בית פורומים עצור כאן חושבים

אגדה- כפשוטו או כמדרשו [אליעזרט או ירוחם]

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/11/2010 13:09 לינק ישיר 

ועכשיו ברצינות.
נראה לך להתלבש על סיפור שסיפר איזה רב-חובל ולהוציא ממנו מסר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2010 13:10 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
יכול להיות שהם צ'יזבטים ויכול להיות שלא, וזאת הרי  טענתי כי זה לא משנה- מה שמשנה - מה אתה יכול ללמוד מזה?

אם הסיפור מעורר בך את המחשבות- ומפעיל את חושי הטעם והריח של מוחך.-  השגת את מטרתו- והתרומה שיש לך ממנו היא לעין ערוך מואילה וטובה מאשר הסברו הבנאלי של רב או מרצה זה או אחר.

[ולשאלתו/הקנטתו של העברי -
אתה יכול לספר סיפורים מכאן ועד מחרתיים, אולם רק ברגע שהם ייהפכו ל"מקודשים" (במובן זה שדורות שלמים חשים מחוייבים אליהם, מסיבות שונות וברמות שונות), נוכל להתחיל לדון בהם ולחפש את משמעותם החינוכית/ערכית/דתית העמוקה. עד אז הם יצירי דמיונך הפרטי שישמחו אולי את בני משפחתך אבל אבל אין בהם "עניין לציבור" (גם ספרות כתובה דהיום אינה נחקרת לעומק אם אין בה סוג של "עניין לציבור", קרי - השפעה חברתית, מחשבתית או פוליטית על יותר מאדם אחד, שהוא במקרה גם האח של הסופרת).]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2010 13:20 לינק ישיר 

אמשלום
לא חשבתי על האבחנה הזו, זה באמת כיון מעניין.

מה בקשר לטענתי שבחיבור העוסק בסוף הוראה ובעניני מחשבת ישראל - אין מקום לסיפורי צ'יזבטים?
לא מקובל עליך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2010 13:41 לינק ישיר 

אברהם,

ראה לציון המקור בחולין צ, ב אותו מביא הרמב"ם כראיה לדבריו -  "דברה תורה לשון הואי, דברו נביאים לשון הואי, דברו חכמים לשון הואי .." כך שלמעשה הדברים הם עקרוניים גם לגבי חז"ל שהלכו בעקבות הנביאים, שהלכו בעקבות התורה -

נ.ב. מה שהרמב"ם כותב בקטע המצוטט ספרי הנבואה כוונתו היא ל"ספרי התורה" -

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2010 13:52 לינק ישיר 

תודה לריב על המקור:
חולין צ,ב:
"אמר רבי אמי: דברה תורה לשון הואי, דברו נביאים לשון הואי, דברו חכמים לשון הואי. דברו חכמים לשון הואי - הא דאמרן, דברה תורה לשון הואי - +דברים א'+ ערים גדולות ובצורות בשמים, דברו נביאים לשון הואי - +מלכים א' א'+ ותבקע הארץ לקולם - אמר ר' יצחק בר נחמני אמר שמואל, בשלשה מקומות דברו חכמים לשון הואי, אלו הן: תפוח גפן ופרוכת; תפוח - הא דאמרן, גפן - דתנן: גפן של זהב היתה עומדת על פתחו של היכל, ומודלה על גבי כלונסות, וכל מי שהיה מתנדב גרגיר או אשכול מביא ותולה בה, אמר רבי אלעזר ברבי צדוק: מעשה היה ונמנו עליה שלש מאות כהנים לפנותה. פרוכת - דתנן: רבן שמעון בן גמליאל אומר משום רבי שמעון הסגן, פרוכת - עוביה טפח, ועל שבעים ושנים נירים נארגת, ועל כל נימה ונימה עשרים וארבעה חוטין; ארכה ארבעים באמה ורחבה עשרים באמה, ומשמונים ושתי רבוא נעשת, ושתים עושים בשנה, ושלש מאות כהנים מטבילין אותה. "

אני חושב אבל, שאין שום שייכות בין זה לבין הנושא המדובר.  כשהתורה/נביא/חז"ל מספרים סיפור שלם ובפרט אחד הם מגזימים - על זה נאמר שדיברו בלשון הבאי, ואין לי שום בעיה עם זה.

