| נשלח ב-3/11/2010 00:14 |
|
| |
פרשת תולדות
דבר תורה:<
br>ויעתר לו ה' ותהר רבקה (תולדות, כה-כא)
הקב"ה גרם לכל האימהות להיות עקרות מכיון שמיתאווה לתפילתן של נשים צדקניות
מעשה באשה שלא ילדה עשר שנים.
הלך בעלה אל רבי שמעון בר יוחאי, ואמר לו שברצונו לגרש את אשתו. השיב לו רבי שמעון: "כשם שנשאתם זה לזה במאכל ובמשתה כן תתגרשו זה מזה במתוך מאכל
ומשתה".<
br> עשה, אפוא, האיש סעודה גדולה, ובמהלכה השתכר מיין. כשהתפכח מיינו אמר לאשתו:
בתי,
כל חפץ טוב שיש לי בבית תוכלי ליטול עמך בשובך אל בית אביך".<
br> אותה אשה חכמה היתה. היא המתינה עד אשר נרדם בעלה,
ואז הורתה לעבדיה לשאת אותו אל בית אביה.<
br> באישון ליל נעור האיש משנתו ושאל: "היכן אני נמצא?"
השיבה לו האשה: "הן אמרת לי בערב: 'כל חפץ טוב שיש בביתי טלי אותו אל אביך'.
ואני לא מצאתי חפץ טוב יותר ממך!" הלכו אפוא שניהם אל רבי שמעון בר יוחאי.
עמד הצדיק והתפלל עליה עד שנפקדה וילדה.
ללמדך, מה הקב"ה פוקד עקרות אף צדיקים פוקדים עקרות במיוחד נשים צדקניות. (על פי
מדרש רבה, שיר השירים א, ל"א לוקט ממעשיהם של צדיקים) <
br>ויתרוצצו הבנים בקרבה ותאמר אם כן למה זה אנכי ותלך לדרוש את ה' (תולדות כה-כב)<
br> כשנכנסה לחודש השביעי לא היו שני העוברים שווים, כי האחד היה צדיק והאחד היה רשע, ולרבקה
היה צער מזה כי הם היו נאבקים זה עם זה שהאחד רצה להרוג את חברו.
וכשרבקה היתה הולכת ברחוב, ומתקרבת על יד ישיבה של שם ועבר או אחרת היה יעקב
מפרכס לצאת, וכשעברה על יד בית עבודה זרה היה עשו מפרכס לצאת.
ואע"פ שאסור לעבור לפני בית עבודה זרה. אלא רבקה לקחה בידה את אומנותה של שרה
לגייר גיורות, כפי שאברהם היה מגייר גרים,
לכן היתה רבקה עוברת כמה פעמים על פתחי עבודה זרה כדי להסביר לנשים את כללי
היהדות. וכן היו רבו השנים אודות הירושה של העולם הזה ושל העולם הבא. ומי שרב למעשה
הם מלאך מיכאל שהוא שרו של ישראל, ו
מלאך ס"מ שהוא שרו של עשו, הם היו מריבים זה עם זה, כי ס"מ רצה להרוג את הבן הטוב. בא מיכאל בכעס כדי לשרוף את ס"מ, היות והמלאכים שם של אש. הגדול שורף את הקטן. עד שהקב"ה הפריד ביניהם וחילק את הירושה בין שני הבנים. שכן הרשע לקח את העולם הזה והצדיק
לקח את העולם הבא, ולא טענו זה כנגד זה שהחלוקה היתה מן השמים.
ובגלל
הסיבות האלה נצטערה רבקה צער הרבה.
והיתה מסובבת בין הנשים ושואלת אותן, האם הרגשתן צער כזה בימי עיבורכן. ואם הייתי
יודעת שמרובה כ"כ צער ההריון, לא הייתי מבקשת מאת הקב"ה שיתן לי בנים.
ודעו כי רבקה היתה עתידה לילד י"ב בנים שהם י"ב שבטים,
אבל אמרה: אם צער ההריון גדול כל כך איני רוצה בי"ב שבטים כי לא אוכל לעמוד ביסורים.
ותלך לדרוש את ה' והלכה לישיבת שם בן נח כדי לשאול מה יהיה סופה. ולא רצתה
ללכת למדרשו של אברהם אבינו כדי שלא לצערו כי הוא הסבא של בנייה וביקשה משם בן נח
שיסביר לה הסיבה למה יש לה צער כזה כפי שאין לנשים אחרות בעולם
. אפשר לשים לב איך אישה צדקת נוהגת כשהיא בצער ישר הולכת לרב שיתן לה סיבה
רוחנית לצערה אח"כ הולכת לרופא ואילו הנשים שבימינו רצות לרופא.
ידוע המעשה
באשת רבי מאיר, ברוריה,
שמובא במדרש שוחר טוב (משלי, לא) על הכתוב: "אשת חיל מי ימצא" (משלי לא י). רבי מאיר
דרש בשעת מנחה בשבת בבית המדרש, באותה שעה מתו בביתו שני בניו, הניחה ברוריה את
שניהם על המיטה ופרסה עליהם סדין, בא רבי מאיר במוצאי שבת לביתו ושאל על בניו,
נתנה לו כוס להבדיל,
ואחרי שאכל וברך אמרה לו: שאלה יש לי לשאול אתמול בא אדם ונתן לי פיקדון, עכשיו בא
לקחתו, הנחזיר לו? ענה לה רבי מאיר לתומו: פיקדון צריכים להחזיר. הוליכה אותו אל החדר
שבו שכבו הילדים המתים והסירה מהם את הסדין,
בכה רבי מאיר, אך ברוריה אמרה לו: רבי! לימדתני שפיקדון צריכים להחזיר, וכן נאמר
בכתוב: "ה' נתן וה' לקח יהי שם ה' מבורך (איוב א כא) ע"כ.
בדרך כלל האשה מגיבה על אסון בצער רב יותר מאשר בעלה, כי היא יותר קשורה לילד, וכמו
כן האשה יותר רגשנית, הנה כאן רואים להיפך
, ברוריה מגיבה באופן רוחני, באמונה נדירה, ובעלה רבי מאיר הוא אשר פורץ בבכי.
ויגדלו הנערים ויהי עשו איש ידע ציד איש שדגה ויעקב איש תם יש אהלים (תולדות כה-כז)<
br> בעודם קטנים ידעו הבריות מעשיהם כי שניהם היו הולכים יחד ללמוד בישיבה ולא הכירו
ברעתו של עשו. בעודם במאי אמם היה נאבק כדי לצאת לבית העבודה זרה, אבל כבר לפני
שהתינוק נולד טופח לו המלאך על פיו שישכח את כל מה שיודע, ולכן בעוד עשו קטן לא ידע
לעשות רע,
אבל כשנעשה בן י"ג שנה אז גילה כל אחד את מה שהוא באמת. דהיינו יעקב היה לצד הטוב,
וכל היום היה יושב ולומד בבית המדרש בישיבה של שם בן נח ובישיבה של עבר בנו
. ועשו היה הולך בדרכים רעות והיה צייד שאומנתו היתה לי לך ל שדה ולצוד חיות ועופות. והיה
רמאי שידע להטעות את הבריות,
והיה מוכשר למשוך לצדו אנשים בדיבור פיו, כתחבולה שהיה עושה נמרוד
ואילו לפני יצחק התראה כחסיד, וכל פעם היה בא לפניו ושאלה בפיו, כיצד מעשרים את המלח
ואת התבן וכיו"ב,
והיה אביו סבור שהוא יושב ולומד כל היום והוא יהודי כשר, כפי שרגילים הנערים בני הדור הרע
הזה להטעות אבותיהם לומר אני לומד, את כותב, ובאמת אינו מגיע כלל לישיבה, והיה מחניף
ליצחק, וכשנזדמנה לידו חתיכת בשר שמן או יין טוב היה מביאם לאביו,
וכל יום היה נותן לו מתנות כדי להטעותו. וכך החזיקו יצחק כבן כשר ואהבו, כי אמר בני
מדקדק במצות. (מעם לועז)
תוקן על ידי - שרית560 - 03/11/2010 00:24:29
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2010 00:31 |
|
| |
חנוך לנער -מה חלקם של רבקה ויצחק בטבעו של עשיו שנחשב לרע? האם לא ניתן לשנות את טבע האדם?
בפרשיית לידתם של יעקב ועשו עולות מס' תהיות שבהבנתן נוכל ללמוד פרק חשוב בחינוך ילדינו. <
br> רבקה לאחר תפלות רבות הרה, ואולם מיד באותו הזמן "ויתרוצצו הבנים בקרבה". וכדברי
המדרש,
מרגשת רבקה שמשהו אינו כשורה, כאשר בעברה על פתחי ביהמ"ד יעקב מפרכס לצאת
ובעברה על פתחי בתי ע"ז עשו מפרכס לצאת
, ולכן שואלת רבקה את הנשים במקומה אם כך רגיל הוא, ובאמרן לה שלא, מגיבה ב"ותאמר
אם כן למה זה אנכי" ומסביר רש"י במקום אם כן הוא גדול צער העיבור למה זה אנכי מתאווה
ומתפללת על הריון מיד "ותלך לדרוש את ד'" בבית מדרשו של שם לדעת מה תהא
בסופה "ויאמר ד' לה שני גויים בבטנך ושני לאומים ממעיך יפרדו" ומסביר רש"י שני גויים
בבטנך "אלו אנטונינוס ורבי". קשים דבריו של רש"י שהרי א' היאך אחרי שהתפללה
כ"כ להיפקד מתחרטת רבקה על הריונה בגלל קשיים וכאבים.
וכי לא ידעה שכך יהיה, והרי מדובר בהעמדת ההמשך לאבות הקדושים ועל כך לא היתה
מוכנה לסבול מעט? עד כדי כך קשים הדברים שהרמב"ן בפירושו כתב: "ואיננו נכון" והסביר שאין משמעות "אנכי" למה התפללתי על ההריון אלא "והנכון בעיני כי אמרה אם כן יהיה לי למה זה
אנכי בעולם, הלואי אינני, שאמות או שלא הייתי" וגם דברים אלו קשים, על מה רבקה מסבה
את דבריה שהיתה מעדיפה לא להיות בעולם מלחוות את קשיי העיבור?
ובאמת כדי להבין את הדברים נכוחה, צריכים אנו לראות את ביאור העניין של אנטונינוס ורבי. וכי <
br>מה עניינם בכאן? הגמ' במס' סנהדרין צא: מביאה דיון בין רבי הקדוש לאנטונינוס. כך שאל
אנטונינוס: מאימתי נשמה נתנה באדם משעת יצירה היינו שנרקם בבשר גידין ועצמות או משעת
פקידה שהיא שעה שהמלאך מביא הטיפה לפני המקום ואומר מה תהא עליה.
א"ל רבי משעת יצירה א"ל אפשר חתיכה של בשר עומדת שלשה ימים בלא מלח ואינה מסרחת
וא"כ אף טיפה זו אם לא היתה נשמה עד שעת יצירה היתה מסרחת ואינה מולידה אלא משעת
פקידה אמר רבי דבר זה למדני אנטונינוס ומקרא מסייעו שנאמר "ופקודתך שמרה רוחי". ועוד
שאל אנטונינוס את רבי: מאימתי יצר הרע שולט באדם משעת יציאה ממעי אימו או משעת
יצירה א"ל משעת יצירה א"ל א"כ בועט במעי אימו ויוצא אלא משעת יציאה אמר רבי דבר זה
למדני אנטונינוס ומקרא מסייעו שנאמר "לפתח חטאת רובץ".
<
br>וידוע הדבר שיצר הטוב נכנס באדם רק מגיל הבר-מצווה, אולם וודאי כשהיה התינוק במעי אמו
גם היה לו יצר טוב שהרי המלאך לימדו תורה רק שנסתלק ממנו כשסטר לו על פיו בעת יציאתו
ממעי אמו ואילו יצר הרע נמצא באדם משננער לצאת ממעי אמו.
לאור האמור ניתן להסביר את החלק הראשון בדברי רבקה המאפיין את חששה
ושאלתה את שאר הנשים, ונאמר שרבקה לא ידעה שיש בבטנה תאומים וכמו שמוכח בהסבר
ראשון שנקט הרמב"ן "וטעם שני גויים בבטנך, הודיע לה שלא תפחד, כי בעבור שהיתה
מעוברת תאומים הוא הריצוץ הזה בבטנה כי דרך נשים לה" - כלומר שכאשר שאלה על
התנהגות הוולד בבטן חשבה שיש לה וולד אחד וא"כ לא ברור האם רוצה לצאת לתורה או
לע"ז שהרי מתרוצץ בשני המקרים.
כלומר רצתה לדעת האם חלק הנשמה של יצר הטוב הנמצא בעובר יש בכוחו לרצות ולצאת
כשעוברת ליד ת"ת, וכשענוה שלא, פחדה שמא יש בבטנה תינוק שיצר הרע שבו כה חזק
שרוצה לצאת לע"ז, כדברי אנטונינוס לרבי ואם כך הרי שהנה היא עומדת ללדת בן רשע שכבר
עכשיו רוצה לצאת למקום ע"ז ואינו סובל מקום תורה.
ועל כך אמרה "למה זה אנכי", כלומר, אם ככה, מצטערת אני בעיבור זה שיביא בן
רשע לעולם, כמו שחשב חזקיה שהיות ועתיד לצאת ממנו בן רשע הרי שלא יעסוק בפריה
ורביה ( ואף נענש על כך כי לא עליו לעשות חשבונות שמים). וחשבה רבקה לעצמה, חייבת אני
לעזור ליצחק בהיותי קיימת אבל אילולא הייתי לא הייתי מביאה בן רשע לעולם. מיד "ותלך
לדרוש את ד'" וכלשון רש"י "להגיד מה יהא בסופה"?
'ויאמר ד' לה שני גויים בבטנך", דעי שלא מדובר בבן רשע שמפרכס לצאת ליד ע"ז
וכאשר מגיע ליד מקום תורה מזדעזע אלא שניים לך. האחד רוצה לצאת במקום תורה כיון
שטבעו נמשך אל הטוב, ואילו השני רוצה לצאת במקום ע"ז כיון שטבעו נמשך אל הרע, אך לא
משום שיצרו הרע גדול במיוחד שהרי ברחם אינו שולט עוד ויכול להיות שבסופו יהיה
כאנטונינוס שלבסוף התגייר. וא"כ יוצא שאם עשו בבטן אמו הינו רק בטבעו רע אך
יכול להשתנות,
יש בכך ביקורת כביכול על יצחק שנכשל בחינוכו ולא שמו לב לצרכיו המיוחדים, כרש"י על
הפס' "ויגדלו הנערים ויהי עשו איש יודע ציד איש שדה" - "כל זמן שהיו קטנים לא היו נכרים
במעשיהם ואין אדם מדקדק בהם מה טיבם כיוון שנעשו בני שלש עשרה שנה זה פירש לבתי
מדרשות וזה פירש לעבודה זרה", ובגלל שבקטנותם למדו באותו מקום וחיו באותה האוירה,
אולם מה שהתאים לאחד לא התאים לשני. וכך אומר המדרש על הפסוק "חושך שבטו שונא
בנו" שבשל אהבתו של יצחק יצא עשו לתרבות רעה.
ונשאלת השאלה: איך יתכן שיגדול בבית יצחק רשע כזה גדול? ובאמת אומר
שלמה "חנוך לנער על פי דרכו גם כי יזקין לא יסור ממנה", בחינוך הילדים חייב לגדלם באוירה
של קדושה אבל זה לא מספיק, צריך להיות "חינוך" בפועל לעמוד על טבעו ועל נטיותיו של
הילד. ואם טבעו הולך לכיוון מסויים, דרך אותו כיוון להגיע לדרך ד' (אם מזלו נוטה לדם הפנהו
למילה ולשחיטה וכד' ולא שיתדרדר ח"ו מכח טבעו לרצח כעשו) וכפי שאומר הגר"א על
כך "כשהוא עוד נער ואז גם כשיזקין לא יסור". בחינוך לא ניתן להישאר
פאסיבי ולהסתמך על החברה והסביבה, אלא צריך להיות אקטיבי ולגלות בכלילד את
התכונות המיוחדות לו ומתוך כך לחנכו ולהביאו לדרך ד'.
תוקן על ידי - שרית560 - 03/11/2010 00:35:01
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2010 00:37 |
|
| |
פרשת תולדות - החיים והמוות - ביד האשה?
לפי המדרש, אילו רק ניתנה דינה לעשו - יתכן שהיה משנה את דרכיו לחלוטין. עד היכן
מגיעה השפעתה של האשה?
בשעה שהיה יעקב אבינו בא והשבטים עמו, היתה דינה עמו - כיון שבאו המלאכים
ואמרו לו "באנו אל אחיך אל עשו" (בר' ל"ב, ז),
נטל יעקב דינה ונתנה בתיבה - שלא יראה אותה עשו ויטול אותה לאשה
. אמר לו הקב"ה: 'חסכתה אותה ממנו - חייך, לאדם ערל היא מתוקנת! הוא דכתיב "למס מרעהו חסד" (איוב ו', יד) - אילו היתה נישאת לעשו שמא היתה מגיירת אותו?.. חסכתה אותה -
הרי בן מאירה בא כנגדה - "וירא אותה שכם בן חמור" (בר' ל"ד, ב)!'.
תנחומא בובר, וישלח י"ט.
הדרישה המוסרית שמציב המדרש ליעקב, נראית במבט
ראשוני תמוהה וכמעט בלתי אפשרית. המדרש מצפה מיעקב שיאפשר לעשו - אחיו שעד
לאחרונה רצה להורגו נפש - לקחת לאשה את בתו היחידה של יעקב. הנימוק של המדרש לכך,
היא האפשרות 'שמא היתה מגיירת אותו'- כשהמדרש אפילו לא מבטיח שכך אכן היה מתרחש,
אלא רק מעלה זאת כאפשרות. מדרש זה,
הפותח בשאלה מהו חטאו של יעקב שבגללו נאנסה בתו (תנחומא, שם) - סובר כי יעקב נענש
בעונש נוראי זאת על כך שלא אִפשר לאחיו את ההזדמנות לחזור לדרך הישר - באמצעות
נישואיו לדינה.
מהיכן לקח הדרשן את ההשקפה, לפיה לדינה היתה יכולה להיות השפעה
כה מהותית על אדם כעשו?
נראה כי הבסיס המרכזי לדעה זו הוא הדגש המיוחד שנתן המקרא על נישואיו של עשו לבנות הארץ, ועל כך שנישואין אלו היו למורת רוח לא רק לרבקה, אלא גם ליצחק האוהב את עשו
(בראשית כ"ו, לד-לה). בשנה שעברה עסקנו במדרש הקובע שנשים אלו 'היו מעשנות לפני עבודת <
br>הכוכבים והמזלות, ויצחק מריח וכהו עיניו' (פסיקתא רבתי יב), וביארנו שכוונת המדרש היא
שיצחק לא ראה את הבעייתיות שבהתנהגותו העצמית של עשו, מאחר ותלה את כל חטאיו
בנשותיו.
חז"ל אמנם קבעו ש'אין אשה כשירה - אלא העושה רצון בעלה' (אליהו רבה, י) -
אך דורשי רשומות קראו את המילה 'עושה' לא כ'מקיימת', אל כ'יוצרת'. החל מחווה ועד נשות
שלמה, נתפסת האשה כמי שיש לה השפעה עצומה על מעשיו של בעלה, והיא זו שיוצרת את
רצונו - לטוב ולמוטב. אמנם במרבית המקרים שבמקרא, אנו נתקלים באזהרה מפני ההשפעה
הרוחנית השלילית של האשה הרעה, אך מצינו גם לא מעט מקרים בהם מצויינת ההשפעה
החיובית של האשה הכשרה - המצילה את בעלה מן החטא.
אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא אביגיל, אשת נבל הכרמלי המתוארת כ"אִשָּׁה טוֹבַת
שֶׂכֶל וִיפַת תֹּאַר" (שמ"א כ"ה, ג). בשעה שדוד היה בדרכו לפגוע בנבל על שלא גמל לו על
שמירת צאנו, יוצאת אביגיל לשכנע את דוד שלא לפגוע בנבל - "וְלֹא תִהְיֶה זֹאת לְךָ לְפוּקָה
וּלְמִכְשׁוֹל לֵב לַאדֹנִי וְלִשְׁפָּךְ דָּם חִנָּם" (שם, לא). דוד מכיר בניסו, ומודה לה' על שזימן את אביגיל
לפניו ועל שמנעה ממנו לבוא לידי שפיכות דמים "וַיֹּאמֶר דָּוִד לַאֲבִיגַל בָּרוּךְ ה' אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר
שְׁלָחֵךְ הַיּוֹם הַזֶּה לִקְרָאתִי. וּבָרוּךְ טַעְמֵךְ וּבְרוּכָה אָתְּ אֲשֶׁר כְּלִתִנִי הַיּוֹם הַזֶּה מִבּוֹא בְדָמִים" (שם
לב-לג). לאחר שנבל מת - דוד אף רואה בה את האשה שראוי לו לשאתה.
חז"ל
ציינו את ההקבלה שבין דוד לעשו, תוך עמידה על ההבדל המהותי ביניהם: ' "אדמוני" (בראשית כ"ה, כה) - אמר רבי אבא בר כהנא: כאלו שופך דמים.
וכיון שראה שמואל את דוד אדמוני, דכתיב "וישלח ויביאהו והוא אדמוני" (שמ"א ט"ז, יב) -
נתיירא ואמר: 'אף זה שופך דמים כעשו', אמר לו הקב"ה: ' "עם יפה עינים" (שמ"א שם) - עשו
מדעת עצמו הוא הורג - אבל זה מדעת סנהדרין הוא הורג' (בר"ר ס"ג, ח).
מדרש זה
יכול ללמדנו רבות על טבעו המולד של האדם מחד, ועל היכולת לנווטו לכיוונים חיוביים מאידך.
עם זאת, פרשת נבל הכרמלי, יכולה ללמדנו כי על מנת להכווין את כוחותיו למקומות ראויים -
לעיתים האדם זקוק לעזרה חיצונית, ואת ה"עזר כנגדו" בעניין זה יוכל למצוא דווקא אצל האשה. עליך להאמין, כך קובעת הדרשה שבתנחומא - שאילו היתה לעשו את האשה הנכונה, אולי היה
יכול להיות 'אדמוני' - אך כדוד, וכל ההיסטוריה היתה יכולה להראות אחרת
תוקן על ידי - שרית560 - 03/11/2010 00:39:32
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2010 10:42 |
|
| |
דבר תורה לפרשה
ויתן לך את בירכת אברהם לך ולזרעך איתך לרשתך את ארץ מגוריך אשר נתן אלוהים לאברהם (תולדות כח-ד) היה מעשה באדם עשיר מאוד שקוראים לו מיסטר מן. הגיע לעירו רב גדול שהתרים כסף לישיבות בארץ ישראל. הגיע הרב לביתו של מיסטר מן וביקש תרומה. מיסטר מן העשיר ענה בצורה בוטה ''אני לישיבות לא נותן כלום"! למרות הדרישות והפצרות יצא הרב בראש מושפל ומיסטר מן טרק בפניו את הדלת בגסות, אחרי שסגר הציץ מיסטר מן מהעיינית של הדלת לראות את פרצופו של הרב איך הוא מגיב לביזיון, ולהפתעתו הוציא הרב פתק רשם דבר מה ושם את הפתק בתוך תיבת הדואר שעל יד הדלת והלך. פתח מיסטר מן את הדלת וקרא את המכתב ונדהם במכתב כתוב "ויתן לך את בירכת אברהם לך ולזרעך...." אמר בליבו מיסטר מן אני שלחתי אותו מושפל והוא רושם לי ברכות. מיסטר מן רדף מהר אחרי הרב עד שהשיגו וביקש הסבר לענין הזה. אמר לו הרב: טיפש מטופש ומגושם מתי אברהם יתברך בכלל הברכות שנאמר: "וברך ה' את אברהם בכל מכל כל" רק מתי שהוסיף לו את שמו שנאמר לא יקרא שימך עוד אברם אלא אברהם הוסיף לו את אות ה', וכן בעזרת השם הקב"ה יוסיף לך גם את האות ה' שלא יקרא שימך עוד מיסטר מן אלא מיסטר המן הרשע ששונא תלמידי חכמים ומי שחושב כמו מיסטר מן יתן לליבו. (בשם הרב יצחק דיין) מצות הצדקה והחסד היו בין הדברים שהתעסק בהם הרבה אחיו של הגר"ח מוולוזין הלא הוא רבי זלמן מוולוזין. מרבה היה לעסוק במעשי חסד והיה מחלק צדקה בסתר. באחד הימים הלך רבי זלמן לאסוף כסף לצדקה. הוא הגיע לביתו של גביר גדול. הביט רבי זלמן בדרך המובילה לביתו של הגביר וראה את עשרו כבר מחוץ לארמונו גינות נוי הקיפו את הבית כשבצעי הפרחים מתמזגים בכרי הדשא הפרושים סביב. עלה רבי זלמן במדרגות השיש הרחבות המבהיקות בנקיונן, הביט בדלתות העץ המגולפות וביקש מהמשרת העומד בפתח להכניסו ולהביאו לפני בעל הבית. המשרת שיקבל רשות מאדונו הכניס את רבי זלמן פנימה. ברק מסנור שהפיצה נברשת הבדולח קידמה את פניו, כשניצוצי האור משתקפים במראות שמסביב ומפיצות אור בוהק. פסיעותיו נבלעו בשטיחים יקרים ומרהיבים ומכל עבר ניבט עשרו הרב של בעל הבית. והנה פתח המשרת דלת נוספת והורה לו להכנס. מסביב לשולחן עץ גדול ורחב ידים ישב לו הגביר בכורסא רחבה וקיבל את האורח בסבר פנים יפות. רבי זלמן ביקש מהגביר צדקה ובטוח היה שכאן יוכל לקבל סכום כסף הגון לצדקה. אך מה נדהם בראותו את הגביר שהיה ננוח עד עתה, מתחיל להתגמגם ולומר לו, אינני יודע אם אני יכול לתת צדקה מכיון שהנני בעל חוב גדול מאוד. חובי מסתכם בסכום העולה על כל רכוש, וכיצד אתן אני כסף לצדקה, הרי לפי חשבוני אין לי כל כסף. והנה תוך כדי דבורו נפתח הדלת והחייט הפרטי נכנס פנימה והושט לו בגד יקר עשוי מאריג משובח ביותר. התבונן רבי זלמן בבגד ובגביר ומיד שאלו אם דבריך אמת ובעל חוב גדול הנך, מדוע תפרת לך מלבוש יקר כל כך הרי מלבוש זה עולה כסף רב. ענה לו הגביר, אכן, לקחתי כסף בהלואה בשביל בגד. שמע רבי זלמן את תשובת הגביר ואמר לו בטון מוכיח ומיסר עתה אני מבין את הפסוק בירמיה "שבתך בתוך מרמה במרמה מאנו דעת אותי", הכל מרמה כל ביתך המפואר מרמה, העושר והפאר פה מסביב מרמה. הן אתה בעצמך אומר שבעל חוב גדול אתה, לפיכך כל זה אינו שלך. המלבוש היקר הזה אף זה מרמה איך יכול אדם בעל חוב להזמין לבוש כזה? יוצא איפוא, שכל חייך במרמה. אבל כאשר באים לבקש ממך צדקה פתאום אתה נהפך לדובר אמת?! לפתע אתה לא יכול לתת צדקה כי אתה בעל חוב? אינני מבין זאת, כשאתה מוציא כספים לרוחתך, להוצאותיך אתה לא עושה חשבון כמה יש לך, אלא אתה מוציא מעבר ליכלתך כדבריך בתקוה שהכל יסתדר ועסקיך יעלו יפה ואז תוכל לשלם. אך כשאתה בא לתת צדקה, לפתע אינם יכול להתנהג כפי שאתה חי? אתה מחשב ורוצה לבדוק אם יש לך, לפתע אתה מעריך בדיוק את שוי נכסיך, את בתיך ושדותיך ורוצה לדעת אם יש לך או לא? בדיוק לאדם כמוך רומז הכתוב "וכל ערכך יהיה בשקל הקודש". כשאדם בא לתת צדקה שקל הקודש אז הוא לפתע מעריך את שויו האמיתי, שוי בתיו, שדותיו ונכסיו ואילו בחיי היום יום הוא לא מעריך עצמו לפי שויו האמיתי אלא מוציא מעבר ליכולתו בדיוק כפי שאתה מתנהג. דע לך כי אדם צריך לתת צדקה מעבר ליכולתו כשם שהוא עושה כך לצרכיו הפרטיים. נדהם העשיר לשמוע דברי מוסר בוטים כל כך, חיש מהר התעשת ופנה לרבי זלמן טעיתי, מודה אני לך כי פקחת את עיני ובזריזות פתח את מגרת שולחנו והוציא סכום כסף הגון ונתנו לצדקה. (613 סיפורים על תרי"ג) ויאמר עשו בלבו יקרבו ימי אבל אבי ואהרגה את יעקב (תולדות כז-מא) מחשבה נוראה וישנא עשו את יעקב שנאה גדולה ויאמר בלבו אם אהרגנה את יעקב ונשפטתי והיתה אחרי אתי רעה ומרה! על כן אלכה לי אל ישמעאל דודי ולקחתי לי את בתו לאשה ואסיתהו לריב עם יעקב את ריב בכורתי וסכסכתי את ישמעאל ביעקב וחרה אפו והרגהו או אז אקצוף על ישמעאל ואומר לו מדוע הרגת את אחי ותשפוך את דמו? ועתה דע כי גואלו אנכי ואת דמו אדרוש מידך...ובדברי את הדברים האלה אקום עליו והמתי אותו וירשתי את שניהם יום אחד...! וידע ה' את מחשבות עשו ויפירן, כי הוגד הוגד לרבקה בדבר ה' לאמור מתנחם עשו להרוג את יעקב וכבר הקהיל אליו את מרעיו הריקים והפוחזים ויקח כוס וימלאהו יין ויאמר כוס תנחומין אנכי שתה על יעקב אחי הנחשב בעיני כחלל אשר כבר קבור ואיננו עוד! ותשלח רבקה ותקרא ליעקב ותאמר הנה עשו אחיך חשב עליך רעה ועתה, בני,שמע בקולי קם ברח לך חרנה אל לבן אחי וישבת שם עד שכחו את אשר עשית לו, ושלחתי ולקחתיך משם, למה אשכל גם שניכם יום אחד כאשר ינבא לי לבי ובהמשך החומש אנחנו נראה שנבואת רבקה התגשמה ביום שבו ניקבר יעקב נפטר עשו לכן יעקב פחד מעימות עם עשו כי הוא ידע שנפשו קשורה בנפשו וזה אחד הסיבות שרחל ניקברה באפרתה ולא במערת המכפלה כי יעקב ידע שעשיו ילחם איתו על הזכות של המערה. ויאמר עשו בלבו יקרבו ימי אבל אבי ואהרגה את יעקב (תולדות כז-מא) למה היה עשו צריך לחכות למות אביו כדי להרוג את יעקב? כי כאשר הקול קול יעקב אין הידים ידי עשו,הכוונה כאשר יעקב יושב ולומד תורה אין רשות לשום ליסטים מזיקים לפגוע בו. לכן חיכה עשו לאבל אביו כי בשבעה ימים של אבל אסור ללמוד תורה ואז זכות התורה לא תעמוד לימינו ותגן עליו.ב מכאן ניתן ללמוד כמה כח התורה מגנת על עם ישראל ואם עוזבים אותה אז יש רשות למזיקים להזיק אפילו לצדיק כמו יעקב ישמע חכם ויוסף לקח ולא יניח למתנה יקרה זו לחמוק מידו שמשכרה של תורה שואבים בעולם הזה ובעולם הבא שנאמר הם חיינו ואורך ימנו ובהם נהגה יומם ולילה. אנו רואים אנשים המשקיעים את כל מירצם וכוחם בפרנסה וכמעט לא נותר להם זמן לעצמם. אם כן, מה היתרון של האדם על הבהמה? ההיפך הוא הנכון. לכאורה, הבהמה חיה חיים נוחים ביותר ללא טרדות מיותרות. מבאר זאת באופן נפלא הרה"ג ניסים עטיה שליט"א בספרו "לדעת חכמה ומוסר" אכן היתרון שיש לו לאדם על בעלי החיים הוא שלאדם יש תכלית אמיתית ואם יעסוק בתורה יהיה מכובד על הבריות, כיוון ששאר כל הבריות כאין וכאפס לעומתו מבלי תכלית אמיתית, זהו מה שלימדונו חז"ל "כל המכבד את התורה גופו מכובד על הבריות", דהיינו, יותר מכל הבריות שבעולם. והמחלל את התורה גופו מחולל מכולם, שהרי הם בריאים וחזקים יותר ממנו. כן אם לא זכה אומרים לו "יתוש קדמך!" במעלות הבריאה, ואם זכה הוא קודם לכל אלו שנבראו לשמשו והוא מכובד עליהם. אכן, לצערנו, יש כאלה שרואים את הכסף והזהב כתכלית בחיים וכל מאוויהם וחייהם הם להגיע לתכלית זו ולצבור עוד ועוד ממון ולעולם לא יהיו שבעים. כל זה נובע מכך שאינם מבינים את מהות החיים ואת היעוד שלשמו נשלחו. אנשים מסוג זה ניתן לומר להם "יתוש קדמך!" בספר "אוצר המדרשים" מסופר על רב כהנא שנפקד בבן לאחר שנים רבות. כשהיה הילד בן שלוש אמר רב כהנא לאשתו: "צריך לקחת את הילד למלמד". אמרה האשה "אני לא יכולה בלעדיו...תביא את המלמד אלינו. הוא יקבל כאן חדר ואני אבשל בשבילו, והוא יאכל וישן כאן". הלך הרב כהנא ומצא בשוקי טבריה את רבי אליעזר זעירא, עליו מסופר שלבש שחורים כי התאבל על ירושלים. חבריו רצו לנדותו בטענה שזו גאווה, אבל לאחר שראו שהוא תלמיד חכם – עזבוהו לנפשו. ישב רבי אליעזר ועשה ציציות. שאל אותו רב כהנא: "יש לך אשה וילדים?" ענה "כן". "היכן הם?" "אשתי זו התורה והילדים הם המצוות". ענה רבי אליעזר. ראה רב כהנא שכך והביא אותו להיות מלמד לבנו. לימד אותו עשרים ושמונה שנה, בא לרב כהנא ואמר לו "לימדתי את בנך את כל התורה כולה. סיימתי את תפקידי". יצא הבן לשוק של טבריה והתפעל ממה שראו עיניו, ניגש למוכר משקים וביקש לשתות כוס מים. ענה המוכר "בבקשה, אך קודם תשלם". אמר הבן "אבל אין לי כסף!" "אם אין כסף אין מים!" ענה המוכר. אמר לו הבן "אני בנו של רב כהנא!" ענהו המוכר "ואני נכדו של יעקב אבינו...מים מקבלים רק תמורת כסף". חשב הבן ואמר "אני יודע את כל התורה כולה!" ענה המוכר "יופי, אך כדי לשתות צריך לשלם!" חזר הבן הביתה ואמר שהוא רוצה לעבודת "לעשות כסף" כי זה מה שהאנשים מעריכים. נתן לו אביו יהלום גדול ואמר לו "צא מחר לשוק ומאחר ואתה לא מבין כ"כ במסחר, תסתובב בשוק ותשאל על המחירים שיציעו לך. אל תמכור עדיין את היהלום. בערב תספר לי על ההצעות ואז נחליט למי למכור". יצא הבן לשוק והגיע לרחוב הסנדלרים, שאל אותם "כמה אתם מציעים עבור היהלום?" ראו הסנדלרים את היהלום והתפעלו מגודלו והציעו הם מאה זהובים. משם המשיך לשוק הרצענים והציע אותו להם. הביטו הרצענים ואמרו "נשלם לך עבורו אלף זהובים!" המשיך לשוק הטבחים ושם הציעו לו תמורת היהלום חמשת אלפים זהובים. בסוף היום הוא הגיע לשוק היהלומנים. היהלומנים לא ראו מימיהם אבן כ"כ גדולה והציעו לו מיד מיליון זהובים! חזר בערב הביתה וסיפר לאביו על סיורו ותוצאותיו. אמר לו אביו "אני לא מבין! הרי הציעו מגוון של מחירים. מי באמת צודק, הסנדלרים או היהלומנים? "אם כך," שאל רב כהנא "למה בשוק הסנדלרים הציעו לך מאה?" ענה הבן "פשוט מאוד, הם לא מבינים באבנים יפות. כדי לדעת מה ערכה האמיתי של האבן, צריך ללכת למקום שבו מבינים באבנים, רק בשוק של היהלומנים". אמרו לו רב כהנא: "ישמעו אוזניך מה שפיך מדבר. צריך ללכת למי שמבין בסחורה המדוברת, ולשמוע ממנו בכמה הוא מעריך אותה. אתה יצאת לשוק והסתובבת בין אנשים שעסוקים כל היום ב'לעשות כסף' ושמעת מהם שהם לא מעריכים את כל התורה כולה, כי הם לא מבינים בתורה. מחר תצא איתי לישיבה שם הם יודעים להעריך סחורה זו ואז תראה כמה היא שווה בעיניהם". (אור דניאל). הקב"ה מציב בפנינו תמרורי אזהרה וכאשר אנו לא שמים לב לתמרור – בא הפגע. יתכנו שני מצבים בהם הקב"ה מתרה בנו האחד, האדם מגיע למצב של כמעט אסון כדוגמת מכונית שבלמה לפניו בפתאומיות בכביש, והנה התרחש הנס ולא נפגע כלל. הראיה צריכה להיות בבחינת "דע לך, שבעוד רגע יכולת לקפח חייך והקב"ה הצילך מדבר של 'כמעט אסון', שהוא מצב של סכנה. הוא מהווה תזכורת מן השמים גם אם הסכנה חלפה בסופו של דבר. ואם לא יטיב את דרכיו ומעשיו עלולה הסכנה להפוך לאסון. "אם רואה אדם שייסורים באים עליו יפשפש במעשיו", גם בראיה בעלמא יש צורך לפשפש במעשים כדי שלא יגיעו עליו באמת. התראה נוספת הקיימת היא כאשר הצרה בסופו של דבר פוגעת באדם. גם כאן בא הקב"ה להזהיר את האדם ולומר לו התבונן וראה מה קורה לך לעיתים מכה רודפת מכה ואין מרווחים בין הצרות. אך לצערנו האדם מסתכל על ההתרחשויות כדבר שבאקראי, ואינו רואה את המהלכים המתנהלים בעולמות העליונים. חסרה לאדם התמונה במלואה. הוא רואה חלק ועוד חלק ואינו רואה את כל המערכה. בדואי אחד, נבער מדעת, אשר מעולם לא היה במקום ישוב אלא כל חייו היה חי באוהל אשר במדבר, רועה צאן וחלב צאן ישתה, הנה נזדמן לו להגיע למקום ישוב בארץ. המקום הראשון ממנו התפעל הייתה צומת כבישים גדולה. מכוניות, משאיות מכל הסוגים עוברים בארבעת כיווני הצומת והבדואי עומד ומשתאה, מתפעל מהסדר המופתי והכבוד שנוהגים הנהגים אלו באלו. פעם נוסעות המכוניות מצד צפון ופעם מצד מזרח. עודנו עומד ומתפעל ניגש אליו יהודי אחד ואומר לו "ידידי, אל תסתכל למטה. תסתכל למעלה!" "מה יש למעלה?" שאל הבדואי. ענה היהודי ''הינך רואה שם פנסים? אחד ירוק, אחד צהוב ואחד אדום. אלו סימנים המורים לנהגים כיצד עליהם להתנהג. נתאר לעצמנו מה היה קורה בצומת ללא הרמזורים הצומת הייתה תקועה ולאחר כמה שניות אף אחד מהנהגים לא היה מוותר..." תורתנו הקדושה ומצוותיה הם התמרורים והרמזורים שכאשר מקפידים עליהם הם מקנים לנו אורח חיים יהודי, אך כאשר אין רמזורים הצומת תקועה והישר בעיניו יעשה. תורה מלשון הוראה, היא המורה לנו את הדרך הנכונה, המצוות הן הכלים אשר עימהם עלינו לפעול בצורה נכונה. <*>*>
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2010 10:49 |
|
| |
טבלת תהילים
טבלת תהילים
| פרקים | ספר ראשון | ספר שני | ספר שלישי | ספר רביעי | ספר חמישי | ספר שישי | ספר שביעי | ספר שמיני | | | א-י | צבעונית | אליהו1000 | שרית560 | sos10 | י.קרויצפלד | תופיM | ברכה | רבקה פ | | | י-כ | צבעונית | אליהו1000 | שרית560 | sos10 | י.קרויצפלד | תופיM | ברכה | שושי מ | | | כ-ל | שושו999 | חנון חושב | שרית560 | sos10 | י.קרויצפלד | תופיM | ברכה | רבקה נוי | | | ל-מ | שושו999 | חנון חושב | שרית560 | sos10 | י.קרויצפלד | תופיM | itscak54 | עדנה | | | מ-נ | o0 | שעשני כרצונו | שרית560 | sos10 | י.קרויצפלד | תופיM | שימעלה37 | shery2 | | | נ-ס | שרי5 | שעשני כרצונו | שרית560 | sos10 | י.קרויצפלד | תופיM | shery2 | מימי ה | | | ס-ע | שנות2000 | TOXIC2004 | שרית560 | sos10 | י.קרויצפלד | תופיM | shery2 | פרידי | | | ע-פ | תוצאמת | TOXIC2004 | שרית560 | sos10 | י.קרויצפלד | תופיM | shery2 | פרידי | | | פ-צ | צבעונית | תוצאמת | שרית560 | sos10 | י.קרויצפלד | תופיM | TOXIC2004 | shery2 | | | צ-ק | סופר אמא | Ask_Moses | שרית560 | sos10 | י.קרויצפלד | תופיM | אריאל | רחל ו | | | ק-קי | תוצאמת | POUPEE | שרית560 | sos10 | י.קרויצפלד | תופיM | תמי 4 | רחל דר | | | קי-קיט | mesama | POUPEE | שרית560 | sos10 | י.קרויצפלד | תופיM | shery2 | רחל דר | | | קיט | שושו999 | שושו999 | שרית560 | sos10 | י.קרויצפלד | תופיM | shery2 | רחל דר | | | קכ-קל | HEBROW | בן שחר | שרית560 | sos10 | י.קרויצפלד | תופיM | שושניתוש | ככר הכסף | | | קל-קמ | HEBROW | בן שחר | שרית560 | sos10 | י.קרויצפלד | תופיM | nosn21 | ככר הכסף | | | קמ-קנ | HEBROW | בן שחר | שרית560 | sos10 | י.קרויצפלד | תופיM | nosn21 | ככר הכסף |
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2010 20:30 |
|
| |
פרקים פנויים א-קנ. להשתתפות או באישי או באשכול .
