|
|
| נשלח ב-4/11/2010 08:33 |
|
| |
שנרב האם תופעות שציינת לא קורות גם במדעים מדוייקים, כשמגיעים למסקנות שנראות מנוגדות לשכל הישר, ובכל זאת מחזיקים בהם כי הן הוכחו על סמך ההנחות?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2010 08:43 |
|
| |
| אמשלום כתב: |  | | א. אתה כתבת - "לא היה כך מעולם" (ובכל הכנות אומר לך, שכבר 5 עמודים שלא הצלחת לסתור לחלוטין את האופציה הזו, ואני מציעה לך מאוד להקשיב היטב לדברי שנרב בעמוד זה).
אכן את האופציה הצעתי מלכתחילה והיא תמיד קיימת. רק הוספנו במהלך הדיון כאן שלפ"ז גם פרעה וגם המיילדות לא היו מעולם וממילא גם משה שהוא בנה של אחת ואחיה של השניה וכו' וכו' והכל חלום אחד גדול. לא סתרתי את האפשרות הזאת, ובתשובתי לשנרב בהמשך תביני גם למה.
ב. אליעזרט כתב - "עדיף להניח שכך האמינו חז"ל בזמנם".
איני מבינה מה הבעיה בפיתרון מסוג זה. החכמים הגדולים של העולם העתיק ידעו - במובן של הכרות עם נתונים ועם עובדות - פחות מתלמיד תיכון ממוצע בימינו. אין בכך בושה, ולהיפך - אם הצליחו למרות הידע המועט יחסית להבין את מורכבויות נפש האדם, לייסד שיטות חשיבה ואמונה שעובדות עד היום ולגרום גם לחיים אלפי שנים אחריהם לחשוב ולהעמיק בדבריהם, סימן שהיו באמת אנשים גדולים.
למה להם להאמין בשטויות שכל מיילדת מתחילה תאמר שזה לא נכון ? עד כדי קצרה דעתם ? זו לא סוגיה מורכבת של תנועת גרמי השמיים, זה מעשים שבכל יום.
ג. (שוב) אליעזרט כתב - "מה הבעייה? הכתוב 'וראיתם על האבניים...' מתפרש כפשוטו לאחר שהולד נולד".
זה אפילו לא "פיתרון" במובן המקובל, כיוון שהוא מצביע על כך שלפי פשט התורה בכלל אין קושיה שצריך לפתור.
כלומר - אתה יצרת קושיה יש מאין בכך שבחרת לקבל כעובדה מדעית דרשת חכמים על פסוק שאינו נזקק לה (לפחות לא באופן הפשוט - אולי יש בדרשה הזו תוספת ערכית-דתית-משמעותית כלשהי לפסוק, ואני מאמינה שבד"כ זה כך, אבל לאו דוקא איזה חידוש מדעי-רפואי וכו'). אם כן, חזור לפסוק וראה שאין הוא דורש ממך לחשוב שלמיילדות היה אולטראסאונד (אגב, אם היה להן כך, מדוע לא ראו בו פשוט את אברי המין של העוברים?).
הפתרון הזה בכלל לא מתייחס לבעיה. אפשר לפרש את הפסוק אחרת. השאלה היתה על חז"ל שפרשו אותו באופן הנזכר (הגמרות הן בנדה ובסוטה) מה הם אומרים ? האם זו היתה המציאות אז ? האם זו היתה צריכה להיות המציאות אז ?
אני מודה שבכ"ז התחדש כאן פשט חדש בדיון. חכלילי חידש שהם עשו צחוק ! ידעו שזה לא נכון, ובכ"ז החליטו להשתעשע איתנו. שישו שישו בני מעיי ! ותשובתו בצידו.
כאמור, 3 תשובות אפשריות, פשוטות למדי - בודאי יותר מזו שאתה מציע - וכל זה רק בעמוד הראשון.]
