| | | | | האדמו"ר מסאטמר: "הספרדים גאים. הולכים עם בלוריות וכיפות קטנות" | | במהלך נאום שנשא האדמו"ר על כשרות בשר ששוחטת סאטמר, הסביר האדמו"ר: היום הספרדים גאים שהם ספרדים, ולמרות שהם הולכים עם צ'ופים וכיפות קטנות, השחיטה שלהם טובה יותר מהשחיטה האשכנזית • "אני לא רוצה לקרוא לבשר שלנו 'שחיטת בית יוסף'" • בפנים: ההקלטה והתמלול | | יוסי כץ, בחדרי חרדים 10:49 01/12/2010 |
| | האדמו"ר מסאטמר. צילום ארכיון | |
| | | 25 |
|
| | | > | במוצאי שבת 'ויצא' נשא האדמו"ר מסאטמר בבית מדרשו נאום חסר-תקדים בחריפותו כנגד הכשרי האשכנזים, שאינם מקפידים על סירכות קטנות כמו אחיהם הספרדים.
אתר 'בחדרי חרדים' מביא, באופן בלעדי, את התמלול המלא (בתרגום חופשי), לצד הקלטה של הנאום שעורר סערה בריכוזי סאטמר.
"נדבר קצת מעניין הבשר", אמר האדמו"ר. "יושבים כמה מאות יהודים חסידיים, ואין להם השגה כלל מה זה חתיכת בשר כשר. לא בעופות ולא בבהמות גסות.
ברצוני להגיד עובדה קטנה, שקרתה לפני תקופת זמן קצרה: הגיע אלי שוחט בימי האלול, לשוח את ליבו. הוא סיפר לי כי בשעה שעמד ליד אחד המסלולים, נוצרה שאלה על החלף. אותו שוחט הסתפק אם הוא יכול להמשיך לשחוט או לא, והלך להתייעץ עם השוחט שעמד לידו.
השוחט שעמד לידו בדק את העוף ולא הגיע למסקנה חד-משמעית. הוא גם לא יכל לבדוק היטב, כי הידיים שלו היו רטובות, וכשהידיים רטובות אי-אפשר לבדוק את העוף. שניהם ביחד הלכו לחפש את בודק הסכינים, ולאחר שעה ארוכה מצאו אותו, והוא פסק כי החלף פסול, ואי-אפשר לשחוט בו.
מכיוון שכל הסיפור ארך שעה ארוכה, עברו בינתיים על המסלול מאות עופות. ההלכה קובעת כי כל העופות שנשחטו בחלף פסולות, מכיוון שאנחנו לא יודעים באיזה חלק העוף נפגם. השוחט סיפר לי כי מאות העופות שכבר עברו במסלול, המשיכו לשוק, ויאכלו ענווים וישבעו.
זה הרי ממש טריפה".
|
> | "נהיה ציבור של 'פרומע ספרדים'" | "לאחר שסיפר לי את זה השוחט, עלה לי הדם לראש. זה הרי דבר שיכול לקרות כמה פעמים בשבוע, ואפילו כל יום. אולי אסור לי לגלות, אבל זה דבר שיכול לקרות גם שלוש פעמים ביום.
אנחנו מנינו שני בודקי סכינים שישגיחו שלא יקרו כאלה דברים חס ושלום. זה ממש נבילה דאורייתא.
גם בשחיטת בהמות יש בעיות רבות. קשה להסביר את הדברים לאנשים שלא מונחים בתחום, אבל אומר נקודה קצרה: בבהמות יש שני סוגי סירכות. יש סירכא כשרה ויש טריפה. להוריד את הסירכות זה אומנות של ממש. יש בזה הרבה סוגים וצריך לדעת להבדיל ביניהם.
גם אצל שחיטות הגסות אדבר, אומר משל קטן כי זה קשה להסביר לבעלי בתים. קשה מאוד כי אינם מבינים זאת, מי מביניהם ראה בהמה מקרוב, ולא ראו איך שוחטים בהמה, אינם יודעים ממה המדובר".
כאן עבר האדמו"ר לדבר על השחיטה הספרדית: "הספרדים יותר מקפידים מאשכנזים על סירכות. נוצר מצב חדש בשנים האחרונות. נהיה ציבור של 'פרומע ספרדים'. הם יכולים ללכת עם בלורית גדולה וכיפה קטנה, אבל הוא ספרדי. ספרדי גאה. היום הכל הולך בצורה כזאת. בצורת גאווה. כל אחד מתגאה במה שהוא עושה, והספרדים אומרים: אנחנו יותר מקפידים בסירכות מהאשכנזים.
