| נשלח ב-10/11/2010 18:02 |
|
| |
על ר' לייב מינצברג ו'המתמידים'
בשנים האחרונות התוודעתי בעקיפין לקהילת 'קהל עדת ירושלים' (בעגה המדוברת: 'המתמידים') ולעומד בראשה: הרב לייב מינצברג.
אפרט את הנתונים הידועים לי לגבי האיש וקהילתו, ומי שיש לו מידע נוסף יתכבד לשתף בו את החברים.
את תקציר הביוגרפיה שלו ניתן לקרוא בקישור המצורף:
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A0%D7%AA%D7%9F_%D7%99%D7%94%D7%95%D7%93%D7%94_%D7%9C%D7%99%D7%99%D7%91_%D7%9E%D7%99%D7%A0%D7%A6%D7%91%D7%A8%D7%92
מסתבר כי מדובר בתופעה ייחודית ומרתקת. האיש נולד וגדל כל ימיו ביישוב הישן בירושלים, ובאופן טבעי לא נחשף מעולם לחומר מחשבתי מהעולם החיצון המרוחק. האידאות [אם אפשר לקרוא להן כך] על ברכן התחנך היו; סגירות, קנאות ושנאה לציונות ומדינה.
כבר מראשית הנהגתו, החל בהתקופות בהן קיבל תפקידים מנהיגותיים זוטרים, ניכר היה כי מדובר בטיפוס שונה, מעיז לחשוב, ומגיע למסקנות עצמאיות (חשוב לציין [ציון שכנראה ימשוך כאן אש], כי יש הבדל ניכר בין הזרם החרדי המרכזי, זה שפחות סגור בתוך תוכו, לבין הקהילות הירושלמיות המרכיבות את גרעין העדה החרדית. בעוד שאצל יש קרקע פוריה יותר לחשיבה שונה, עצמאית, אצל אנשי היישוב הישן הסיכוי לכך קטן משמעותית. אינני דן ומבקר כרגע את השיטות השונות אך אני מציין זאת כעובדה). הדבר ניכר בכל התחומים עליהם הוא מדבר בציבור, בשיחות הפתוחות, ובפורומים היותר מצומצמים. אין מדובר כאן בחרדי שנפתח לעולם האקדמיה, או באחד שנפלו לחיקו ספרים חיצוניים שמהם שאב את השכלתו, או שבנה על פיהם השקפת עולם. המקורות היחידים מהם שאב, ועדיין שואב, את ידיעותיו הם: התנ"ך וספרות חז"ל.
בניגוד למקובל, הוא מציע פירושים ופירשונים מקוריים לפסוקי המקראות ולאמרות חז"ל- באופן עצמאי לחלוטין, בלא להסתמך על שום מקור קדום ממנו.
הוא מביע דעות הנחשבות לחריגות במיוחד [שלא לומר מסוכנות], בציבור החרדי בכלל ועל אחת כמה וכמה בקהילות האם שלו. (דברים הנחשבים טריוויאלים בציבורים אחרים, ובקרב רוב גולשי הפורום).
לדוגמא: דעתו החיובית על התפתחות הטכנולויגיה ובכללה האינטרנט [בשיחה שנשא לפני אברכים הוא ציין בהתלהבות איך שדברים שפעם היו צריכים לפנות למומחים כדי לקבל מידע חיוני, היום בהקלדת הנושא אתה מקבל ים של אינפורמציה]; דעתו כי הגלות הסתיימה [הוא מפריד את נושא הגלות מנושא הגאולה- שלדעתו עוד לא החלה].
בפן הסוציאלי ראוי לציין, כי השכיל לבנות קהילה של אנשים שמחים וטובי לב, שונים מהותית מהקהילות האחרות אליהן השתייכו בגלגולם הקודם (כמדומני שלא הצלחתי מספיק להסביר טוב את עצמי. אני מקוה שיושלם החסר).
למותר לציין כי הוא וקהילתו מוקעים ומנודים בקרב קהילות העדה החרדית הרואים בהם פורצי גדר ומסוכנים [מכנים אותם 'המשמידים' בפרפרזה לכינוי המקורי: 'המתמידים'].
עובדה נוספת מעניינת, כי בקרב ה'גדולים' החרדים הם זוכים לתמיכה גורפת [הר' אלישיב, ר' שמואל אוירבך] המתבטאת בהסכמות הנלהבות המצורפות לספריו 'בן מלך', ובסיקורים על פעילויות הקהילה בעיתון 'יתד נאמן'.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2010 18:10 |
|
| |
עד גיל ארבעים היה מה לשמוע ממנו ואחרי זה הכל רגיל לא מבריק במיוחד, הסיבה כי הוא לא אמיתי חשבונות של מנהיג וכדומה, ולכן בגיל צעיר יותר היה הרבה יותר מבריק,
בזמן שעוד לא הוסיפו לשמו ר' (כלומר לייבל בלי ר')
תוקן על ידי maxmen ב- 10/11/2010 18:12:28
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2010 18:15 |
|
| |
ספרן- תודה רבה [אם הייתי מוצא את זה לפני כן, הייתי מצרף לאשכול ההוא. פשוט עשיתי חיפוש 'מינצברג' ולא 'מתמידים'. נו, יש עוד מה ללמוד].
בכל אופן העליתי כמה נושאים שלא נידונו כלל באשכול שם [כגון: השקפותיו בנושאים הנפיצים; תמיכת הליטאים] שהייתי רוצה שיידונו כאן.
אם ההנהלה תחפוץ לאחד אשכולות לא אתנגד כלל ועיקר.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2010 18:38 |
|
| |
היה איזה אשכול שפתחתי על הנושא האם אנחנו בגלות,ושם כתבתי את דעתי,כי אינני בגלות,כרגע אינני מוצא את האשכול. אני שמח למצוא מסיע לדברי ועוד מהציבור החרדי. לדעתי,זה דבר פשוט שאיננו בגלות,ויש הבדל בין גלות לביאת משיח צדקנו,זה שעדין לא בא המשיח,זה לא אומר שאנחנו בגלות. דרך אגב,מה דעתו לגבי להצביע בבחירות?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2010 18:54 |
|
| |
סגסג
א- הדב ר שאיננו בגלות , לדעתי, גזור באופן ישיר מהרגשתינו. לדוגמא: לא שייך לדון אם כואב לי הגב או לא.
אנחנו חיים ברמת חיים לא פחותה מזו שהיתה בזמן בית שני, טוב לנו לא פחות מאלו שאנו 'גולים' בתוכם, המרכזים הרוחניים מתפתחים באופן מרשים, הספרות התורנית נגישה מאי פעם, איך שייך לומר שאנו גלות?
ב- דעתו לגבי הבחירות: שאלתי את תלמידיו ואמרו לי שדעתו היא שכל אחד יעשה איך שהוא מרגיש! זו דעה מאוד שונה , ולדעתי זו עמדה מאוד בריאה [זכורה לי התבטאות בשם הרב מבריסק' קשר לבחירות: 'נישט אגרויסע מצוה, נישט אגרויסע עביירה'- כלומר, לא מצוה גדולה ולא עבירה גדולה. ידוע שהרב שך סבר שדעתו, בקשר לבחירות, תואמת להשקפת הרב מבריסק, בעוד שצאצאיו של הרב סבורים שדעתו היתה נגד ההשתתפות. בחירה סלקטיבית].
|
| נשלח ב-10/11/2010 18:56 |
|
| |
אברהם וסגסג, אני סקרן יותר לדעת מה דעתכם אתם לגבי ללכת לבחירות!
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2010 19:02 |
|
| |
מה כ"כ מסקרן? זה נושא זוטר מבחינתי. היחידים שנותנים לו משקל אלו ה'חברה הדמוקרטית' והציבור החרדי. אני לא חסיד גדול של הדמוקטיה, ולדעתי זה לא ענין דתי. זה ענין חברתי. אברך שרוצה הבטחת הכנסה ומשוכנע שגפני ידאג לו- שיצביע ג'. מי שרוצה סמים ליגאלים שיצביע עלה ירוק. לדעתי זה ענין פרקטי לחלוטין וכל אחד יעשה 'מהשבאלו'.
|
| נשלח ב-10/11/2010 19:06 |
|
| |
אברהם, קניתי!
