|
|
| נשלח ב-8/11/2010 08:26 |
|
| |
חוקר ומקובל, כתבת: אני מתכוין לענות למי ששאל "מהיכן ידעו המקובלים", שזה כמו לשאול "מהיכן ידעו התלמידי חכמים", כל אחד סבר בדעתו וחידש חידושים וכדו'. האם חייבים לקבל דבריהם? כמובן שלא, אבל בשביל לחלוק צריכים להבין את הטרמינולוגיה ולהבין מה אמרו, וגם אין טעם שמי שלא מאמין בהתגלות נבואה ורוח הקודש "יחלוק עליהם" כי דבריהם נובעים מאמונה שכזו. להלן נסיון תשובה: לא קרב זה אל זה: תלמידי חכמים למדו ולומדים תורה תלמוד ופוסקים, ומחדשים חידושים נדבך על גבי נדבך - רצונך קבל רצונך התעמק בדבריהם וסתור אותם. אך לא כן הקבלה: המושגים הכי הראשוניים, המושגים הכי בסיסיים, הומצאו יש מאין על ידי מקובלים. כך למשל המושגים 'עולם העשייה', 'עולם האצילות', 'שבירת כלים', 'צמצום', וכן כל המושגים המוזרים של זיווגים וחינגות מיניות ששמי השמים מתנים אלה עם אלה. כחוקר אסור לי לפנטז מה היה אילו, אבל כגולש מותר לי: בקונסטלציה היסטורית אחרת, ואילו היו חכמי ימי הביניים המתנגדים לחכמת הקבלה מתנהגים אחרת מי יודע אולי היה לנו היום לצד היהדות והנצרות גם דת הקבלה. חברים יקרים, צר לי שאני נאלץ לפרוש עתה מן הדיון. אשמח לחזור לכאן בשעות הערב. יום טוב לכולם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 08:30 |
|
| |
חוקר יקר - דבריך האחרונים טובים מן הראשונים [לדעתי - כמובן], ונראה לי שאין צורך להעמיס חוויות מיסטיות בדברי חכמינו כיון שדי היה להם בנבואה שהייתה מקובלת בידם על מנת "לדמות צורה ליוצרה" וכך הם דברי הגמרא במסכת סנהדרין (י"א ע"ב) "תנו רבנן משמתו נביאים אחרונים חגי זכריה ומלאכי נסתלקה רוח הקודש מישראל ואף על פי כן היו משתמשים בבת קול" והיינו שלא נותר אלא ה"בת" של "קול אלוהים שמדבר מתוך האש הענן והערפל" וה"בת קול" הוא ההד כמו שמבואר בגמרא בגיטין וזה מה שנשאר להם וביחס לקול המקורי ההוא של הנבואה בנו החכמים את העולם הרוחני של עצמם - זה מה שנראה לעניות דעתי - ותודה על המראי מקומות החשובים שחידשת לי בדבריך
תוקן על ידי yakovw ב- 08/11/2010 08:35:47
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 08:34 |
|
| |
| חוקרומקובל כתב: |  | אני רואה שכוונתי לא הובנה כדת, אסבירנה מפורש ושום שכל: רוצה אני להסביר את השתלשלות הקבלה, כיצד התגבשה תורת הקבלה. וטוען אני שהיא התגבשה במשך דורות מיסודות מסורתיים, בשילוב דעות פילוסופיות כמובן.
......
בסוף ארצה לטעון שלמרות שתורת הספירות לא חשובה בכלל, יש יסודות קבליים שמתאימים להשקפת חז"ל, וכדאי לזכור זאת. כי בעצם הבעיה שלנו היא כללית עם כל הקביעות הנוגעות לרוחניות, ולא רק עם הקביעות הקבליות. וחז"ל מלאים בקביעות כאלו. |
|
חוקר חביב-
איך אני מכניס חזרה את הגז של השמפניה שפתחתי לכבודך בתחילת האשכול ?
כתבת שם "אני הייתי מבקש לדון אתך על מקומה של חכמת הקבלה, דהיינו לא על אמת או שקר, אלא על תפקידה של התורה הזו, מה מקומה בתורה ובעבודת השם וכו'" וכל כך שמחתי- סוף סוף תוכן ולא רק צורה.
