בית פורומים עצור כאן חושבים

מצוות והלכות שעברו ובטלו מן העולם'.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/12/2010 11:21 לינק ישיר 

אליעזרט כתב:

כך כותב הבית יוסף בטור או"ח סימן ג על דברי הטור 'ובכניסתו לבית הכסא יאמר התכבדו מכובדים' 

הכי איתא בסוף מסכת ברכות. ופירש רש"י: אל המלאכים המלווים אותו הוא אומר, שנאמר: "כי מלאכיו יצווה לך".וכתב ה"ר דוד אבודרהם בשם חידושי רב"ש, שאין לומר זה אלא ירא שמים וחסיד שהשכינה שורה עליו, אבל איניש אחרינא לא, משום דמיחזי כיוהרא, עד כאן. ונראה שמפני זה נתבטל מלאומרו כלל בדורות הללו.

האם זוהי הסיבה האמיתית לכך שאמירת התכבדו מכובדים בטלה בימינו, או שהסיבה היא אחרת ו'מיחזי כיוהרא' אינה אלא התחמקות אלגנטית?

מעניין שיש מנהג אחר שאף הוא מבוסס על אותה אמונה שעליה מבוסס המנהג של אמירת 'התכבדו מכובדים', אלא שהמנהג ההוא שריר וקיים עד עצם ימינו אלה בכל תפוצות ישראל.

והריני שואל שתי שאלות: 

א. מהו המנהג?
ב. ומאי שנא?

תוקן על ידי אליעזרט ב- 03/12/2010 11:22:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/12/2010 11:26 לינק ישיר 

אליעזר
להגיד שלום עליכם מלאכי השרת וצאתכם.
השינוי הוא שהמלאכים מלוים אותנו רק זמנית

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/12/2010 11:30 לינק ישיר 

ירוחם,

נכון. ואין ספק, כפי שיפה ראית שהאמונה שהיהודי מלווה במלאכים באה לידי ביטוי גם כאן. הספרייה בביתי דלה למדיי ואיני יכול לחפש את המקורות - אני סקרן להבין את ההתפתחות של אמירת שלום עליכם בשבת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/12/2010 11:45 לינק ישיר 

המקורות הזמינים באינטרנט אומרים כולם שפיוט זה אינו אלא מן המאה השבע עשרה, והמחבר הוא 'אנונימי' (אבל הוא מבוסס על בבלי שבת קיט ב). חברים האם נכון הוא הדבר? אם כן - מעניין מאוד כיצד פיוט אנונימי כה מאוחר תפס כה חזק בכל תפוצות ישראל.

תוקן על ידי אליעזרט ב- 03/12/2010 11:47:40

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/12/2010 12:33 לינק ישיר 

אז בהמשך ל"פלפול" ההלכתי, האם יהודי שחוזר לביתו מבית הכנסת בשבת ולפני שמספיק לעשות קידוש המסכן
חייב לרוץ לשירותים, האם יאמר "התכבדו מכובדים" או לא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/12/2010 12:44 לינק ישיר 

המלאכים מלוים אותו רק עד ביתו-ולא בתוך ביתו, הם אמורים להסתובב בבית -כך הגמרא- ולראות אם יש מפה לבנה על השולחן וחלות ין   נרות ואיך הוא מדבר עם אשתו. כלומר יש להם התעסקויות אחרות.
מה שלא ברור למה שולחים איתו 2 מלאכים? למטרה הזו הרי מספיק אחד- אצל אברהם שבאו שלשה מלאכים רש"י הסביר את תפקידו של מלאך ומלאך, ומה ההסבר כאן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/12/2010 12:47 לינק ישיר 

יונתן וירוחם,

נושא זה מהווה דוגמה יפה למקריות ולמזל השולטים לעתים קרובות גם במה שמכונה 'מנהגי ישראל'. 

שימו לב. דין הגמרא בטל מסיבה זו או אחרת - אבל פיוט שחובר במאה השבע עשרה חדר ונפוץ בכל קהילות ישראל השרים אותו בדבקות רבה, וכמעט בלא לשים לב למילים. ואני משוכנע שרבים מגולשי עצכ"ח כשהם מסלסלים פיוט זה חושבים לא אחת בינם לבין עצמם: לאלף עזאזל: כלום מלאכים מלווים אותי?

