בית פורומים עצור כאן חושבים

אגדה- כפשוטו או כמדרשו [אליעזרט או ירוחם]

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/12/2010 20:36 לינק ישיר 

תודה לך ריב,

אבל עד כמה שאני זוכר כל הדברים הללו שהעתקת אף הם מדבריו של הרמב"ן לפני המלך והקהל - אלא שכאן הוא מסביר את דבריו מיום קודם. הפירוש שנתתי ל'ונחזי' מקבל אפוא משנה תוקף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2010 22:52 לינק ישיר 

חברים, הרי אני כאותו חכם שביקש להעיר את שומעי לקחו מנמנומם וחד להם חידה (עפעס, הפורום ישנוני מאוד בלילות האחרונים). 

אנו רגילים לזלזל למדי באגדה ואומרים שאין למדים ממנה הלכה. אבל יש אגדה מוזרה שהולידה הלכה למעשה שכמדומני שכל עם ישראל נוהג בו - מהי? 

רמז: האגדה הופכת שני אישים שונים בעלי אופי זהה לאיש אחד.

תוקן על ידי אליעזרט ב- 19/12/2010 22:55:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2010 23:08 לינק ישיר 

"רוצה לומר ראסיונאמינט"ו, רוצה לומר שאינן אלא דברים שאדם מגיד לחברו..."(ציטוט מדברי הרמב"ן)

כל מה שריב הסבירה נקרא בלועזית ראסיונאמינט"ן וברור כשמש שלכך התכוון הרמב"ן........

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2010 23:13 לינק ישיר 

צענע,

לצערי, לא הבנתי את דברייך, אשמח אם תפרטי יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2010 23:23 לינק ישיר 

פנחס- ואליהו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2010 23:29 לינק ישיר 

ירוחם,

אכן לכך נתכוונתי. ובאופן מוזר עד למאוד על פי הזיהוי הזה של מחבר פדר"א פשט המנהג להציב כסא לכבודו של אליהו בברית מילה. 

הנה לנו דוגמה לרעיון אגדי שנהגה במוחו של דרשן שהפך להיות מנהג שפשט בכל תפוצות ישראל!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2010 23:42 לינק ישיר 

לאליעזרט

"ועוד אנו קורין אותו ספר הגדה, רוצה לומר ראסיונאמינט"ו, רוצה לומר שאינן אלא דברים שאדם מגיד לחבירו. "

הרי מעצם המצאות המילה ראסיונאמיט"ו שזו מן הסתם מילה לועזית שפרושה להגיד או לספר (-מואדיב?)אפשר להסיק שאין כל קשר בין הנאמר פה לבין מה שהביאה ריב מהנאמר במסכת חגיגה..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2010 23:44 לינק ישיר 

צענע,

כנראה שבקריאה הראשונה פיספסתי את הנקודות שבהן סיימת את דברייך... 

ומה דעתך לגבי מנהג 'כסא של אליהו' ומקורו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2010 00:08 לינק ישיר 

"לפי הזוהר משמע שאליהו נענש על שהלשין על ישראל, כשאמר כי עזבו את בריתך. ונגזר עליו שיבא בכל ברית מילה שיעשו בני ישראל למען יראה בעיניו כי מקיימים הברית."

כלומר יש מפרשים שבואו הקבוע של אליהו לברית מילה מהווה שכר עבורו  אבל לפי הזוהר זה עונש.

לגבי המקור-האם זה המנהג היחיד שנבע ממדרש?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2010 07:43 לינק ישיר 

בהורמנא דמו"ר אליעזר, עד כמה שזכרוני מטעה אותי, מקור הענין שפנחס זה אליהו הוא בסדר עולם דר' יוסי בר חלפתא, וכן רמוז בתלמודא דידן תלמודא דמדינחאי במציעא עלה קיד' צד ב' "ולאו כהן מר", וידוע שאליהו הגלעדי מתושבי גלעד לא היה כהן, וקל להבין בס"ד וזמש"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2010 08:26 לינק ישיר 

ריב: "עיקר טענתך אין לה על מה לסמוך, כיוון שאת הדברים האלה הרמב"ן כותב כהבהרה על מה שאמר למלך בויכוח... "

והרי ציטוט -

אמרתי לאדוננו המלך:
אדוני, שמעני.

ויאמר לי:
ידבר הוא תחילה כי הוא התובע.

אמרתי:
הניחוני לברר דעתי בעניין המשיח, ואז יוכל להשיב על ברור.

קמתי ואומר:
שמעו עמים כולם. פראי פול שאלני אם כבר בא המשיח שדברו בו הנביאים, ואמרתי שלא בא. והביא ספר אגדה שאמר בו כי ביום שחרב בית המקדש בו ביום נולד. ואמרתי אני שאיני מאמין בזה.
(
דעו כי) אנחנו יש לנו שלושה מינין של ספרים,
האחד הוא הבב"ליה, וכולנו מאמינים בו אמונה שלמה.
והשני הוא נקרא תלמוד, והוא פירוש למצוות התורה, כי בתורה יש תרי"ג מצוות ואין בה אחת שלא נתפרשה בתלמוד, ואנחנו מאמינים בו בפירוש המצות.
עוד יש לנו ספר שלישי הנקרא מדרש, רוצה לומר שרמ"וניש. כמו

הרמב"ן אומר זאת בויכוח ואינו שותל בכתב אחר כך כהבהרה.

ואם כבר להתלות בלשון מגיד לחבירו – אולי על דרך "הגיד לך ... מה טוב..." שאלו אמרות מוסר ולא תורה/הלכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2010 08:37 לינק ישיר 

ושוב ראיתי שאדרבה, זכרוני הטעה אותי, כמו שטענתי לעיל, בסדר עולם פרק א' מבואר שפנחס אינו אליהו, דאפכי לה והיא מתאפכה, ידיעת ההפכים אחת, כי הנפסד ייפסד אל הפכו כמבואר בסה"ק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2010 08:39 לינק ישיר 

ודע עוד שכדברי הרמב"ן האלו לענין השרמוני"ש כן כתב רבי יחיאל מפרי"ש ז"ל בויכוח דידיה הנקרא "ויכוח רבי יחיאל" ויועיל בעז"ה, וכן כתבו עוד הרבה מרבנן שבימי הביניים בטרם התנוצץ אור הגאולה כמו שביאר הרב הנזיר ז"ל ודפח"ח

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2010 09:54 לינק ישיר 

צענע
אני תמה על אליעזר שלא הביא את המקור שלך מהזהר- מפדר"א. שם מקורו הראשון-

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2010 12:11 לינק ישיר 

אליעזרט כתב:
  רמז: האגדה הופכת שני אישים שונים בעלי אופי זהה לאיש אחד.

אבן עזרא אסתר פרק א

גם יש במדרש שהיה אליהו, והטעם שדבר טוב ועשה כמעשה אליהו,

כלל גדול איך לומדים מדרש, האבן עזרא מלמד אותנו איך להבין שפת המדרש,

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אגדה- כפשוטו או כמדרשו [אליעזרט או ירוחם]
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 14 15 16 17 18 לדף הבא סך הכל 18 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.