| נשלח ב-1/11/2010 04:20 |
|
| |
הידיעה והתחושה
ברשותכם אציג קושייתי הדלה!
כולנו יודעים, וכך מבואר בכל ספרי המוסר המחשבה והאגדה, שעיקר גדול בתפקידו של האדם בעולם הזה הוא להשליט את השכל על הרגש. את הידיעה על התחושה.
זאת אומרת שעלינו להחדיר את ידיעתנו שבשכל ללב עד כדי תחושה פנימית אמיתית, ובכך להחיל את הידיעה על מעשינו.
וזהו כל ענין לימוד המוסר בדביקות ובשפתיים דולקות, עד כדי שיחרד ליבו ויעבוד את ה' באמת.
שאלתי היא איך יתכן שיש הפרש בין הידיעה לתחושה בעבודת השם, ומה ההסבר הטבעי לכך.
אני מבין, ואקח כדוגמא, אם שמעתי שמתחולל במרחק רב מאוד ממני צונאמי, שהרג מספר עצום של אנשים חפים מפשע, בצורה מזעזעת ומחרידה, אני לא יתפעל כ"כ, אע"פ שאני מאמין לרדיו והתקשורת במאת האחוזים שזה אכן מתחולל שם. אך אם אפתח את החלון ואראה את הצונאמי בעצמי מתחת לחלוני, הרי אזדעזע נוראות ולא אוכל להסתכל בזה, ואעשה הכל כדי להצילם.
וכאן מבין אני את הההבדל, שכשהדבר סמוך אלי, וקרוב לחושי אני מזדעזע יותר בחושי, ולכן אני אפעל יותר.
אך בידיעה שמחייבת אותי, כמו עבודת ה', איך יתכן שזה לא משפיע באופן מיידי על חושי, ואני לא עובד את ה' במסירות וראה, הלא אם לדוגמא יאמרו לי, וגם אדע במאת האחוזים, שאם לא אוכל כל יום דבר מסוים אמות, הרי שכל יום אוכל אותו, אף שעלה לי הדבר במאמץ נורא, וזאת משום שכשהידיעה מחייבת אותי, אני יפעל לפיה מיד.
וא"כ אנו שיודעים בבירור שישנו בורא לעולם ואנו מחוייבים לעובדו, ומאמינים בודאי בשכר עונש, איך לא נירא ונפחד מיום הדין ואיך אנו נשארים שאננים כך.
ומה שמוכרחים אנו לומר, שחסר לנו חס וחלילה בידיעה עצמה שישנו בורא, ושיש שכר ועונש, וכו'.
וזאת היתכן שכך??? היתכן שחוסר התחושה נובע מחוסר בידיעה???
אכן אמרו אתם דעתכם!
תוקן על ידי דודבר ב- 01/11/2010 04:28:41
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/11/2010 09:11 |
|
| |
אנו יודעים ומאמינים בשכר ועונש אמונה בעלמא. אמונה שאפשר להשוותה בהשוואה גסה לאמונה בסיפורי הרדיו בדבר הצונאמי הרחוק מאיתנו מרחק אלפי מילין. מאמינים, אך הדבר לא קרוב אל ליבנו. אנו לא ''מרגישים'' אמונה. לו היינו רואים במוחש כיצד לאחר שעברנו עבירה מסויימת לקינו, כיצד אחר דיבור לשוה''ר- הצרענו, או אז היינו נזהרים פי כמה וכמה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2010 00:01 |
|
| |
אילו היינו יודעים אמונה בה' כשם שאנו יודעים על הצונאמי [שבזה אע"פ שאין אנו חשים בזאת, עכ"פ אנו יודעים בבירור שזה קורה] אזי היינו מקיימים את כל המצוות בשלימות. כי הצונאמי עד כמה שאנו לא חשים זאת אין זה מענינינו כלל, בשונה מכך קיום התורה והמצוות, שהרי הוא נוגע בנפשינו, ואיך לא נירא? דוד.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2010 09:26 |
|
| |
לא כך הוא, דוד. שהרי הצונאמי מוצג בתקשורת בתמונות, בסרטים, בסיפורים מסמרי שיער של הצלה / מוות וכו' ואמונתינו בהקב''ה מתבססת על מילים ואותיות בלבד!