והנה אתה עומד להכנס עכשיו עם חבריך החוקרים מצפון ומדרום עמוק לתוך הביצה של האקדמיה ולדשדש בה עד אין קץ מי אמר לפני מי....
אתה חסר, חבר.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 08:43 |
|
| |
| אליעזרט כתב: |  | חוקר ומקובל, כתבת: אני מתכוין לענות למי ששאל "מהיכן ידעו המקובלים", שזה כמו לשאול "מהיכן ידעו התלמידי חכמים", כל אחד סבר בדעתו וחידש חידושים וכדו'. האם חייבים לקבל דבריהם? כמובן שלא, אבל בשביל לחלוק צריכים להבין את הטרמינולוגיה ולהבין מה אמרו, וגם אין טעם שמי שלא מאמין בהתגלות נבואה ורוח הקודש "יחלוק עליהם" כי דבריהם נובעים מאמונה שכזו. להלן נסיון תשובה: לא קרב זה אל זה: תלמידי חכמים למדו ולומדים תורה תלמוד ופוסקים, ומחדשים חידושים נדבך על גבי נדבך - רצונך קבל רצונך התעמק בדבריהם וסתור אותם.
אך לא כן הקבלה: המושגים הכי הראשוניים, המושגים הכי בסיסיים, הומצאו יש מאין על ידי מקובלים. כך למשל המושגים 'עולם העשייה', 'עולם האצילות', 'שבירת כלים', 'צמצום', וכן כל המושגים המוזרים של זיווגים וחינגות מיניות ששמי השמים מתנים אלה עם אלה.
כחוקר אסור לי לפנטז מה היה אילו, אבל כגולש מותר לי: בקונסטלציה היסטורית אחרת, ואילו היו חכמי ימי הביניים המתנגדים לחכמת הקבלה מתנהגים אחרת מי יודע אולי היה לנו היום לצד היהדות והנצרות גם דת הקבלה.
חברים יקרים,
צר לי שאני נאלץ לפרוש עתה מן הדיון. אשמח לחזור לכאן בשעות הערב. יום טוב לכולם.
|
|
אליעזר נראה מדבריך, לכאורה ולפום ריהטא בלא עיון כל הצורך, כאילו אינך בקי מספיק בספרות חז"ל. ואינך יודע שגם אצלם יש חידושים מפליגים בתחום ההלכה ובתחום המחשבה באותה מדה. המקובלים בדיוק באותה מדה חדשו "נדבך על גבי נדבך, רצונך קבל רצונך התעמק בדבריהם וסתור אותם". יש הרבה מן הליטאיות המקובעת, במחשבה כאילו בגלל שההלכה היא קונצנזוס והקבלה היא נחלת יחידים, לפיכך חידושיה של זו הן קבילים וחדושיה של זו הן אורגיות שמימיות. להעירך, שנסיבות היסטוריות שונות היו יכולות ליצור "דת הלכה" באותה מדה כמו "דת קבלה". וקל להבין. עולם העשיה והאצילות לא הומצאו יש מאין, הם פיתוח של תיאוריה אריסטוטלית עם אפלטונית, כפי שציינתי. צמצום הוא באמת חידוש של האר"י, אבל מה הבעיה שלך עם זה? הוא באמת מדבר על נושא פילוסופי, "מיגז גייז ומיקלש קליש" יותר טוב לך? "מיתלא תלי וקאי" "מכאן ולהבא ולמפרע". צריך גם להבין שבהלכה מה שלא תאמר פחות או יותר ידבר על משהו במציאות, אבל מה תאמר על אגדות חז"ל? האמנם דברי המקובלים, שלפחות השתדלו ליצור איזו שהיא קונסטרוקציה, זרים יותר מאגדות חז"ל הזרות ביותר שלא אפרטם כאן? או שמא גם אתה כליטאי מתחסד תפרוס עליהם את מסך האפלוגטיקה המגונן והסוכך, שלא התכוונו לשום דבר. נו באמת.. ליטאי לומד גמרא בחידר, וגם כשנהיה משכיל גדול עדיין זוכר לה חסד נעורים זה ומדבר עליה בהערצה. ובאשר לרגישותך מול תיאורים מיניים, האם התיאורים המיניים של הנביאים בקשר לברית בין ישראל לה' מוצאים חן בעיניך? ביסוד האירוטי בקבלה יש משמעות רעיונית, מעבר למה שלקחו ממנו השבתאות וסוסרטי. הדחף המיני הוא אחד הדחפים החזקים באדם, ולפי הקבלה האדם נברא בהתאם לעולם, הדחף הזה מסמל כחות חזקים, ויש בו מן הטוב ומן הרע כי לא לחינם נברא. היה כנה, האם לא טבעי שאדם מאמין שחושב שהעולם לא נברא סתם כך, אלא לתכלית מסויימת, יסביר מדוע נבראו דחפים מיניים, מה הם מסמלים, וכיצד אפשר לראות בהם ענין מהותי בעולם. זו הרי לא חכמה לא לקבוע עמדה כלל בשאלת הרוחניות וההשגה של האדם אותה בשלב מסויים, אבל ללגלג על מי שכן מנסה להבין את הדברים האלו שלפי המאמין בהכרח הם קיימים.