ונהיה בזה ביזנעס. יש שתי דרגות בבשר של ספרדים. השחיטה הפחות טובה נקראית 'שחיטת בית יוסף', והמהודרת יותר נקראת 'גלאט כשר'. ומכיוון שהספרדים הגאים רוצים מהחנות את הבשר המהודר יותר, שמים עליה שחיטת 'בית יוסף', והסוחרים מרוויחים כסף.
יוצא שהספרדים עם הכיפות הקטנות והבלוריות הגדולות אוכלים בשר סוג א', והיהודים החסידיים עם המגבעות הרחבות אוכלים בשר סוג ב'.
שחיטת הקהל אצלנו היא סוג א'. שאל אותי אחד הרבנים למה אני לא קורא לבשר שחיטת בית יוסף, אמרתי שאני לא רוצה לקרוא לזה ככה, אבל זה השחיטה שאנחנו שוחטים.
פעם אמרתי שיש "כשר" ויש "כשר'ס", לאמת גם האחר כשר, אבל יהודי שנותן שלוש מאות דולר לאתרוג - כאשר גם במאה דולר יש אתרוג כשר - כלל זה צורך להיות בתוקף גם בבשר וגם במצות".
| > | 25 תגובות |
| |  | הדת מסתכמת בכובע עם שוליים רחבות
ספרדי עם צ'ופ גאה 13:19 01/12/2010 זמן רב לא שמענו טיפשות יותר רדודה מזו. כאילו כל היהדות מתרכזת רק בכובע והופעה חסידית. כבר אין שמירתמצוות והקפדה קובעים כלום ביהדות העיקר הכובע, ושמתחתיו יהיו כל התועבות אבל הלבוש חסידי. גם מבחינת הלכה הכל שטויות שאי אפשר לבדוק סכין בידים רטובות. השוחטים האלו לא מבינים כלל בהלכה. וכאן עומד אדם בעל מעמד ומדבר דברים מבלבלים שאין להם כל יסוד בהלכה. בקיצור קישקוש אבל עם כובע גדול ובלי בלורית. | 1 | | |  |  | אכילת בשר מכל סוג מביאה מחלות לב וסרטן לטובת הבריאות העם יש להפסיק אכילת בשר ולהסתפק בירקות פירות קיטנייות ואגוזים (ל''ת)
על השחיטה 13:19 01/12/2010 | 2 | | |  |  | אז מדוע מפלים בנות ספרדיות?
מיכה 13:27 01/12/2010 | 3 | | |  |  | צריך להפלות את הספרדיות
מופלה 13:43 01/12/2010 כי לאבא שלה אין כובע רחב תיתורה לכן שתשב בבית או שאביה ואחיה ילבשו פרוות שועלים על הראש. ואם זה עולה הרבה כסף ניתן להסתפק בנוצות של טווסים כמו האינדיאנים. | 4 | | |  |  | כי גם כיפה אין להן (ל''ת)
13:46 01/12/2010 | 5 | | |  |  | סאטמר
אלי 13:48 01/12/2010 ידוע בעולם שסאטמר הם הכי גרועים מבחינת שחיטה בזמנו יצא נגדם הרה"ג ר' שלום יהודא גרוס כיום בבית-שמש חוץ מזה בתור שוחט מה הבעיה של שני השוחטים אי אפשר ללחוץ על הכפתור שמפסיק את הליין? באמריקה יש את הכפתור בכל משחטה על הברזל העליון של הליין מה הסיפור הדבילי הזה יגם אם הפרט של הידים הרטובות שניהם לא יכלו לנגב רגע ידים ולבדוק סכין ועוד אם העופות נשחטו בתור חלק הרי צריך להפסיק לשחוט מידית הרי אם יש ספק זה לא מהדרין בקיצור סיפורי סאטמר נא לקחת בעירבון מוגבל | 6 | | |  |  | במחילת הרבי
שו"ב 13:53 01/12/2010 אבל אני לא מבין למה אנחנו האשכנזים צריכים גלאט בית יוסף? מה לא טוב גלאט רמ"א??? ובכלל ממתי בסאטמאר כ"כ מקפידים בעניני בשר, הלא רבינו הקדוש והטהור מהריט"ב לא החמיר בעניני ניקור כפי שידוע המחלוקת הגדול בינו לבין הדברי יציב מצאנז ואם כן מה כל השמועס הזאת? רק יכול להיות הרבי מסאטמאר צריך גלאט בית יוסף בגלל כל הספרדים שנהיו סאטמארים ושלא יצטרכו לרעות בשדות זרות | 7 | | |  |  | וחשוב הדיבור קודם שתוציאנו מפיך
