בית פורומים פורום הפילוסופיה

בעקבות דיונים קודמים - מהו ה"אני" ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/10/2010 14:19 לינק ישיר 
בעקבות דיונים קודמים - מהו ה"אני" ?

מהו ה"אני"?

שאלה זו הינה עתיקת יומין בהיבט הפילוסופי שלה כולנו משתמשים יום יום במילה הזו, במושג הזה, אני אומר, אני חושב, אני עושה וכו' וכו' 

ויש ליתן את הדעת מיהו ה"אני" עליו אנו מדברים הגוף? השכל? הרגש? הרוח?

לאמיתו של דבר מתחלקת השאלה לשני חלקים:

א. מהו ה"אני"? כלומר להצביע על הנקודה המסויימת מאד שהיא היא האני.

ב. אם אכן נוכל להגדיר את ה"אני" בצורה מדויקת נצטרך להסביר מהו תפקידו של ה"אני" ומה חלקו הפרופורציונלי בחיי היום יום לעומת מה שאנו חושבים טרם הצלחנו להגדירו.  

אף שיתכן מאד כי אחרי אשר תהיה בידנו ההגדרה המדויקת ל"אני" כבר יהיה ברור באותה מידה מהו תפקידו.

רבים עסקו בשאלה זו ויש הרבה מה לכתוב בנושא זה. אולם קודם לכן נצטט את דבריכם הכתובים כאן במקום אחר.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2010 14:51 לינק ישיר 

דודבר

אך לדעתי השאלה היתה צריכה לבא באופן שונה, ולהישאל כך: "מיהו האני". כי אם נאמר שבכל אדם ישנה יישות חיצונית לשכל ולרגש, והיישות הזאת נקראת ה"אני" של כל אדם, והיישות הזאת היא שמכריעה את הספיקות, וחווה אותם, ממילא אין מקום לשאלה זו, כי באמת בא הצד השלישי והכריע ביניהם. [ויש לזה מקום רב בספרים, ונדמה לי שכך הפקתי בעבר ממאמרו של הגרי"ד סולובייציק 'איש האמונה הבודד', וצריך לעיין בזה שוב]

אשמח מאוד לדעת ממכם יותר בענין שאני מציג כעת. [אולי זה ענין לאשכול חדש].
דוד.

ma
xmen

לדעתי יש את ה"אני"
ויש את היצרים,
ויש את השכל = מכשיר מדידה,

ה"אני" מחליט לשמוע לשכל או ליצר,
ה"אני" הוא המכריע הסופי בין השכל לרגש או יצר או כל השפעה מבחוץ וכדומה,

...

יוצא:
1, שכל\תבונה: הם תוכנה לכל בני אנוש, לכולם אותו שכל כמו מחשב\תוכנה, (זה שלא כולם יודעים איך לשחק במחשב ?! זה הבעיה שלו עצמו, שילמד,)
2, רגש ויצרים: זה האדם בונה לעצמו, לא קיבל את זה מלידה,
3, ה"אני" מחליט ומכריע לפי מה ולפי איזה מינון לתת לרגש או ליצרים,
והחשוב ביותר לה"אני" ?! זה השכל, (כן הגולם הקר הזה שלא נותן לנו לחיות, הכל אצלו מתמטיקה כזה סוג קר ואכזרי, לא מבין את היצרים ובוודאי לא מבין את הרגש, ולכן ה"אני" לא ממש אוהב אותו ובדרך כלל הולך לפי היצרים והרגש, ואם ה"אני" צריך בשביל היצרים והרגש את העזרה של השכל ?! אז ידע כבר איך להשתמש בו, טובבבבב זה היה מוסר לעצמי כמובן,,,,,,) 

אסטרו_נט

"האני" הוא לדעתי האופן שבו האדם מרגיש ומתנהג הלכה למעשה לאחר שתיווך בין "הסתמי" "לאני העליון". כדי לתווך ביניהם האני משתמש בשכל או בניסיון. אפשר לומר שהאני הוא השכל\ניסיון בעצמו, או כפי שכתבתי שהאני הוא התוצאה הרגשית וההתנהגותית הנובעת מהשכל\ניסיון. 

maxmen

אף אחד עוד לא מצא את ה"אני" אבל מה ומי שזה לא יהיה, הוא מעל כל הרגשות והיצרים והשכל, במילא הוא המחליט,

אסטרו_נט

לא הבנתי- מי זה האני שאליו אתה מכוון- למה צריך אותו- ומנין לך שהוא קיים- ומה הוא מוסיף לדיון כאן?

