בית פורומים עצור כאן חושבים

מנהג ישראל. תורה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/11/2010 08:54 לינק ישיר 

אליעזר
מכיון שהנושא המקורי של האשכול הזה לא נדון שם בכלל- אינני סבור שאנו צריכים להמנע מלדון בזה כאן.
א- לא לובן שם הרעיון הרצוי במנהג
ב-לא לובנו הגדרים והסוגים
ג- לא נידונו כללי 'מנהג עוקר/מבטל הלכה.

ועוד דברים שהעלנו בהודעת הפתיחה ובהמודעת ההמשך (עמ' 2).
אי לכך ובהתאם לזאת האשכול תקף, ויושב ומצפה לתשובות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2010 10:17 לינק ישיר 

אברהם
לא נידונו כללי 'מנהג עוקר/מבטל הלכה.

זו היא הבעיה המרכזית  וברור הענין הזה  לדעתי הוא לוז האשכול.

למה שמנהג יבטל הלכה?.
מי קובע איזה מנהג מבטל הלכה? הרי לא כל מנהג מבטל.
האם המאמר מנהג מבטל הלכה- לא גורם שיהיו בעם ישראל כמה תורות. ואכן יש

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2010 10:25 לינק ישיר 

ירוחם ואברהם,

אבל לפני שאנו דנים בשאלה אם מנהג עוקר הלכה עלינו להיות בטוחים בהגדרות מהו מנהג ומהו הלכה. וכבר רמזתי למעלה שהנושא סבוך ולא ברור כלל וכלל.

והדוגמא של 'שבעה נקיים' על טיפת דם כחרדל מוכיחה יפה עד כמה הדברים סבוכים. הרי הדברים הפכו להיות הלכה למעשה במשך דורות הרבה אבל מקורו במנהג.

תוקן על ידי אליעזרט ב- 10/11/2010 10:28:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2010 10:34 לינק ישיר 

אליעזר
בא וראה מה כונתי- מקום שנהגו איזו הלכה הוא עוקר ולמה הוא גורם

יבמות דף יד .אמר אביי: כי אמרינן לא תתגודדו - כגון שתי בתי דינים בעיר אחת, הללו מורים כדברי ב"ש והללו מורים כדברי ב"ה, אבל שתי בתי דינים בשתי עיירות - לית לן בה. אמר ליה רבא: והא ב"ש וב"ה כשתי בתי דינים בעיר אחת דמי! אלא אמר רבא: כי אמרינן לא תתגודדו - כגון ב"ד בעיר אחת, פלג מורין כדברי ב"ש ופלג מורין כדברי ב"ה, אבל שתי בתי דינין בעיר אחת - לית לן בה. תא שמע: במקומו של רבי אליעזר היו כורתים עצים לעשות פחמים בשבת לעשות ברזל, במקומו של ר' יוסי הגלילי היו אוכלים בשר עוף בחלב; במקומו של רבי אליעזר אין, במקומו של רבי עקיבא לא!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2010 11:10 לינק ישיר 

ירוחם,

ישיבת פונוביז' או קריית ויזניץ' נחשבים כשתי עיירות לצורך ענייננו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2010 11:13 לינק ישיר 

אליעזר
למה אתה הולך כל כך רחוק גיאוגרפית. מספיק לרדת חצי גיבע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2010 11:17 לינק ישיר 

ירוחם,

אולי תפרט לטובת אלה שאינם תושבי העיר היפה והנעימה שכולה דרכי תורה יראת שמיים וחסידות. למה כוונתך? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2010 11:40 לינק ישיר 

כל בית הוא כבר עיירה אחרת. ואולי שניים, אתה יודע יידיש- ואתה יודע מה זה עויילם- אז זה לא רק עיירה אחרת אלא עולם אחר. הגמרא בעקוצין מסיימת - עתיד הקב"ה להנחיל לצדיקים ש"י עולמות- ואלו המילים האחרונות של הש"ס. וזה התקיים במלואו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2010 11:44 לינק ישיר 

ירוחם,

נחזור לענייננו. השולחן ערוך מלא בהלכות שמקורם במנהג, ואיני צריך לפרט דבר זה.

אם כן עצם הדיון של 'מנהג עוקר הלכה' הוא לכאורה דיון סרק.

אם קיבלנו על עצמנו את ר' יוסף קארו ואת הרמ"א כפוסקים, כי אז כל דבריהם הלכה ואפילו אם הוכח  שפה ושם ההלכה שהם פוסקים מקורו במנהג שבטעות יסודו - לא נעיז פנים ונעקור את המנהגים.

תוקן על ידי אליעזרט ב- 10/11/2010 11:47:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2010 12:06 לינק ישיר 

אליעזר
א. גם בשולחן ערוך כשהרמ"א ואחרים אומרים מנהג-המנוגד לדברי המחבר-  כותבים במקומנו- ולא אנחנו נוהגים- במקומנו ( לפי המחבר אסור לחמם את המקווה- הרמ"א בצדק ידע כי זה לא תופס- קרקא זו לא צפת- והתיר אבל צפת ובני ברק הן לא קרקא לענינים אחרים).
ב, איני מדבר על מה שכתוב וחקוק בש"ע, אלא על אלפי מנהגי תוספות.
ג. הדיון הוא תאורטי- ולכן אינו סרק, מה הבעיה לברר ולבדוק מאיפה מנהגי ההלכה הללו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2010 12:10 לינק ישיר 

ירוחם,

ברשותך אני אומר סרק, סרק, סרק!

האם יעלה על דעתך לבטל למשל את מנהגי האבלות החמורים בספירת העומר?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2010 12:17 לינק ישיר 

אליעזר
אני לא בפוזיציה לבטל משהו למישהו- אבל לו יצויר שהיו שואלים אותי- בהחלט הייתי מבטל, אבל לפני זה הייתי מבטל את איסור האכילה של בשר-(עוף בעיקר)- בחלב, האיסור בטעות יסודה, לפי כל הפשטנים ואפילו לא הם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2010 12:19 לינק ישיר 

ירוחם,

ובביתך, כשאיש אינו רואה - כיצד אתה נוהג לעניין אכילת בשר עוף בחלב?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2010 12:33 לינק ישיר 

אליעזר
אתה מושך אותי לדיו הלכתי- מה פרוש שאיש אינו רואה? הרי יש ענין שאסור לעשות משהו מפני מרעית עין- וכל מה שאסור לעשות מפני מראית עיין אסור לעשותו בחדרי חדרים,

נדמה לי שדרויאנוב מספר- יהודי יצאה בשאלה ונכנס למסעדה של פירות ים- הזמין כונכיות - והתחיל לאכול- אבל כיבתו היהודית לא יכלה לעכל - ומיד הקיא אותן- ניסה שוב ושוב אבל הכיבה. מה לעשות. ישב ובהה ליד הצלחת והנה הוא רואה גוי נכנס מתישב ליד שולחנו ומזמין גם כונכיות- ואכל את מנתו במהירות ובתאבון גדול.אמר לו היהודי- מענין את המנה שלי אי אפשר לאכול! תן לנסות אמר הגוי, היהודי הגיש לו את הצלחת- והגוי מיד בלע אותם- התפלא היהודי- איך אני רק הכנסתי אותם לפה ומיד הקאתי אותם, כיון ששמע הגוי את זה מיד הקיא את כל הכונכיות,- אמר לו היהודי- אמרתי לך!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2010 12:45 לינק ישיר 

ירוחם,

הסיפא של דבריך טובים יותר מן הרישא. אגב, מה נפלא שלפי שעה האשכולות על חכמת הקבלה שקטים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מנהג ישראל. תורה?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.