|
|
| נשלח ב-31/10/2010 12:38 |
|
| |
| שותףסוד כתב: |  | מטפחת-
זה משכנע כי זה דבר שמדבר אליו. התחושה הפנימית של הבנתי שווה יותר מאלף משוואות. וההבנתי הזה שבלבו של האדם מגיע איתו. אם אתה לא מסוגל להגיע להבנתי שלו חפש חברותא אחר.
רדף-
ככה בדיוק מתווכחים עד שמסכימים, מישיבת אברהם אבינו עד היום. ההסכמה היא לא ע"י מחשב שנותן נקודות, אלא נוצר כאן משהו ששני הצדדים מזדהים איתו, ומוצאים בו התאמה לנקודה הפנימית שלהם. מפחד לא לצטט מהר"ל כדי לא לגלוש...
אליעזר-
האם אתה מתכוון שחז"ל אמרו משהו בפשט אחרת ממה שהבנתי ? התינוק לומד רק על דרך הדרש ולא על דרך הפשט ? |
|
מה פירוש "התחושה הפנימית"? האם ק"ו אין בו שום הגיון אלא רק נסיון לעורר (בדרך עלומה) איזו תחושה פנימית נסתרת?
מה שברור שבישיבות היום - וכפי הנראה מספרים גם בעבר - לא לומדים כך.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2010 12:40 |
|
| |
| רדףהשיג כתב: |  | | לשותף: חכמי הנגלה בד"כ לא מסתמכים על תחושתם ה"פנימית", הסובייקטיבית, אלא על הוכחות לוגיות-אובייקטיביות. כידוע מהרמב"ם בהקדמתו לפיה"מ, רוח הקודש לא מועילה לפסיקת ההלכה, למשל. ובאופן כללי יותר - חכם עדיף מנביא. |
|
רוח הקודש של השני לא מועילה לי לפסוק הלכה, אבל רוח הקודש שבקרבי (שזה פירוש הדעת שבקרבו כפרש"י על בצלאל) הרי רק באמצעותה אוכל להחליט אם אני מסכים לדבריך או לא.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2010 12:45 |
|
| |
צר לי האני לא מצליח להתפעל. טבלאות קל וחומר הן מתודה שלימדו אותנו בתיכון. אז הוספת את הוקאם למשוואה, נו טוף.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2010 12:45 |
|
| |
שמע שותף - מה שאתה אומר לא רק שהינו מנותק מהלימוד הישיבתי המצוי, אלא בכלל, מהיהדות האורתודוקסית. כל אחד עכשיו יתחיל להסתכל פנימה ולפסוק על פי זה הלכה לעצמו - עד אנה אנו באים..
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2010 12:48 |
|
| |
העסק צמח כאן אקספוננציאלית. למקרא העמוד הראשון רק אכתוב שאנמחנו מדברים על לוגיקה של ההיסקים המדרשיים ההגיוניים (קו"ח ובנייני אב והרחבותיהם), ולא על כלל המו"מ התלמודי. כל סוגיא לגופה.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2010 12:48 |
|
| |
רדף,
כשלעצמי איני יודע מה טוב יותר להסתכל פנימה או להזין את המחשב באלגוריתמים. חברים, חשבו על כך.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2010 12:55 |
|
| |
| רדףהשיג כתב: |  | | שמע שותף - מה שאתה אומר לא רק שהינו מנותק מהלימוד הישיבתי המצוי, אלא בכלל, מהיהדות האורתודוקסית. כל אחד עכשיו יתחיל להסתכל פנימה ולפסוק על פי זה הלכה לעצמו - עד אנה אנו באים.. |
|
אתה ואני וכל אחד פוסק הלכה רק על פי עצמו. ההחלטה ללכת אחרי רב זה או אחר היא רק על פי עצמו. העקביות במהלך זה היא רק על פי עצמו. אין האדם עושה שום פעולה אלא רק על פי עצמו.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2010 13:00 |
|
| |
לשותף: אה, אז עתה אתה אומר משהו קצת אחר. א"כ, מדוע לא להשתמש בכלים פורמאליים כפי שמציע הרב אברהם ואז "להסתכל פנימה" ולראות שאנו מסכימים לסחורה שכלים אלה מספקים?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2010 13:01 |
|
| |
מישאחזו, דומני שאתה יכול לסגור גם את הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שהרי גם הם עוסקים בטבלאות, ואתה הרי למדת את זה בתיכון. כדי להסביר את הדברים יותר צריך ללמוד, חברים. אנמי לא יכול להעביר כאן קורס כדי להסביר את פרטי העניין. יש כאן משהו שאף אחד שלימד אתכןם בתיכון לא מבין ולא יודע, אני מבטיח לכם. יתר על כן, כפי שהקדמתי בהרצאתי הנ"ל, גם אני מסתייג מפורמלופיליה, כלומר מתאוות הפירמול לשמו. כאן יש פורמליזם שעוזר להבין ולא תרגום לשפה מתמטית ותו לא. יתר על כן, הוא עוזר להבין את עצם צורת ההיסק הלא דדוקטיבית, ולא רק סוגיות כאלה או אחרות במדרשי ההלכה ובחז"ל. גם כלפי אריסטו ניתן לטעון שהוא לא הועיל מאומה, שהרי גם לפניו כל אחד ידע לעשות היסקים דדוקטיביים. תאמינו לי שהוא חידש פחות מאיתנו, כיח התרגום שלו הוא באמת בנאלי, והוא באמת לא חידש שום דבר מהותי למעט הפורמליזם (=התרגום למתמטית מדוברת).