אבל לומר שהם סיפרו סיפורים שלמים מצוצים מן האצבע ללא מסר גלוי ו/או נסתר, ולתרץ את זה בכך ש'דברו חכמים בלשון הבאי?! 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2010 14:05 לינק ישיר 

אברהם,

ראשית איפה הבנת מדבריי או להבדיל מדברי הרמב"םשהסיפורים המומצאים הם ללא מסר גלוי או נסתר ? כל עניין הסיפור המומצא הוא כדי להעביר לא סתם מסר אלא "מסר מסויים" שעליך להבין.
ותמהה אני עליך, אם התורה כוללת סיפורים שמצוצים מן האצבע ( אם נניח כגרסת החכמים שסוברים שאיוב לא היה ולא נברא אלא משל היה, ) כדי להעביר לנו מסר כלשהוא, אז למה יהיה לך מופרך שחכם ימציא סיפור ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2010 14:54 לינק ישיר 

אברהםהעברי כתב:
מה בקשר לטענתי שבחיבור העוסק בסוף הוראה ובעניני מחשבת ישראל - אין מקום לסיפורי צ'יזבטים?
לא מקובל עליך?

[אברהם,

זו בדיוק הנקודה - אם אתה מאמין בגדלותו של החיבור ואתה חש מחוייב למה שכתוב בו (איני נכנסת כרגע להגדרת המושג "מחוייבות", למרות שיש לו רבדים שונים), מן הסתם יחסך לספורים המצויים בו לא יהיה כאל צ'יזבטים, ואתה תנסה למצוא בהם משמעות. "כוונת המשורר" אינה רלבנטית עוד (זולת למחברי הביוגרפיה שלו, אולי), מרגע שיצאו שיריו לאור העולם והם נקראים ומושרים בפי כל. אם אני מבינה נכון, לכך כיוון ירוחם בדברים שציטטתי לעיל.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2010 16:03 לינק ישיר 

ירוחם, אמשלום וכולם,

יש כאן דו-שיח מרתק בין אנשים בעלי רקע ובעלי השקפות שונים. ואני פשוט מתענג לראות כיצד הדיון כאן מתפתח.

אמשלום שימי לב מה קורה כאן.

את מקדמת את הדעה שיש לגשת לכל טקסט קנוני ולנסות למצות ממנו את המירב. ואני מסכים אתך לגמרי. אבל אם אני מבין נכון את מתכוונת לכך שיש לחקור את אגדות האחים גרים וסיפורי סינדרלה וכיוצא בזה בכובד ראש כפי שעושים באקדמיה.

אבל איני סבור שהחברים אחרים (ואולי ירוחם בתוכם) יסכימו לכך.

הם ניגשים לחקר אגדות התלמוד מתוך חרדת קודש. ואם ירוחם כתב את מה שכתב עדיין אין הדבר אומר שהוא מסכים אתך.

שבת שלום

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2010 17:54 לינק ישיר 

[אליעזרט,

תתפלא, עוד נכונה לך הפתעה..

כשאין את הבסיס האמוני וההילכתי של המקבלים עליהם עול תורה - ז"א שהתושב"ע אוטונומית לחלוטין וסמכותה נובעת ממנה עצמה. (שאת הסמכות קבלו חז"ל מסיני, 'משה קבל את הסמכות ומסרה ליהושוע וכו' - ואפילו להכריע נגד המקרא 'הלכה עוקרת מקרא' -)  וכל משמעות התושב"ע מסתכמת בזה שהיא פרשנות על התושב"כ - זה מקום נקודת ההשקה בו מתקיים מפגש ההסכמה בין אמשלום וירוחם.
 במידה ותנסה לשכנע מהמקורות הכתובים בפסוקים הרומזים על כך - הוא יעמוד על דעתו, וכאן הרמזים הגלויים או הנסתרים האמורים לא יעשו עליו רושם, ולא ישחקו אצלו תפקיד "מלמד". הוא לא יסתפק בפחות ממראה מקום בו כתוב במפורש , שניתנה להם הסמכות, כגון, 'אני ה' אלוקים נותן את הסמכות לחכמים לפסוק על פי דעתם, ודבריהם יהפכו לדברי אלוקים חיים'