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2010 19:13 |
|
| |
לעצם הנושא:
מתמידים במקורו היא מקום מקלט לאנשי ירושלים (ילדים בחורים, עוד לא אברכים הסבר בהמשך) שלא היה להם קהילה,
כלומר לא חסידות ולא קהילות אחרות ליטאיות וכדומה,
רוב הנערים רצו לבעלז (בגילגול הקודם, לפני המחלוקת עם העדה) לקרלין ולבאיאן קצת לגור ולדושינסקי ולוזניץ,
ואלה שלא ?! ארגן אחיו של מנשה אייכלר (אביו של ישראל הח"כ) יוסף אייכלר והמחנך הגדול ר' אברהם קליין זצ"ל
מקום מפלט לבחורים האלה,
ר' לייב היה אחד אברכים הרוחניים שם באירגון והיה עוד אברך (חם,) ר' אשר לוסטיגמן (נדמה לי,)
שני אלה בעצם היו המנהיגים של הצעירים,
ר' לייב: היה רציונל מובק,
ר' אשר: היה איש חם חסידי ומבקש (=מחפש רוחניות ואת הקטן)
במילא כל סוגי הנשמות מצאו מקומם שם, במיוחד מבתים שבורים וחסרי צומי וכדומה,
המקום נתן את מלא הגשמיות (= טיולים וקומזיצים וכדומה, כל יום חג) ואת מלא הרוחניות,
וכמובן לנשמות הרציונליים, ר' לייב היה תשובה טובה, (וגם מנע מהם לרעות בשדות זרים)
באותו תקופה ר' לייב דיבר בחפשיות על אדמורים וחסידים והשטיות שלהם כביכול, (אגם שהיה לו גם סיבות פוליטיות כי הנערים רצו ונסחפו אז לויזניץ ועוד, ולכן הכניסו שם חזק את זמר ושירה מויזניץ) וכן ביקר את האר"י ועוד,
אחרי כמה זמן שלט לגמרי כי ר' אשר עזב,
היה לר' לייב מזל יותר משכל, כי היה יכול לגמור עם אירגון לבחורים וזהו,
רצה האלוקים שכמה אברכים התארגנו לעשות מנין בשבתות משל החבורה האברכים, (ור' לייב התנגד לזה)
וכך התחיל הקהילה לפרוח,
ברגע שנהפך למנהיג קהילה רצינית ?! אז נגמר הר' לייב המקורי,
כביכול האחריות לקהילה וכדומה,
הפופולריות שלהם אצל הירושלמים דווקא מאוד גבוה, ולא כמו הרושם שאתה כתבת,
הם עושים שידוכים עם המשפחות הכי ירושלמיות,
והם תלמידי חכמים אמיתים, אבל לאו דווקא ר' לייב אשם בזה, (הישיבה והמג"שים שם טובים ומוצלחים)
בעניין הרציונליות:
בני הדור 20\30 כבר לא זכו לפנינים שלו,
דווקא אותם רדה בפרך, לא נותן לבחורים ליסוע לים, בעניין החטא הידוע ?! הוא אדם חשוך מאוד כמו שאר הירושלמים,
למעשה כל הגילוי של ר' לייב היית ונגמרה מהר מאוד,
הוא התגאה בראיון בעיתון המשפחה שהקהילה הצילה את הבחורים הירושלמים משמד, ואצלו אין ולא יצא שבבניקים,
1, לא נכון, הם היו הולכים לקרלין באיאן ועוד,
2, היום וגם אז לא היה מקבל בחור בעייתי, בחור שסבל מהחטא הידוע מבחינתו חייב מיתה,
3, הוא כמו כל ראש ישיבה שמקים ישיבה לחלשים בהתחלה בכדי לקבל את המעמד, ואחרי זה לא מקבל בינוניים,
ולכן זה שקר הטענה שלו בעיתון,
4, היה ויהיה שבבניקים לרוב, הכל שקר,
בתכלס:
כמו שאמרתי כהיום אין מה ללמוד ממנו, במובן חריגות ההשקפה החרדית, הוא הולך בתלם כמו כולם,
נכון שיש לו ולתלמידיו חולשה כלפי הגדוילים של בני ברק, ומחפשים את קרבתם, אבל הסיבה היא פוליטית,
כי יש קיצוניים ירושלמים שרודפים אותם, ולכן ניסו להחניף לבני ברקים,
אבל בסוף כמעט התאכזבו מהם, כי לא היה רחוק שתלמידי הרב שך יחרימו אותם, מתרגיל שעשה מנובל אחד "יעקב מינצברג"
כהיום למעשה מנהיג חתנו (הירשמן) את הקהילה, מבחינת עסקנות וכלכלית,
אין לר' לייב יורש אמיתי, וחבל,
אין לדעתי הגדרה מי הם מתמידים ? מה השקפתם ?