חזןגדול

אני חושב שמה שלא יהיה ה"אני" הזה הוא ראוי לאשכול חדש.

maxmen

ה"אני" הזה הוא בדיוק מי ששואל את כל השאלות לי או לך או לשכל

דודבר

צודק חזן גדול גם בכך שראוי לפתוח אשכול חדש בנושא "מיהו האני", אילו רק היה חומר בידי על הענין הייתי עושה זאת. [לMAXMEN שהיטיב להגדיר את הדברים, אני קורא שהיה פשוט לו שישנו "אני" שהוא חיצוני לשכל והיצרים, מעניין מניין].

דוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2010 17:37 לינק ישיר 

חן חן על פתיחת האשכול החדש זה באמת היה נחוץ. 
לדעתי לא צריך לצמצם את ה"אני" לאיזה נקודה מסויימת כמו שצויין בהודעת הפתיחה. להיפך בדיוק. האני זה כל הישות של האדם וזה כולל את הכל! כשאדם מת נשאר רק הגוף, כל ההפרש בין אדם מת לאדם חי זה ה"אני"! ! ! 
זו דעתי.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2010 01:01 לינק ישיר 

חזןגדול כתב:
חן חן על פתיחת האשכול החדש זה באמת היה נחוץ. 
לדעתי לא צריך לצמצם את ה"אני" לאיזה נקודה מסויימת כמו שצויין בהודעת הפתיחה. להיפך בדיוק. האני זה כל הישות של האדם וזה כולל את הכל! כשאדם מת נשאר רק הגוף, כל ההפרש בין אדם מת לאדם חי זה ה"אני"! ! ! 
זו דעתי.  

חזן,
בוא נעשה תרגיל,
ה"אני" נפרד מהגוף עולה למעלה, יושבים שם בית דין של מעלה, ודנים אותי ושואלים אם אני מודה, ואני אומר שכן, ומגיע לי עונש,
מי מודה ?? אני מודה על עצמי ?
מי זה המבין שעשיתי רע ?? מי זה המבין שמגיע לי עונש ?
אני מבין שאני ? ואני מבין שיכאב לי העונש ?
למי יכאב ? לי ? אני יודע שיכאב לי ?
מי זה אני שיודע שיכאב לי ?
אי אפשר לצאת מזה !!! 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2010 13:40 לינק ישיר 

חזןגדול כתב:
זו דעתי.  

אנחנו לא מחפשים הגדרת ערך למילון או להבין מה כוונתנו כשאנחנו אומרים "אני", כי אם כן אז יתכן מאוד שאתה צודק. אלא בשאלה מי אני באמת, האם אני באמת גוף= מכונה, או שאני רק מתגורר בתוך הגוף, ואם אני לא גוף אז מי אני כן.. ועל זה הדרך. ההתנסחות של "רציונליסטי" בלשון "מהו האני" עלול להטעות, הנוסח המדויק יותר לטעמי הוא "מי אני".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2010 21:47 לינק ישיר 

רציונליסטי: ישר כח עצום על פתיחת אשכול זה, אחר הדיונים הקודמים שנגעו רבות בנושא זה.
וכן על הצגת הדברים בטוב טעם ודעת.
אני מקוה בהקדם האפשרי להגיש לפניכם חומר בנושא חשוב זה.
דוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/10/2010 10:47 לינק ישיר 

אולי בעצם אפשר לחלק את השאלה לשתיים. האחד: למה כוונתנו כשאנחנו אומרים "אני" והשני: מהו האני האמיתי.
השאלה השנייה היא שאלה רוחנית יותר ויתכן שזאת לא השאלה המקורית אז אני חוזר בי מהדברים שכתבתי בתגובה לדברי החזן. ולגבי השאלה הראשונה התשובה שלי היא שזה סובייקטיבי, כי כשאני אומר "אני" אני מתכוון לערך העצמי שלי ולכן זה משתנה מאדם לאדם בהתאם לאופן שבו הוא מודד את ערכו העצמי, יש אדם שמודד את עצמו על פי המראה\היכולת\הידע\המכונית\האשה\וכדומה, או כזה שמודד את עצמו בהתאם למעשיו לכוונותיו. מעשים וכוונות הם הערך האמיתי של האדם על פי היהדות וזה כבר מתקשר לשאלה השנייה של "מהו אני האמיתי" והתשובה היא מעשיו של האדם.

