אני שמח לראות שהפסדתי הרבה אקשן. רק לעניין טיעון הבית ראשון שהבאתי (שלשם הסר ספק, אני בטוח לחלוטין שהיה קיים): הבאתי את הדבר כדוגמא למשהו שהראיות הפיזיות לגביו לא ממש קיימות, ועדיין הוא מוחזק כעובדה היסטורית. גם זה כידוע, לא ע"י כולם. הרי לא חסרים מני מחקרים הטוענים כי בית ראשון לא היה ולא נברא. לא מספיק תיעוד, גם לא בכתב, של ממצא כדי לאשר את קיומו. האם האל זאוס באמת קיים? הרי יש המון סיפורים העוסקים במעלליו. גם לא מספיק היסק לוגי, אליבא דדינוזאור. לפי טיעון זה- גם אי אפשר להוכיח שאחותי היא אחותי. הרי בדיקות גנטיות הן לא יותר מאשר הנחה סטטיסטית לגבי השונות באוכלוסיה. תמיד יכול להיות שאני ילד שהוחלף בבית חולים - ורק במקרה, להורים הכאילו ביולוגיים שלי היה מטען גנטי דומה להחריד לזה של מי שאני חושב שהם הורי. לא ממש סביר, אבל אפשרי!
באותה המידה נטען שכח המשיכה הוא פיקציה, לא יותר מאשר מתאם בין עזיבת חפץ לבין נפילתו לקרקע (כמו שאחד הרמ"ים בישבה בה למדתי אמר: כשבחוץ לארץ עוזבים אבן והיא נופלת- זה טבעי, אבל כשבארץ ישראל עושבים אבן והאי נופלת זה נס!) וכנ"ל לגבי כל אמת מדעית כלשהי.
השאלה היא איפה מפסיקים את הספקנות. לטעמי, האבולוציה היא תאוריה עם לא מעט ראיות לטובתה. לא נמצאה עד היום תאוריה יותר טובה עם אחיזה כ"כ טובה בממצאים החומריים, על מקורותיהם השונים. היות ואני גם מאמין, כפי שציינתי בתגובה קודמת, שהקב"ה מנהיג את עולמו בדרך הטבע - כך גם כל מעשה הבריאה התרחש בדרך הטבע, באמצעות אבולוציה. היא הכלי באמצעותו ברא הקב"ה את העולם.
לסיום רק שני דברים: - ראשית, תמהני אם המתנגדים לאבולוציה היו מתנגדים אליה כ"כ אם לא היה לעניין רקע דתי. - שנית, לתאוריות האבולויציוניות כן יש כח ניבוי מסוים. לפחו דוגמא אחת היא היכולת הנבא איזה סוג של יצור צפוי להמצא באיזה סוג של משקע. תיאור יפה מובא בספר "הדג שבתוכנו" עליו כבר המלצתי: ע"ס הנחות אבולציוניות, יש לצפות כי החוליה המקשרת בין החיים במים לחיים ביבשה תמצא בתקופה גאולוגית מסויימת. כמו כן, צפוי כי לבעל החיים הנ"ל יהיו כמה תכונות פיזיות הנובעות מכך שהוא חי על סף היציאה ליבשה. ע"ס ניבוי זה, יצאה משלחת של פילאנתולוגים לאחד האיים באיזור גרינלנד, שם היה ידוע על סלע מהתקופה המדוברת, ושם הם קיוו למצוא את המאובן שלהם. אכן נמצא מאובן, בשכבת הסלע בה היה צפוי שיימצא, אכן צורתו תאמה את התכונות הנדרשות מבעל חי שחי חיים כפולים בים וביבשה. לטעמי, זו ראייה. http://www.nature.com/nature/journal/v440/n7085/abs/nature04639.html
נשלח ב-14/11/2010 21:33
הובס
הענין אינו רק אקשן, איני יודע אם אינך מבין את הדיון, או שאתה מתעלם ממנו.
על בית ראשון יש עדות של הרבה בני אדם, מי שנראה לו הגיוני – מאמין להם. לא צריכים הוכחות מתוך ממצאים, כי יש אנשים שראו והם סיפרו.