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2010 10:15 |
|
| |
אני ארשה לעצמי לפרט קצת יותר מתחום הפסיכולוגיה החינוכית. רגש הפחד כמו כל רגש אחר יכול להיווצר בשתי שיטות, האחת השיטה ההתנהגותית, כלומר במהלך החיים אנחנו נחשפים למגוון אירועים מוחשיים חלקם כואבים נפשית או פיזית וחלקם מענגים ברמה זו או אחרת. המוח זוכר את אותם אירועים ואת רמת הכאב או העונג הקשורים להם. אם הוא זוכר כאב למשל אז הוא יגיב באירועים דומים בעתיד בפחד, הפחד נועד למעשה להזהיר את האדם ולמנוע ממנו להיחשף שוב לאותם אירועים מסוכנים.
אולם כשמדובר בכאב מופשט כזה שהמוח לא יכול לקלוט באמצעות חשיפה כגון העונש בעולם הבא שאין אפשרות להיחשף אליו אז הגיוני שהפחד לא יווצר. לכן הפחד מעולם הבא יכול להיווצר רק בשיטה הקוגניטיבית שהוא ייחודי לבני אדם דהיינו שכנוע עצמי ע"י השכל, וזה דורש כמובן עבודה מחשבתית רבה בניגוד לפחדים מוחשיים שנוצרים בקלות יחסית, וזה עונה לשאלתך מדוע על הפחד מעונש בעולם הבא צריך לעבוד כ"כ קשה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2010 22:31 |
|
| |
דוד:
מה פי' צריך לעבוד את השם ?
מספרים על הרב אלישיב שהוא לא אוהב לומר תהילים כי בילדותו כפו עליו לומר תהילים,
וללמוד כנראה לא כפו עליו ולכן אוהב הוא ללמוד,
עבודת האלוקים היא רק שאנו מרגישים שצריך ולא כשאומרים שצריך,
אתה מביא דוגמא של צונאמי,
אני שואל למה ליד הבית אתה לא הולך לעזור למסכן חולה וכדומה,
התשובה האדם הולך לעזור בזמן שמרגיש שצריך לעזור, וכן כלפי עבודת האלוקים,
אף אדם לא אוהב לעשות דברים בלי שירגיש בזה צורך,
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2010 01:00 |
|
| |
רותם: בתחילה טענת שאמונתינו באלוקים מתבססת על ידיעה כדוגמת הצונאמי שהבאתי, ובהמשך טענת שידיעתינו בבורא מבוססת על מילים ואותיות בלבד. וזה כמובן אינו נכון, כי ידיעתינו בבורא הינה סברא פשוטה לכל מתבונן, ולא ח"ו אמונה המתבססת על מילים ואותיות בלבד.
אסטרו_נט: מהי הסיבה שכאב מופשט לא יוצר פחד, האם זהו טבע האדם שכאב שאינו בר תפיסה בעולמינו, לא יוצר פחד. אז קושייתי היא, דכיון שאנו מאמינים בשכר ועונש פה בעולם הזה, הרי שפחדינו צריכים להיות מעונשים מוחשיים ביותר. אפשר גם לומר שהסיבה שכאב מופשט, כזה שאין אפשרות להיחשף אליו, לא יוצרת פחד, היא משום שהאדם אינו מאמין בו. הרי שישנו חיסרון בידיעתנו בשכר ועונש, האמנם??
maxmen: זאת קושיתי, מדוע אנו לא מרגישים צורך, באופן אוטומטי כתוצאה מהידיעה המוחלטת.
דוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2010 02:54 |
|
| |
| דודבר כתב: |  | אסטרו_נט: מהי הסיבה שכאב מופשט לא יוצר פחד, האם זהו טבע האדם שכאב שאינו בר תפיסה בעולמינו, לא יוצר פחד. אז קושייתי היא, דכיון שאנו מאמינים בשכר ועונש פה בעולם הזה, הרי שפחדינו צריכים להיות מעונשים מוחשיים ביותר. אפשר גם לומר שהסיבה שכאב מופשט, כזה שאין אפשרות להיחשף אליו, לא יוצרת פחד, היא משום שהאדם אינו מאמין בו. הרי שישנו חיסרון בידיעתנו בשכר ועונש, האמנם?? דוד.
