נ.א.
ברוך הבא אל הפורום!
יש כמה וכמה נקודות שראויות להתייחסות בדבריך. וברשותך אפרט.
א. אתה מספר שאיבדת את האמון התמים שהיה לך במסורת כפי שהוצגה בפניך.
ניתן לראות זאת כאפיקורסות, ואפשר לראות זאת כייסורי צמיחה והתעלות. עד לאחרונה, עד שפגשת מושגים אחרים, היית כאותו ילד שמאמין בלי ביקורת ובלי מחשבה.
היום נלקח ממך המשען הזה. עליך להתמודד, לחשוב, לבדוק. זה לא קל. בכלל לא. יש גם סיכון. אבל אם תתמודד, לא תישבר, תדבק באמת גם בשעה שלפעמים אין שום סיבה להעדיף אותה, כדברי ר' נחמן, תהיה אדם גדול.
כמובן, כאן אני מציג עמדה יהודית תורנית ויותר מכך, את עמדתי שלי. אבל אני סבור שהיא האמת.
האם אפשר להוכיח זאת? נראה לקמן.
ב. קראת בספרי ביקורת המקרא. לא ציינת מה הם הספרים שנתקלת בהם, ואיזה סוג של ביקורת הם מציעים. ניתן לחלק את תחומי הביקורת למספר נושאים. ולא כולם סבירים באותה מידה. הביקורת שמכנים "גבוהה" היא אכן שוללת רבים מעיקרי האמונה שלנו, האורתודוכסים. הבשורה הטובה: דברי ביקורת אלו הם השערות במקרה הטוב ביותר. בדרך כלל אלו הם דברים שנובעים מבורות.
היו על כך אשכולות רבים בפורום. כמובן, אם תרצה להביא איזו דוגמא מהסוג שהפריעה לך ושיכנעה אותך בצדקת בעלי הביקורת, אתה מוזמן לעשות זאת, ונעיין יחד.
ג. המסע שצריך לעבור בדרך מן האמונה התמימה בתוך היער של הספקות ועד לאמונה התמימה המתוחכמת יותר הוא קשה, מעייף, מפחיד. אבל יש אור בסופו.
בעיקר: אל תפסיק באמצע. למד עוד. תוכל להערכתי למצוא חומר גם בפורום שלנו, וחבל שאין לנו מפתחות יותר מסודרים. אם תרצה להעלות ספקות מסויימים, אנא עשה זאת. הפורום שלנו, מבחינה מסויימת, נפתח בדיוק עבור אנשים כמוך עם ספקות כמו שלך.
ד. העלית שאלה הלכתית. מה דינך עם הספקות שלך. והאם אתה רשאי להיות שליח ציבור.
העלית עוד שאלה. האם תוכל להגיש לאחרים מוצרים בכשרות "חלשה" או בלתי כשרים.
נחלק זאת לשנים.
1. בעבר היה דיון בפורום על אדם שיש לו ספקות. לדעתי, מן הדיון ניתן היה ללמוד שאין אדם שאין לו ספקות. וכי דוד המלך תמיד היה באותה דרגה (ומי יודע מה נכלל בה, כי המדרשים וההסברים בני זמננו אינם בהכרח מביאים את הפשט ההיסטורי שעולה מספרי שמואל ומלכים ומתהלים).
לפיכך, יתכן ואף סביר שאדם יפקפק בכל אמונותיו בחלק מחייו, ויאחז בהן בעוז ואף בשמחה ברגעים אחרים.
יהיה מי שיגדיר זאת כאמונה ונסיונותיה ויהיה מי שיגדיר זאת כ"נסיון נואש להחזיק באמונה למרות שיודעים שהיא שקר".
איך בוחרים את ההסבר המתאים ביותר?
אולי אין כזה - וזו שאלה של קפיצת אמונה, בחירה והכרעה לדבוק בצד אחד?
2. אם תראה את עצמך כאדם שבדרך, שלומד ומתלבט והכל כדי לברר את האמת, ודאי לי שהינך נחשב לשומר מצוות.
3. במה דברים אמורים, שאתה מקפיד על ההלכה. מי שפונה לייעוץ פסיכולוגי לומד מהר מאד כי למרות שהוא יעבור תהפוכות בזמן הטיפול, אסור לו להכניס שינויים בחייו. לפחות לא לעשות זאת בלי הסכמת המטפל.
מסתבר שייעוץ פילוסופי כייעוץ פסיכולוגי. לכן, כל עוד אתה דבק במצוות ובהלכה במהלך הבירור, אדם כשר אתה, ומוציא את הרבים ידי חובתם.
אבל אם אתה עובר על המצוות, זו כבר שאלה אחרת. ועלי לעיין.
4. להגיש ליהודי מזון לא כשר כשהוא סומך עליך, זה נראה מעשה מגונה, בין לפי ההלכה, בין לפי המוסר הפשוט (בלי להיכנס לניתוח פילוסופי של סוגי המוסר ושל היחס בין הפילוסופיה להלכה).
חזק ואמץ. אל תתייאש, והפוך את הכאב והספקות לאתגר של דבקות בתורה ובמצוות ובה'. זה לא קל, אבל מבחינה מסוימת, כולנו עוברים את התהליך הזה, כל חיינו.