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 08:45 |
|
| |
| yakovw כתב: |  | חוקר יקר - דבריך האחרונים טובים מן הראשונים [לדעתי - כמובן],
ונראה לי שאין צורך להעמיס חוויות מיסטיות בדברי חכמינו כיון שדי היה להם בנבואה שהייתה מקובלת בידם על מנת "לדמות צורה ליוצרה"
וכך הם דברי הגמרא במסכת סנהדרין (י"א ע"ב) "תנו רבנן משמתו נביאים אחרונים חגי זכריה ומלאכי נסתלקה רוח הקודש מישראל ואף על פי כן היו משתמשים בבת קול" והיינו שלא נותר אלא ה"בת" של "קול אלוהים שמדבר מתוך האש הענן והערפל" וה"בת קול" הוא ההד כמו שמבואר בגמרא בגיטין וזה מה שנשאר להם וביחס לקול המקורי ההוא של הנבואה בנו החכמים את העולם הרוחני של עצמם
- זה מה שנראה לעניות דעתי
- ותודה על המראי מקומות החשובים שחידשת לי בדבריך
|
|
אני לא צריך "להעמיס" חויות מיסטיות בדברי חכמינו, אלא להיפך, מי שרוצה לטעון אחרת צריך "לפרוק" אותם מדברי חכמינו
אם אתה חושב שתצמצם את העולם הרוחני של חז"ל להד של נבואה, (מה זה?) זה נסיון אבוד מראש, רציונליזם צריך להשפיע על הדעה שלך, לא על דרך הפרשנות שלך, ששוב ושוב אתה מודיע שהיא באה במטרה להתאים את חז"ל לדעתך
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 08:47 |
|
| |
| שותףסוד כתב: |  | חוקר חביב-
איך אני מכניס חזרה את הגז של השמפניה שפתחתי לכבודך בתחילת האשכול ?
כתבת שם "אני הייתי מבקש לדון אתך על מקומה של חכמת הקבלה, דהיינו לא על אמת או שקר, אלא על תפקידה של התורה הזו, מה מקומה בתורה ובעבודת השם וכו'" וכל כך שמחתי- סוף סוף תוכן ולא רק צורה.
והנה אתה עומד להכנס עכשיו עם חבריך החוקרים מצפון ומדרום עמוק לתוך הביצה של האקדמיה ולדשדש בה עד אין קץ מי אמר לפני מי....
אתה חסר, חבר. |
|
אני באמת רוצה לדון על תפקידה של תורת הקבלה, אבל חייב אני להקדים את השתלשלותה והיוצרותה, כי זה משליך בהחלט על מקומה ותפקידה כפי שארצה לטעון בהודעות הבאות, אשמח לשמוע בהמשך טיעונים הסותרים זאת. השאלה היא לא מי אמר לפני מי, אלא מה המשמעות של מונח מסויים לאור הידוע לנו על דרך היווצרותו
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 08:50 |
|
| |
| אמשלום כתב: |  | [ ביטי,
אכן, מסתבר שהערכתי אותך באופן שאינו מחובר למציאות. תודה על דיוקך בעניין זה. לא אטעה כך שוב.]
|
|
ברצון. יום נפלא.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 09:27 |
|
| |
חוקר ומקובל
מאוד הייתי שמח לעשות השוואות בין הקבלה לחז"ל בתושב"ע, אולם דא עקא, הקבלה היא כפירה מוחלטת מתחילתה ועד סופה, אסור להאמין בשום דבר מדבריה, זה נגד התנ"ך, נגד חז"ל, נטע זר, דבר חדש בא ליהדות, ואילו הפילוסופיה היא מפרשת, כמו חז"ל שמפרשים, אבל עדין לא עקרו לגמרי.