תוקן על ידי אליעזרט ב- 03/12/2010 12:48:48

תוקן על ידי אליעזרט ב- 03/12/2010 12:50:17

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/12/2010 13:12 לינק ישיר 

אליעזר

אני חולק עליך- הפיוט הזה  מהווהקישוט רוחני לשולחן השבת- אמיתותו לא פחות מהרבה פיוטים אחרים ואמירות וברכות שאנו אומרים היום ובכל יום.
מסורת של עם מבוססת על הרבה מיתוסים וסיפורים, באם נתחיל לבטל אותם לא ישאר בסופו של דבר כלום, אף אדם  משכיל לא באמת חושב שמלאכים מלווים אותו מבית הכנסת ,

אני כנראה לא משכיל אבל הרבה פעמים בחיי הרגשתי וחשתי בפועל את המלאכים המלווים אותי-לא בדיוק מבית הכנסת בליל שבת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/12/2010 13:17 לינק ישיר 

ירוחם,

אתה משכיל יותר מרוב רובם של באי הפורום. אבל צא וראה כוחה של גירסא דינקותא: גם אני לא מבקש לבטל מנהג יפה זה.

תוקן על ידי אליעזרט ב- 03/12/2010 13:21:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/12/2010 15:03 לינק ישיר 

הרמב"ם מו"נ ח"ג פכ"ב [אחד הפרקים היותר סתומים בספרו]. רומז כי מלאכים אלו [של שבת], הם רמז לכוחות הטבע השלמים מחד ובעלי מציאות ואפשרות חסרון מאידך.
כוחות אלו מלווים כל אדם באופן פרטי בהשגחה מדוקדקת.

יש מאמינים המכוונים באמירת שלום-עליכם. לא לישויות מרובי כנפים אף לא לשכלים נפרדים. אלא למערך הטבע הסובב את האדם לפרטיו. שכולו מאת הקב"ה.

כמובן שבקשת הברכה או ברכת היציאה. היא מליצה נימוסית בלשון אלגורית.

^^יצר הרע הוא השֹטן והוא מלאך בלי ספק32, כוונתי שגם הוא קרוי מלאך כי הוא בחבורת בני האלהים33, לכן גם יצר טוב מלאך באמת. מכאן הדבר המפורסם הזה בדברי החכמים ז"ל, שאל כל אדם מתלווים שני מלאכים34, אחד מימינו ואחר משׂמאלו, שהם יצר טוב ויצר רע. בגמרא שבת אמרו (החכמים) ז"ל מפורשות על שני מלאכים אלה: אחד טוב ואחד רע35.
ראה אפוא כמה נפלאות גילתה לנו האִמרה הזאת, כמה דמיונות הסירה^^

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/12/2010 15:54 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
מה שלא ברור למה שולחים איתו 2 מלאכים? למטרה הזו הרי מספיק אחד- אצל אברהם שבאו שלשה מלאכים רש"י הסביר את תפקידו של מלאך ומלאך, ומה ההסבר כאן?

[אחד יודע לקרוא ואחד יודע לכתוב?]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2010 18:15 לינק ישיר 

שבוע טוב אמשלום
אמש כשחזרתי מבית הכנסת שאלתי אותם לתפקידם. ולמה הם 2? התשובה שקיבלתי שאחד הוא מלאך טוב ואחד הוא מלאך רע.
ותפקידם כשהכל יפה וטוב בבית המלאך הטוב מאחל שגם בשבוע הבא יהיה גם הכל טוב ויפה- ואם חלילה זה להפך אז זה להפך.
אמרתי למלאך הרע אתה לא נכנס אלי הביתה- אני לא מכניס רעים הביתה- אמר לי המלאך הטוב- אז אתה רוצה לדמות לו?
הבנתי את הרמז -כי לא היה לי ממה לפחד- ונתתי להם להכנס, אמר לי המלאך הטוב. אתה רואה- איך המלאך הרע אוכל את עצמו? היה כדאי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2010 18:33 לינק ישיר 

שבוע טוב ירוחם,

ולמה שילחת את המלאך הטוב מביתך? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2010 18:35 לינק ישיר 

אליעזר שבוע טוב        

מספיק לי את אשתי

תוקן על ידי ירוחםשם ב- 04/12/2010 18:38:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2010 18:45 לינק ישיר 

חבריה שבוע טוב

אני כבר מזמן פטרתי את היצר הטוב מתפקידו,

שהיצר הרע מגיע ?! אני אומר לו שאין שומעים צד אחד,

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מצוות והלכות שעברו ובטלו מן העולם'.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 15 16 17 ... 20 21 22 לדף הבא סך הכל 22 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.