|
|
כשאתה נחשף לאירועים מסוכנים מבחינה חומרית כגון נגיעה בגוף רותח המוח יזכור זאת היטב וימנע ממך לחזור על הפעולה אפילו באופן לא מודע. אבל כשאתה נוגע למשל באשה לא רק שאתה לא נכווה מאש הגיהינום אלא זה אפילו מהנה, המוח במקרה הזה לא רק שלא יצור פחד אלא יגרום לך לעשות זאת שוב. הדרך היחידה לגרום למוח להבין שנגיעה אסורה= אש גיהינום, זה רק דרך השכל והמחשבה. בשביל להגיע לאמונה ברמת ידיעה בעזרת המחשבה לבד יש צורך בעבודה קשה ואנחנו אכן קטני אמונה, הכי הרבה אנחנו יותר מאמינים מאשר לא מאמינים, להגיע לרמת אמונה בעצמה המשתווה לרמת ידיעה זו עבודה עצומה וזה יסוד בעבודת השם.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2010 13:12 |
|
| |
| דודבר כתב: |  |
maxmen: זאת קושיתי, מדוע אנו לא מרגישים צורך, באופן אוטומטי כתוצאה מהידיעה המוחלטת. |
|
מי לא מרגיש צורך ?? כל המצפון מגיע מזה !! כל רשע\רוצח לא ישן בלילות בגלל המצפון, וזה רק בגלל האלוקים שבנו,
אגב: גם כופרים לא מבינים שהמצפון זה החלק האלוקי שבנו,
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2010 19:16 |
|
| |
רותם: בתחילה טענת שאמונתינו באלוקים מתבססת על ידיעה כדוגמת הצונאמי שהבאתי, ובהמשך טענת שידיעתינו בבורא מבוססת על מילים ואותיות בלבד. וזה כמובן אינו נכון, כי ידיעתינו בבורא הינה סברא פשוטה לכל מתבונן, ולא ח"ו אמונה המתבססת על מילים ואותיות בלבד.
דוד, מדוע הדבר סותר? האמונה אכן מתבססת על ידיעה. הידיעה באה מכמה מקורות (מסורת אב לבן, תלמוד וכו'). מדוע ולמה אתה מגדיר אמונה המתבססת על מקור כתוב כ"חס וחלילה"? ישנו הבדל בין אמונה בשכר ועונש, שלא חווית בעצמך. לבין אמונה בבורא היוצר הכל וכו' שזו אכן סברא פשוטה למתבונן, כדבריך.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 17:10 |
|
| |
דוד, התחלת יפה, בענין השלטת השכל על הרגש, בהמשך סטית לנושא אחר, זה המבחין בין ראיה לשמיעה, ולקמן אבאר לך מנקודת מבטי מהי ההבחנה בין השתיים למיטב הבנתי,
ראשית נבחין בין שני המושגים:
ה"ידיעה" היא השכל, התחושה היא הרגש [אינטואיציה], אם אדם מאמין בשכל [מידיעה] - אמונתו חזקה מזה המאמין מכח התחושה, ולכן מצווה אדם מישראל על הידיעה שכת' "וידעת היום והשבות" מתוך ההנחה כי זו הדרך היציבה והאיתנה.
השכל הוא אזור הראש, החשיבה הרציונלית.
"תחושה" - היא מסמלת את אזור ה"בטן", הרגש [תחושת בטן...] התאווה - איברי הבטן הרעבתניים, הכרס עם כל המשמעות הסטראוטיפית שנגזרת מכך.
תחושת בטן - בהגדרתה הלטינית היא "אינטואיציה", שהוא גורם מניע אנשים מסוימים אך בשל היותו עמום ולא רציונלי יש לגור מפני בוגדנותו האפשרית- יש המאמינים בכח זה שנרכש להם כתוצאה מחינוך, תרבות ושברי ידיעה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2010 01:54 |
|
| |
רותם: צודק אתה בכך, שידיעה בבורא הינה פשוטה, משא"כ ידיעת שכר ועונש היא מורכבת יותר. צודקים גם אתם אסטרו נט וmaxmen, במה שכתבתם.
אך קושיתי בעינה עומדת, מבואר בפסוק; "וידעת היום, והשבות אל לבבך". ומבואר בכתוב שישנם ב' חלקים נפרדים זה מזה. קודם צריך לדעת בבירור את הדברים [וזהו, 'וידעת היום'], ורק לאחר מכן ישנה עבודה נוספת של החדרת הדברים אל הלב ע"מ לבצעם כיאות [וזה, 'והשבות אל לבבך']. וכמו שהזכיר נביאה. ואני תמה, לאחר שאנו יודעים בבירור גמור שכך הם הדברים, מדוע אנו צריכים לעבודה נוספת [ועבודה זו קשה מנשא היא] בכדי להחדירם אל ליבנו, ומדוע אין אנו מגיעים לתוצאה זו, באופן אוטומטי בלא עבודה נוספת, כתוצאה ישירה מהידיעה הברורה בלבד.