סיכום תשובתי לשאלה הראשונה:
1- ה"אני" הכוונה לערך העצמי
2- הערך הוא סובייקטיבי וכל אדם מתכוון לרכיבים מסוימים בתוכו.

(תשובתי לשאלה השנייה:
עניין של אמונה. לפי היהדות: מעשים)

לא לחינם השאלה הזו העסיקה כל כך אנשי רוח, כשאדם מתבונן בתוך עצמו הוא מרגיש שכשהוא אומר "אני" הוא לא מתכוון לכל מה שיש אתו, הגיוני שהאדם לא יהיה מסוגל להזדהות עם מרכיבים שהוא לא מעריך בעצמו.
דעתכם?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2010 12:26 לינק ישיר 

מקסמן, אין לי מושג מה קורה בבית דין של מעלה למה אתה צריך לרוץ עד לשם אני מדבר מה שרואים פה כל מה שיש באדם חוץ מהגופה שלו זה האני שלו אם אתה שואל מה מגיע למעלה? לא יודע צריך לשאול מיסטיקנים
אסטרו_נט, מה שכתבת בהתחלה אני לא כ"כ מבין שיש חילוק בין אני לאני באמת אבל לא משנה ראיתי שחזרת מזה בכל אופן מה שכתבת בסוף שהאני זה הערך העצמי של האדם אז מי שאין לו ערך עצמי בכלל הוא לא קיים?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2010 13:43 לינק ישיר 

חזןגדול כתב:

מקסמן, אין לי מושג מה קורה בבית דין של מעלה למה אתה צריך לרוץ עד לשם אני מדבר מה שרואים פה כל מה שיש באדם חוץ מהגופה שלו זה האני שלו אם אתה שואל מה מגיע למעלה? לא יודע צריך לשאול מיסטיקנים

לא לא, זה רק כמשל, זה אותו דבר כאן בעולם הזה,
רק כאן האחר מזהה אותי (את ה"אני") בגופי, כלומר גופי בכלא, גופי מקבל\נותן מכות, וכדומה,

ולכן השאלה היא איך אני יכול לחשוב על ה"אני" שלי, כי אם אני חושב על האני ?! סימן שיש מישהו אחר שחושב על העצמי\האני,
אז חייבים לומר שהמישהו הזה הוא הוא ה"אני",
אבל עכשיו הרי אני ומגדיר את המישהו נכון ? אז מזה שמגדיר את המישהו ?
ועכשיו אני שואל, מי הוא זה ששואל "מי המגדיר את המישהו"
וכן עד אין סוף,
לאן שנגיע ?! ה"אני" עומד מבחוץ ושואל ומגדיר וחושב על ה"אני", והבן   

תוקן על ידי maxmen ב- 31/10/2010 13:44:28

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2010 14:13 לינק ישיר 

עכשיו הבנתי מה אתה אומר ולכן עכשיו התגובה שלי תהיה אחרת. לא בטוח שהאני לא יכול לחשוב על האני למה זה מחייב שאם אני חושב על עצמי אז האני שחושב הוא מחוץ לעצמי? קח דוגמא בלי להיכנס לענין של ה"אני" יש דברים שהם תפקיד של השכל ויש דברים שהם הרגש אז למשל לחקור את העולם וכדו' זה השכל עושה אז אם פילוסוף מתחיל לחשוב על השכל מה זה השכל ואיך הוא עובד זה אומר שלא השכל שלו מנתח את הענין? כי כמו שאתה אומר השכל לא יכול לחשוב על השכל? 
אז אני אומר כמו שהשכל יכול לחשוב על השכל (והרגש יכול להרגיש את הרגש - - ?) ככה ה"אני" זה לא בעיה אם נגיד שהוא חושב על ה"אני"
זו דעתי 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2010 15:24 לינק ישיר 

חזן, כשאתה טוען שה"אני" הוא הנשמה ולא הגוף, סביר להניח שאתה מבסס זאת על השקפתך הדתית שטוענת שהגוף אינו בעל ערך והנשמה היא כן בעלת ערך?! ואם אכן כך הדבר אז גם אתה אומר בדרך שלך ש"האני" הוא כל דבר שהוא בעל ערך.

