|
|
| נשלח ב-3/11/2010 19:43 |
|
| |
הרב מימוני
ההשואה לחוקי התעבורה היתה רק להצהיר- באיזו חשיבות אני מתיחס למנהגים ולהלכות אלו, אין לי כל בעיה להגיד כמה פסוקים - גם כאן בפורום אני רגיל לצטט פסוקים, איני רואה בכך הודעה בהגיון אמירתם בזמן מסוים, אני איש מעשה לא אצא למלחמה מיותרת בטחנות רוח כמו דון קישוט, כש תוצאות המלחמה ידועות מראש.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2010 19:47 |
|
| |
ירוחם, מיימוני וכל חכמי הפורום,
כבר התרחקנו הרבה מגוף הדיון. אבל אני באמת סקרן לדעת מה פשר המנהג. כמדומני שרבים השתכנעו שלא פטירת משה ולא המתים הצמאים הוא זה שעומד ביסוד המנהג.
הדרא אפוא קושיא לדוכתא:
מי היה הראשון שהנהיג לומר צדקתך צדק במנחה של שבת ומדוע?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2010 20:28 |
|
| |
מדרש תהלים: בין השמשות של כל יום!
חברים יקרים, בעזרת גוגל הגעתי למאמר שפרסם הרב שמואל אליעזר שטרן באחד מכרכי ישורון ושם הובאו דברי המדרש תהלים, ואני מצטט ממהדורת בובר מזמור יא ו (עמ' 102-101): ... ר' לוי אמר דומה זה חצר מות ולמה נקרא שמו חצר מות חצר של רוחות בני אדם מתים... ולפני חצר נחל ולפני הנחל שדה ובכל יום מוצאי דומה את הרוחות ואוכלות את השדה ושותות את הנחל וכל אדם השותה מים בין השמשות גוזל את מתיו ועתה התמיהה גדולה שבעתיים. אם יש מסורת שאוסרת לשתות מים בין השמשות בכל יום, למה אסרו חכמים את הדבר דווקא בבין השמשות של שבת, ולמה הדבר נקשר לאמירת צדקתך צדק?
תוקן על ידי אליעזרט ב- 03/11/2010 20:35:18
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2010 20:45 |
|
| |
אליעזר בכדי להוסיף תמיהה על התמיהות- סדר עולם רבא- ספר ההיסטוריה האולטימטיבי כותב
סדר עולם רבה (ליינר) פרק י
מן המן שלקטו בשבעה באדר היו אוכלין עד ששה עשר בניסן, שנאמר וישבו המן ממחרת (השבת) באכלם מעבור הארץ ולא היה עוד לבני ישראל מן ויאכלו מתבואת ארץ כנען בשנה ההיא (יהושע ה יב), מה תלמוד לומר ובני ישראל אכלו את המן וגו' עד באם אל ארץ נושבת (שמות טז לה), יום שמת משה אותו היום פסק המן מלירד,
כלומר אתה למד שמשה רבנו לא מת בשבת- כי הרי בשבת לא ירד המן ככתוב בתורה- השאלה אם בעניני מנהג אפשר להסתמך על התורה?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2010 21:04 |
|
| |
"ובכל יום מוצאי דומה את הרוחות ואוכלות את השדה ושותות את הנחל וכל אדם השותה מים בין השמשות גוזל את מתיו "
מכיוון שהמילה מוצאי בדרך כלל באה רק בהקשר השבת יתכן שמדובר שוב על בין השמשות של שבת ולא של יום חול.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2010 21:06 |
|
| |
ירוחם הערה צדדית, לשיטת רס"ג שבמדבר קדשו ע"פ חשבון, הרי ע"פ חשבון ז' אדר לעולם לא יצא בשבת.
|
| נשלח ב-3/11/2010 21:07 |
|
| |
| צענערענע כתב: |  | אין שום מושג הקרוי ג'פרסוניזם וזוהי כנראה המצאה של בוגי .
|
|
כיוונת לדעתו של מיימוני שכתב בהאי לישנא:
"מתוך אינטואיציה גאונית, הגדיר בוגי תופעה שקרא לה "ג'פרסוניזם".
|
| נשלח ב-3/11/2010 21:07 |
|
| |
תופעה יהודית מענינת עד שיש ליהודים יום מנוחה ועונג, הם צריכים להזכיר בו את המתים ולהצדיק את הדין.
|
| נשלח ב-3/11/2010 21:44 |
|
| |
| צעג כתב: |  | תופעה יהודית מענינת
עד שיש ליהודים יום מנוחה ועונג, הם צריכים להזכיר בו את המתים ולהצדיק את הדין. |
|
תוסיף את הנוסח של ליטאים בתפילה במיוחד הקדיש והנה אנחנו בלוויה באמצע השבת
|
| נשלח ב-3/11/2010 21:56 |
|
| |
יום פטירת משה
באור זרוע [חלק ב' הלכ' מוצ"ש סי פ"ט אות ט] מביא ב' שיטות אם מת בשבת או ביום שישי, ובפשטות הוא מחלוקת בבלי וירושלמי, עיין שם בדבריו. כמו"כ כיון שם לקושייתו של ירוחם דא"א לומר שמת בשבת כי מבואר בפסיקתא שביום מותו כתב י"ג תורות.
