|
|
| נשלח ב-7/11/2010 20:12 |
|
| |
ועל זה נאמר "לא חז"ל טעו, אלא הנחשים הם שטעו"
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2010 20:30 |
|
| |
| חוקרומקובל כתב: |  | ועל זה נאמר "לא חז"ל טעו, אלא הנחשים הם שטעו" |
|
חכם-
הבריאה איננה טועה. הבריאה נגררת אחרי האדם, כפי שקרה בדור המבול ושאר הזדמנויות. וכמו שבקש הקב"ה מאדם הראשון ראה שלא תחריב את עולמי. אתה יודע היטב שהחיצוניות נגררת אחרי הפנימיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2010 20:54 |
|
| |
מנין הוא בטוח ???
פשוט בדק אצל המומחים !!
והיות שחשש שההמון ילך ללמוד אצל המומחים, ולכן נתן אסמכתא לדבריו מהפסוק,
כך היה דרכם של חכמים עד דורינו אנו, גם הגר"א כביכול המציא את איל משולש, וכן החזו"א ידע ולמד זוויות מתוך התנ"ך, כידוע, וגם הרמב"ם למד רפואה מהתנ"ך
בכלל כל חכמת יוון משמעון הצדיק,
איך אומר ר' צודק, חכמת יוון הקרוב ביותר לחכמת התורה,
ואבן עזרא לא שמע ע"ז ובוכה בשאלותיו קכב, ולמה חכמות רמות - השיגו אנשי יון,
ראה כמה מיליוני יהודים הפסדנו בגלל שהלכנו למומחים בחוץ במקום שהם יהיו בפנים,
ולההמון נחפש להם אסמכתות כמו שחז"ל עשו,
אני מקווה שעניתי לשאלת האשכול
|
|
| נשלח ב-7/11/2010 20:54 |
|
| |
[שותף,
שמת לב שהתייחסת רק לסעיף ב' של דברי?]
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2010 20:58 |
|
| |
| שותףסוד כתב: |  | אמא-
רבי יהושע אומר שנחש מוליד לשבע והיווני המדען מוליד לשלש. היום אומר בעלבעמיו שהנחש מוליד לחודשיים. מה עושים ? נראה לך שנחלוק אנחנו האפסים על דרשת רבי יהושע, שכל התורה מונחת בכף ידו (אשרי יולדתו אמר עליו ריב"ז) ונוכיח שבתורה כתוב שיוליד לחודשיים ? הלא גם היווני שבדק במעבדה לא מתאים עם המציאות שלנו. משהו השתבש בכל המהלך הזה.
אני לא מחפש להחזיר את הנחש דווקא למקומו. כשאנחנו נחזור להתנהג לפי התורה גם העולם יראה בדיוק כפי שהתורה אומרת שהוא צריך להראות, וסולם יעקב שמתחיל בשמיים ונגמר בארץ ייראה אחיד ותואם לכל אורך שלבי השתלשלותו. |
|
השתדלתי לענות על ראשון ראשון ועל אחרון אחרון.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2010 21:38 |
|
| |
[שותף,
אם לא הבנת מה כתבתי בסעיף א', אתה יכול לשאול. בכל מקרה, לא ראיתי בדבריך התייחסות לדברי.]
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2010 22:12 |
|
| |
שותף ע' מו"ה ח"ב פכ"ה וכן איגרת תחית המתים, כמדומני שגישה כמו שלך זוכה שם להתיחסות לא כל כך חיובית.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2010 22:28 |
|
| |
שותף
אני מלא התפעלות מכתיבתך. הידע, הניסוח, ההומור, הסובלנות, יראת השמים, כעת יש לצרף לזה את הבטחון העצמי העצום.
למה אני כותב זאת? זה נאמר בציניות, וכיון שאיני אוהב ציניות, אסביר.
פתחת אשכול על "מנין הבטחון העצמי העצום הזה?". ובו טיפלת בסיפור מהתלמוד וייחסת לו פרשנות מסויימת. אני רוצה לחזור על דבריך, כדי להיות בטוח שהבנתי, וכדי להצביע במיוחד על הנקודות שדוקרות בו לטעמי. ואני סבור שאז אפשר לשאול: מהיכן הבטחון העצמי הזה לא על ר' יהושע אלא אולי עליך עם האשכול? סמיילי.
כך.
ר' יהושע דרש דרשה מפסוק וממנה הוציא מסקנה לגבי זמן העיבור והלידה של נחש.
יש בעיה שהסיפור הזה אינו מסתדר עם ידיעותינו בתחום הנחשולוגיה. כמדומה שדינו לינקק פעם לדיונים בתחום, והיה נסיון להציל את הסיפור, אבל אם מדובר בנחש רגיל, אז הוא מטיל ביצים והדגירה אינה אורכת את הזמן שייחס לו ר' יהושע.
אבל לא זה הנושא שלנו.
הנושא שבו באת לדון, ולדעתי זה חשוב מאד, הוא מה היתה המתודולוגיה של ר' יהושע, ומה היו הנחות היסוד שלו.