האם אינך מבין את ההבדל בין ספקנות, על גבול הגנוסיטקנות, לבין אי ידיעה? אם היתה לך ראיה אחת לתיאוריית האבולוציה, ברמה של עשירית ממה שגורם לך לחשוב שאחותך היא אחותך, היית צריך להיות מאושר. אבל אין. לא שיש ראיה חלשה, אלא שפשוט אין ראיה.
לא מספיק שתכתוב "לטעמי זו ראיה", דיברו על הענין הזה כאן, והסברתי יפה, שלהתייחס להגיון של חוקר שהתגשם כראיה לתיאוריה, הוא בדיוק כמו להתיחס להגיון של איש דת שהתגשם כראיה לבריאה. ידוע לך כמה פעמים חוקר היה בטוח שימצא משהו, אך, אופס, מצא בדיוק להיפך?? בפרט בנושא מוצא המינים בו רב הנסתר על הגלוי, ידועים נושאים רבים בהם התיאוריות התבדו אל מול המציאות.
ראיה היא דבר הניתן להגדרה, ולא ענין של טעם, אם אינך מנסה לעשות זאת, מה הטעם בדיון.
נשלח ב-14/11/2010 21:47
ועוד משהו: הובס, בתור אחד שלמד באוניברסיטה מדעי המח כמה שנים טובות, עליך להוכיח את מה שאמרו כאן על שנות לימוד והצורה בה הן מתגשמות בדיון.
נשלח ב-14/11/2010 22:14
מיימוני לשם התחלה - באר מה התוספת הלוגית במשל האחרון של מ'. הטענה: בדברים מסוימים ניתן להביע דעה בלי ללמוד. מה מוסיף המשל? ו" 'טעסט' בלע"ז"? כאילו, דה?!
אני (ויסלחו לי יום ושאר פילוסופים) מניח סיבתיות. אנשים לא עושים דברים 'סתם'. מה מוסיף המשל? ובשביל מה 'טעסט'? יהיו שיגידו: הבחור רוצה לשמח את השומעים. אך לדעתי, הניואנסים ('חילון' היידיש והפולקלור המזרח אירופאי, שימוש בשפה הערבית, וכו') הופכים את המשל ואת דוברו למסמר הערב, וכך מי שירצה לטעון את אותה טענה - ירגיש מגוחך. זה בסופו של דבר תפקידם של משלים למיניהם - מדרש תנחומא, רבי יעקב קרנץ מדובנא, קרילוב, לה פונטיין (בשבילו ויקדפתי. מודה) וכולם - לקחת טענה שיש לה שני פנים ו'להוכיח אותה באופן חד משמעי' ע"י דימוי לוקה בחסר (זאת בניגוד ל'דוגמה' שמטרתה להבהיר טענה מורכבת או להבהיר פן נוסף) ניתן לבדוק את טענתי באופן אמפירי, אם תראה ירידה מובהקת באחוז התגובות שאת הטענה שלהם מ' מדגים באופן קריקטורי (אם כי פתטי לטעמי; אותי 'טעסט' 'מזרח פודולסיה' לא מצחיקים, ואינני מתרשם כלל מגילויי הבקיאות בשפה הערבית דוגמת קל-אלמואדיבּ. אבל תמיד הייתי קצת אאוטסיידר בקהילייה החרדית) לאחר ההודעה ביחס ללפניה*
*נקדים תרופה למכה ואומר שאכן זו אינה ראיה על כוונות הקרילוב אלא רק על תוצאות מעשיו, שיתכן ואינן הסיבה לכך שהוא עושה זאת
אשר לטענות האחרות, אני מנוע מלהדגימם כרגע בגלל סיבות של ניגוד אינטרסים. זה יראה מגוחך (גן, כבר אמרנו?). באופן כללי, את הסיומת ן ניתן להצמיד לכל פועל (גגלן, ויקיפדן, קורא-בספרי-פרופסור-משה-מרדכי-טאובן, קורא-בספרי-ג'ראלד- שרודרן, גולש-בערוץ-דיסקברי/טרואוריג'יןן, אולי אפילו לאחר-שקורא-מאמת-חלק-מן-המקורותן, וזאת מאחר ואינני מאמין שהוד נכחדותו הינו בעל-זיכרון-פנומנלי-שקרא-את-כל-הספרים-והמאמרים-בנושא-ביולוגיה-וביוכימיה-ואבולוציה-תוך-שהוא-רושם-לעצמו-הערות-שאותן-הוא-מצטט-כאן-בשם-פרו'-זה-וזהן, אלא ככל הנראה מישהו או ספר כלשהו ממקד אותו להיכן לפנות. אם כן, ראוי להפסיק להפנות דברים לגופו של טוען ולעבור לגישה הפרימיטיבית - גופן של טענות. אפשר למשל לטעון שטענה X נובעת מחוסר ידיעה, אולי אפילו תהומי (אלא שאז כדאי להסביר מדוע אם אותה טענה מושמת בפי פילוסוף בריטי אין מאשימים אותו באותה חוסר ידיעה) , אך אין טעם בניתוח מנת המשכל של האחר.
