| נשלח ב-2/12/2010 12:11 |
|
| |
הבעיה שאתה יצגת- כך לפחות הבנתי- שלפיה מה שקובע לפי ההלכה הוא חוסר מים לשתיה, וכל זמן שיש מים בברז, אין הצדקה לצעקות ותפילה, על כך הגבתי שאולי כך מפרש את ההלכה מי שלא רואה כי היום לפי התפתחות המדע - אפשר לראות את הסכנה הברורה ומידית העומדת מעל ראשנו- מעבר למסגרת של מים בברזים. שאגב גם זה לא היה בזמו קביעת ההלכה
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 12:48 |
|
| |
אז אנסה להבהיר את עצמי יותר טוב: תענית צריכה להיות תגובה על תחושת משבר חריפה. מי שחי בתחושת משבר, צריך לשוב בתשובה וכחלק מן התהליך גם להתענות. מי שחושב שהמשבר לא כזה נורא, שלא יתענה. האם מצב המים היום חמור? אולי, אינני יודע. אני מוכן לקבל את תפיסתך אכן כן, אבל זה באמת לא הנושא העקרוני בדיון כאן. זוהי שאלה טכנית. קשה לי יותר לקבל את עמדתו של מי שחושב שמצב משק המים מחייב תענית, אך לא בהכרח מחייב לסגור את הממטרות. מי שלא סוגר את הממטרות מעיד שהוא לא באמת מרגיש במשבר, והצורך בתענית נובע יותר מכך שזה מה שכתוב ולא מתחושת מצוקה. זהו עיקור ההלכה ממשמעותה וניתוקה מן המציאות, וממילא מוביל גם לפעולה של חוסר אכילה במשך יום אחד, אך לא לתענית אמיתית במשמעותה הדתית. (מובן שאם מישהו יסביר לי שמצב משק המים הוא כזה שזקוק בדחיפות לגשם אבל לא ניזוק ע"י השקיה מרובה, אחזור בי מן הנ"ל מסיבות ברורות, אבל לא נראה לי שזה המצב.)
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 12:52 |
|
| |
ועוד הערה קצרה - טענתו של רמ"ל היתה (בין השאר) לא ש"כל עוד יש מים בברז אז הכל בסדר" אלא שבמצב הטכנולוגיה דהאידנא, מובטח לנו שתמיד יהיו מים בברז (גם אם במחיר קצת יותר יקר) ולכן התלות בגשמים היא פחות קיומית. אינני בר הכי לבדוק את נכונות הטענה, אבל היא שונה מכפי שאתה הצגת אותה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 12:56 |
|
| |
סליחה שאני מתערבת, אתם מתכוונים שלא צריכם לצום ולהתפלל שהשם לא מוריד גשם ? הלא כל הרבנים אמרו שצריך להוסיף ולהרבות בתפילות, וגם בכותל התפללו על זה ?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 13:16 |
|
| |
עציוני הוא אשר אמרתי אתם לא תופשים את הבעיה- את בעית המשבר הגדול, לפי ההלכה הכל מתחיל ונגמר באם יש מים לשתות? ולכן טענתי כי הבנתה של ההלכה כך היא תלושה מהמציאות, אז כשקבעו ההלכה אכן המים היה הפרמטר היחיד לקבוע אם יש משבר או אין משבר, אבל ההלכה כשמה, אמורה ללכת עם הזמן, מכאן שמה הלכה- והיום יש לנו אינפורמציה אחרת על הפרמטר של המשבר יש לי חדשות טובות בשבילך- אין משבר במים לשתיה ובעוד שנתיים בכלל לא יהיה חוסר במיים לשתייה, ב"ה לאחר שאכלנו מעץ הדעת יש לנו דעת להתפיל את מי הים המלוחים שממנה כאמור יש כים שאין לו סוף ולכן זו לא הבעיה. הבעיה כפי שאמרתי האסון הוא- כי אם זה ימשך כך, כל היערות החורשות הירק האגמים והנהרות המעטים ייבשו. תהליך הפוטו סינטזה יפסק, והמדינה שלנו תהפך לארץ מדברית לכל דבר, כמו ערב הסעודית וסודן, מים יהיה לשתות אבל לגור ולחיות בה יהיה קשה מאד ובלתי אפשרית להרבה מאד אנשים, למרות שיהיו מים בברזים ובמקווה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 13:37 |
|
| |
בוא נסכם במה אתה ורמ"ל מסכימים ובמה חולקים (לא ברור איך הפכתי להיות נציגו בדיון, אבל נעזוב את זה):
מוסכם שמשבר גשמי חריף צריך לעורר לתשובה, ובתוך כך גם לתענית. מוסכם גם שהגדרת מצב כמשברי צריכה להיות על פי ארחות החיים שלנו, ולא על פי מה שהיה רלוונטי לפני מאות ואלפי שנים. לא מוסכם האם מצב משק המים היום הוא כזה שעלול לדרדר אותנו למצב שיחייב שינוי דרסטי באורחות או באיכות החיים. אתה חושב שכן והוא חושב שלא.