אלעד 13:57 01/12/2010 הכל טוב ויפה אבל למה להגיע לשטויות האלה....ספרדים עם כיפה קטנה ובלורית....וכי הדת נמדדת בכובע שאינו כובע???? או במעיל שלא מועיל???? ועוד להגיד ולהוסיף.. גאווה..גאווה... מה הקשר.... ריח חזק של גזענות בדבריו.. בניגוד לדרכי אבותיו הק' | 8 | | |  |  | ה', מלאך, יהודי אשכנזי, יהודי ספרדי, יוהדי עם כיפה סרוגה גדולה, יהודי עם כיפה סרוגה קטנה+בלורית, דתי לייט, מסורתי, חילוני, גוי,. ככה חינכה אותנו התורה
עמיתוש 14:04 01/12/2010 הכול יודעים שכל אשכנזי בטוח שהוא סוג א' ואילו הספרדי הוא סוג ב' כיום תמצאו גם כיפות גדולות וקטנות אשר האנשים החובשים אותם הינם אנשים המקפידים על הלכות בחומרה. ואין צורך להגיד "ספרדים" או "אשכנזים" זה מה שגורם לפילוג, אפליה חמורה וממש לא קירוב לבבות. למה צריך להיות גזענים? למה לדבר כך? כל התורה היא תורה אחת. התפזרתם יותר מידי.... וחבל. | 9 | | |  |  | מה שיך גודל הבלורית לגודל יראת השמים? לא הבנתי. (ל''ת)
טימטום. 14:05 01/12/2010 | 10 | | |  |  | כותרת שנויה במחלוקת. (ל''ת)
עיתונאי 14:06 01/12/2010 | 11 | | |  |  | המתנשא והצבוע איך שרואים מהכתבה זה האדמור מסטמאר (ל''ת)
משה 14:08 01/12/2010 | 12 | | |  |  | לאלי מס' 6
שו"ב 14:16 01/12/2010 הכל כדי לקדם את השחיטה של קרית יואל מאנרא- ותו לא | 13 | | |  |  | כל האמת כאן:יוצא שהספרדים עם הכיפות הקטנות והבלוריות הגדולות אוכלים בשר סוג א', והיהודים החסידיים עם המגבעות הרחבות אוכלים בשר סוג ב'.
ספרדי 14:38 01/12/2010 וולא רק עניני בשר אלא הכל כל הכל: הכיסוי ראש, התפילה, הלימוד... בכל אנו הספרדים אוחזים באמת ובאוריגינל מה שמשגע אותי זה הספרדים הקופים שמחקים אותם ומתלבשים כמוהם ומקפידים לשלוח בו''ב רק במוסדות הבוזבוזים כמו הדפוק הזה אלי ישי אלק יו''ר שס, אתה שס? לך לעזזל אמשיך להצביע שס אבל לא בגלל אלי ישי ברור | 14 | | |  |  | רק ספרדי טיפש לא יכול ליהנות מדבריו הנוקבים של הרבי שליט"א
ששון לוי 14:40 01/12/2010 חשוב רגע מה אמר הרבי?! הספרדים שהולכים עם צ'ופ (ונקראים פרענקלא'ך) שוים יותר מכם לובשי קפוטות שטריימלעך דזו'בע רז'וולקע וכו' כי תכלע'ס הם מקפידים יותר על כשרות המזון. אלו דברים שאמרם הרב מחפוד לפני שלושים שנה בדרשת שבת הגדול "שלא פאות מסולסלות ולא כתונת פסים מכשירה את הבשר" וייחסו דבריו לאכזבתו מהרב לנדא ולא לגופם של דברים. מה לעשות שאחרי שלושים שנה מסכים עמו בגלוי ובאומץ לב רשכבה"ג מסאטמער שליט"א. | 15 | | |  |  | כותרות
הרבי הדיין המשגיח המוכיח 14:43 01/12/2010 האדמו"ר לא רוצה שידברו על המחלוקת הפנימית בחצרו,ובפרט אם אחיו שארו ובשרו, אז כל תקופה יוצא אם סיפור חדש להעסיק את הציבור, העיקר לא לדבר ממנו אישי... | 16 | | |  |  | בחדרי חרדים מזיפים את דבריו של הרב מקר"י אם היו כובתים בדיוק מה שאמר הייתם מתגלגלים מצחוק למשך כמה שעות (ל''ת)
ישראל 15:01 01/12/2010 | 17 | | |  |  | חברים נא להימנע מלדבר על גדולי ישראל גם אם דבריהם לא
ספרדי 15:16 01/12/2010 | 18 | | |  |  | יראת שמיים
ספרדי עים בלורית 15:39 01/12/2010 לא משנה איזה כיפה וכו יכול להית שטירימל גנב וכיפה סרוגה צדיק | 19 | | |  |  | מספר הבהרות חשובות בקשר לכתבה הזאת.