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2010 09:05 |
|
| |
-להעיר שבפירוש יפה תואר למדרש רבה שם (יז' ח') כתוב שגם אבן סינא כותב שיש הבדל בין ולד זכר לולד נקבה. -ועוד להעיר שהיה מי שפירש שאין הכוונה פניו למטה ממש אלא שיש הבדל בנטיה בין הזכר לבין הנקבה. -ועוד עוד להעיר שחכמים תלו הטעם בדרך תשמישו, ואילו בזמננו אין העולם מקפידין על זה ודוק.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2010 09:20 |
|
| |
| שנרב_נ כתב: |  | | שותף,
הרשה לי לומר לך דבר שבודאי לא תסכים לראותו כמשקף את עמדותיך, אבל אולי יהיה לך או לאחרים חומר למחשבה בעתיד.
שלום שנרב. נדמה לי שזו הפעם הראשונה שאתה כותב תשובה רצינית ומתייחסת לטענותי, ואני מודה לך על כך.
הרבה פעמים אתה פוגש אנשים שקיבלו עליהם סט מסוים של הנחות יסוד, מתוך שהסט הזה נראה להם מאד מאד משכנע. ברגע שהם אכן קיבלו את ההנחות האלו, הן מפסיקות לעניין אותם וכעת הם עסוקים בהוצאת המסקנות הנובעות מן ההנחות הללו. באיזה שהוא מקום כולנו עושים את זה ברמה זו או אחרת כי לאף אחד אין כח לבחון את הנחות היסוד שלו כל בוקר.
אבל לפעמים אתה פוגש אדם שיצא מתוך הנחות כאלו, והסיק מהן באופן נכון (ואולי גם מרשים) מסקנות שהן מטורפות לגמרי (לפחות אני פגשתי כבר כמה כאלו). כאן אנשים עושים, לטעמי, טעות. הם ממקדים את כל מחשבתם בשאלה האם אכן המסקנות מרחיקות הלכת נובעות באופן אמיתי מתוך הנחות היסוד שאימצו, ואם כן הם ילכו עם הטירוף עד הסוף.
מה פירוש פגשתי כמה כאלה ? פגשת עם שלם כזה וקוראים לו העם היהודי.
העם היהודי קבל עליו סט של הנחות יסוד ועוסק כל ימיו רק בהוצאת מסקנות מתוך ההנחות הללו. יוצאות לו מסקנות מטורפות והוא ממשיך איתם עד הסוף.
בוא נבחן דוגמא אמיתית עד כדי כאב.
קם יהודי צעיר בבוקר טוב שמח וטוב לב, והנה דופקים בדלת. הוא פותח ורואה לפניו את אלמנת אחיו, צעירה ושמחה ויפה כמוהו, וההזמנה בעיניה. יחד איתה נלווה בריון גדול מימדים ואקדח בידו. הבריון מכוון את האקדח לרקתו של ידידנו ואומר שאם לא יקבל בחיוב את הזמנת אלמנת אחיו הצעירה אז הוא יקבל כדור בראש.
התורה אומרת לו מפורש שיוותר על התענוג ויקבל כדור בראש !
יש כאן המון הנחות יסוד:
א. היה בכלל מעמד הר סיני וקבלנו בו תורה.
ב. עצם התורה נשמרה והגיעה בשלום עד החכמים.
ג. החכמים שדימו גילוי עריות לשפיכות דמים היו שפויים באותה שעה, ולא עסקו בבדיחותא ודברי הבאי או בהאזנה לדברי חכמי אומות העולם שטשטשו אותם, וכו' וכו' כשאר ההשערות הגאוניות שהועלו כאן בדיון.
ועוד הנחות כדעת כל איש ואיש.
ידידנו הצעיר (אני? בני? אתה?) צריך להגיע למסקנה מטורפת לוותר על אושרו וחייו תמורת סט של הנחות יסוד וחשבונותיהם !!! היהודים הולכים עם הטירוף עד הסוף.
לטעמי זו טעות. כשהמסקנות יוצאות מטורפות ואתה משוכנע שהן נובעות מההנחות, במקום להאנח ולהחליט שזה הזמן להשתגע, כדאי לבדוק שנית את הנחות היסוד. באיזשהו מקום אדם עלול לגלות שלאור המסקנות, הנימוקים ששכנעו אותו לקבל את הנחות היסוד אינם כל כך משכנעים.