באשר למדרש על ידי מחשב, זה די משעשע אותי. כי שותף, שהוא אכן ידידי הטוב והותיק, לפני שנים לא מעטות הוא היה זה שדגל בכך שמחשב יוכל להחליף אותנו בלימוד, ואני התקוממתי. כעת המצב התהפך. אני אכן חושב שמחשב יוכל להוציא תוצאות של ההיסקים ההגיוניים (ולא כל הפסקים ו/או כל המדרשים), ובנושא זה להחליף אותנו (ובודאי לתקן אותנו כשאנחנו טועים, או לעשות את זה מהר יותר, דומיא דמחשב דדוקטיבי). לפחות ברמה העקרונית. אבל בשביל זה צריך ללמוד ולחשוב יותר ממה שניתן לעשות כאן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2010 13:05 |
|
| |
מיכי,
יש לי רעיון לקידום הדיון כאן. הבא לנו שניים שלושה סוגיות של 'קל וחומר' והראה לנו כיצד בעזרת שיטתך אתה מקדם בבת אחת את ההבנה של כל הסוגיות כולן, מעבר למה שהיינו מבינים בדרך הלימוד הישנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2010 13:10 |
|
| |
"שנרב.
אתה מסתכל על הסוגיה בהבנה של תלמידי בי"ס עממי. רק שם מלמדים ק"ו בהבנה של הוכחה מה יותר חזק, כמו שכתבת: א. הוכחנו שחופה היא "יותר" מכסף (כי חופה מועילה לנישואין וכסף לא) לכן אם כסף יוצר קידושין חופה לא כל שכן. ב. הוכחנו שקשה יותר לחולל נישואין מאשר קידושין (כי כסף שעושה קידושין לא מצליח לעשות נישואין) ולכן אם חופה מועילה לנישואין כל שכן שתחולל קידושין.
ואני תוהה למה אתה לא שואל למשל, מה פורכת הגמ' "מה לכסף שכן פודים בו הקדשות ומע"ש. מה בכלל הפירכה. תנסה לעשות חופה למע"ש?.
בישיבות (תלוי איפה ומי הר"מ). לומדים אכן בהבנת המהות, בדיוק כמו שאתה ניסית להתמודד, אבל לא בהגיון של טעם הדבר, כמו שכתבת "חופה צריך פומביות". אלא בחקירה של המהות. ולכן, לא תועיל קביעת מסגרת טכנית, כמו שהציע ד"ר מיכי. ולא התער של אוקהום יביא ישועה בהבנת הגמ' "
כך כתב תלמיד .
ואכן שום פתרון טכני לא יועיל למורה שעומד בפני תלמידיו ואינו מסוגל למצוא את מהות הדברים .(וכל מי שעסק במציאת מהות של קטע או מושג יודע כמה מעט סטודנטים מגיעים להבנת מהות של הדברים.)
ולכן אני מסכימה עם תלמיד:מי שתופס מהות-לא זקוק לזה ומי שלא קולט -רק יעמיס על עצמו כלי נוסף שלא יועיל לו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2010 13:10 |
|
| |
הרב מיכי: אני מצטרף לבקשת אליעזר,
אנא בבקשה,
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2010 13:11 |
|
| |
הרי לכם בעיה ראשונה:
תוד"ה 'שכן מטמא', שבת כז ע"א והקשה ה"ר יעקב מקורביי"ל הקדוש: ונימא ק"ו הכי: מה שתי וערב דטהור בשרצים טמא בנגעים ג' על ג' שטמא בשרצים אינו דין שטמא בנגעים ויש לומר דכלים יוכיחו שמטמא בשרצים ולא בנגעים אף אני אביא ג' על ג'. וכי תימא מה לכלים שכן אין מטמאין ואין נעשין אהל המת במחובר? דג' על ג' נמי אין נעשה אהל כיון דלית ביה פותח טפח... יש להסביר מה הפירכא על הפירכא ומה דחייתה. הבעייה הזו הובאה לי על ידי בני מ'מרכז הרב' בשבת האחרונה. הם לא ידעו להסביר זאת.
ובעייה שנייה:
נתונה לכם טבלא של נתונים הלכתיים (לא חשובה הזהות של הפעולות והתוצאות הנדונות, שכן התוצאה היא צורנית בלבד. זהו גופא אחד החידושים שלנו). הטבלא מתארת סדרת פעולות (עמודה ימנית) וסדרת תוצאות (שורה עליונה), כאשר הפעולות מחילות או לא מחילות את התוצאות (1 או 0 בטבלא). עליכם לעשות שני דברים: 1. למלא את המשבצת החסרה (למצוא מהי ההלכה הנכונה במשבצת הזו. שימו לב, ניתן לעשות זאת בלי לזהות את המרכיבים התוכניים של הבעייה). 2. להסביר לי מה המאפיינים של כל אחד מהמרכיבים כאן, הן הפעולות (העמודה הימנית) והן התוצאות (השורה העליונה), שיסבירו את יסודות ההלכות הנדונות. כלומר מה בפעולה השנייה מחיל את התוצאה השלישית?
| | N | A | P | Y | H | G | K | | M | 0 | 1 | 1 | 0 | 1 | 0 | 0 | | H | 1 | ? | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | | B | 1 | 1 | 0 | 1 | 1 | 0 | 1 | | W | 0 | 1 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 |
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2010 13:20 |
|
| |
התשובה בטבלה היא 1
|
|
|