יש אולי טעם לפתוח על נושא זה אשכול בפני עצמו. השאלה אם יש לנושא הזה אַפִּיל.
נשלח ב-14/11/2010 22:17
איני רואה סיבה לזלזל בגוגל וויקפדיה, כיום הינם כלי עזר רב ערך בתהליך הלמידה .
נשלח ב-15/11/2010 00:00
[דינוזאורוס,
משום מה הבנת מדברי שאני מכוונת אותם כנגדך ולא כך הוא. כל מה שעשיתי הוא להסביר לבע"ב (לפי מיטב הבנתי) את טענתו העקרונית של ידעיה. למען האמת אפילו לא כתבתי את דעתי האישית על נכונות טענה זו.]
נשלח ב-15/11/2010 01:25
מידי דור, מתחלפים המדענים, הקודמים הולכים לפנסיה, ומפנים את מקומםלחדשים
ומידי דור - משהו כמו 50 שנה - מלגלגים המדענים ומשנים נתונים מממצאי הדור הקודם
"בעבר נהגו לחשוב כי כך וכך, אולם כיום יודעים אנו ש..." משפט זה הוא די נפוץ
האם גם מדעני דורנו יוצגו כך עוד 50 שנה?
פתאום ימצא מדען צעיר, כי מאובן נוצר בדרך שונה, והגיל המתוארך, גם אותו יש להעריך בצורה שונה, כי המדענים העתיקים דהיום לא הבינו שכך וכך. ושמא לבה רותחת עלולה לשנות את הנתונים ולהטעות כאלו עבר מליונים במקום אלפים בודדים
אני כבר מלגלג, ואם אינכם יודעים למה
כנראה עוד לא צפיתם פה
http://www.youtube.com/watch?v=G6gkLqk&feature=related החל מהדקה 2:04
8 דקות של בידור מהנה, על חשבון הבית.
"כמה פעמים אצטרך לזרוק כוס עם דיו, כדי שיצא מאליו על הדף האות א', בגופן מושלם של 'מרים'
וכמה פעמים אצטרך לזרוק כוס שניה, כדי שתצא לידו בדיוק האות ב'?"
תוקן על ידי איש_חשוב ב- 15/11/2010 01:31:50
נשלח ב-15/11/2010 07:58
איש חשוב,
התפנתה משרת ר"מ בתלמוד תורה ע"ש רבי מאיר אבולעפיה (רח' הריפות, עלי).
נשלח ב-15/11/2010 08:04
הרמ"ה?
נשלח ב-15/11/2010 08:27
איש חשוב
כולי תקווה כי בבעיות רפואיות אתה כן סומך על הרופאין והמכשירים על אף שדבריהם ומכשיריהם מיוסדין על המדע המשתנה מיום ליום. ואגב - מן הסתם גם על נסיון מדעי מחו"ל, אל אף שגמ' מפורשת (להלכה!) כי גוף גוי שונה מיהודי דלא טריד במצוות ונמצא רופא שנסיונו בחו"ל כווטרינר
נשלח ב-15/11/2010 08:57
"אמר שמואל: כל השרצים יש להן ארס, של נחש ממית של שרצים אינו ממית. אמר ליה שמואל לחייא בר רב: בר אריא, תא ואימא לך מילתא מעלייתא דהוה אמר רב אבוך: הכי אמר אבוך, הני ארמאי זוקאני דהוו שתו גילויא ולא מתו, איידי דאכלי שקצים ורמשים חביל גופייהו" (עבודה זרה לא ע"ב).