כאן שמת את הדברים על השולחן. כשהמסקנות יוצאות מטורפות (היינו ויתור על התענוג ומסירת הנפש על כך) במקום להתאבד באנחה כדאי לעשות חושבים ולמצוא דרך לצאת מהפלונטר בכיוון הרצוי. האם זה מה שאמר ר' חיים בריסקר לאותו התלמיד שהיו לו "שאלות" והוא אמר לו שאלה "תירוצים" ? המסקנות של התלמיד נראו לו מטורפות פתאום (אמריקה!) והוא היה צריך לארגן מחדש את הנחות היסוד.
אני מסכים אתך שלטעמך זו טעות. רוב רובו של משתתפי הפורום הזה חושבים שזו טעות. עם יד על הלב, האם כל אחד ואחד מאיתנו יקבל כדור בראש ברגע המתאים או שמא יבדוק שנית את הנחות היסוד כדי לא לאבד את "החתיכה" ?
ברור שזה קשה ולא נעים, אבל לפעמים הנכונות לבצע את הרויזיה הזו היא מה שמבדיל בין אדם נורמלי לקנאי מטורף שעלול (לפי סוג התיאוריות שהוא מחזיק בהן והיישום שלהן בפועל) להזיק לעצמו ולאחרים. הרבה פעמים קנאים מסוג זה או אחר המטיפים או עושים מעשי תעתועים הם פשוט טפשים ומוסתים, אבל כשאתה פוגש אדם פיקח במצב הזה מדובר לא פעם בתהליך שתיארתי כאן.
אני מקווה שהתכוונת אלי כשאמרת אדם פיקח, ולא כשאמרת טפש ומוסת. בשני המקרים אני מודיע כאן חגיגית שאם אצטרך אעשה בס"ד מעשים "מטורפים" על פי הנחות היסוד של היהדות, אם זה למסור את הנפש על גילוי עריות או למחות את העוללים הקטנים של זכר עמלק.
לסיכום:
התחלנו בעניין הרובד הפנימי של התורה, אבל המשך הדיונים חשף את הבעיה האמיתית. התורה והנחותינו אודותיה מביאות אותנו גם למסקנות "מטורפות", ומול זה אנחנו מתמודדים או מתחמקים. כ"א וההחלטה ההפנימית שלו.
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2010 09:27 |
|
| |
אני לא מבין מה הדיון פה. חז"ל לא ידעו אמבריולוגיה כמו שרואים ברמב"ן כאן. (ויקרא יב ב)
"כי תזריע וילדה" - .... ובמשמעותו אמרו (שם לא) אשה כי תזריע אשה מזרעת תחילה יולדת זכר ואין כוונתם שיעשה הולד מזרע האשה כי האשה אע"פ שיש לה ביצים כביצי זכר או שלא יעשה בהן זרע כלל או שאין הזרע ההוא נקפא ולא עושה דבר בעובר אבל אמרם "מזרעת" על דם הרחם שיתאסף בשעת גמר ביאה באם ומתאחז בזרע הזכר כי לדעתם הולד נוצר מדם הנקבה ומלובן האיש ולשניהם יקראו זרע וכך אמרו (שם) שלשה שותפין יש בו באדם איש מזריע בו לובן שממנו גידים ועצמות ולובן שבעין אשה מזרעת אודם שממנו עור ובשר ודם ושער ושחור שבעין וגם דעת הרופאים ביצירה כך היא ו על דעת פילוסופי היונים כל גוף העובר מדם האשה אין בו לאיש אלא הכח הידוע בלשונם היולי שהוא נותן צורה בחומר כי אין בין ביצת התרנגולת הבאה מן הזכר לנולדת מן המתפלשת בעפר שום הפרש וזו תגדל אפרוח וזו לא תזרע ולא תצמיח בהמנע ממנה החום היסודי שהוא לה היולי ואם כן יהיה מלת תזריע כמו זרועיה תצמיח (ישעיהו סא יא)
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2010 10:06 |
|
| |
דינו-
