ויתן לי את מערת המכפלהה אשר לו אשר בקצה שדהו בכסף מלא יתננה לי יתננה לי בתוככם לאחוזת קבר
מעשה אבות סימן לבנים
בכסף מלא פירושו במחיר מלא כי מי שמשלם את המחיר הכי גבוה זהו הצרכן שקונה את המוצר לצורך שימושו
כי מי שקונה את המוצר אך ורק כדי לסחור אתו הלאה הוא חייב לקנות אותו במחיר פחות כדי שיוכל למכור אותו במחיר גבוה יותר וכך להרויח עליו כסף נמצא שהמחיר המלא הוא המחיר שמשלם הקונה האחרון שזהו הצרכן
אברהם אבינו כפי שכתוב בתורה היה אדם עשיר גדול ואנו יודעים גם שאת הכסף הוא לא קיבל בירושה אומנם את הכסף הראשוני הוא קיבל מפרעה אבל הוא הגדיל את כספו בהרבה יותר וכמו שכתוב וה' ברך את אדוני מאד ויגדל ויתן לו צאן ובקר וכסף וזהב ועבדים ושפחות וגמלים וחמורים
אם כן יש להניח שאם אברהם היה רוצה לקנות את השדה ההוא לצורך מסחר במקרה כזה הוא היה מתמקח עם עפרון ומנסה להוציא אותו במחיר הנמוך ביותר כדי למכור אותו בעתיד בהרבה יותר ולהרויח עליו כמה שיותר
אבל אברהם ביקש לקנות את השדה כדי שישמש לו לאחוזת קבר
ולכן כדי לשכנע את עפרון שיהיה כדאי לו למכור את השדה הוא מעביר לו מסר שהוא חפץ בשדה הזה דווקא והוא רוצה אותו בכל מחיר
וזהו מה שאברהם אומר לבני חת שמעוני ופגעו לי בעפרון בן צחר וכו' בכסף מלא יתננה לי בתוככם לאחוזת קבר שהיות ומטרת הקנייה שלי הוא לאחוזת קבר הרי שאני מוכן לשלם עליה כל מחיר שעפרון יבקש עליה וזהו הכוונה בכסף מלא שהרי אין מחיר יותר גבוה מזה ויוצא שזהו המחיר המלא
ומה אנו לומדים מכאן אם אתה אדם עשיר ואתה קונה מצרכים לצורך שימושך האישי ולא לצורך מסחר תהייה לארג' אל תהיה קמצן שהרי החסכון שתחסוך בקניות האישיות שלך לא יעשירו אותך ולא יעשו אותך עני
חוץ אם אתה לא אדם עשיר אלא עמיד ולא יותר שאז זה עושה הגיון לחסוך בצריכה האישית