אלא שיבוא האתאיסט שלפי השקפתו הגוף הוא בעל ערך ולא הנשמה, ויטען בדיוק להפך, ש"האני" מתייחס לגוף ולא לנשמה. וכך בעצם כל אחד יטען ש"האני" מתייחס לדברים שלהם הוא מייחס ערך,
לכן אני אומר שהגדרת "האני" הוא עניין סובייקטיבי, כי כאן התייחסת לראייתך האישית המותאמת להשקפתך אבל יש שרואים את הדברים באופן שונה משלך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2010 15:50 לינק ישיר 

אסטרו_נט ידידי דבר ראשון אין לך שום הוכחה שאני דתי מי סיפר לך את זה? איפה בדיוק ראית שכתבתי שה"אני" זה הנשמה?! אין לי מושג מה זה הנשמה ובודאי שאני לא יתחיל להגדיר אותה (בכל אופן לא בנושא האני) כל מה שאי אומר זה דבר פשוט שיכול באופן עקרוני לצאת גם מפיו של אתאיסט וגם אם הוא חושב שהערך הכי גדול שיש זב סיפוק הצרכים הגשמיים אבל כשמדברים על אני רוצה, אני חושב, וכו' לא מתכוונים לדם ולעצמות וגם לא לעור ולגידים מתכוונים ל"חיות" שיש בגוף כי עובדה שכשהגוף מת הוא כבר לא חושב ולא רוצה שום דבר אז אם אני רוצה ואני חושב משהו זה אומר שהאני הוא ההפרש בין גוף חי לגוף מת.
עכשיו מה זה קשור בכלל לענין דתי?! מצידי תגיד שאין חיים לאחר המוות וברגע שהגוף מת נגמר הסיפור ואין כלום אין "אני" יותר אבל כשהיה חי אז ה"חיות" הזאת היא היא ה"אני"
אתה יכול גם להגיד שה"חיות" זה הנשמה והיא נשארת לעולם העליון שאחרי המוות לא איכפת לי אבל אין לזה שום קשר לפה אני לא מדבר בשפה של גוף ונשמה אני רק אומר שהאני לא מתייחס לחומר של הגוף אלא לחיות שיש בו וזה נראה לי דבר פשוט ומוכרח שכל אחד יסכים איתו
אני מובן?  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2010 17:11 לינק ישיר 

האם אתה מתכוון לומר שלצד הגוף קיים ישות נוספת בשם "חיות" שהוא "האני"?.. או שמא כוונתך לומר שגוף חי הוא "האני" בעצמו?.. מדבריך הבנתי ששתי האפשרויות הנ"ל לא תואמים את כוונתך ואם כך עדיין לא הבנתי למה כוונתך במילה "חיות".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2010 17:43 לינק ישיר 

יפה אסטרו בדיוק לכן כבר כתבתי בהתחלה את מה שאני חושב שהכי מדויק למה שאני מתכוין שההפרש בין גוף חי לגוף מת - זה "אני" ומה שאתה שואל האם לצד הגוף קיימת ישות נוספת בשם חיות שזה האני? אני אומר שזה לא ישות נוספת אלא ה"אני" זה הישות היחידה שהיא ה"חיות" (איך שקראתי לה) כי הגוף לבד הוא בכלל לא ישות הוא דומם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2010 18:46 לינק ישיר 

עדיין לא הבנתי מה זה "החיות\האני", האם זו ישות גשמית או רוחנית? אם זו ישות גשמית מוכרת אז למה אתה לא מתאר אותו באופן שנבין למה כוונתך, ואם הישות הזאת לא מוכרת אז חייב להיות שהיא ישות רוחנית ואתה הרי טוען שאין הכרח שהיא ישות רוחנית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2010 18:50 לינק ישיר 

אני חושב שאני מתאר אותו באופן שאמורים להבין את כוונתי:
תבדוק על עצמך: אתה חי? מה זה אומר? זהו! זה "אתה" ! ! !

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אחר > פורום הפילוסופיה > בעקבות דיונים קודמים - מהו ה"אני" ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext