יש מימרות של חז"ל שהן כפשוטן. (מטלטל אדם ארנק ואולי גם מציאה פחות פחות מד' אמות בשבת אם נתקע ברשות הרבים).
יש מימרות שאינן כפשוטן, אלא הן "דיברו חכמים לשון הבאי" או "לשון חכמה".
המימרה על קריעת עם הארץ כדג או נחירתו ביום הכיפורים שחל בשבת נראית כשייכת לסוג השני.
השאלה היא מה טיבה של המימרה על "בן נח נהרג על פחות משווה פרוטה".
אנסה להציע הסבר, ורק אציין כי זה נסיון ליישם עקרונות שאני בטוח בהם, אבל איני יודע אם הם תואמים את המימרה הזו או שיש לה הסבר אחר.
פעמים שאנו מוצאים שחז"ל ממחישים עיקרון על ידי דוגמא מוקצנת. בזה יתבאר לנו מדוע התנא לפעמים מביא דוגמא של אדם ערטילאי שמפריש תרומה ולכן אינו יכול לברך, אך התרומה חלה.
המשפט הזה מקשר יחד כמה עקרונות:
א. איסור גזל חל רק על סכום מינימלי שבו מתעשר הגזלן או/ו שבו נפסד הנגזל, או אולי גם על הצער שנגרם לנגזל עקב ההפסד.
ב. כאשר נגזל גוי, ההנחה היא שצערו והפסדו חשובים לו גם בסכום שהוא פחות מן השיעור המינימלי. אצל יהודי יש פחות התייחסות לסך שהוא מתחת למינימום. (וצריך להסביר מדוע).
ג. הסך המינימלי הזה נקבע לשווה פרוטה. כמדומה מפני שזה היה הגודל של המטבע המינימלי בזמנם. (וגם כאן יש מקום להעלות סברות איזה מקום בתודעה תופס או מתעצב המטבע המינימלי. וכי אדם אינו שופט על ערך נכסיו לא רק לפי שוויים במטבעות).
ד. מערכת העונשים שקבעה התורה מציעה עונשים שונים ומגוונים ברמות שונות. הרמב"ם הציע סברה יסודית לבחירת עונשים: העונש חמור ככל שהעבירה קלה לביצוע והעבריין קשה להיתפס, והוא קל יותר ככל שהעבירה פחות מפתה.
כמו כן, בתחום הגזל והגניבה, מצאנו שהתורה הסתפקה בהחזרת הגזל לנגזל ואין צורך בעונש נוסף. (גם זה צריך להבין. האם אין צריך להרתיע גזלנים על ידי ענישה שמוסיפה יותר מאשר החזרת מה שגזלו לבעלים).
אפשר לראות זאת כביטול העבירה עקב החזרת הגזל.
בין אם נאמר שהחזרת הגזל הוגדרה כביטול העבירה רק עבור יהודי, ובין אם נאמר שהתורה הציעה סוגי עונשים רק ליהודים, הגוי נידון על פי מערכת יסודית של "דיני בני נוח". במערכת הזו, מסיבה שלא הובררה לי, העונש המוכר היחיד הוא מוות. אין עונשי בינים. (האם כך ניתנה תורה לנח? האם הגויים שבהם מדובר הם גסים כל כך שאי אפשר לתת להם עונשי בינים?).
מכל זאת ניתן להסיק כי אם העונש היחיד שמוכר במערכת העונשין של גויים הוא מוות, ואם העבירה של גזל מתחילה אצל הגוי לא מסך מינימלי, אז באמת "בן נח" נהרג על גזל של פחות משווה פרוטה.
האם חז"ל התכוונו שתהיה מציאות כזו? שכך ראוי להנהיג בעולם?
אולי אפשר להציע כך, על פי שיטת המאירי הידועה שיש לחלק בין "גויים שטופים בעבירות ככנענים" לבין "אומות העולם המתוקנות".
אולי "בן נח" הוא עדיין איפיון שאינו רחוק משל הכנעני. לפי זה, גם חז"ל הכירו שיש שלושה סוגים של גויים.
א. הגרוע מכולם. הכנעני. שבע אומות שבארץ ישראל. הם היו כה ירודים עד שלא בא בחשבון עונש בינים. רק החמור ביותר.
גם כאן אפשר לשאול אם זו קביעה פרספקטיבית (איני זוכר את המונח העברי. כלומר שהתורה קובעת שכך ראוי לנהוג) או שזה נלמד מן המצב התחוקתי שהיה אצלם (או שנראה כמתאים להיות אצלם).
ב. יש בני נח. הם כנראה עדיין לא "אומות מתוקנות" ולכן אין אצלם עונשי בינים. זה קצת תמוה, מפני שלמשל כבר בחוקי חמורבי מצינו עונשי בינים. אבל אולי גישה זו משתקפת בדברי למך המפורסמים. "איש הרגתי לפצעי (=מי שפצע אותי נהרג) וילד לחבורתי (=מי שגרם לי חבורה הרגתי את בנו). אין פחות מעונש מוות. יש לזכור כי בתנאים חברתיים מסויימים, עונש מוות הוא עדיין גישה שטובה יותר מהעדר כל סנקציה אחרת. טובה יותר, לא טובה.
אם כן, לפי משפט למך, אפשר להבין מדוע הגוי ייהרג על גזל של פחות משווה פרוטה.
ג. אצל האומות המתוקנות ברור שכבר יהיו חוקים אחרים. אבל לא על כך דיברו חז"ל.
כדאי להזכיר בשאומה מתוקנת כמו האנגלים, שחדלו לגרש יהודים לפני המאה ה19, בימי דיקנס עדיין היו מקצצים את ידו של הגנב, ובפעם שניה היו תולים אותו. וכמדומה שהעונש הזה יכול היה להינתן גם על פחות משווה פרוטה לפי ערכו באי הבריטי.
ב. כאשר נגזל גוי, ההנחה היא שצערו והפסדו חשובים לו גם בסכום שהוא פחות מן השיעור המינימלי. אצל יהודי יש פחות התייחסות לסך שהוא מתחת למינימום. (וצריך להסביר מדוע).
???
רבנו מיימוני הגדול,
מקובלני (איני זוכר ממי אבל קבל את האמת ממי שאמרה) שאת חוזק השרשרת מודדים על פי החוליה החלשה שלה. כמדומני שאני מצביע על החוליה החלשה בטיעון שלך, אשמח לקבל את תגובתך.
תוקן על ידי אליעזרט ב- 14/11/2010 18:02:23
נשלח ב-14/11/2010 18:41
אליעזר
צר לי. אין לי יותר ממה שהצעתי.
כל שעשיתי הוא לאסוף מקורות שונים מהש"ס למקום אחד ולנסות להסביר מה שהבנתי מהם. ולדייק מהם מה שניתן לדייק (כלומר להסיק מהם אותן הנחות יסוד שניתן להסיק).
אם המסקנות מעוררות אצלנו תמיהה, אז אפשר שחסר לנו מידע ואפשר שהנחות היסוד התרבותיות שלנו השתנו. ואפשר שיש הסברים אחרים.
בקצרה, אין לי הסבר לשאלות שלך, וכך חשבתי שהבהרתי בדברי שציטטת. עובדה היא שחז"ל סברו שיהודי מקפיד פחות מגוי, והעניקו לכך כמה הסברים, ויש כמה הסברים שניתן למצוא או לדחוף לתוך דבריהם. הכל לפי הנחות היסוד שלנו.
במשך הדורות רווחה הגישה שרואה בגוי מפלצת ורשע בכוח אם לא בפועל. לפי גישה זו קל להסביר את הקביעה על הקמצנות הטבעית של הגוי, בניגוד לנדיבות הטבעית שאמורה להיות ליהודי. אבל האם גם חז"ל היו שותפים לה? ואם כן, האם מדובר בקבוצה מסויימת של גויים?
אולי יש להבין את הדברים על פי רקע היסטורי משוער? למשל, כנגד השלטון הרומאי, הפרסי או גבאים מקומיים שמנצלים את מעמדם?
כתבתי כמה אפשרויות ואיני יודע מה נכון. נטייתי היא להמתין, לאסוף מידע ולחשוב הלאה. אם יהיה לי משהו חדש להציע, ודאי שאעשה זאת.
קשה לי להאמין שזה שלגוי פלוני איכפת מרכושו עד כדי שמסוגל לרצוח על פחות משווה פרוטה גם חזל יסכימו לכך ואין לך צורך לדחוף את חזל לפינת הגזענות אתה בעצמך מניח שלגויים איכפת יותר מיהודים .... דווקא השבוע אנו לומדים שצדיקים מקפידים על פכים קטנים
נשלח ב-15/11/2010 14:10
.
מיימוני,
אני חשבתי דוקא ללכת לכיוון אחר. לא לכיוון של גוים אינם מוחלים אפילו על שווה פרוטה, אלא לכיוון כי אין שיעורים לגויים. והואיל ואין שיעורים, הרי שלא ניתן למצוא כמות שהיא מתחת לשיעור, ואידך זיל בדרך זו.
נשלח ב-15/11/2010 14:18
מדוע צריך שיעור לגוי אחד שיצעק באוזנו של גוי ויצערו . ניתן לאמוד נזק הגוי בפחות משווה פרוטה כלום יהא חייב מיתה אין לי כרגע דוגמה לנזק ואיני יודע אם גוי חייב גם בד׳ דברים או רק בנזק אבל את רוח שאלתי אתה מבין. למיימוני אני עדיין מחכה למקורותיך שגוי מקפיד יותר מיהודי או בניסוח מואדיב שאין אפשרות מחילת ממון לגוי
תוקן על ידי pi_haton ב- 15/11/2010 14:22:10
תוקן על ידי pi_haton ב- 15/11/2010 14:25:15
נשלח ב-15/11/2010 16:51
חשבתי להציע הסבר הדומה בכיוונו לזה של מואדיב, אך מרחיב מעט. ידוע לי שקצת קשה לדחוף אותו במילים של הגמרא אבל עם קצת רצון זה אפשרי... כידוע, במצוות בין אדם לחבירו בכלל, כולל גזל, יש שני היבטים - האפקט הנגרם לזולת (נזק או תועלת), וההשפעה על נפשו של העושה (מי שנותן צדקה מתחנך להיות אדם טוב יותר). בנוגע ליהודים, התורה רוצה לבנות חברה מתפקדת ולכן הדברים נמדדים על פי האפקט החברתי, כלומר: על פי דעת המושפע - הנגזל במקרה זה. אם הוא מוחל אז לא קרה שום דבר. חברת הגוים לא מענינת את התורה כחברה אלא כאוסף של יחידים. לכן, כאשר גוי גוזל, נדון אותו על כך בלי קשר לשאלה האם הנגזל מוחל או לא. גנבת - עברת על איסור - עליך להיענש! על פי זה, מאמר הגמ' שגוי לא מוחל על פחות משוה פרוטה צריך להתפרש לא כתיאור מציאות אלא כעמדה - מחילה של הגוי אינה רלוונטית עבורינו.
נשלח ב-15/11/2010 19:43
אם יורשה לי להוסיף עוד תבלין לעיסה המתרקמת כאן, צריך להבחין שלא נדרשת בחינת דעת בגוי שהיא מקבילה לדעת של יהודי. זכר בן 13 ונקבה בת 12 (עם שתי שערות) הם בעלי דעת להיענש על מעשיהם, ולא לפני כן. בגוי הקריטריון הוא דעת פשוטה יותר (שאיננו שוטה כמקובל). מה הביאור בזה ?
נשלח ב-16/11/2010 10:03
עציוני לכאורה בני נוח מצווים על הדינים שהיא בנית מערכת משפטית שבהגדרה היא בין אדם לחברו.