קח למשל, את נושא 'זכות אבות', ותנסה לשכנע אותו שהיתה לחז"ל את הסמכות לקבוע שכבר מזמן בית שני, אחרי שישראל הפרו בהפרה בוטה פעם אחר פעם את 'ברית האבות' , תמה אותה זכות . והיות והזכות תלויית ברית, מעתה, רק מעשיהם יקבעו אם יהיו ראויים לאותה זכות שוב, אם לאו -
 מה יאמר לך הלה (שהדברים אינם משרתים את עמדותיו הימניות) ? שחז"ל הראשונים האחרונים וכל החכמים שמצדדים בדעה זו, שלא משנה כמה היא הגיונית "בודים מליבם ומדמיונם" (= כדבריו ) - שהרי כתוב במפורש במקרא, שיש הבטחה אלוקית שהארץ ניתנת לישראל לעולמי עד,  ועל כן, לאף בן אנוש אין את הסמכות להפר הבטחה שניתנה מפי האל -

אם כן, ניחא, האגדות המומצאות המאופיינות באבסורדים מעוררים בו מחשבות מפעילים את חושי מוחו, והוא לומד מהם מסרים ממסרים שונים ומגוונים, גם זו לטובה -
אך אבוי, מה המסר שיש ללמוד מזה שחז"ל בדו מליבם גם פרשנויות רציונליות ?! ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2010 19:28 לינק ישיר 

ריב

אני לא עומד כאן ,באשכול הזה לפני טריבונאל של החברים, - במה אני מאמין ובמה איני מאמין, אם תרצי לפתוח אשכול בנושא של אמונתי בחז"ל- אני מבטיח להשתתף בו.

אליעזר
בכדי שלא תופתע- אני חושב שאם שלום הבינה את החלק הארי ממה שכתבתי. באגדות חז"ל בחלקם הגדול אני מתיחס אל חלקם כיצירות ספרותיות, שצריכות חקירה וביקורת- כדין כל יצירה ספרותית, חלקם כמסרים אמוניים עם מסרים עמוקים, שודאי צריכות לימוד והעמקה, וחלקם כסיפורי עם ושל בית המדרש- שהם משמשים את הקורא- כמתאבן- כגירוי מחשבה של הקורא  לפעמים לעולמות אחרים לגמרי.

ככל בכתיבתי -כמה שיותר מעצמי ממחשובתי ומהבנתי את הנושא, אני מביא מקורות רק במקרה שהשני צריך הוכחה שכיון מחשבתי היא נכונה.  אני מעונין לקרא את דעותיהם  של החבריםולא את דעתם של ספריהם- יש לי ב"ה סיפריה ענקית  גם את פרויקט השו"ת ואת אוצר התורה- אם ארצה לקרא את מה שאומר הרמב"ם למשל,  איני צריך בשביל זה את עצכ"ח- כאן צריך בעיקר להחליף דעות- ולא דפי מידע או קטעי מאמרים .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2010 00:55 לינק ישיר 

דינוזאורוס צדקת בדבריך תודה שהחכמתני.

רבותי הרמבמיסטים תמיד אומרים, מה שכתוב בתלמוד, כתוב אפינקסיה דר' פלוני, מי שנולד ביום כך יהיה כך, אין לומר כי אותו רב פלוני כך האמין, אלא אותו רב מצא כתוב כך במקום אחר, והעתיקו לפינקסו, ועדין לא בירר את הדבר, ובאו מסדרי התלמוד והעתיקו לתלמוד מאותו פנקס.

כיוצא בדבר, מה שכתוב בתלמוד, אמר ר' פלוני, אמרה לי אם, ומובא בשמה סגולות ודברים לא הגיוניים, אין לומר כי אותו רב האמין באותם דברים, אלא אותו רב סיפר מה שאמרה לו אם, ומסדרי התלמוד העתיקו את אותם דברים לתלמוד מבלי לקבוע בהם מסמרות.

מסכת שבת דף קנו עמוד א

כתיב אפינקסיה דרבי יהושע בן לוי
האי מאן דבחד בשבא יהי גבר ולא חדא ביה ... האי מאן דבתרי בשבא יהי גבר רגזן מ"ט משום דאיפליגו ביה מיא. האי מאן דבתלתא בשבא יהי גבר עתיר וזנאי יהא מ"ט משום דאיברו ביה עשבים. האי מאן דבארבעה בשבא יהי גבר חכים ונהיר מ"ט משום דאיתלו ביה מאורות. האי מאן דבחמשה בשבא יהי גבר גומל חסדים מ"ט משום דאיברו ביה דגים ועופות. האי מאן דבמעלי שבתא יהי גבר חזרן אמר ר"נ בר יצחק חזרן במצות. האי מאן דבשבתא יהי בשבתא ימות על דאחילו עלוהי יומא רבא דשבתא.