העלית את התזה שר' יהושע סבר שמתוך התורה שבכתב ניתן לדקדק גם את פרט המידע הזה. ובדבר זה אני מסכים איתך!
השאלה היא אם ר' יהושע צדק בעיקרון (שהכל כתוב בתורה) ואם הוא צדק בדיוק שלו. הרי יתכן שבאמת הכל כתוב או רמוז בתורה, אבל ר' יהושע לא דייק. זה יסביר לנו מדוע הנחשולוגיה אומרת אחרת ממה שסבר.
ומדוע ר' יהושע היה כה בטוח? מפני שאם יש לך מקור מידע שניתן בידי אלקים, ואמור להכיל את כל המידע, ומצאת מפתח לאחד החדרים, אז אתה יכול להיות בטוח שהאמת בידיך. (וזה עוד לפני הבירור ההיסטורי שהמדען בתקופת ר' יהושע היה נוח לקבל מסקנות מפרט אחד בודד בלי לנסות לשלבו במסגרת תיאוריה כללית או לבחון תיאוריות חליפיות באופן אמפירי ולא מתוך ניתוח דמיונותיו-תכני מחשבותיו... ויש להאריך. והביקורת שלי כאן היא על הצייטגייסט של אריסטו ולהבדיל חז"ל. זו מין תמימות יסודית שבוטחת בקלות השגת הידע המדעי. כמה זה השתנה).
עד כאן הניתוח שלך לדעתי נכון ותורם רבות. אני מביא דוגמא נוספת. במפגש בין ר' יוחנן בין זכאי לבין אספסיינוס (גיטין נו א-ב) מכנה ריב"ז את כובש ירושלים "מלכא" (=מלך). כאשר מנסה אותו אספסיינוס בשאלה מדוע הוא מכנה אותו מלך, הוא עונה לו שאם יזכה להחריב את המקדש, הרי זה אפשרי רק על ידי מלך, ודורש את הפסוק "הלבנון באדיר ייפול". הלבנון, הר הבית, ייפול רק בידי אדיר. כלומר מלך.
יש שתי דרכים להבין את הדו שיח הזה. בעיני זו היתה הברקה של ריב"ז. הוא ניסה להחניף לאספסיינוס בכינוי "מלך". לא הצליח, והצליח להתחמק על ידי ציטוט פסוק. ומכאן למדנו שמותר להחניף לרשעים ובוודאי אם אין ברירה אחרת.
לא כך שיטת פרשנים, גם חוקרים בזמננו, שטענו שריב"ז אמר כאן את דעתו האמיתית. היתה כאן דרשה של פסוק שממנה למד כלל לגבי ההיסטוריה והמדיניות. המקדש לא ייפול אלא בידי מלך. ואם המציאות היא שאספסיינוס בא לכבוש, אז הוא צריך להפוך קודם למלך.
גם כאן אפשר לשאול: מהיכן הבטחון העצמי הזה? מהיכן האמון הזה בתורה, וכיון שלדעתי זו לא שאלה כה חשובה (גם לי יש אמון בתורה...) אז השאלה היא: מנין האמון הזה שהתורה אמורה לספק תשובה לשאלות האלו, ושאנו יודעים לדרוש (ריב"ז לפחות סבר כן על עצמו). ובעצם, לא רק התורה אלא הנבואה.
מעניין שהגישה הזו אינה מוכרת לנו הרבה אצל חכמים, אבל היא מצויה הרבה בספרי ה"פשרים" של כת קומראן. ורק הערתי על מקבילה היסטורית.
כיון שהארכתי מאד, אסכם בהודעה הבאה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2010 22:34 |
|
| |
הסכמנו, שותף סוד ואני, שריב"ז ור' יהושע האמינו שניתן לדלות מן התורה נתונים שהיינו משייכים היום לא לתחום החוק או האמונה והמטפיזיקה אלא ידיעות מדעיות או מדיניות פוליטיות.
השאלה היא מה המנגנון שמסביר את הופעת הידיעות האלו.
לדעתי, אין לנו אלא מה שמצאנו. ר"י וריב"ז סברו (כמו הרמב"ן לדורות וכן הגר"א) שהכל רמוז בתורה. וצריך רק לדעת לחפש.
שותף סוד סבור שזה נובע מן מעמדה האונטולוגי של התורה.
אם המציאות שלנו נובעת ממציאות יותר גבוהה, והתורה נמצאת באיזה שלב במציאות גבוהה יותר, והיא גם משקפת את הבחינות העליונות האלו, והיא גם משתתפת בהשתלשלות שלהן זו מזו (טענות שבאשכול אחר דנו עליהן והקשו שאפשר שיש כאן סתירות פנימיות ואלו אמירות חסרות משמעות). אם התורה היא בעלת מעמד כזה, אז ר' יהושע יכול לדעת איך הנחש אמור להראות ואיך הוא אמור לתפקד, גם בתהליכי הריבוי שלו.
זה הסבר מעניין מאד. והוא מעורר את השאלה של שנרב, אם ניתן מן ההשתלשלות הזו לפתור את השערת גולדבאך, או לדעת את מספרי הלוטו הזוכים של השבוע הבא...