א. ע"ז אומרים העולם וואלה יופי ! ב. דין פרוטה כדין מאה. מספיק שהמיילדות יכלו להבחין בנטיה הזאת. ג. יפה מאד, זה בדיוק הפשט לדעתי. כשאנחנו עושים בלגן למטה אנחנו מקבלים בלגן חזרה, ושוב לא יודעים איך לקשר את מה שקורה עם מה שהיה צריך לקרות. כבר בדור המבול מצאנו שמעשה העבירה של האדם התפשט על כל סביבותיו והשחית כל בשר את דרכו על הארץ, כלומר נעלפ הקשר בין המציאות ובין בריאת כל מין למינהו המקורית. אגב, אולי מישהו יכול לעזור לי. יש לי תלמיד אמריקאי שטוען תמיד שראה מחקר שבו התברר שבאזור סן פרנסיסקו (שהיה אז ידוע בנושא זה) יש תופעות של יחסי ציפורים מאותו מין (זכר עם זכר וכו'). מישהו שמע ? יכול לאשר או להכחיש ?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2010 10:10 |
|
| |
[שותף,
א. מה הקשר? כיצד הטענה שמעולם לא היה "חוק טבע" שבנים נולדים עם פניהם כלפי מטה וכו' מחייבת את הטענה שמעולם לא התקיימו בעולם פרעה, המיילדות, חז"ל והרמב"ם? איזו נקודה בדיוק בטענה שהקביעה כי בנים ובנות נולדים באופן אחר זה מזה היא שגויה, מובילה בהכרח לכפירה במתן תורה ו/או בקיומו של הבורא?? אתה מניח יותר מדי תפוחים בסל ה"הכרח" של אמונתך, עד שכשאחד מהם מרקיב הוא מסריח לך את כל הסל. הבעיה אינה במי מן התפוחים שהיו שם מראש, אלא בערבוב שכפית עליהם שלא לצורך עם מיני פירות רקובים (ואני מקוה שהמשל ברור).
ב. ולמה להם להאמין בשדים? ולמה להאמין שרוח רעה שורה על הידיים כשקמים מהשינה? ולמה להאמין שזוגות עושים מזל רע? זה היה הצייטגייסט, כך חשבו אנשים אז. זה לא אומר כלום על מנת המשכל שלהם, על יכולותיהם האנליטיות או על רמת המוסר והערכיות שלהם. זה פשוט אומר שהם חיו לפני 2000 שנה.
ג. שוב - אתה בוחר להתייחס אל הדרשה כאל מחקר מדעי מפורש, בעוד לא רק המציאות אלא אפילו הפסוק עצמו סותרים את המציאות שהיא מציגה. זו בעיה שאתה יצרת לעצמך. יכולת לבחור פירושים אחרים לדרשה אבל כבלת עצמך לאחד הזה, שאינו הכרחי בשום אופן.
אגב, איני בטוחה לגבי המקרה הזה, אבל מה הבעיה בהבנה כי יש דרשות חז"ליות רבות המשתמשות בהומור ובאירוניה כדי להעביר מסרים עמוקים? האם אתה חושב שמתחת לכבודם של חז"ל היה לדבר לאנשים באופן אותו הם מבינים? האם יש משהו לא ראוי בשימוש בהומור כדי לחנך? היחס שלך לדברים אלה מדגים שוב את האופן בו אתה כופה על חז"ל ועל המסורת היהודית כבלים שאין להם חפץ או צורך בהם. האם אינך מבין שאתה עצמך מקלקל את התפוחים שבסלך וגורם במו מקלדתך להרהורי כפירה מיותרים לגמרי?]
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2010 12:08 |
|
| |
| אמשלום כתב: |  | א. מה הקשר? כיצד הטענה שמעולם לא היה "חוק טבע" שבנים נולדים עם פניהם כלפי מטה וכו' מחייבת את הטענה שמעולם לא התקיימו בעולם פרעה, המיילדות, חז"ל והרמב"ם? איזו נקודה בדיוק בטענה שהקביעה כי בנים ובנות נולדים באופן אחר זה מזה היא שגויה, מובילה בהכרח לכפירה במתן תורה ו/או בקיומו של הבורא??