בשבולי הלקט מובא ג' טעמים לאמירת צו"צ:
א- צידוק הדין על משה שמת בשבת ב- צידוק הדין על הרשעים שעומדים לחזור לגיהנם [ראוי לציין שזה הטעם המובא בטור] ג-"ובפיסקא דשור או כשב דורש שם. צדקתך כהררי אל וגו' אדם ובהמה תושיע ה' : משפט אדם ומשפט בהמה. משפט אדם- " וביום השמיני ימול"- שתעבור עליו שבת. ומשפט בהמה- " מיום השמיני והלאה". הה"ד אדם ובהמה תושיע ה' מכאן רמז שאומרין צדקתך כהררי אל בשבת במנחה ".
והטעם המנצח, מובא באור זרוע הנ"ל, וזה לשונו: "ומורי ה"ר יהודה חסיד זצ"ל אמר לי שמה שאנו אומרים צדקתך במנחה בשבת היינו משום שאותם פסוקים מדברים מתורה וממלאכים ומגיהנם. כך שמעתי מפיו ולא פי' לי הטעם כי לא שאלתיו" (. . . . . . ?!?!?! ) (אח"כ יש לו אריכות גדולה בה הוא מנסה להציע הסבר לדבריו הסתומים של ר' יהודה חסיד)
מענין לציין, כי ר' יהודה חסיד עצמו בספרו- ספר חסידים- כתב הטעם- מפני מיתתם של משה ודוד, וזה לשונו:
"לכך אומר צידוק הדין לפי שמשה רבינו קצר ימיו מאבותיו ובשבת מת וכן דוד לפיכך אומרים צדקתך צדק לעולם ותורתך אמת (תהלים קי"ט קמ"ב) בעולם שכולו ארוך השכר. וצדקתך גומ' (שם ע"א י"ט) צדקתך כהררי אל משפטיך תהום רבה (שם ל"ו ז') שדקדק עם משה ודוד. כי מפני הרעה נאסף הצדיק "
ולעיל מיניה הוא כותב טעם לכך ששניהם מתו בשבת, כדי לקיים הפסוק:ועשיתי לך שם גדול כשם הגדולים אשר בארץ (ש"ב ז' ט')" שהמפטיר קורא בתורה ומפטיר בנביאים ומברך מגן דוד. משה נתן ה' ספרים ודוד ה' ספרים שבספר תהלים.
|
|
| נשלח ב-3/11/2010 21:58 |
|
| |
| maxmen כתב: |  |
תוסיף את הנוסח של ליטאים בתפילה במיוחד הקדיש והנה אנחנו בלוויה באמצע השבת _________________
|
|
בתור ליטאי אני מנסה להזכר למה אתה מתכוון ולא מצליח. תזכיר לי.
|
| נשלח ב-3/11/2010 21:59 |
|
| |
בעל אתה צודק גם רבנו חננאל סובר כך- הרי במדבר היה עמוד האש בלילה ולא יכלו לראות את המולד.
צעג בשבת שהוא יום מנוחה ועונג- אסור על פי הדין- צידוק הדין- כל סממני אבל -אסורים, ואסורים כל דיבורים על אבל,- אסורים כל צורה של בקשה. והמעניין כי אם במוצאי שבת ר"ח או יום טוב- שמבחינה מנהגי אבל הרבה פחות חמורים מזה של שבת,- אז לא אומרים צדקתך המנהג הזה הרי מוזר ואבסורדי ולא הגיוני, הוא מנוגד כאמור לכל הגיון ולהלכה. והוא כנראה מאפין לכל המנהגים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2010 22:51 |
|
| |
צענע, צטטת את מדרש תהלים כך: ובכל יום מוצאי דומה את הרוחות ואוכלות את השדה ושותות את הנחל ועל כך הערת: מכיוון שהמילה מוצאי בדרך כלל באה רק בהקשר השבת יתכן שמדובר שוב על בין השמשות של שבת ולא של יום חול
איני יודע מאיזו מהדורה את מצטטת וחבל שאין את מציינת לכך. במהדורת בובר שממנו אני מצטט הגרסה היא כך: ובכל יום ויום מוציא דומה את הרוחות... כך שההצעה שלך היא בלתי אפשרית (אגב, פעמים רבות את מצטטת דברים ואת לא מגלה מהיכן. טוב תעשי אם תתחשבי בנו ותאמרי מהיכן הדברים לקוחים).
ירוחם, כתבת על אמירת צדקתך צדק במנחה כך: המנהג הזה הרי מוזר ואבסורדי ולא הגיוני, הוא מנוגד כאמור לכל הגיון ולהלכה. והוא כנראה מאפין לכל המנהגים. אני מכיר אישית אפיקורסים עם תעודות שהיו מסתייגים מדברים חריפים אלה. אבל מכיון שאני אוהב אותך אני סולח לך.
תוקן על ידי אליעזרט ב- 03/11/2010 22:54:39
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2010 23:00 |
|
| |
מכיוון שאני ציטטתי אותך לא חשבתי שצריך להביא מקור(עיין הודעתך למעלה)
חשבתי שעשית העתק הדבק מגוגל ולכן לא חשבתי שעלולה ליפול טעות בציטוט שלך.
ולכן תראה את הודעתי הקודמת כבטלה ומבוטלת.
ואגב מה פרוש "דומה מוציא"
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2010 23:03 |
|
| |
אליעזר היינה אמר - אלוהים יסלח לי זה תפקידו- אבל אתה במקום שתסלח לי, אולי תסתור את הדברים שכתבתי. ואז אחזור בתשובה שלימה, ואקיים כל מנהג שטות.
בתור חסיד כבר שמעת ,איזה רבי אמר- אני אוהב יותר אפיקורס חם -מחסיד שוטה קר.
|
|
|
|
|