אך האם הסיפור על ר"י מחייב להניח את ההסבר האונטולוגי (=אודות מבנה המציאות והשתלשלויותיה) הזה לגבי התורה?
לדעתי, זה לא הכרחי.
הטענה של שותף סוד שהתורה מכילה את מכלול הידע, אם גם ברמז, מפני שהיא בעלת מעמד אונטולוגי כזה או אחר, היא לכל היותר פירוש אפשרי (וצריך לבדוק אם הוא אפשרי מבחינות רבות, כמה שעומד ביסוד אמונותיו וגישותיו של ר"י ושל תנאים אחרים, למשל, ואם אלו קביעות משמעותיות כפי שאולי ידע בלוגיקה ובפילוסופיה יכול לעזור לנו לברר). אבל הוא אינו מוכרח.
אז השאלה הסופית שלי תהיה: מהיכן שותף סוד כל כך בטוח שהוא יודע את ההסבר לתחזיות של ר' יהושע ו(אני משער) של ריב"ז?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2010 22:41 |
|
| |
אני מאד לא רוצה לסטות מהקו שהתאמצתי לבנות בשתי התגובות האחרונות שלי (שורת המחץ: מהיכן שותף סוד בטוח שהבטחון של ר' יהושע נובע מאמונה דומה לשניהם לגבי המעמד האונטולוגי של התורה על פי הקבלה המודרנית, כלומר לפחות מספר הבהיר ואילך?).
אבל איני יכול שלא להתייחס לציטוט אחד ממנו.
שותף סוד כתב:
נראה לך שנחלוק אנחנו האפסים על דרשת רבי יהושע, שכל התורה מונחת בכף ידו (אשרי יולדתו אמר עליו ריב"ז)
ואני הקטון שואל:
א. מה זה אפסים?
ב. מדוע אנו אפסים?
ג. מה פירוש "כל התורה בכף ידו"? אלו חלקים של התורה?
ד. מי גילה לשותף סוד רז זה שכל התורה בכף ידו של ר"י?
ה. האם מן השבח של ריב"ז נובע שגם הוא שותף לתפיסת המעלות של ר' יהושע כמוהו?
ו. אולי אפשר לפרש אחרת את השבח של ריב"ז לר"י?
המסקנה שאני מציע לשקול בזהירות רבה מאד היא שידיעת התורה של ר' יהושע היתה מופלגת, אבל לא באופן ששותף סוד מייחס לו. ובוודאי שידיעה זו אינה הופכת אותנו לאפסים בהשוואה אליו.
יש לנו אפילו יתרונות שלו לא היו. (בין השאר, פרוייקט השו"ת לחיפוש).
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2010 22:50 |
|
| |
מיימוני הנחת יסוד של שותף היא שכמו שהעולמות יורדים כך הדורות יורדים. כמדומני שראיתי פעם בשם החזון איש שמה שאשה לא מפילה היום מצפרנים, זה חלק מהסתר הפנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2010 23:08 |
|
| |
שותף, למאי נפקא מינה, אם ר' יהושע טעה או שמא המציאות היא שטועה (בעקבות האדם או מכל סיבה אחרת) ? העובדה היא שיש תהום פעורה בין החכמה הפנימית /ואו התורה לבין המציאות כפי שהיא נראית למתבונן בה (דעת תורה אינה דעת בעלי בתים, אומר הפתגם הידוע...) והיא זו שתובעת את פתרונה . לענ"ד ה"מתנגדים" לדבריך רק משמשים לה לפה.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2010 23:17 |
|
| |
| אמשלום כתב: |  | [שותף,
אם לא הבנת מה כתבתי בסעיף א', אתה יכול לשאול.
בכל מקרה, לא ראיתי בדבריך התייחסות לדברי.]
|
|
אמשלום-
כבר אבדתי את כל החשבון. את יכולה לשאול שוב מה שלא עניתי ? סליחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 08:42 |
|
| |
שותף אם הבנתי טוב אם נתנהג לפי התורה נחשים ילדו ל 7 שנים, וכן על זה הדרך בכל הבריאה. כמה השלכות - איזה יופי, יהיו הרבה פחות נחשים.
- התנהגות ראויה תוביל לפתרון הבעיות ה"ירוקות" בעולם והאוזון וחבריו יחזרו להתנהגותם דאז. הרי לך פיתיון לאחינו שאינם מאמינים.
- אבל אז אולי יחזרו השדים וקטב מרירי שהיו נפוצים בזמנו בכל תיעוד. אז אולי לא כדאי?
- דברי הסוברים שלעת"ל עולם כמנהגו נוהג – כוונתם כמנהגו הראוי, וממילא אין מחלוקת בין האומרים שגר זאב עם כבש לבינם, לכ"ע יחזור זאב למנהגו לגור עם כבש.
- השתנות הטבעיים, שהיתה בעיני פליאה גדולה, מובנת, כי הטבעים משתנים לפי התנהגותנו.
- ואולי בכלל פעם העולם היה שטוח, כעולה מדברי חז"ל, ובגללנו נהיה לכדור.
|
|
|
|
|