|
|
| נשלח ב-8/11/2010 10:19 |
|
| |
למי שלוקח את העניין שנחש מוליד אחת ל-7 שנים כראיה גמורה כדאי שיקרא את הקטע הבא:
"ת"ר תרנגולת לעשרים ואחד יום וכנגדה באילן לוז כלב לחמשים יום וכנגדו באילן תאינה חתול לחמשים ושנים יום וכנגדו באילן תות חזיר לששים יום כנגדו באילן תפוח שועל וכל מיני שרצים ששה חדשים וכנגדם באילן תבואה בהמה דקה טהורה לחמשה חדשים וכנגדן באילן גפן בהמה גסה טמאה לשנים עשר חודש וכנגדו באילן דקל טהורה לתשעה חדשים וכנגדה באילן זית הזאב והארי והדוב והנמר והברדלס והפיל והקוף והקיפוף לשלש שנים וכנגדן באילן בנות שוח אפעה לשבעים שנה וכנגדו באילן חרוב חרוב זה משעת נטיעתו עד שעת גמר פירותיו שבעים שנה וימי עיבורו שלש שנים נחש לשבע שנים ולאותו רשע לא מצינו חבר" (בכורות ח.)
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 10:43 |
|
| |
שותף,
כדבריך, אתה משתוקק לחזרתו של סולם יעקב, מלמעלה למטה, וכו'. אל נא תשכח, שסולם יעקב היה ועודנו - חלום.
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 10:51 |
|
| |
שכן  יש אנשים שחיים בחלום ויודעים שזה חלום, ויש אנשים שחיים- וגם חולמים- ויש שחולמים וגם חיים- ויש שרק חולמים
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 12:01 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  |
הטענה של שותף סוד שהתורה מכילה את מכלול הידע, אם גם ברמז, מפני שהיא בעלת מעמד אונטולוגי כזה או אחר, היא לכל היותר פירוש אפשרי (וצריך לבדוק אם הוא אפשרי מבחינות רבות, כמה שעומד ביסוד אמונותיו וגישותיו של ר"י ושל תנאים אחרים, למשל, ואם אלו קביעות משמעותיות כפי שאולי ידע בלוגיקה ובפילוסופיה יכול לעזור לנו לברר). אבל הוא אינו מוכרח.
אז השאלה הסופית שלי תהיה: מהיכן שותף סוד כל כך בטוח שהוא יודע את ההסבר לתחזיות של ר' יהושע ו(אני משער) של ריב"ז?
|
|
אני עצמי בטוח בזה כי כך קבלתי מרבותי חכמי הקבלה זצ"ל ושליט"א, וגם בדקתי בתוככי נפשי (שזה מקום הבדיקה הראוי לנושאים אלה) שהם הם הדברים.
הראיה שאפשר להביא היא מגודל הסכנה שהצדיקים אלה (ריב"ז מול הקיסר החדש- שבודאי לא כדאי להתחיל איתו ברגל שמאל, ורבי יהושע מול (אותו ?) הקיסר- והם בודאי נפגשו על עניינים חשובים שקשורים לכלל ישראל) עמדו בה ונסמכו לגמרי על התורה שבידם להיכנס לפינות לא פשוטות. אפשר לדחות בכל מיני תירוצים, אבל האמת אהובה מכל.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 12:16 |
|
| |
| שותףסוד כתב: |  | אמא-
רבי יהושע אומר שנחש מוליד לשבע והיווני המדען מוליד לשלש. היום אומר בעלבעמיו שהנחש מוליד לחודשיים. מה עושים ? נראה לך שנחלוק אנחנו האפסים על דרשת רבי יהושע, שכל התורה מונחת בכף ידו (אשרי יולדתו אמר עליו ריב"ז) ונוכיח שבתורה כתוב שיוליד לחודשיים ? הלא גם היווני שבדק במעבדה לא מתאים עם המציאות שלנו. משהו השתבש בכל המהלך הזה.
אני לא מחפש להחזיר את הנחש דווקא למקומו. כשאנחנו נחזור להתנהג לפי התורה גם העולם יראה בדיוק כפי שהתורה אומרת שהוא צריך להראות, וסולם יעקב שמתחיל בשמיים ונגמר בארץ ייראה אחיד ותואם לכל אורך שלבי השתלשלותו. |
|
השאלה שלי היא מה יקרה כאשר נחזור להתנהג לפי התורה, וגם העולם ייראה בדיוק כשם שהתורה אומרת. האם, למשל, תחזור השמש לסוב סביב כדור הארץ? האם כדור הארץ יהיה שטוח?