את חז"ל ואת הפילוסופיה עוד ניתן לקבל, אם ברב ואם במעט (אני אישית לוקח מפילוסופיה את דברי החכמה והאמת שבה וכך בחז"ל), אבל בקבלה, אם אינך תולה בה פרשנויות מפליגות, היא אינה פילוסופיה, ולא רציונלית, אלא בנויה על הנחות יסוד שאין להם וליהדות כלום.
כל מה שנכתב הוא דיון עינייני בלבד.
תוקן על ידי דרום_חוקר ב- 08/11/2010 09:37:12
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 09:31 |
|
| |
משנה במסכת יבמות (קכ"ב ע"א) "משיאים על פי בת קול מעשה באחד שעמד על ראש ההר ואמר איש פלוני בן פלוני ממקום פלוני מת הלכו ולא מצאו שם אדם והשיאו את אשתו" כלומר שאם עדיין היה האיש עומד שם היו משיאים על פי העד האחד אלא שמכיון שהוא כבר לא היה סמכו על בת הקול שהוא ההד, והדבר פשוט וקל להבין ואין כל טעם ועניין לחלק משמעות של מילים שמצויים בדברי החכמים במקומות שונים
|
| נשלח ב-8/11/2010 09:47 |
|
| |
| דרום_חוקר כתב: |  | חוקר ומקובל
מאוד הייתי שמח לעשות השוואות בין הקבלה לחז"ל בתושב"ע, אולם דא עקא, הקבלה היא כפירה מוחלטת מתחילתה ועד סופה, אסור להאמין בשום דבר מדבריה, זה נגד התנ"ך, נגד חז"ל, נטע זר, דבר חדש בא ליהדות, ואילו הפילוסופיה היא מפרשת, כמו חז"ל שמפרשים, אבל עדין לא עקרו לגמרי.
את חז"ל ואת הפילוסופיה עוד ניתן לקבל, אם ברב ואם במעט (אני אישית לוקח מפילוסופיה את דברי החכמה והאמת שבה וכך בחז"ל), אבל בקבלה, אם אינך תולה בה פרשנויות מפליגות, היא אינה פילוסופיה, ולא רציונלית, אלא בנויה על הנחות יסוד שאין להם וליהדות כלום.
כל מה שנכתב הוא דיון עינייני בלבד.
|
|
תמיד אתה שוכח לשחרר אותנו מהדום המתוח ! היית במצ"ח (משטרה צבאית חוקרת) ?
אני עוד חדש פה (חודש), אבל קביעות נחרצות חסרות פשר כאלה לא ראיתי. לפחות מקסמן זועק את זעקותיו בחינניות המיוחדת לו, אבל הבוטות שלך מדהימה. באופן אישי הייתי מאד מעוניין לדעת איך הגעת אליה ? איפה טעו כל האחרונים מהאר"י והלאה, והניחו לך מקום להתגדר בו ?
אם אתה מתכוון לענות לי בחרפות אל תעשה זאת, אני כבר חוזר לפינתי מבוייש ורועד....
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 10:00 |
|
| |
שותף סוד יקר
נציגי הקבלה בפורום כאן, הם המשכנעים היותר גדולים, בעבר היה כאן א_ב_ג_ד (אולי אתה מכירו), התכתבתי איתו רבות, למדתי ממנו קצת, חיפשתי בדבריו אמונה או היגיון, ולא מצאתי כלום. כעת הגעת אתה, וכבר יצא שמעך .
יש ספרים ביהדות, כגון ארי נוהם , וכגון בחינת הדת, שלומי אמוני ישראל שחיפשו בקבלה ולא מצאו בה כלום, אלא דברים חדשים ליהדות, ואף אני סובר כמותם, כי לא קפא השכל.