אתה מניח יותר מדי תפוחים בסל ה"הכרח" של אמונתך, עד שכשאחד מהם מרקיב הוא מסריח לך את כל הסל. הבעיה אינה במי מן התפוחים שהיו שם מראש, אלא בערבוב שכפית עליהם שלא לצורך עם מיני פירות רקובים (ואני מקוה שהמשל ברור).
הקשר הוא שרבותינו (כאן זה רבי חנינא, סוטה י"א:) קישרו את סיפורי הרקע של פרעה והמיילדות לעובדה דאז בעניין שכיבת התינוקות (סימן גדול מסר להן). אם הסימן הוא שקר אז למה כל הסיפורים האחרים שם בענייני המילדות (כולל העובדה שמדובר ביוכבד ומרים קרובות משה) הם לא שקר. ואם חכמינו "צוחקים עלינו" כדברי החכלילי עוד מעט יחזור לפה זה שטען שמדובר בחייזרים אכזריים, ואיפה זה יסתיים...
אני עוד עובד על משל התפוחים, קצת עמוק מדי בשבילי.
ב. ולמה להם להאמין בשדים? ולמה להאמין שרוח רעה שורה על הידיים כשקמים מהשינה? ולמה להאמין שזוגות עושים מזל רע? זה היה הצייטגייסט, כך חשבו אנשים אז. זה לא אומר כלום על מנת המשכל שלהם, על יכולותיהם האנליטיות או על רמת המוסר והערכיות שלהם. זה פשוט אומר שהם חיו לפני 2000 שנה.
אם אין שדים ואין רוח רעה על הידיים ואין זוגות וכו' יוצא שהעמיסו עלינו לא רק אגדות מדומיינות אלא גם הלכות מדומיינות. זה אומר אחד משניים: או שהמשכל והיכולת האנליטית שלהם שווה לאפס (לא בודקים אפילו דברים פשוטים) או שרמת המוסר והערכיות שווה לאפס (עובדים על הבריות).
האמת היא שהם גאונים וישרים, ואנחנו טפשים ועקומים.
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2010 12:09 |
|
| |
אני לא מבין אותכם:
שותף קרבן לנבואתו של ר' חייא
"אל תוסף על דבריו פן יוכיח בך ונכזבת, תני ר' חייא שלא תעשה את הגדר יותר מן העיקר שלא יפול ויקצץ הנטיעות"
|
| נשלח ב-4/11/2010 12:21 |
|
| |
| שותףסוד כתב: |  |
א. מה הקשר? כיצד הטענה שמעולם לא היה "חוק טבע" שבנים נולדים עם פניהם כלפי מטה וכו' מחייבת את הטענה שמעולם לא התקיימו בעולם פרעה, המיילדות, חז"ל והרמב"ם? איזו נקודה בדיוק בטענה שהקביעה כי בנים ובנות נולדים באופן אחר זה מזה היא שגויה, מובילה בהכרח לכפירה במתן תורה ו/או בקיומו של הבורא??
אתה מניח יותר מדי תפוחים בסל ה"הכרח" של אמונתך, עד שכשאחד מהם מרקיב הוא מסריח לך את כל הסל. הבעיה אינה במי מן התפוחים שהיו שם מראש, אלא בערבוב שכפית עליהם שלא לצורך עם מיני פירות רקובים (ואני מקוה שהמשל ברור).
הקשר הוא שרבותינו (כאן זה רבי חנינא, סוטה י"א:) קישרו את סיפורי הרקע של פרעה והמיילדות לעובדה דאז בעניין שכיבת התינוקות (סימן גדול מסר להן). אם הסימן הוא שקר אז למה כל הסיפורים האחרים שם בענייני המילדות (כולל העובדה שמדובר ביוכבד ומרים קרובות משה) הם לא שקר. ואם חכמינו "צוחקים עלינו" כדברי החכלילי עוד מעט יחזור לפה זה שטען שמדובר בחייזרים אכזריים, ואיפה זה יסתיים...
