|
|
| נשלח ב-10/11/2010 18:37 |
|
| |
| אליעזרט כתב: |  | ירוחם,
נחזור לענייננו. השולחן ערוך מלא בהלכות שמקורם במנהג, ואיני צריך לפרט דבר זה.
אם כן עצם הדיון של 'מנהג עוקר הלכה' הוא לכאורה דיון סרק.
אם קיבלנו על עצמנו את ר' יוסף קארו ואת הרמ"א כפוסקים, כי אז כל דבריהם הלכה ואפילו אם הוכח שפה ושם ההלכה שהם פוסקים מקורו במנהג שבטעות יסודו - לא נעיז פנים ונעקור את המנהגים.
|
|
מאחר שנכנסו בינתיים דברים אחרים, הריני חוזר על דבריי. מי רוצה לתרום לדיון?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2010 22:30 |
|
| |
חברים,
האם רשאי אני לומר בכגון זה שתיקה כהודאה דמיא?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2010 23:14 |
|
| |
אליעזר, הרי אם מישהו היה יכול לעזור הוא היה עוזר! כולנו משתוקקים לדעת תשובות על השאלות האלו (הכי מפחיד זה לחשוב שהן שאלות ללא תשובות...)
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2010 15:34 |
|
| |
אברהם,
ככל שאני לומד יותר הריני מבין פחות. באמת יש שאלות רבות מאוד שאין עליהן תשובות. אבל פטור בלא כלום אי אפשר ואומר כאן משהו.
אחד ממייסדי הפורום רב סיינפלד שמו טוען 'הכול הוא סוציולוגיה'. כלומר הכול תלוי במארג החברתי ובנסיבות המשתנות חדשים לבקרים.
ועוד יש להוסיף שהכול תלוי במזל ואפילו מלחמות הרות גורל שחורצות את דינם של עשרות מיליונים של בני אדם למוות.
ולענייננו כל השאלה של מהי הלכה ומהו מנהג אינה שאלה שאפשר להיכנס איתה למעבדה כלשהי ולחפש תשובה.
עת לכל חפץ יש שיאמר מנהג עוקר הלכה ויש שיאמר מנהג אותיות גהנם. יש שיאמר ספיקא דאורייתא לחומרא וספיקא דרבנן לקולא ויש שיאמר חביבין דברי סופרים יותר מדברי תורה
ועל זה הדרך מתפרשים שאלות וסוגיות הרבה, והכול תלוי בזמן ובחכם ובטעמם של הבריות.
לפיכך, ירגיל אדם עצמו שלא לעסוק בכללים אלא בפרטים ולשומעים ינעם ותבוא עליהם ברכת טוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2010 20:39 |
|
| |
אברהם,
האם אתה קונה את הסחורה שלי?
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2010 00:29 |
|
| |
אליעזר, הסחורה שלך די מדאיגה. כי מה שאתה אומר - בשורה התחתונה- זה שאין כללים והכל תלוי באינדוודואליזם.
אני אחליט אם לשמר מנהג, ואיזה, ומתי, ואני אחליט מהי הנהגה של הלכה ומהי הנהגה של מנהג.
לעניות דעתי המסקנא שלך היא ההיפך מהתכלית הרצוי של המנהג. המנהג נועד כנראה לייצר איזו סינטזה, לתת דגש לחשיבותו של הכלל (וכן מעיד עליו שמו). בדבריך אתה מעקר את ענינו של המנהג מתוכנו המקורי.
אני מעדיף בינתיים להשאר בצריך עיון ולחכות לאיזו הארה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2010 11:57 |
|
| |
אברהם,
מעניין לעניין באותו עניין:
יש מצוות ודינים רבים שכתובים ומפורשים בתורה ובתלמודים ובפוסקים, ועד עצם ימינו אלה אין אנו פוסקים מלהגות בהם ולחדש בהם חידושים - אבל הם פשוט בטלו ועברו מן העולם
ולא!
אין אני מדבר על עניינים שאינם נוגעים ל'זמן הזה', ואין אני מדבר על 'הלכתא למשיחא'. אלא על עניינים של חיי היום יום שפשוט בטלו ועברו מן העולם משום שנסיבות החיים השתנו.
ומכיוון שתלמיד חכמים אתה לא אפרט למה כוונתי
ואם נרצה נוכל להתנסח במימרה הרבנית מפורסמת תוך כדי שנסיט אותו קמעא לענייננו: נשתנו הטבעים.