בתכלס: כל כופר קטן מתוכם יאמר שזה מתמידים, וכל נשמה חסידית מתוכם יאמר שזה מתמידים,
בקיצור קהילה כמו כל קהילה בלי זהות מוגדרת,
הקיצונים עזבו מזמן,
ונשאר הליברלים הירושלמים,
כמו בקרלין או בעלז, הקיצוניים הירושלמים בסוף עזבו אותם ואז יכלו לפרוח,
יש איזה מין קללה, כל קהילה ירושלמית לא פורחת כל זמן שהקיצונים שם,
אפי' נטורי קרתא, ברגע שקופמן וחבריו עזבו אותם ?! אז התחילו לפרוח,
תוקן על ידי maxmen ב- 10/11/2010 19:21:40
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 11/11/2010 02:41:17
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2010 19:43 |
|
| |
חייבים לציין שמקהילת מתמידים יצא העשיה המבורכת של ר' דוד לוי, והקופת הצדקה של ר' חיים יוסף גפנר,
תרומה גדולה לירושלמים, (למי שמבין קצת ר' דוד הביא קצת שפיות לירושלמים בענייני שלום בית וחינוך בחורים בעייתים,
אם כי הוא עוד גם סובל מהחושך של רבו לגבי ,,,,)
|
| נשלח ב-10/11/2010 19:58 |
|
| |
בעניין אינטרנט:
ר' לייב חשוך מאוד בעניין, אני לא מקנה אם יהיה למישהו גישה לאינטרנט,
לגבי פרשת ביתר עלית, מתמידים התחברו עם חסידות באיאן החשוכים, בעד שליטה קנאית בעיר, נגד בריכת שחיה וכדומה,
לגבי הפרשה הזאת אפשר לומר שהתברר שמתמידים נשארו ירושלמים חשוכים,
|
| נשלח ב-10/11/2010 20:24 |
|
| |
אברהם אתה צודק כיון שאין מצבנו פחות מאשר בתקופת בית שני,אין סיבה להניח שאנו בגלות. אני לא מבין מה זה קשור לרגשות,גלות ענינו הגליה מארץ ישראל,זה ענין מציאותי. לגבי הבחירות יש שתי סיבות להצביע,א', להראות שיש ציבור גדול של יהודים המאמנים בה.',ב',תועלת מעשית לענינים מסוימים,יש לשקול עד כמה הבחירות לנציגים חרדים תורמים לשיקולים הנ"ל. יש הרבה מה לדון בזה מבחינה מעשית,ולא כאן האשכול.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2010 20:30 |
|
| |
סגסג אני בין המתמידים המתמיד לשאול אתה צודק שמצבנו לא פחות מאשר בבית שני- ואני חושב שאתה גם מסכים- כי מצבנו גם יותר טוב ממצבנו בבית ראשון, ואני בטוח שתסכים שמצבנו גם הרבה יותר טוב מאשר בתקופת השופטים וודא מדור המדבר. בבקשה ממך לפי מה תחליט שהגיעה הגאולה ??
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2010 20:31 |
|
| |
מה אתה מתכון בקשר לחטא הידוע,דוקא לפי איך שקראתי והתרשמתי,הוא אמור להתיחס לענין בהבנה,לא להתיר את האסור אבל להבין את נפש הבחור. אני כן חושב,שגם היום יש לו יחודיות במגזר החרדי,אולי כאן בפורום זה דבר טבעי,אבל בציבור החרדי,זה אכן הסתכלות שונה,בכמה תחומים.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2010 20:42 |
|
| |
| סגסג כתב: |  | מה אתה מתכון בקשר לחטא הידוע,דוקא לפי איך שקראתי והתרשמתי,הוא אמור להתיחס לענין בהבנה,לא להתיר את האסור אבל להבין את נפש הבחור.
אני כן חושב,שגם היום יש לו יחודיות במגזר החרדי,אולי כאן בפורום זה דבר טבעי,אבל בציבור החרדי,זה אכן הסתכלות שונה,בכמה תחומים. |
|
אתה שואל אותי ??
|
|