אני עוד עובד על משל התפוחים, קצת עמוק מדי בשבילי.
אין הכי נמי. מעניין שתמיד כשכתוב מישהו אלמוני חכמים תמיד מוצאים לו שם. "ויבוא הפליט - זהו עוג" "שפרה ופועה -
יוכבד ומרים" "וירץ איש בנימין - זה שאול" "ותקרא אסתר להתך - זה דניאל" למה משה/הכותב לא יכלו פשוט לכתוב את
השם? שלא לומר שלפעמים יש מדרשים סותרים בעניין (שפרה ופועה - חד אמר אשה ובתה וחד אמר כלה וחמותה). אם
יש אפשרות שאחד מהם לא נכון במציאות יכול להיות גם ששניהם לא נכונים במציאות. הדרשות האלה לא באו בשביל לומר
אמת הסטורית אלא לדרוש וכל פעם שיש משהו טוב "מדביקים" אותו לצדיק ("ויתן לו מעשר מכל" - זה שם בן נח) וכשיש
מישהו "רע" מדביקים לו את הדברים הרעים ("ויבוא עשו מן השדה והוא עייף" - "עייף מרציחה...")
אם אין שדים ואין רוח רעה על הידיים ואין זוגות וכו' יוצא שהעמיסו עלינו לא רק אגדות מדומיינות אלא גם הלכות מדומיינות. זה אומר אחד משניים: או שהמשכל והיכולת האנליטית שלהם שווה לאפס (לא בודקים אפילו דברים פשוטים) או שרמת המוסר והערכיות שווה לאפס (עובדים על הבריות).
האמת היא שהם גאונים וישרים, ואנחנו טפשים ועקומים.
אין הכי נמי, כמה הלכות נתקנו לפי האמונות/מצבים של אותם ימים. עוד לא ראיתי גוי שאוכל דג ובשר ומקבל צרעת...כמו שהרמב"ם העיר לחכמי לוניל ששאלו אותו על אשה "קטלנית" שרצו לפסוק לה שתחלוץ ולא תתייבם:נפלאתי פלא גדול על תלמידי חכמים יקרים, עסוקים בתורה תמיד, שיסופקו עליהם מדרגות האזהרות באופן שכזה, ולא יבדילו בין הדבר האסור מן התורה, למה שהוא אסור מדבריהם, ולמה שהוא נמאס בלבד ואין איסור בו. ואני תמה על דמותכם בשאלה ספק נפשות הבא בידיים, שדוחה מילה [כלומר, מקרה בו ילד ששני אחיו מתו אחרי ברית מילה, שאיננו צריך להימול], לספק נפשות שחוששים לו על צד הניחוש והחששות והדמיונות אשר בקצת העיתים נפעלים מהם הגופות חלושי הבניין [...] ואין הפרש בין איש שישא מחוזקת [כלומר, מוחזקת כ'קטלנית'], או שיאכל מכישא דאסר גינאה, ומה שדומה לזה. והלכה למעשה אצלנו בכל ערי אנדלוס תמיד, שאם מת לאשה בעל אחר בעל, כמה בעלים, לא תמנע מן הנישואין, וביחוד אם היתה בשנות הנעורים, בגלל מה שיש לחשוש בזה מן ההפסד [כלומר, מחשש שמא תצא לתרבות רעה]...
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2010 12:26 |
|
| |
יונתן -אין הכי נמי, כמה הלכות נתקנו לפי האמונות/מצבים של אותם ימים. עוד לא ראיתי גוי שאוכל דג ובשר ומקבל צרעת...
וגם יהודי לא!