בסגנונו של שותף היה עליך לומר שישראל הם עלמא דחיבורא ואילו עכו"ם הם מעלמא דפירודא.
שותף כלום אינך יודע להבדיל בין דעת עליון לדעת תחתון?
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 16/11/2010 10:07:03
נשלח ב-16/11/2010 10:16
"והשאלה העולה היא: האם הסדרים אלה עומדים במבחן ההלכה היהודית? מעשי שכם בדינה, פעולתם החמורה של שמעון ולוי ותגובת יעקב - כל אלה משמשים מוקד לדיון בשאלה זו בנוגע להתייחסות התורה לדיני בני נח. נדון בשאלה שהעלינו תחילה לפי ההלכה הנוגעת לישראל, ומשם נעבור לדין החל על העמים."
עציוני
לכאורה בני נוח מצווים על הדינים שהיא בנית מערכת משפטית שבהגדרה היא בין אדם לחברו.
בסגנונו של שותף היה עליך לומר שישראל הם עלמא דחיבורא ואילו עכו"ם הם מעלמא דפירודא.
שותף
כלום אינך יודע להבדיל בין דעת עליון לדעת תחתון?
קודם כל שמח לראות שכבר מבינים מה צריך לומר על פי הסגנון.
שנית אני במקרה יודע את ההבדל. האם אתה מתכוון למשהו ברור או סתם משתמש במילים של גדולים ?
ותכל'ס- למה לא נדרשת מידת דעת שווה בגוי וביהודי ?
האם זאת איננה אפליה חשוכה שיש לגונזה מהר ככל שניתן ?
נשלח ב-16/11/2010 12:28
שותף תאמין לי שאני יודע להשתמש במלים לא פחות ממך רק מניין לך שאתה מבין אותן יותר ממני.
נשלח ב-16/11/2010 12:39
בעלבעמיו כתב:
שותף
תאמין לי שאני יודע להשתמש במלים לא פחות ממך
רק מניין לך שאתה מבין אותן יותר ממני.
אדרבא, מאמין ושמח שיש מי שיודע כאן במה מדובר. אין לי שום צד לחשוב שאני מבין בהם יותר או פחות ממך. אשמח לדבר איתך במונחים פנימיים בכל מקום וזמן שתסכים. סוף סוף מישהו שיודע !
נשלח ב-16/11/2010 12:48
שותףסוד כתב:
עציוני
לכאורה בני נוח מצווים על הדינים שהיא בנית מערכת משפטית שבהגדרה היא בין אדם לחברו.
שותף
כלום אינך יודע להבדיל בין דעת עליון לדעת תחתון?
קודם כל שמח לראות שכבר מבינים מה צריך לומר על פי הסגנון.
שנית אני במקרה יודע את ההבדל. האם אתה מתכוון למשהו ברור או סתם משתמש במילים של גדולים ?
ותכל'ס- למה לא נדרשת מידת דעת שווה בגוי וביהודי ?
האם זאת איננה אפליה חשוכה שיש לגונזה מהר ככל שניתן ?
יש משהו בדבריך.
נשלח ב-16/11/2010 12:55
הר"ן (וכן הציע ר' חיים עוזר למעשה למדינה יהודית עתידית (בתקופתו)) טוען כי מה שמכונה בפינו "משפט פלילי" אינו יכול להידון על פי דין תורה וצריך להשלימו/להחליפו על ידי "משפט המלך", לכן צריך לקחת בעירבון מוגבל את ההלכות שעונשות גוי במיתה על פחות משווה פרוטה כפי שיש להתייחס להלכה שגנב פטור מכפל (ומכל עונש זולת החזרת הקרן) במקרה שמודה (דוגמה של ר' חיים עוזר). גם לגבי סכסוכים ותביעות בין אזרחים ר' חיים עוזר הציע שבעוד דיונים בין יהודים יתקיימו בב"ד דיונים בין יהודי לגוי יתקיימו בבית משפט שיקום לצורך כך, כלומר הוא לא הציע ליישם את כל ההלכות בדיני ממונות שמפלות גויים.