פירוש: אָמַר שְׁמוּאֵל: כָּל הַשְּׁרָצִים יֵשׁ לָהֶן אֶרֶס, אלא שיש הבדל ביניהם: ארס שֶׁל נָחָשׁ מֵמִית, שֶׁל שְׁרָצִים אֵינוֹ מֵמִית. אָמַר לֵיהּ [לו] שְׁמוּאֵל לְחִיָּיא בַּר רַב: בַּר אַרְיָא [בן ארי, בן איש גדול], תָּא וְאֵימָא לָךְ מִילְּתָא מְעַלַּיְיתָא דַּהֲוָה אֲמַר רַב אֲבוּךְ [בוא ואומר לך דבר טוב שהיה אומר רב אביך], הָכִי [כך] אָמַר אֲבוּךְ [אביך]: הָנֵי אַרְמַאי זוּקָאנֵי דְּהָווּ שָׁתוּ גִּילּוּיָא [אותם גויים נפוחים מתוך חולי, שהיו שותים דבר מגולה] וְלֹא מֵתוּ, טעם הדבר הוא: אַיְּידֵי דְּאָכְלִי [מתוך שהם אוכלים] שְׁקָצִים וּרְמָשִׂים חֲבִיל גּוּפַיְיהוּ [נתחמם גופם] וגורם שהארס לא יזיק להם. (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ)
שם עברי: נחש שם באנגלית: Snake שם מדעי: ניתן לכלול מינים שונים של נחשים ארסיים
שם נרדף במקורות: חיויא, עכנאי
נושא מרכזי לעיון: כיצד מגינה אכילת שקצים ורמשים על הנוכרים?
...
אין בידי תשובה למכלול השלם של התיאורים וההלכות אך בשורות הבאות אתייחס לאחת מהתופעות שתוארו בסוגיה. החלוקה שמבצעת הגמרא בין ארס נחשים לארס שרצים מובן מאד. קיימים שרצים ארסיים רבים כמו הנדל הארסי, העקרבים, עכבישים ועוד אך אין הם גורמים למוות כארס הנחש. הסיבות להבדל הן בכמות הארס ואולי גם במבנהו הכימי. נקודה מעניינת העולה מדברי הגמרא היא התגובה החיסונית של הנוכרים ("ארמאי") כתוצאה מאכילת שקצים ורמשים. תגובה חיסונית זו מונעת את מותם למרות שתיית משקים שהיו גלויים. מעניין למצוא כבר בדברי האמוראים תאור של פרוצדורה רפואית המוכרת בעולם המערבי רק החל מסוף המאה ה – 18. החיסון הראשון באמצעות נוגדנים בוצע על ידי אדוארד ג'נר בשנת 1796 כנגד אבעבועות שחורות, מחלה מסוכנת שעד אז הפילה מיליוני חללים. לאמיתו של דבר כבר במאה ה – 11 לפני הספירה נהגו בסין לבצע וריאולציה (Variolation) על מנת למנוע אבעבועות שחורות (התהליך נקרא על שם המחלה Variola) בעזרת שאיפת אבקה שהוכנה מפצעי חולים במחלה. חיסון הוא תהליך שבו המערכת החיסונית מגורה לייצר נוגדנים במהירות ובכמות גדולה יחסית בעזרת החדרה מראש של אנטיגנים (מולקולות המאפיינות את גורם המחלה או הנזק) באופן שלא מזיק לאדם. ניתן להחדיר חיידקים מתים או מוחלשים או אפילו חלקי אנטיגנים ועוד.
את הרעיון שמדובר בתהליך חיסוני שמעתי מחבר לעבודה שהסב את תשומת ליבי לדברי התוס' במקום: "דאכלי שקצים ורמשים חביל גופייהו - תימה דאמר פרק רבי עקיבא (שבת דף פו:) גבי שכבת זרע של ישראל במעי עובדת כוכבים ישראל דדייגי במצות חביל גופייהו טפי מעובדי כוכבים? וי"ל: דלענין להנצל מארס אין מועיל חבל דדייגי במצות כמו חבל דאכילת שקצים ורמשים שיש להם בתוך הגוף ומבטל ארס של נחש". התוס' מחלק בין שני סוגי "התחממות" כאשר זו המאפיינת את אכילת השקצים והרמשים פנימית ולכן קשורה להגנה מפני ארס הנחש. תאור הגמרא על פי התוס' אופייני לחיסון. התופעה של עליית חום הגוף בעקבות חדירת אנטיגנים וכחלק מהתגובה החיסונית מוכרת היטב לכל מי שחווה מחלה זיהומית כלשהי. עליית החום מהווה חלק אינטגרלי מתגובת המערכת החיסונית ומסייעת לריפוי. העובדה שחום גופם של אוכלי השקצים והרמשים עולה קשורה לכך שהם הכילו אנטיגנים מסויימים שעוררו את התגובה החיסונית. תגובה זו מגנה עליהם מאוחר יותר מפני ארס הנחש משום שרמת הנוגדנים בגופם גבוהה יותר. העובדה שנוכרים אלו נפוחים ("זוקאני") קשורה אף היא לחדירת האנטיגנים והתגובה החיסונית.