אבל קשה מכך: האם התנהגות השמש והעולם תהיה לפי רבי יהושע או לפי רבי אליעזר? האם, למשל, השמש בלילה תהיה מהלכת מתחת הקרקע או מעל הרקיע?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 12:45 |
|
| |
מואדיב,
הסנהדרין תתכנס, ותקבע פסק הלכה מי צודק, והשמש תציית לפסק.
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 13:00 |
|
| |
[מואדיב,
לא הבנתי את שאלתך "האם, למשל, תחזור השמש לסוב סביב כדור הארץ? האם כדור הארץ יהיה שטוח?"
הרי כבר כעת מסתובבת השמש סביב הארץ השטוחה! אני עצמי בטוחה בזה כי כך קבלתי מרבותי זצ"ל ושליט"א, וגם בדקתי בתוככי נפשי (שזה מקום הבדיקה הראוי לנושאים אלה) שהם הם הדברים...]
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 13:05 |
|
| |
| אמשלום כתב: |  | [מואדיב,
לא הבנתי את שאלתך "האם, למשל, תחזור השמש לסוב סביב כדור הארץ? האם כדור הארץ יהיה שטוח?"
הרי כבר כעת מסתובבת השמש סביב הארץ השטוחה!
אני עצמי בטוחה בזה כי כך קבלתי מרבותי זצ"ל ושליט"א, וגם בדקתי בתוככי נפשי (שזה מקום הבדיקה הראוי לנושאים אלה) שהם הם הדברים...]
|
|
אמשלום-
אני חייב להודות שהאינטליגנציה שלך היא בסדר גודל אחר משאר המשתתפים פה. כל הכבוד שאת מחזיקה מעמד עם זה. האם אצלכם כולם כאלה ? אולי אצטרף ?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 13:30 |
|
| |
| שותףסוד כתב: |  | | [מואדיב,
הרי כבר כעת מסתובבת השמש סביב הארץ השטוחה!
אני עצמי בטוחה בזה כי כך קבלתי מרבותי זצ"ל ושליט"א, וגם בדקתי בתוככי נפשי (שזה מקום הבדיקה הראוי לנושאים אלה) שהם הם הדברים...]
אמשלום-
אני חייב להודות שהאינטליגנציה שלך היא בסדר גודל אחר משאר המשתתפים פה. כל הכבוד שאת מחזיקה מעמד עם זה. האם אצלכם כולם כאלה ? אולי אצטרף ? |
|
http://www.merriam-webster.com/dictionary/sarcasm
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 15:29 |
|
| |
תודה לשותף סוד על ההבהרה. אני מזכיר את הרצף. הסכמתי עם שותף סוד שר' יוחנן בן זכאי ואחריו ר' יהושע הסתמכו על דרשת פסוקים ועל דיוקים כדי להוציא מסקנות מעשיות. ריב"ז במסקנה שאם אספסיינוס יחריב את בית המקדש, עליו להיות מלך. ר' יהושע בכך שטען שמצא את זמן העיבור של הנחש.
השאלה היא על סמך מה הסיקו כן. שותף סוד טען שזה בגלל שהתורה מהווה השתקפות של שורשי המציאות וכן היא עצמה חלק משורשים אלו.
על זה שאלתי מהיכן לו הבטחון שזה נכון. והוא הציע שני נימוקים:
א. כך קיבל מרבותיו.
ב. כך חש בתוככי ליבו.
ואם נשאל: איך יודעים שרבותיו יודעים? התשובה היא, עד כמה שניתן להסיק מדבריו, מתוך כך שהם היו חכמי קבלה. כלומר זה היה תחום המומחיות שלהם.
יש כאן אמנם חור לוגי. אם הם בקיאים ויודעים, אז אין לנו אלא לקבל אחריהם ומדברי שותף סוד תלמידם. אבל אם הם חלילה לא בקיאים ולא יודעים אלא מוטעים מכוח המסורת (השגויה) שיש להם, מה אז?
לדוגמא, האם הבטחון שלהם שגם ריב"ז וגם ר"י ידעו מן הקבלה שלהם, האם הבטחון הזה מבוסס על מסורת מריב"ז ומר"י עד היום? או שזו השערה. כיון שהקבלה היא אוצר הידע העמוק והרציני ביותר, וכיון שחז"ל ודאי ידעו כל מה שיודעים אחרונים, אזי ודאי שחז"ל ידעו מחכמה זו, ואם אנו מוצאים שהם הרשו לעצמם להשתמש בה, אז סימן שזה היה כך.
גם המבחן של "תוככי הלב" מעורר אצלי ספק. אולי היה כדאי לפרט יותר, מבחינה פנומנולוגית, מה קורה בתוך הלב של שותף סוד. מה הן החויות המדוייקות של זיהוי הקבלה כאמת, להבדיל מזיהויים אחרים, שאולי הם מסופקים יותר.