תוקן על ידי דרום_חוקר ב- 08/11/2010 10:11:17
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 10:34 |
|
| |
חוקר, דומני שהניסיון לדמות בין ההלכה והקבלה יסודו בטעות , גם אם יש איזהשהוא דמיון צורני באופן ההתפתחות שלהן, היות ומהותן שונה בעליל השוואה ודימוי בינהן על בסיס צורני יסודו בטעות, באשר הלכה מתייחסת אל עולם המעשה אותו כל ילד מכיר ומבין ולא נזקק להגדרות , חוט הוא חוט בגד הוא בגד וציצית היא ציצית לעומת התייחסות לכל מיני עולמות והגדרות מופשטות דורשות הבנה של המושגים ושל משמעותם, והטעות בהם קרובה להופיע, דומני שזו אחת הסיבות בשלן קבעו חכמים שאין ללמד את התורה הזו ברבים , ושמועטין בני עליה, גם אם בימינו יש ענין שלכמה שיותר תהיה הכנה להבין את דרכי חכמת הבורא (ואני אפילו לא נכנס כאן לחילוק האם לפי הקבלה או לפי הרמב"ם, או שמא באמת מאחרי הקלעים ההבדל הוא למעשה סמנטי בעיקרו...) , דומני שהניסיון לרדד את הקבלה ולהפוך אותה לדבר השווה לכל נפש לכאורה, יסודו בטעות ותוצאותיו יהיו מעורבים מטוב ורע (באשר ההמון חי את המציאות דרך השתלשלות עץ הדעת טוב ורע כידוע) ויש מה לפרט בזה אבל אין כאן מקומו.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 12:36 |
|
| |
| חוקרומקובל כתב: |  | | אני באמת רוצה לדון על תפקידה של תורת הקבלה, אבל חייב אני להקדים את השתלשלותה והיוצרותה, כי זה משליך בהחלט על מקומה ותפקידה כפי שארצה לטעון בהודעות הבאות, אשמח לשמוע בהמשך טיעונים הסותרים זאת. השאלה היא לא מי אמר לפני מי, אלא מה המשמעות של מונח מסויים לאור הידוע לנו על דרך היווצרותו |
|
צדיק אני מתחנן שבאמת תתחיל כבר בזה,
כי מה שקיבלנו עד עכשיו, שאם הם מטוטמים אז גם חז"ל והתנ"ך מטומטמים ח"ו, אז במילא מה לכם כי תלינו עלינו אנו ממשיכי המסורת של הטמטום, ואתם הרפורמים,
והחבר היקר "נישטאיך" העלה כאן את הערך "השתנות הטבעים" מתוך ה"אנציקלופדיה הלכתית רפואית" (שטיינברג).
http://www.zumodrive.com/share/8jdMNzlkZm
ולכן תתאפשר לפתוח הרבה אשכולות כדוגמת מאיפה הוא בטוח כל כך ?!?! (חנוכה) (סליחה שותף היקר, כוונתי לטובה)
ולכן לדעתי תעזוב את השתלשלותה, וישר תתן לנו את החכמה והתבונה שהקבלה מציע לנו, ואולי באמת נחכים,
תודה ואהב אותך מאוד
max
|
| נשלח ב-8/11/2010 13:21 |
|
| |
דרום חוקר כתב:
"מאוד הייתי שמח לעשות השוואות בין הקבלה לחז"ל בתושב"ע, אולם דא עקא, הקבלה היא כפירה מוחלטת מתחילתה ועד סופה, אסור להאמין בשום דבר מדבריה, זה נגד התנ"ך, נגד חז"ל, נטע זר, דבר חדש בא ליהדות, ואילו הפילוסופיה היא מפרשת, כמו חז"ל שמפרשים, אבל עדין לא עקרו לגמרי. את חז"ל ואת הפילוסופיה עוד ניתן לקבל, אם ברב ואם במעט (אני אישית לוקח מפילוסופיה את דברי החכמה והאמת שבה וכך בחז"ל), אבל בקבלה, אם אינך תולה בה פרשנויות מפליגות, היא אינה פילוסופיה, ולא רציונלית, אלא בנויה על הנחות יסוד שאין להם וליהדות כלום".
בדבריך יש נימה של יאוש, ואכן ניהלת כאן ויכוחים ארוכים מאד, ולא כולם הניבו תוחלת, ואין לי לקבול על ייאושך. אבל אינך יכול לבא לדיון, לטעון שיש לך עדיין כח לטיעון עניני, ושוב לבא בטענות "כפירה", כאן זו לא הבמה שמפחידים אנשים ב"גיוועלד כפירה". כאן באים לפרש, אני לצערי לא זכיתי עדיין לרוח הקודש, ואיני יודע מה כפירה ומה אמונה, מה נכון ומה לא נכון. אני רק בא לפרש. וכשבאתי לפרש את הקבלה, שניתנת להתפרש בכל מיני פנים, דנתי שאם נעמוד על מקורותיה, נוכל גם לפרש אותה בפירוש הפשוט, המקורי, בדרך ההיווצרות של המונחים והמושגים. זה מה שאני עושה, רוצה לקרוא לזה כפירה, "כל הנייה שלך" כמו שאמרו חכמים.
אתה כותב שאת דברי חז"ל ניתן לקבל "ברב או במעט", אבל אני לא בא "לקבל" משהו, אלא "להקביל" משהו, נניח שאינך מקבל את דברי חז"ל בנושאים הקשורים לרוחניות ולהנהגת העולם, אבל אתה עדיין יכול "להקביל" אותם ולבדוק, האם אין מונחים בקבלה השתלשלות של אותם דעות שהיו לחז"ל.
לגבי "אין להם וליהדות כלום", הוא מונח נפיץ וחלקלק, ניתן לטעון שגם בין היהדות ולקרבנות אין כלום, אלא חיבור מקרי כפי שאפשר להבין מדברי הרמב"ם, וכך הלאה. בסופו של דבר כל מה שהוא חלק מהיהדות המסרתית הרי שיש בינו וליהדות הרבה מאד. אנו קודם מפרשים, ולאחר מכן שופטים. אין הקבלה בין "יהדות" ל"אמת", ייתכן שיש לקבלה הרבה עם היהדות, אבל לדעתך כל ההרבה הזה הוא לא אמת. זכותך.
איש ציפור כתב:
דומני שהניסיון לדמות בין ההלכה והקבלה יסודו בטעות , גם אם יש איזהשהוא דמיון צורני באופן ההתפתחות שלהן, היות ומהותן שונה בעליל השוואה ודימוי בינהן על בסיס צורני יסודו בטעות, באשר הלכה מתייחסת אל עולם המעשה אותו כל ילד מכיר ומבין ולא נזקק להגדרות , חוט הוא חוט בגד הוא בגד וציצית היא ציצית לעומת התייחסות לכל מיני עולמות והגדרות מופשטות דורשות הבנה של המושגים ושל משמעותם, והטעות בהם קרובה להופיע.
גם כאשר אתה עושה איזה שהוא הבדל, אין כאן "בטעות יסודו", ברור שלא טענתי שאפשר לטעות בהלכה כמו בקבלה, כל תחום והטעויות שלו. הטיעון שלי היה שהשיטה שוה, יש הנחות יסוד בתורה, ובמשך אלפי שנים התגבשו סביבן עוד הרבה הנחות יסוד, התלויות בדרכי חשיבה, כל מקצוע לפי עמקו ושיטתו. והנך חושב שאם היית לוקח קראי ומראה לו את כל הררי הפלפולים בנו"כ של השו"ע שלא היה מתייחס כפי שאתה מתייחס לקבלה? כלום "מקצת היום ככולו" או עוד אלף כללים אחרים של חז"ל והאחרונים הם מובנים מאליהם, לך נא למשפטן ושאל אותו אם יש בכחו להשיג כל מיני נימוקים הלכתיים.
ומני שהניסיון לרדד את הקבלה ולהפוך אותה לדבר השווה לכל נפש לכאורה, יסודו בטעות ותוצאותיו יהיו מעורבים מטוב ורע (באשר ההמון חי את המציאות דרך השתלשלות עץ הדעת טוב ורע כידוע) ויש מה לפרט בזה אבל אין כאן מקומו.
איני מנסה לרדד את הקבלה, אני מסביר רק באופן כללי איך נוצרו המושגים, אחרי שאדם קולט איך הם נוצרו, נפתחים לו העיניים והוא קולט מה קורה, והוא יכול להבין גם את הטבלאות המסובכות שנראות כמו ג'יבריש מקושקש. להבין זה לא לקבל בהכרח, אבל אנשים מבינים מה קרה כאן. תהליך צריכים להכיר מהתחלה. כשם שאם תרצה להכיר לקראי את התושבע"פ, לא תפנה אתו לשאגת אריה או לר' חיים, אלא תתחיל במדרשים, בתנאים, במשניות, באמוראים, בפלפול שבהמשך וכו', ואז הוא יכול להבין את התהליך, ולשקול אם הוא רוצה לקבלו, ולא רק ללגלג. בשביל לדון ולשפוט את הקבלה צריכים להבין את התהליכים שבה.
יעקב כתב:
משנה במסכת יבמות (קכ"ב ע"א) "משיאים על פי בת קול מעשה באחד שעמד על ראש ההר ואמר איש פלוני בן פלוני ממקום פלוני מת הלכו ולא מצאו שם אדם והשיאו את אשתו" כלומר שאם עדיין היה האיש עומד שם היו משיאים על פי העד האחד אלא שמכיון שהוא כבר לא היה סמכו על בת הקול שהוא ההד, והדבר פשוט וקל להבין ואין כל טעם ועניין לחלק משמעות של מילים שמצויים בדברי החכמים במקומות שונים
יעקב, בשביל הספורט באמת אולי אפתח אתך דיון על בת קול, יש עוד הרבה מקורות מעניינים בנושא. אתה באמת חושב שאם השתמשו פעם אחת במלה בת קול במובן של "הד", זו גזירה שוה ש"אין טעם וענין לחלק משמעות של מלים שמצויים בדברי החכמים", זה מסביר את כל המקומות בהם אמרו חכמים שיצאה בת קול מן השמים ואמרה? אתה מתעקש להכניס את הדיון הזה כאן, אבל אין באפשרותי לדבר על הכל ביחד. בכל אופן תודה שחכמים התייחסו לבת קול כמסר שמימי ואמרו עליה ש"לא בשמים היא".
מקסמן כתב:
צדיק אני מתחנן שבאמת תתחיל כבר בזה, כי מה שקיבלנו עד עכשיו, שאם הם מטוטמים אז גם חז"ל והתנ"ך מטומטמים ח"ו, אז במילא מה לכם כי תלינו עלינו אנו ממשיכי המסורת של הטמטום, ואתם הרפורמים, והחבר היקר "נישטאיך" העלה כאן את הערך "השתנות הטבעים" מתוך ה"אנציקלופדיה הלכתית רפואית" (שטיינברג). ולכן תתאפשר לפתוח הרבה אשכולות כדוגמת מאיפה הוא בטוח כל כך ?!?! (חנוכה) (סליחה שותף היקר, כוונתי לטובה) ולכן לדעתי תעזוב את השתלשלותה, וישר תתן לנו את החכמה והתבונה שהקבלה מציע לנו, ואולי באמת נחכים, תודה ואהב אותך מאוד
אוי כמה שאני אוהב אותך, אבל אני הורגלתי לדיון עניני ושיטתי, איני יכול להתפרץ לשלב מאתיים של הדיון ולדבר על התועלת בתורה שאף אחד לא יודע מה היא אלא מנסה להשמיץ אותה בשביל הספורט. סבלנות ונגיע לקצפת.
כמובן שלא טענתי ש"הם מטומטמים", אלא שכדי להבין יצירה צריכים להסתכל על השתלשלותה, וכדי להעריך יצירה צריכים לראות את היסודות ההיסטוריים שלה, להבין שלא מדובר בפיקציה, אלא בתהליך.
דפל כתב:
ובכן, מעכ"ת אינו בר הכי להגן על הקבלה עם טיעונים, אבל יש לאל ידו לקבוע מהן השאלות העמוקות ביותר של האדם. אי אפשר לקבול עליך שאינך מקורי, BT. בגירסה כזו של ענווה טרם נתקלתי. הודעתך ממחישה בדיוק את הצורך להציב "כל מיני תביעות אקדמיות".
אין להכחיש שיש אנשים שטעמו מחכמת הקבלה והם חשים ששאלותיהם העמוקות ביותר נענו - או, ליתר דיוק, הם חשים סוג של בטחון שיש תשובה שקיימת בסביבתם ומעלה ארוכה על פצעי הספק, חרדת המוות, החדלון מול האינסוף והדרבי הבא. אלא שכל זה, במחילה, אינו "תשובה", אלא תופעה נפשית. אינני מזלזל לרגע בתופעות כאלה, עליהן הרי מושתתים חיינו, אבל צריך להבדיל בין "סוטול" או "סבבה", שזה מה שאתה מתאר, לבין "תשובה". לצורך ההבחנה הזו בדיוק יש "תביעות אקדמיות" מצחיקות.
בכדי להיות בטוח שהבנתי מה הם "תביעות אקדמאיות רציניות", אנסה לבדוק שניה מה קורה בתחום הפסיכולוגיה, בו כידוע עוסקים גדולי וטובי המוחות הנערצים. תורת הפסיכואנליזה שירדה לעולם באור עליון שהאיר את פני המקובל הנודע זיגמוינד פרויד, מדברת על ארבעה עולמות: אגו, איד, סופר אגו, וסופר איד. יש גם איד שבאגו ואגו שבאיד, אבל זה רק למי שמילא כרסו בספרות האקדמית הבדוקה והמנופה שבנושא. התיאוריה גדושה פנטזיות וסיפורי עלילות בדיוניים, שאין שום דרך להוכיחם או לאמתם, היא לא עברה מעולם שום מבחן בד, היא מוכיחה את עצמה בלבד על ידי שיש בה "תשובה לכל שאלה", כל מטופל יודע כי מעתה ואילך, בגין העובדה שהוא מוכן לשלם לפסיכולוג בעל הספה כמה אלפי ₪ לחודש, כל מה שעשה עושה ויעשה, קשור איכשהוא לאגן הירכים שלו, של אמו, או של אביו. נגינה בכינור היא סוג של אוננות, נגינה בסקסופון היא סוג של מין אוראלי, ותופים הם המשגל בעצמו. אם הוא מצייר הרי ציורי שמן הם סוג של השלב האנאלי. אלא שמה נעשה לפקולטה לחרדת פין ביום שידובר בה? הדוקטור הנכבד מהפקולטה לחרדת סירוס מצא סוף סוף את הסיבה שתינוק בן שלשה ימים מעפעף במהירות, לא משום שהוא חרד על סירוסו כדעת המקובלת אנה פרויד, זה מתרחש ביום הראשון ללידה, ולא משום שהוא בתסביך אלקטרה המביא אותו לרצות לקיים יחסי מין עם אמו, לא היא, מדובר באדיפוס, הוא רוצה לרבוע את אביו, אך אינו יכול המסכן! ואילו הדוקטורית מהפקולטה לפות אוחזת בשיטת מלאני קליין ועל משמרתה תעמוד, אין לנו כי אם שלב אנאלי ותו לא! והתעצמה ביניהם המחלוקת עד שהלכו לפסיכולוג קשישא, ששכנע כבר אלפי אנשים כי הבעיות שלהם בעבודה, בחשבון, בכתיבה, בקריאה, בחינוך ילדים, כולם כולם הם תוצאה של הפחד משפיכה מוקדמת.
מה שאמר כבוד המקובל הוא כך: הארוס והתנטוס עוברים התקה וסובלימאציה, לפיכך העצמי הקוהסיבי מדגדג את העצמי הפרוגרסיבי, ושניהם יחדיו יוצרים תחושת אורגזמה אצל התינוק.
כל ה'מדע' הזה מבוסס על זבל אורגני דמיוני, ואילו הקבלה, למרות שהיא בדיוק כמו הפסיכואנליזה רק היגד אנושי היוצא מנפשו של האדם וצורת התפיסה שלו את המנגנונים שלעולם לא ייתפסו בחושים, היא שונה ממנה, שכן היא מיועדת ונאמרת על ידי בני אדם שמאמינים בנבואה וברוח הקודש שהיו בעם ישראל, ומנסים לתפוס את השרידים שלהם. מכיון שאינך מאמין בהנחת היסוד, מה טעם שתנסה להתווכח עם אי אלו פרטים, כשאינך מנסה בכלל להבין כיצד נאמרו. כל דבר אפשר להציג בצורה מגוחכת, אפילו מדע נכבד כמו הפסיכולוגיה. שמפרנס ענף שלם של קשישים.
 |
|
|
|
|
|