הצעה זו היא הצעה ראשונית ועדיין יש מקום לברר כיצד מתורגמת אכילת ארס לתגובה חיסונית שהרי בדרך כלל התגובה היא בזרם הדם. ייתכן ומדובר בחיסון מהטיפוס המוכר בכמה מחלות בהן החיסון ניתן דרך הפה כמו בפוליו, כלבת ועוד. אגב. החיסון נגד כלבת הניתן לבעלי חיים משוטטים, בעזרת פיזור פיתיונות, סייע להתגבר על מכשול מסובך והוא הצורך ללכוד את כל חיות הבר על מנת לחסנן. נקודה נוספת שיש לבדוק היא ההתאמה בין מבנה האנטיגנים של השרצים וארס הנחש. הכוונה היא לכך שחייב להיות דמיון, לפחות חלקי, במבנה המולקולרי של שני סוגי הארס על מנת שהחיסון יהיה יעיל.
אחד מרגעי המשבר שהובילו אותי לפקפק בכנות המחקר האבולוציוני היתה לפני 15 שנה אז התפרסם מאמר ב"גלילאו" שהציג את תאורית תאי הבוץ כפתרון מוצלח לשאלת התפתחות התא ( תאים של חומר עביר למחצה שנוזלים חדרו לתוכם והשאירו משקעים, ראשיתה של מערכת העיכול ) אני הרגשתי נבוך כשקראתי את הרעיון הדי מגוכך שהפך לצערי היום כמעט לאמת מדעית
אבל זה עוד היה נסבל עד שהגיע האמת המרה וטפחה בפני צוטטה שם גיברת אחת ( איני זוכר את שמה ) ביולוגית בכירה בתחום ( ישראלית ) היא אמרה בערך כך : אנחנו חייבים למצוא פתרון מניח את הדעת לבעיית התפתחות החיים הראשונים על כדור הארץ, כי אם לא אז זה יהיה נצחון לבריאתנים ...
איזו כנות
מאז אני מהלך ככלי שבור אין לי על מי לסמוך ( אלא על אבינו שבשמיים )
נשלח ב-15/11/2010 11:42
דינוזארוס, אני באמת מתנצל שרמת הדיון וטיבה שלי לא מתאימים לסטנדרטים שלך, או לשפע שנותי באקדמיה (שאינן כה רבות). באשר לאקשן שהפסדתי, לא טרחתי לקרוא את שלל ההודעות "האקשניות", רק הבנתי שהייתה התלהטות הרוחות ושמחתי שהפסדתי את זה.
ואני עדיין לא מבין: לפי שיטתך, כדי להוכיח משהו צריך שמישהו יראה אותו בעינים ויחזור להעיד? צריך לראות תרנגולת מולידה תנין (וזה לא יקרה)? צריך לחכות ארבע מליון שנים כדי לעקוב אחרי אוכלוסיה של תת מין של ארנבת ולראות אותה הופכת ליצור דמוי שועל? מה צריך כדי שתאריה תחשב אמינה בעיניך? (ולומר "הטיעונים שיש בעד האבולוציה הם לא ראיות בעיני" לא ייחשב כתשובה) ואם רק אתייחס שוב לדוגמת ה'בית ראשון' שהבאתי: רוב תושבי צפון קוריאה מאמינים באמונה שלמה בכחותיו המופלאים של קיסרם האלוהי קים דז'נג איל. אין להם עדות ישירה, אבל אמרו להם אנשים שכן ראו. יש על זה ספרים שלמים בספריה בפיאנג יונג ומלמדים את עלילותיו המופלאות בכל בתי הספר בצפון קוריאה. האם זה אומר שהוא אכן "איש פילאי"?