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2010 12:23 |
|
| |
דבר תורה ברי עוז
בס"ד פרשת תּוֹלְדֹת "וַיִּגְדְּלוּ, הַנְּעָרִים, וַיְהִי עֵשָׂו אִישׁ יֹדֵעַ צַיִד, אִישׁ שָׂדֶה; וְיַעֲקֹב אִישׁ תָּם, יֹשֵׁב אֹהָלִים." רש"י - ויגדלו הנערים ויהי עשו - כל זמן שהיו קטנים לא היו ניכרים במעשיהם ואין אדם מדקדק בהם מה טיבם כיון שנעשו בני שלש עשרה שנה זה פירש לבתי מדרשות וזה פירש לעבודת כוכבים . יצחק אבינו זכה לגדל שני בנים, עשו יצא לתרבות רעה דבר שגרם לו לכהות עניים, כמו שאמרו חז"ל כל המעמיד בן רשע או תלמיד רשע עיניו כהות. מטרת העיוורון שבה נפגע יצחק הייתה שהוא לא יצא מביתו ואם חלילה יצא לשוק יגידו הבריות זה האב של הרשע עשו. עשו ויעקב גדלו בבית אחד, יעקב צמח יפה וזכה להיות אב ל12 השבטים ולעומתו מעשו יצא תרבות "אדום" שהביאה הרס על עם ישראל לאורך השנים. נשאלת השאלה איך מבית כזה טוב יצא כזה ילד? התורה הקדושה ופרשניה אינם חוסכים ביקורת מהאבות הקדושים מטרת הדברים שנאמרו היא שאנו נלמד מעשה אבות סימן לבנים. בבית של יצחק ורבקה גדלו שני בנים דומים ועד גיל 13 לא היה נראה הבדל בניהם , הם למדו תורה מפיו של יצחק חבשו כיפה ולבשו ציצית ולא היה נראה ההבדל בין השניים. ההבדל הגיע בגיל 13 עשו יצא לתרבות רעה ויעקב שקד על לימוד התורה, יש מי שיגיד שהכול היה צפוי מראש מכיוון שעשו נמשך יותר לשלילי, הוא היה מיועד להיות הרשע בסיפור ולא משנה מה נעשה. אך לא כך הם פני הדברים,יצחק ורבקה נכשלו בחינוכו של עשו, למרות הסביבה הטובה שהוא זכה לגדול בה , הם לא ידעו לזהות את הנפש שלו וכיצד להתמודד עם התכונות שלו ששונות מהמצופה ואיך להפנותו לכיוון הנכון, הציפייה שליצחק יהיו שני בנים שעוסקים בתורה, לכאורה רק יעקב היה בנוי ללימוד תורה וברגע הראשון שעשו יכול לפרוק עול הוא עשה זאת בהמשך גיל נעוריו כבר היה מאוחר לשנותו והמשך התפתחותו היה לכיוון השלילי. משפט המפתח נמצא בדברי החכם מכל אדם "חנוך לנער על פי דרכו גם כי יזקין לא יסור ממנה" (משלי כד, ו). היה צורך לזהות את נפשו של עשו ולגדל אותו בהתאם, אז כנראה הוא לא היה בנוי לשבת ללמוד כל היום, צריך לראות איך מפיקים את המיטב מהילד הזה, נכון תלמיד חכם הוא לא יהיה, אבל אל לנו לתת לו להיות חלילה עובר עבירה, גם מאותו ילד כמו עשו בעל נתוני פתיחה של אחד שהולך להיות "שופך דמים ", צריך לדעת לכוון את הדרך שלו. ישנם ילדים שיכולים ליהנות ממראה של חיה פצועה, הדבר הוא לא טוב, אך ילד כזה עם חינוך נכון ניתן לכוון את התכונה הזאת כדי שהוא יהיה בעתיד שוחט. מסופר על הנביא שמואל כאשר ראה את דוד הוא בהתחלה נבהל מאותו בחור אדמוני הנראה אחד שיכול להיות " שופך דמים" , אולם דוד היה שופך דמים בשם מלכות, הוא זה שנלחם את מלחות ישראל וכך איפשר לבנו שלמה לבנות את בית המקדש ללא הפרעה . בכל ילד יש תכונות שונות צריך לדעת איך לכוון אותו נכון, יש הורים רבים הרואים שהילד לא הולך בדרך שהם היו רוצים ובוחרים להרים ידיים, נגרם שכך הילד מתייאש ומפסיק ללכת בדרך הנכונה ואף חדל לקיים תורה ומצוות. על ההורים להבין שכל ילד הוא עולם ומלואו בפני עצמו, צריך לזהות את נפש הילד ולחנך אותה בהתאם, אז גם אם הבן שלך לא יהיה רב, זה לא אומר שהוא לא יהיה איש מקצוע ישר ואמין ובעל מידות טובות. כל אחד נמשך לדרך אחרת ובחינוך אסור להתייאש כי מלבד הכישלון האישי, ההשפעה היא על כל החברה אם יצא מביתך בן שאינו הולך בדרך הישר. יצחק למרות הכול גילה חום ואהבה כלפי בנו, תכונה חשובה להרבות באהבה לילד "הקשה" בבית יותר משאר הילדים, אך למרות זאת עשו המשיך בדרכו הרעה, אהבה זה לא מספיק, אולי ילד כזה זקוק לתשומת לב רבה יותר אך אין הדבר אומר שלא יוכיח את בנו. חושך שבטו - שונא בנו = הורה שמחליט שאינו מוכן בשום אופן לייסר את בנו או להפעיל עליו משמעת, כאילו שונא אותו, כי הוא מונע ממנו את החכמה המגיעה בעקבות הייסורים. יצחק לא הוכיח את בנו עשו לכן הוא יצא לתרבות רעה, גם אבשלום בנו של דוד המלך מעולם לא נענש ע"י דוד ובסופו של דבר מרד במלכות אביו. ישנם רבים שפשוט מרחמים על הילדים שלהם ומונעים ממה תוכחה ועונשים ואנו רואים זאת במיוחד בימינו אנו עם כל "גידולי הפרא" , ילדים קטנים וחמודים גדלים ומתנהגים בצורה גרועה והכול בגלל הורים שלא מוכיחים אותם. אם עשו היה מקבל סטירה אחת או שניים לאחר המעשה הראשון הלא טוב שהוא עשה, יכול להיות והיום לא היינו מדברים על עשו הרשע אלא ההיפך, אבל חוסר ענישה של עשו בגיל קטן גרמה להרס בהמשך. כל ילד שמתנהג בצורה לא נאותה מחויב בקבלת עונש מהוריו, הוכחה במספר מילים בצורה תקיפה יכולה לעורר את הילד לתקן את מעשיו , אבל למרבה הצער יש כאלה שמרחמים על הילד, לא רוצים לגרום לו לבכות ומוותרים לו וכך עוברות השנים ומי שהתרגש מבכי של ילד קטן מוצא את עצמו כהורה הבוכה על מעללי בנו והכול כתוצאה מחוסר הוכחה ברגע הנכון. שבת שלום! לעילוי נשמת עדינה בת שפרה ז"ל ,עליזה בת רוזה ז"ל, משה בן עליזה ז"ל, יורם בן קלרה ז"ל ,רחל סבן בת חיים ז"ל , לבריאות ולהצלחת מנחם יעקובי וכל אשר לו, אלברט בן עליזה וכל אשר לו, שושנה בת עדינה וכל אשר לה, פרי בטן לנטע בת חווה. לתגובות להערות ולהארות ולקבלת העלון במייל ללא תשלום לזיכויי הרבים [email protected]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2018 01:23 |
|
| |