.
.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2010 13:03 |
|
| |
| אליעזרט כתב: |  | אברהם,ומכיוון שתלמיד חכמים אתה לא אפרט למה כוונתי
. |
|
באמרה זו נעלת בפני את האפשרות לשאול אותך למה כוונתך. אבל אולי בכל זאת?
אני מנסה לשחזר אלו דברים יכולים להכנס לקטגוריה הזו. יבמות, למשל. מה עוד?
|
| נשלח ב-12/11/2010 13:08 |
|
| |
אברהם,
ערי מקלט
'ואם אין לו ונמכר בגנבתו'
'וכי ימכור איש את בתו לאמה'
'אפילו עני שבישראל לא יפחות לאשתו פחות משני חלילין'
לפי שעה נסתפק בכך.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2010 13:13 |
|
| |
אליעזר, ראשית הערה טכנית. תדאג שלא יהיה בתחתית ההודעה שלך סרח עודף של קילומטר.
לעצם הענין, אני רוצה להבין במה אתה מעונין לדון. האם יש להתעמק בסוגיות שאינן מעשיות מבחינה תרבותית? או האם לבקר את התרבות שאינה נותנת פלטפורמה לקיום אלו הענינים?
[אגב, מחכמי הגמרא יש להוכיח כי אין להרבות לעסוק בענינים שאינם נוגעים להלכה. הרי אין לנו גמרא על סדר זרעים ועל סדר טהרות. ומה שיש לנו על סדר קדשים אפשר ליישב, 'כל העוסק וכו' כאילו הקריב וכו' ]
|
| נשלח ב-12/11/2010 13:26 |
|
| |
אברהם ,
הבה ואפתח את הרעיון שלי: האם אתה או אני מוכנים לחזור לנוהג של ערי מקלט. שמא נקים בבני ברק ובירושלים שכונות מקלט לרוצחים בשגגה.
אלא מאי? כיום האנושות נוהגת אחרת. והמנהג הזה עוקר דברי תורה מפורשים.
מקווה שעתה אני מובן.
(העניינים הטכניים אינם בשליטתי).
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2010 13:29 |
|
| |
ומה בענין העסק התורני בעניןערי מקלט? איך לדעתך צריך להתייחס אל אותן סוגיות, כמה להקדיש להן?
|
| נשלח ב-12/11/2010 13:34 |
|
| |
אברהם, אברהם
תורתנו היא תורת חיים! ולא רק תורה של כוללים ושל אקדמיה.
שים לב למה שאתה עושה: אתה מעדיף את העיסוק האקדמי והתורני העקר על פני העיסוק בחיים עצמם.
ר' אברהם אנא סלח לי על הנימה החריפה של דבריי. אבל הדברים בוערים בי.
אם החלטנו לזנוח דברי תורה והלכות מפורשות בתורה מדוע אנו מוסרים את נפשנו על קיומם של מנהגים שמקורם מפוקפק?!
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2010 13:45 |
|
| |
אליעזר, כולנו תלמידים, כולנו חכמים, כולנו חריפים, כולנו בוערים.
אין לי בעיה עם נימות חריפות, כי כולנו כאן בגדר מש"כ הרמב"ן על יחסו בפירוש החומש לפירושו של אבן עזרא: תוכחת מגולה ואהבה נסתרה.
יש לי תחושה שאתה מגלה טפח ומכסה טפחיים ולאו כל בר נש סביל דא [וכן אני הקטן]. יש לי הצעה: אולי תשב ותכתוב (בWORD, לא כאן בפורום) בצורה מסודרת ובהירה את מה שאתה רוצה לכתוב בענין הספציפי הזה, ואח"כ (אפשר אפי' במוצ"ש. אל תמהר.) תעלה את זה כאן בפורום. מה דעתך?
|
| נשלח ב-12/11/2010 15:26 |
|
| |
אברהם,
נושא זה הוא רחב היקף ותלויים בו גופי תורה וחברה. אני מניח שראוי לו אשכול נפרד.
לאור האיסור לפתוח יותר מאשכול אחד בתוך שבוע אצטרך להתאפק מעט, אלא אם כן ירצה מישהו ליצור עמי קשר ולפתוח אשכול זה על שמו.
שבת שלום
|
|
|
|
|