איש חשוב- אכן, מה לעשות: מדענים משנם תאוריות חדשות לבקרים. זה טיבה של המתודה המדעית. וטוב שכך. לשמחתנו, אליבא דהטיעון שהבאת התאוריה האבולוציונרית לא מסתמכת רק על מאובנים. גם בלעדיהם יש יותר ממספיק ראיות כדי לתמוך באבולוציה מתוך עולם החי (וכאמור דינו, זה שאתה מתעקש שהם לא ראיות, עדיין לא אומר שהם לא כאלו). רוב המדענים גם ישמחו להודות שאנחנו לא מבינים את המנגנונים הגנטיים עד תומם, ואף רחוק מזה. לגבי רוב הגנום, אין לנו מושג מה תפקידו (מה שפעם נקרא "דנ"א זבל"). באשר לסרטון שהבאת, ראיתי רק חלקים קצרים ממנו: בהחלט מבדר, אבל עם כל הכבוד לרב אמנון יצחק, הסרטון הזה רק ממחיש שאין לו באמת מושג מה היא אבולוציה ומה הם הטיעונים מאחריה וחבל. יש לא מעט טיעונים אינטיליגנטיים שכן אפשר לומר נגד האבולוציה- אבל הוא בוחר ברמת דיון מאד ירודה, שיותר מבידור לא ממש מעניקה דבר. אולי עוזרת להעמיק תפיסות שגויות בקרב היציבור הרחב (טיעון שפיכת הדיו וטיעון ה"פיצוץ והופיע שערה" הם דוגמאות נהדרות לטענתי: אין אף ביולוג רציני ששטוען שהדברים הם כך. בניגוד למה שהוא מנסה לומר, המדענים הם לא אנשים טיפשים. לפעמים נפלט להם, כמו לכל אדם אבל לרוב הם יודעים לשאול את עצמם שאלות מספיק טובות.
חי_רגעים: לענ"ד, שאלה טובה ותשובה בעייתית הן לא סיבה לזרוק את כל התאוריה.
נשלח ב-15/11/2010 13:13
הובס, במחילה, איני רואה את דרך הדיון שלך שונה משל אמנון יצחק.
אתה כותב: "אליבא דהטיעון שהבאת התאוריה האבולוציונרית לא מסתמכת רק על מאובנים. גם בלעדיהם יש יותר ממספיק ראיות כדי לתמוך באבולוציה מתוך עולם החי (וכאמור דינו, זה שאתה מתעקש שהם לא ראיות, עדיין לא אומר שהם לא כאלו)".
אני לא מתעקש על משהו שהוא לא ראיה, משום שלא הבאת לבמת הדיון שלנו שום ראיה, איך בדיוק מאובן יכול להוכיח שהיצורים נוצרו זה מזה באקראי? אתה בודאי יודע מה משמעות המושג "הוכחה". יצא לי לראות שלדים של דינוזאורים, ואף אחד מהם לא לחש באזני שום הוכחה. אלא אם כן אין ברצונך לדון בהוכחות אלו אלא רק להאמין שהם קיימות.
שאלת "מה צריך כדי שתיאוריה תיחשב אמינה בעיניך"? כאילו שאני המצאתי את הגלגל, בשביל שתיאוריה תהיה קבילה היא צריכה הוכחה ברמה המקובלת במדע, עובדה שתתאום לתיאוריה, ולא לזולתה.
ובקשר לתושבי צפון קוריאה, כאמור, עצם העובדה שאנשים מעידים על משהו לא מחייב שהם עדי אמת ולא עדי שקר. הרוצה להאמין לתושבי צפון קוריאה שהם ראו כחות מופלאים אצל מנהיגם, יערב לו, אני באופן אישי קראתי קצת על איך משליטים דיקטטורה ועל שיטותיו של הנ"ל, וזה מספיק לי כדי לא להאמין. לעומת זאת קראתי בספרי מלכים ירמיהו עמוס הושע ישעיהו יחזקאל ועוד על בית המקדש, קראתי בספרות הבית השני על השיבה מן הגלות, ועל המשמעות של ספרי הנביאים אצל העם. ובעיני זו היתה נראית עדות אמינה, שהיה באמת בית מקדש לפני הגלות, אם בדקת וזה לא נראה לך אמין – לבריאות.