דתי אני אומר, הסתכל על אחד החילונים שאתה מעריך ונסה לומר לעצמך שחייו הם חיי טעות. דומני שבכל מצב-רוח, מי שמכבד את הצדדים האלה יתקשה לתאר את אנשי אחת הקבוצות הללו כסתם טועים.
אף-על-פי-כן, לא נעלם ממני שישראלים רבים יעמדו בניסיון שאני מציג ויטיחו בפני, "הוא סתם טועה, עזוב אותך!" (אשריהם ישראל שאהבת האמת שבלבם לא תיתן לשיקולי נימוס לבלבל אותם).

בהקשר זה כדאי להוסיף את הטיעון הקצר הבא (בהשראת ויטגנשטיין כפי שאני מבין אותו). אדם טועה שואף לתקן את עמדותיו בעקבות ידיעות חדשות.
אבל הדתי אינו משנה את עמדותיו בעקבות עדויות חדשות.

מכאן נובע:
שהדתי אינו טועה.
גם החילוני שאינו מאמין שהייתה התגלות אינו משנה את עמדותיו על התנ"ך בעקבות תצפיות חדשות, עדויות-סיפורים על נסים, הצבעה על שרשרת של מסירה המתחילה במשה ובעם ישראל ומגיעה אליו, ולכן:
גם החילוני אינו טועה.
לא נעלם ממני שאפשר להדוף את הטיעון האחרון בדרך הבאה. הדתי אינו משנה את עמדותיו מפני שהוא עקשן. לפי הביטוי של שפינוזה האמונה שלו "הזקינה בתוכו" והוא אינו מוכן לביקורת עצמית. הטענה שלי שהדתי אינו טועה נסמכת על כך, שאם אני עומד בפני הברירה לתאר אותו כעקשן או כאוהב אמת תמיד אעדיף את הדרך השנייה. וזה לא עניין של גחמה או אהבת אדם מצדי, אי-אפשר לפרש אדם בלי להניח לגביו מידה מסוימת של קוהרנטיות (בפילוסופיית הלשון המודרנית זה נקרא עקרון החסד).
הוא הדבר לגבי החילוני. כאשר הוא אינו מתרשם מהוכחות לקיום האל, או מטענות המוכיחות על קדושתו של התנ"ך, נניח על-ידי הדילוגים שמראים כל מיני דברים מפתיעים, אני רואה בזה ביטוי מסוים של עמדתו. ולא אי-רציונאליות מצדו.
יש כמובן את מי שיטען כי הפרדוקס קיים, אבל מנקודת מבט אמונית אין הוא כה חשוב ומעניין. שכן, יוסיף המאמין, כל רעיון האמונה הוא פרדוקסלי. כאן אפשר להזכיר את הטענה המפורסמת שלא משום שאני מבין אני מתפלל "אני מאמין" אלא דווקא מפני שזה אבסורדי אני מאמין. ואולם, בהקשר שלנו אין כל רלוונטיות לטענה זו, והיא לא יותר מרטוריקה שמלווה את השיח על אלוהים ואמונה מקדמת דנא. לא אתייחס אליה.

משהו על המונח "חידה" המשמש כאן. בדרך-כלל, במושג זה או במושג הפרדוקס אנו מסמנים אוסף טענות המובילות לסתירה, בלי שנדע להצביע ביניהן על טענה בעייתית (אחרת, הייתה הסתירה הוכחה בדרך השלילה של אחת ההנחות). משהו מעין זה מתקיים כאן, ואולם, בכך אינני מתחייב לכך שאחד ההיגדים שקריים. אינני פוסל על הסף את האפשרות שהמוצא מן החידה שנוסחה כאן יהיה על-ידי ניסוח מחדש של האלמנט המטריד בה, באופן שיאפשר מוצא ממנה. ניסיתי לנסח כאן בצורה של היגדים משהו שמטריד אותי וייתכן שלא דייקתי בניסוח בעייתיות זו. בכלל, נראה לי שצריך להיות פתרון פשוט לחידה זו: משהו פשוט וחשוב, שהתעלמתי ממנו במהלך התיאור לעיל, ושעשוי להיחשף בעזרת תיאור זה.
למרות הערה זו, אני מקווה שתגובה למה שהועלה לעיל לא תהיה על-ידי מחשבות מעניינות בנושאי אמונה שאינן רלוונטיות למה שנטען כאן (משום-מה נראה לי שאזהרה זו לא תועיל כלל).
טענות מעניינות כמו ההבחנה בין ערכים למדע, או ההבחנה בין עניינים שבלב ולא עניינים שבשכל, אינן ממש פוטרות אותנו מהתמודדות עם ארבעת ההיגדים לעיל. למשעה, אני רואה טענות מקובלות בדיון הזה כמחזקות היגדים אחרים. הרלטיביסט, כפי שראינו, מנסה לומר ששניהם צודקים, ואין טועה. הוא נותן לכבוד הבסיסי שיש לו כלפי הדתי והמאמין לפגוע בתוקפה של האמת האובייקטיבית. גם מי שמבחין בין מדע לערכים או טוען שמדובר בעניינים שברגש ולא בעניינים שבשכל מנסה לומר שלא מדובר כאן בשאלות אובייקטיביות כדרך להחזיק בהיגד הרביעי. אלא שאז אין הוא קורא ברצינות את ההיגד הראשון, ואת ההתחייבויות של הדתי לעובדות.
אפשר אולי לנסות לסכם את הדיון באופן הבא. יש לנו כבוד לאדם וכבוד לאמת האובייקטיבית. הכבוד לאמת האובייקטיבית דורש שנאמץ את א ב ג. ואילו הכבוד לאדם דורש שנאמץ את ד. מה שעושה את ההגדרה של היחס בין המאמין לחילוני שהגדרנו לעיל לבעייתית מנקודת המבט של מה שנטען כאן, הוא ששתי מוטיבציות אלה מעומתות זו עם זו. ואולם, לנו קשה לוותר על אחת הדרישות, לפי הציווי "האמת והשלום אהבו". ואכן, אנו חשים ששלום המבוסס על האמת ולא על הדחקתה הוא שלם יותר.
אפשר להאיר עניינים אלה מאספקטים נוספים, אבל כדי להציג כאן את שאלתי, אני חושב שדי בזה. ארבעת ההיגדים לעיל נראים לי מסכימים עם השכל הישר. והעובדה שקשה לשלבם במסגרת אחת מציגה, לפחות בעיני, בעיה אמיתית. כבוד ויקר למי שיפתור חידה זו.

הערות שוליים:
1. זכיתי לשוחח על כך עם ישעיהו לייבוביץ' והוא ענה, "זה לא בגלל שהאל התגלה בסיני אני מקבל עלי את המצוות אלא בגלל שאני מקבל את המצוות אני מאמין שהאל התגלה בסיני," ואחר-כך, המשיך ואמר: "אני לא יודע מה היה שם."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2011 07:08 לינק ישיר 

[מקסמן,

יש לינק?]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2011 09:29 לינק ישיר 

לאמשלום

הקלדת כותרת המאמר בגוגל מביאה ישר את הלינק.

( קיצרתי אותו בעזרת השורטנר כדי שלא ירחיב את העמוד)

http://is.gd/ggm0fR

תוקן על ידי צענערענע ב- 18/09/2011 09:25:25

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אשכול הקישורים לכתבות/מובאות [ג']
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 12 13 14 לדף הבא סך הכל 14 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.