תלמוד בבלי מסכת שבת דף סו עמוד ב

ואמר אביי, אמרה לי אם
: לאשתא בת יומא [שאחזתו בכל יום]- לישקול זוזא חיוורא [צרוף וחדש] וליזיל למלחתא וליתקול מתקליה מילחא [למקום שריפת המים, שעושין נגרים על שפת הים להמשיך מים לבריכות רחבות העשויות לכך, וכשנתמלאו סותם החריצין והשמש שורף את המים שמלוחין הן, ונעשה מלח], ולצייריה בחללא דבי צואר [תחת גרונו כנגד מפתחי חלוקו] בנירא ברקא [חוט  של שער שבקצהו לולאה]. ואי לא - ליתוב אפרשת דרכים, וכי חזי שומשמנא גמלא [נמלה גדולה] דדרי מידי [שטוען כלום], לישקליה [לשומשמנא] ולישדייה בגובתא דנחשא, וליסתמיה באברא [קנה של נחשת ויסתום פיה בעופרת], וליחתמי בשיתין גושפנקי [חותמות, ולאו דוקא שיתין נקט, ולאו דוקא חותמות של צורה, אלא סתימות הרבה זו על זו: שעוה על העופרת, ושוב זפת, ושוב טיט], ולברזוליה ולידריה [ינענענו וישאנו], ולימא ליה: טעונך עלי וטעונאי עלך [לשומשמנא, מה שהיית נושא – אשאנו, והחולי שלי אתה תישאנו]

תוקן על ידי דרום_חוקר ב- 14/11/2010 01:16:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2010 07:26 לינק ישיר 

"אני לא עומד כאן ,באשכול הזה לפני טריבונאל של החברים, - במה אני מאמין ובמה איני מאמין, אם תרצי לפתוח אשכול בנושא של אמונתי בחז"ל- אני מבטיח להשתתף בו."

ירוחם,

את הדברים כתבתי מתוך האשכולות בהם גילית דעתך בנושא אמונתך בחז"ל - לשם מה אשכול נוסף, הרי לפי מה שכתבת באשכול זה, שום כלום לא השתנה מאז .

הדברים שכתבתי בעניין זכות אבות מופיעים באשכול זה

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?whichpage=2&topic_id=2321445&forum_id=1364

והדברים שכתבתי בעניין סמכות חז"ל 

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?whichpage=4&topic_id=2328954&forum_id=1364 תוקן על ידי - riv - 14/11/2010 07:40:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2010 10:46 לינק ישיר 

ריב

בעצם אני צריך להודות לך   על רצונך להפיץ את משנתי ותורתי ברבים, תודה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2010 12:13 לינק ישיר 

הועבר מאשכול פדר'א לפי בקשתו  של אלעזר

ירוחם,

למעלה כתבת על דרשן שייחס סיפור שלא היה ולא נברא לפדר"א. למעשה, גם מחבר פדר"א עצמו עשה לפחות פעם אחת כמעשה הזה. וכך הוא אומר בפרק מג (עמ שצג-שצד) ואביא רק את תחילתו של הסיפור הארוך:

בן עזאי אומר בא וראה כח התשובה
         מרבי שמעון בן לקיש שהיו הוא ושני רעיו גוזלים וחומסים 
         כל אשר יעבר עליהם בדרך
         מה עשה הניח לשני רעיו שודדים בהרים
         ושב לאלהי אביו בכל לבו

צא ולמד מכאן מה היו ידיעותיו של מחבר פדר"א בנוגע לזמנם של חכמי התלמוד! 

ויפה כותב רז"ו על אתר: 

ודוגמא לזה ממש במדרש קהלת (א, לה) פסוק מעוות לא יכול לתקון

ושם יש סיפור על שני חברים שאחד שב בתשובה והגיע לגן עדן והאחר לא שב וקיבל את עונשו. מחבר פדר"א נטל את הסיפור ההוא ועיבד אותו וניסחו על פי דרכו אלא שמצא לעצמו שמות של חכמים מפורסמים לתלות בהם את הסיפור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2010 12:34 לינק ישיר 

ירוחם,

אם נרצה נוכל להתייחס לדבר כאל עיבוד מודע שחכם א עושה לתורתו של חכם ב. משל למה הדבר דומה למלחין שמשתמש ביצירה קדומה ומעבד אותה מחדש.  

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אגדה- כפשוטו או כמדרשו [אליעזרט או ירוחם]
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 ... 16 17 18 לדף הבא סך הכל 18 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.