שלום לך
ראשית, ברוך הבא אל הפורום.
שנית, העלית שאלה גדולה. זו סניף של השאלה הגדולה מכולן, ובלשונו של פילוסוף מן הגויים, למה אנו רשאים לקוות? הרי אם אין אנו יכולים לסמוך על כך שהקב"ה טוב ומיטיב, הרי הכל עלול לקרות חלילה.
בלי להשתמש בחלוקה היעילה שלך לשלושה סעיפים, אני עונה כך.
מה שכתבת כלול במה שנקרא בשפה הטכנית של חוקרי הפילוסופיה "בעית הרע". איך הקב"ה שהוא כולו טוב וכל יכול מאפשר שיקרה גם רע.
בהיסטוריה של הפילוסופיה ניתנו לכך תשובות מרובות. חלקן על ידי חכמי ישראל, חלקן על ידי חכמי הגויים.
יש ששללו את קיומו של רע. יש ששללו את יכולתנו להשיג את ה'. יש שמצאו דרך בינים, כגון הרמח"ל שציינת.
איני בא לתת סקירה של התשובות, למרות שזה אפשרי (כמובן בקיצור שעדיין יהיה ארוך), אלא לכתוב לך מה דעתי בנידון.
דעתי שלי מבוססת ודומה לשני מקורות שמדברים אלי.
1. ר' נחמן מברסלב כתב באחד מעיוניו כי יש שאלות שנובעות מן הבריאה. לפי המשל הקבלי, העולם נברא קודם כל בצמצום ורק אחר כך נוצר העולם שמוכר לנו. צמצום זה, לפי הסברו של ר' נחמן כאן, הוא משל להעדר, לחסרון, ובין השאר לאותם דברים שאין לנו יכולת להסביר. זה חלל ריק שמתוכו מגיעות גם שאלות פילוסופיות שאין להן תשובה.
בעית הרע היא אחת מהן. העדר תשובה לבעית הרע באופן שמובן לנו הוא חלק מסוד הבריאה.
למה הבריאה נבראה עם סוד? שאלה טובה. וגם היא אחת מאלו שכמסתבר אין לה תשובה בגלל אופי הבריאה.
זה מעגלי. ובכל זאת, זה נותן משהו. זה מראה לנו שהדברים אינם קורים כך סתם. הקב"ה רצה אותם ומכוון אותם עבורנו. וזה נותן לנו כוח ותקוה להאמין.
2. הקב"ה הוא מעבר להשגתנו אבל בכל זאת, אנו יכולים לחוש ולראות את השגחתו, את אהבתו, את רחמיו. לפעמים יש אירועים סותרים. אבל מבעד לכל ההסתרה והכאב, עדיין אפשר לפגוש בו. וכמובן זו פגישה שאינה פילוסופית, אם כי הפילוסוף ישתמש בכלים שלו כדי להבהיר עד כמה שזה ניתן מה היה ואיך היה.
מבין ספרי הגרי"ד סולוביצ'יק, אני ממליץ לנקודה זו, של המפגש עם האלקות, על אחד האחרונים, "עבודה שבלב" ועל ההקדמה שם. בדברו על "הפילוסופיה של התפילה", הרב מנתח בכלים פילוסופיים את יחסנו לה'. איני יודע אם הספר זמין לך ואם הוא ידבר אליך. לי הוא תרם הרבה.
אם הספר אינו מצוי לך, ואתה מבקש הבהרות נוספות, והרי כתבתי רק מעט מן המעט, אנא כתוב לי ובעיקר הצבע על מה שלא בארתי, ואשתדל שוב בל"נ.
כל טוב