ספרדי ריאלי 15:39 01/12/2010 לאיזה רמות נמוכות הוא יורד, בודאי שמתם לב, ובאידיש זה נשמע יותר טוב כנראה.. ואבהיר כאן מספר דברים (שאת חלקם שמעתי כעת מת"ח ספרדי אמיתי בלי כובע וחליפה): א- אין שום אשכנזים שהולכים עם טשו'פ, רק ספרדים בלבד, בפרט באמריקה סמוך למעונו של אראל'ה, רק ספרדים הולכים עם טשופ גם בישראל כל שכן באמריקה. ב- הלבוש החסידי מתיר מאחוריו מעשי צדקה וחסד רבים! וכמובן "מתן בסתר" תרתי משמע, מכל הכיוונים. ג- יש מצוה לקחת כל חומרה, וכל המחמיר ידו על העליונה ביהדות, למרות שזו לא ההלכה. וכמובן ספיקא דרבנן לחומרא- למרות שבגמרא כתוב להיפך, מ"מ את הגמרא כתבו בבבל, חכמים עיראקים וזה לא מתאים לנו האשכנזים. ד- חסידי סאטמר (או יותר נכון: סאטמעעעעעער) כבר גמרו להתקוטט ביניהם (ולשרוף בתי כנסת אחד לשני), ונשאר להם רק להדר בבשר... ולהתנועע במקוה כמובן. ה- אילולי מסורת אבותי, כבר מזמן לא נשארתי יהודי- רק בגלל ההמצאות של האשכנזים (קטניות בכלל, ועוד כהנה וכהנה) ושל סאטמער בכללם. כיום, אני שומר תורה ומצוות עם אינטרנט ולא רואה בזה כל פסול, למרות דעות האשכנזים והמשוכנזים יחדיו. בעוד שאני נשמר גם בסתר מדברים לא רצויים, סאטמערעס עושים קידוש ה' גדול בסתר... (=כידוע) טוב, נו, הרי אמרו חז"ל שמי שרוצה לחטוא ילבש שחורים, והם כל הזמן לובשים שחורים. לא, ואני לא חסיד ולא תלמיד של עובדיה יוסף, ושאר המשוכנזים שסביבו. נמאס לחלוטין מהמשוכנזים והאשכנזים החרדים- כאחד. ואני אוהב את עם ישראל ולא את אלו שפרשו ממנו. הגיע הזמן שכולם יפרדו מהדת החרדית האשכנזית, בדיוק כפי שאני עשיתי. אך כמובן את הכל תעשו עם יראת שמים ובלי פורקן מיותר. אין כמו הדרך של הרמב"ם שהיא נוגדת לחלוטין את דרך "החרדים" ואת המצאותיהם, אפילו אילו הייתי אשכנזי, הייתי עוזב אותם. נקודה נוספת: לא צריך להתגאות להיות ספרדי, בעבר הרחוק גם האשכנזים היו כך. | 20 | | |  |  | התירגום לוקה בחסר עצום ! וחבל יש עוד הרבה סקופים (ל''ת)
אשכנזי 15:47 01/12/2010 | 21 | | |  |  | ל2,אתה טועה בכיכר ירקות הפירוש
תום 16:14 01/12/2010 | 22 | | |  |  | בסך הכל האדמו"ר משבח את שחיטת הספרדים
אחד ששמע 16:17 01/12/2010 אתם מוציאים את הדברים מהקשרם בסך הכל הוא אומר שאפילו הספרדים עם הכיפות הקטנות והבלוריות אוכלים בשר מהודר יותר מהרבה חסידים המהדרים ללבוש רק את הבגדים השמרניים. כל הכבוד לאדמו"ר שלא מתבייש להגיד בקול רם את מה שכל רב בארה"ב יודע בלב, ואינו חושש מלתקן את הדבר. מגיע לו צל"ש ! | 23 | | |  |  | להרגע בבקשה אם אתה לבנתיים חרדי אז תזהר בדברך (ל''ת)
16:17 01/12/2010 | 24 | | |  |  | האט אעטצס געזען אִ בהמה פון דער נאנט? איך פארשטיי נישט אזוי פיל בהמות ארום זיך און מ'זעט נישט?! (ל''ת)
חוסיד שוטה 16:59 01/12/2010 | 25 | | |
|
|
|
 |
|
|