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2010 12:30 |
|
| |
ומה אתה רוצה להוכיח בזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2010 12:31 |
|
| |
[שותף,
א. זה קשר מדומיין שאתה יצרת. יש לחז"ל דרשות רבות ויש רעיונות שונים שעולים מהן - רעיונות חינוכיים, מסרים דתיים, עקרונות מוסריים וכו' וכו'. האם אתה הולך להעמיד את כל אמונתך על קרן הצבי של הזיהוי בין שפרה ופועה למרים ויוכבד? למה לך? למה לך לשים לעצמך ולאמונתך מבחנים בלתי אפשריים? מדוע שלא תנסה להבין את הדרשות מצד "פנימיותן" - שהוא צד שאתה כה מרבה לשבח כאן - ולא תבנה עליהן תלי תלים של מגדלים פורחים באויר והררים התלוים בשערה? האם כל מה שאינו עובדה מדעית הוא שקר? האם לא קראת מעולם ספר פרוזה טוב? שירה מרגשת? האם הם שקר, רק בגלל שאינם מדייקים בעובדות מדעיות? ממישהו שכ"כ עסוק בהעמקה במיני "עולמות עליונים" הייתי מצפה לקצת יותר יצירתיות מחשבתית (ולא, להגיד - "בזמנם בעולמות העליונים התינוקות היו נולדים כך והיום התרחקנו מאותם עולמות ושוד ושבר תינוקות נולדים אחרת" זו לא יצירתיות מחשבתית, אלא אם כן כל סיפור כאילו-מד"ב המופיע באתרי יצירה ברשת הוא בגדר "יצירתיות מחשבתית").
ב. אתה מכשיל את עצמך - אם "הכל או כלום" אז יש סבירות של לפחות 50% ש"כלום". למה לא להניח שחז"ל חיו בתקופה מסויימת בה שלטו מיני דעות שונות ברובן מן המקובל היום? אם אתה מחוייב לשיטות החשיבה שלהם, אתה עדיין יכול - מתוך יושר אינטלקטואלי - לחיות ע"פ ההלכה שהם קבעו (לפחות לפי שיטות הקביעה שלהם את ההלכה) ולא לכפור בשום עיקר. אבל אתה, כאמור, בוחר לשים הכל באותו סל ולאבד את כל עולמך בשביל שטות שולית לחלוטין.
לגבי המשל - אני מתנצלת על שכושר ההסבר שלי לקוי. אנסה שוב. יש לך סל של תפוחי הכרח-אמוני. בסל זה אתה (וכל אחד מאיתנו, שרואה עצמו חלק ממסורת ישראל) שם את מה שהוא הכרחי מבחינתו באמונתו, את היסודות שעליהם מושתתת מחוייבותו לתורה, לא-להים ולמסורת. אל הסל הבסיסי המשותף - פחות או יותר - לכולנו, אתה בוחר להוסיף עוד ערימות של תפוחים שאף אותם אתה מכנה הכרח-אמוני. הבעיה בריכוז כה גבוה של פירות יחד הוא, שאם אחד מהם מרקיב הוא גורם ריקבון גם לשאר. חלק מן התפוחים שבחרת להוסיף, כבר היו רקובים לפני שנכנסו לסל ועכשיו הם יגרמו אפילו לאלה שהם באמת הכרחיים להרקיב. מהר מאוד לא יישאר דבר מיסודות האמונה שלך. למשל - אם אתה מתנה את האמונה בקב"ה בכך שתאמין בלב שלם שתינוקות בנים אמורים להיוולד כשפניהם כלפי מטה משום שככה זה בעולמות עליונים כלשהם, אתה גוזר על עצמך אחד משתים - להיות אינטיליגנטי, חקרן, בעל ידע וכופר או להיות טיפש, מתעצל לחשוב, בוּר ומאמין.]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2010 12:37 |
|
| |
שהכל הן אמונות טפלות בלי כל בסיס עובדתי ומדעי. כאן לא מדובר באיסור והתר- כאן מדובר בדברים האסורים משום סכנה ובכן הדברים הללו אין בהם כל סכנה, והוא מוכח ונבדק, התנדבו כמה אנשים לבדיקת הנושא, והמסקנה ברורה, הסכנה אינה סכנה- ולכן אין כאו איסור מחמת סכנה. נכון שסכנתא חמירא מאיסורא- אבל כשאין סכנה?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2010 12:42 |
|
| |
|
|