אסטרו_נט: נכון שלנגוע באשה זה מהנה, אך כל זאת מכיון שאין אתה יודע ומאמין בבירור שבנגיעה זו אתה מביא על עצמך עונש חמור, אך אם תדע בבירור גמור בהחלט שנגיעה זו תביא עליך עונש, הרי שאע"פ שזו הנאה בשבילך לא תגע באשה לעולם מפני הפחד שיתקוף אותך באופן אוטומטי. הרי שמה שאנו כן חוטאים, ולא נרתעים מהעונש, זה מחוסר הידיעה השלימה שמגע באשה יביא עלינו עונש, ובאיזה תפקיד משחקת התחושה והצורך העבודה נוספת של ההשבה אל הלב. [maxmen: נכון הוא הדבר גם שהרוצחים חלקם בעלי מצפון, אך ודאי שלא ביחס לעונשים שהם יקבלו.] היתכן שכך? דוד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2010 22:48 |
|
| |
דוד (וכולם) השאלה שלך מצוינת גם אני התקשיתי בזה פעם והגעתי למסקנה שאין לזה תשובה אלא חיייבים לומר שהקב"ה ברא בריאה מיוחדת של שכחה שלא יהיה לאדם את הידיעה הברורה הזאת באופן טבעי כי אחרת לא תהיה לו ברירה כי ברור שהוא יעשה כל מה שצריך אחרי שהוא יודע בבירור שיש שכר ועונש ולכן זה נעשה בצורה כזאת שעל הדבר הזה עצמו של הידיעה וההרגש צריך לעבוד ולעמול יותר (וברור שכמה שעובדים יותר על ירא"ש זה מגיע יותר) והא בהא תליא כל אחד מחזק את השני וחוזר חלילה.
ואני אביא עוד דוג' שבהכרח תסכימו איתי כולכם כל אדם שפוי מפחד מלמות וכל אדם יודע בבירור מוחלט שיבוא יום והוא ימות אז למה לא הולכים כל בני האדם באופן תמידי בתחושה של פחד מוות?!...
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2010 20:18 |
|
| |
הגיוני: אני מזדהה עם דבריך לחלוטין. [ואולי נכון יותר נכון לומר, שהידיעה היא כן ברורה לאדם לגמרי, רק הקב"ה טבע באדם אדישות לידיעה גרידא, עד שיחוש את הדבר בחושיו] דוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2010 11:09 |
|
| |
| הגיוניי כתב: |  | דוד (וכולם) השאלה שלך מצוינת גם אני התקשיתי בזה פעם והגעתי למסקנה שאין לזה תשובה אלא חיייבים לומר שהקב"ה ברא בריאה מיוחדת של שכחה שלא יהיה לאדם את הידיעה הברורה הזאת באופן טבעי כי אחרת לא תהיה לו ברירה כי ברור שהוא יעשה כל מה שצריך אחרי שהוא יודע בבירור שיש שכר ועונש ולכן זה נעשה בצורה כזאת שעל הדבר הזה עצמו של הידיעה וההרגש צריך לעבוד ולעמול יותר (וברור שכמה שעובדים יותר על ירא"ש זה מגיע יותר) והא בהא תליא כל אחד מחזק את השני וחוזר חלילה.
ואני אביא עוד דוג' שבהכרח תסכימו איתי כולכם כל אדם שפוי מפחד מלמות וכל אדם יודע בבירור מוחלט שיבוא יום והוא ימות אז למה לא הולכים כל בני האדם באופן תמידי בתחושה של פחד מוות?!... |
|
אין הכרח שהאדם לא מאמין בשכר ועונש, אלא שהמוח בנוי להתמקד בהווה ולהתעלם מהעתיד הרחוק. במקרה של המוות למשל, הידיעה קיימת אך הפחד אינו בא לידי ביטוי כי המציאות של המוות נראית רחוקה, רק כאשר המוות מתקרב נעשה ההצלבה בין הידיעה לבין המציאות ויוצר את תחושת הפחד ושאר התחושות הנלוות.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2010 22:40 |
|
| |
במבט ראשון.. כן, גם אני שאלתי את עצמי את זה בעבר. אבל במחשבה שניה, על האמונה לא נכתב לך ללמוד בשפתיים דולקות, אלא על מוסר. כיוון שמצד מצוות האמונה מספיק הלימוד והידיעה. אלא שישנם היצרים שמשפיעים עליך למרות הידיעה הפשוטה, ומטים את כף המאזניים לצד השלילי, בשביל ליצור איזון וכח נגדי לזה, אומרים לך להלהיב את הרגש בלימוד מוסר. ושוב חזרת למאזניים מאוזנות וישרות בפלס מצד הידיעה והאמונה הפשוטה..
|
|
|
|
|