האם קרה לשותף סוד, כמו שקורה לכולנו, שהוא מאד משוכנע במשהו, ואחר כך מתברר לו שהוא טעה? מה ההבדל בין השיכנוע ההוא לשיכנוע הזה?
(זו שאלה שלדעתי מוליכה לבירור חדש וחשוב מאד, על הרגשות שלנו כמנחים לזיהוי אמת ודאית).
היו לי עוד כמה הערות לגבי ניתוח היחס של ההבדל בינינו לבין חכמים. אבל זה לא קשור דווקא לקבלה וראוי לדון בכך באשכול אחר.
נכנעתי ליצר ההומור.
לגבי השאלה מה מקיף את מי, כבר הסביר טולקיין שפעם הארץ היתה שטוחה והשמש הקיפה אותה, אבל עקב חטאי האדם (או סיבות דומות) כל היצורים המעניינים, מגמדים ועד אלפים (היודע יודע), נעלמו לחלק של העולם שנסגר בפנינו. ולמעשה הארץ הפכה לכדור.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 19:31 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | על זה שאלתי מהיכן לו הבטחון שזה נכון. והוא הציע שני נימוקים:
א. כך קיבל מרבותיו.
ב. כך חש בתוככי ליבו.
ואם נשאל: איך יודעים שרבותיו יודעים? התשובה היא, עד כמה שניתן להסיק מדבריו, מתוך כך שהם היו חכמי קבלה. כלומר זה היה תחום המומחיות שלהם.
זאת איננה המסקנה הנכונה. רבותי היו בטוחים בזה מאותן שתי סיבות: רבותיהם מחד ולבבם מאידך.
כל תורתנו, הנגלית והנסתרת, מועברת בשני אמצעים אלה- רבותינו ולבבנו.
רבותינו נותנים לנו את ה"טריגר" החיצוני ואנחנו מזהים בלבבנו ומתחברים.
אין, ולא יכולה להיות, שום דרך העברת ידע בעולם בלי לימוד מגרה מחד והסכמה מאידך.
נדיר להתעורר בלי גירוי חיצוני. בלתי אפשרי להתעורר בלי הנקודה הפנימית.
אין בעולם יצור אנושי שלא מקבל או דוחה לימודים מבחוץ בלי שימוש ביכולת הפנימית הזו של זיהוי האמת.
זה ההבדל שיש וישאר לעולם בין אדם למכונה. |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 21:17 |
|
| |
שותף סוד
יש לנו שרשרת. כל רכיב בשרשרת, כל רב, קיבל מרבותיו וחש תחושה מסויימת בליבו.
עלינו להניח אם כן שכל רב קיבל אותו מידע או לפחות מידע מינימלי על מהות הקבלה מרבותיו והבין את המונחים. יש כאן מקום לשאול אם יש מנגנוני ביקורת שבודקים כי המילים והניסוח נשמרים וכי המקבלים מבינים אותן במשמעות המקורית שלהן.
כמו כן, מהיכן מתחילה השרשרת?
זו שאלה חשובה מאד, מפני שהיא נוגעת לנקודה שיש בה כמדומה מחלוקת בין אותם מקובלים עצמם שעליהם אתה מסתמך. למעשה, הגענו כאן לנושא שהיה ראוי להקדיש לו אשכול, ואפשר שזה יהיה האשכול הזה. הרצף ההיסטורי של הקבלה.
אני מזמין אותך אם כן לציין מה הרצף של המסורת הקבלית, והאם התכנים הקבליים ניתנו בשלמותם מההתחלה או שהם פותחו במשך הזמן. וכן, איך יתכן פיתוח בתוך הקבלה. האם אלו תגליות חדשות, היסקים, רוח הקודש וכיו"ב. (עד כמה שידוע לי יש בדבר מחלוקת שיטות ומקובלים).
ואני גם מזכיר שלא זכיתי לקבל תשובה לשאלה מעניינת מאד מבחינה פנומנולוגית. מהי אותה תחושה שיש בלב לגבי הקבלה.
ואם כבר, איך אפשר לדעת שהרבנים המוסרים היתה להם אותה תחושה בדיוק? האם אי פעם נידון הדבר הזה בינך לבין רבותיך?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 21:32 |
|
| |
אני חייב כרגע לנוע אל העולם המציאותי. יש הרבה מה לדבר, אעשה זאת אחרי 23 אם תהיה כאן עדיין.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2010 22:00 |
|
| |
שותף העולם שלנו הוא העולם המציאותי או שמא הוא העולם המדומיין?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2010 00:01 |
|
| |
אמשלום ומואדיב זה בשבילכם
אני כבר הצטרפתי. ואתם?
|
|
|