פרשת תולדות נאמר בפרשה: "ויאמר עשיו, הנה אנכי הולך למות, ולמה לי זה בכורה". אמרו רבותינו בגמרא במסכת ברכות (דף ה.), לעולם ירגיז אדם יצר הטוב על יצר הרע, אם נצחו, מוטב, ואם לאו, יעסוק בתורה. נצחו מוטב, לא נצחו, יקרא קריאת שמע, נצחו מוטב, לא נצחו, יזכור לו יום המיתה. וביאור דברי רבותינו בזה הוא, שאם אדם עוסק בתורה הרי סגולת התורה להחליש כח התאווה והעבירה, ובזה יוכל לנצח את יצרו הרע. ואם לא יצליח בכך להכניע את יצרו הרע, יקרא קריאת שמע לקבל עליו עול מלכות שמים. ואם גם זה לא עזר לו ועוד מתגרה בו השטן, יזכיר לעצמו את יום המיתה, שכיון שמתבונן אדם בסופו למיתה, בודאי שעל ידי זה יוכל להכניע את יצרו הרע ויעשה את רצון ה'. אם אנו מתבוננים בפסוקים שלפנינו, אנו עומדים משתאים, עשיו הרשע מזכיר לעצמו את סגולת זכרון יום המיתה, שהיא הסגולה הגדולה ביותר למנוע את עצמו מעשיית עבירה, ותיכף אומר "למה זה לי בכורה", מה אני צריך את כל העסק של עבודת הבכורים והקרבנות. אותה התרופה ליצר הרע ש"צדיקים ילכו בה", עליה נאמר גם "ופושעים יכשלו בם", כמו שנאמר בפסוק (ישעיה כב) "אכול ושתו כי מחר נמות", הרשעים, כאשר הם באים לזכרון יום המיתה, הם מרבים לעסוק בעוונות, עשיו הרשע, החליף את הבכורה היקרה כל כך, ומה קיבל תמורתה, נזיד עדשים, ממש דבר פלא, מוכר את בכורתו ומעלתו הרוחנית היתירה שהיתה בו בשביל דבר פעוט כל כך. וכי תאמר, שמא עשיו לא ידע את ערכה הרב של הבכורה, אין הדבר כן. שהרי נאמר מייד אחר כך בפסוק "ויצעק צעקה גדולה ומרה, את בכורתי לקח", משמע שידע עשיו את ערכה של הבכורה. וכל כך היתה אותה הצעקה גדולה, עד שאמרו רבותינו שמחמת הרושם הגדול שעשתה אותה צעקה, היה צריך מרדכי היהודי לצעוק כנגדה, כמו שנאמר גם לגבי צעקתו שהיתה "צעקה גדולה ומרה", לכפר על העוול שנעשה כביכול לעשיו. ועל אף כל זאת הפסיד עשיו את הבכורה, וכל כך למה, מפני שלא יכול היה להתגבר על תאוות האכילה שהיתה בו באותו רגע, ומחמת אותה האכילה הפסיד ענין נצחי. החיים מלאים נסיונות קשים, אדם רק פותח את דפי העיתון וכבר הוא רואה הצעות שונות ומשונות לנופש במקום בלתי ראוי, ולאכילה במסעדה שאינה כשרה כראוי, שהבשר שם אינו חלק, ואף על פי כן הוא אינו שם על לב ומתפתה והולך אחר תאווה של רגע אחד, ומפסיד מעלות גדולות של נצח. אך אדם שלבו פתוח, לא יתפתה במהרה בעבור הנאה שהיא רק לרגע אחד. יעקב אבינו ידע, כי בעת שתתקוף את עשיו תאוות האכילה, של מאכל טעים כמו שהכין לו, יסכים עשיו לוותר אף על מעלות גדולות, ועל כן פיתהו וקנה ממנו את בכורתו, וכמו כן כל אדם, אף שאין הדבר מוחשי כל כך כמו שהיה אצל עשיו הרשע, מכל מקום כך הוא הדבר בכל נטייה אחר מחשבה דמיונית של הנאות העולם, כנגד הליכה בדרך ה', שההפסד בסופו של יום, הוא גדול לבלי שיעור. אשרי אדם שיודע לשמור עצמו, ואינו נופל בפגעי הזמן! שבת שלום נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
| נשלח ב-19/11/2020 16:22 |
|
| |
לרפואת חיים צבי בן רבקה פרשת תולדות "ואלה תולדות יצחק בן אברהם אברהם הוליד את יצחק" יצחק סבור היה תמיד שהוא אינו כלום, אלא "בן אברהם", תלה הכל רק בזכות אביו. ואברהם שוב היה חושב שלא עשה ולא פעל כלל בעבודת הבורא, ואין לו זכות מצד עצמו אלא זאת שהעמיד בן הגון "אברהם הוליד את יצחק". זה היה דרכם בקודש, שהם לא ראו עצמם כדאים בעיניהם, אלא או זכות אבותם בידם, או זכות בניהם. "ויעתר יצחק לנכח אשתו" אומר רבי לוי יצחק, בעל "קדושת הלוי": יצחק חשב שזכותה של רבקה גדולה מזכותו שלו. שכן, הינתקותה ממשפחתה וממולדתה ודבקותה בבית אברהם ובו, הוא ניסיון מתמשך. ואילו הניסיון שלו – העקדה – היה חד פעמי. על כן התפלל "לנוכח אשתו" – שתעמוד להם זכותה. "ותאמר אם כן למה זה אנכי" אומר רבי שלמה קלוגר: כשחשה רבקה שפרי בטנה מפרכס לצאת בשעה שהיא חולפת על פתחי עבודה זרה, באה בטרוניה כלפי מעלה ושאלה: "אם כן", בשביל ללדת ליצחק בן לעבודה זרה: "למה זה אנכי"? לשם מה טרח אברהם ושלח להביא אותי ממרחקים? בשביל בן כזה, יכול היה אברהם לקחת ליצחק בנו גם אשה כנענית. "ויתרוצצו הבנים בקרבה" כשהיתה עוברת על פתחי תורה של שם ועבר, יעקב רץ ומפרכס לצאת, עוברת על פתחי ע"ז, עשו מפרכס לצאת (רש"י). ומדוע רצה יעקב לצאת כשעברה על פתחי תורה, הרי ילד במעי אמו "מלמדין אותו כל התורה כולה" (נדה ל) ומדוע העדיף בית מדרשו של שם ועבר? אלא שקשה לצדיק להיות בכפיפה אחת עם עשו, אפילו כשהוא לומד מפי מלאך. "ויתרוצצו הבנים בקרבה" ידועים דברי המדרש שמספר שרבקה עברה ליד בתי מדרשיות רצה העובר לצאת וכן כשעברה ליד בתי ע"ז ועל זה אמרה למה זה אנוכי לכאורה קשה מדוע יעקב רצה לצאת ליד פתחי בתי מדרשיות הא מבואר בגמ' במסכנידה דף ל. שהתינוק נמצא במעי אמו בא מלאך ומלמדו כל התורה כולה וא"כ למה רצה לצאת? מתרץ הגר"ש שקאפ זצ"ל שיעקב אבינו רצה לצאת וללמוד לבד ולעמול על התורה ולא לקבל הכל כמתנת חינם ולעמל התורה רץ ... "ותקח רבקה את בגדי עשו...ותלבש את יעקב" אומר רבי יצחק מאיר מגור: יעקב אבינו נתברך על ידי יצחק, בהיותו לבוש בבגדי עשו. להורות לדורות הבאים, שגם כאשר יהודים מחליפים את לבושם היהודי בבגדי עשו ונראים כגויים, גם אז הם ראויים לברכה. "ויקרא יצחק אל יעקב ויברך אתו ויאמר לו לא תקח אשה מבנות כנען" אומר ה"חפץ חיים": כאשר אדם מבקש להשפיע על ילדיו ללכת בדרך טובים, ולמנוע אותם מללכת בדרך חטאים, ינהג כמו שנהג יצחק, בנועם ובברכות ולא יעשה זאת ברוגזה ובכעס. תחילה: "ויברך אותו", אחר כך פנה אליו בבקשה: "לא תקח אשה מבנות כנען". אחר כך חזר והרעיף עליו אהבה וברכות: "ואל שדי יברך אותך ויפרך וירבך". "ותלך לדרוש את ה' " מה תהא בסופה (רש"י) הנה כל ימי חיי האדם, היצר נלחם בתוכו. ורבקה סבורה היתה כי בריה אחת היא בבטנה אלא שהיא נלחמת ביצר, לכן פעם היא כך ופעם כך. הלכה לדרוש "מה תהא בסופה", מי יגבור על מי בסוף המאבק, מי יהיה אחרון המנצח ככתוב: "והיה עקב תשמעון" הכל הולך אחרי העקב, הסוף. אולם נאמר לה: שני גוים בבטנך. אחד צדיק מתחילתו ועד סופו והשני רשע מעיקרו. שבת שלום נשלח מהאנדרואיד שלי
 |
|
|
|
|
|