אם אתה מסכים לסיכום הנ"ל, אזי הויכוח הוא יותר טכני מעקרוני. לי אישית אין את הכלים לשפוט בו. יתכן שרמ"ל הספון בביהמד"ר לא מכיר את המציאות לאשורה, ויתכן שאתה ניזון מהיסטריה תקשורתית מופרזת - אין לי מושג, ואני אחיה בשלום עם כל אחת מהאפשרויות הללו. לגבי הקשר הראוי בין ההלכה למציאות נדמה לי שאין ויכוח. האם הקשר מתקיים בדברים אלה או לא? תלוי בתפיסת המציאות של כל אחד. אני חושב שרמ"ל לא יצא נגד תפיסות כשלך המנתחות את המציאות אחרת, אלא נגד תפיסות המנתחות את המציאות על פי איך שהיא משתקפת במסכת תענית. האם לדעתך מי שגזר על התענית העמיק בניתוח המשבר? מסופקני (ויעידו הממטרות).
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 16:38 |
|
| |
משל הממטרות מעידה על חוסר ההבנה במשבר- הממטרות הקטנות מנסות בכוחם הדל לדחוק את הקץ, לנסות להציל את הירוק במדינה, הרבנים המכובדים- אם לפחות היו מיחדים שעה אחת מזמנם ולומדים את הבעיה לא ממני -מבעלי המקצוע המתמחים בכך, היתי מחריש. הרב בדק והרב החליט שאין בדברי המומחים ולא כלום- ולכן כל עוד הממטרה ממטירה אין צורך בצום וצעקה. אבל לא כך הדבר, אמירות ושליפות מהמותן בלתי אחראיות היא בעיה עוד יותר גדולה, אין כאן כל דמגוגיה כי המומחים, כמו כלי התקשורת לא מיחסים לתפילה ולצום כל ערך מעשי- ולכן אין מצידם כל ניסיון להשפיעה, שיתפללו או יצומו, אבל הנתק שאליו מוליכים הרבנים בין העם לבין מדינתו וארצו- מחוסר תשומת לב. היא בעיתית
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 18:53 |
|
| |
עציוני:
תענית צריכה להיות תגובה על תחושת משבר חריפה. מי שחי בתחושת משבר, צריך לשוב בתשובה וכחלק מן התהליך גם להתענות.
בדרך כלל ההיפך הנכון. התענית מטרתה לעורר את תחושת המשבר אצל הנרדמים ואת ההחזרה בתשובה.
עציוני:
קשה לי יותר לקבל את עמדתו של מי שחושב שמצב משק המים מחייב תענית, אך לא בהכרח מחייב לסגור את הממטרות.
אל תשכח שהבעיה הגדולה ביותר במשבר המים הנוכחי אינה הדלדלות המים במאגרים מהם מגיעים המים לבתים שלנו (גם זו בעיה חמורה, אבל אפשר לפתור אותה) אלא המחסור במים בטבע, ביערות וכו' וההשפעה של מחסור זה על האקלים.
אֲשֶׁר הָיָה דְבַר ה' אֶל יִרְמְיָהוּ עַל דִּבְרֵי הַבַּצָּרוֹת... כִּי גַם אַיֶּלֶת בַּשָּׂדֶה, יָלְדָה וְעָזוֹב: כִּי לֹא הָיָה דֶּשֶׁא. וּפְרָאִים עָמְדוּ עַל שְׁפָיִם שָׁאֲפוּ רוּחַ כַּתַּנִּים כָּלוּ עֵינֵיהֶם כִּי אֵין עֵשֶׂב. אִם עֲוֹנֵינוּ עָנוּ בָנוּ ה' עֲשֵׂה לְמַעַן שְׁמֶךָ:
[כמובן, טוב תעשה אם תשתמש בשיטות השקיה חסכניות יותר מהממטרות].
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 19:29 |
|
| |
נראה מארועי השריפה היום שהרב ליכטנשטיין טעה
נראה מארועי השריפה היום שהרב ליכטנשטיין טעה ויובש ועצירת גשמים מסכנים חיים לפעמים בדרך פחות צפויה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 20:50 |
|
| |
הוצאת לי את המילים מהמקלדת איך הוא יכול להעיז להגיד דבר כזה כולנו רואים את התוצאות הנוראות של חוסר בגשמים בעיתם. מה זה כל ההתפלפלויות העקרות האלה כאילו אנחנו יושבים במגדל ממוזג ומנותק מהעולם בטח שצריך להתענות ולהתפלל ולבכות.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 21:07 |
|
| |
מה הקשר בין "עצירת גשמים" לבין השריפה. מישהו ממליץ לבטל את הקיץ בגלל חשש שריפות? ובאם היו יורדים גשמים בכל התקופה האחרונה, אלא שבדיוק היום היו המעלות גבוהות. מה הייתם אומרים?
האם השריפה של היום פרצה בסיכוי סטיסטי גבוה, כי החודש הזה כולו היה החם ביותר בעשרות שנים האחרונות?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 21:24 |
|
| |
מה יש להבין פה אם היו יורדים גשמים האש לא הייתה מתפשטת בכזו מהירות הכל יבש ודליק בגלל המחסור בגשם. לא סתם מספרים את הבדיחה הידועה על ארון הקודש בישיבת הגוש שמכוון לבר-אילן זה בול מתאים למה שמציג פה ראש הישיבה שלה. דיון אינטלקטואלי קר ומנוכר במקום זעקה מעומק הלב על המחסור בגשמים.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 21:28 |
|
| |
ומה זה קשור. בקיץ נזהרים בימים חמים. גם היום היו צריכים להיזהר.
הגשם חסר כדי לכבות שריפות??.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 22:00 |
|
| |
נכון יוחנן אתה צודק כמו הרב ליכטנשטיין כל זמן שיש ממטרות אין צורך להזהר מהיובש הנורא, הכל בסדר גמור, כך הרי אמר רבך הדגול. מה פתאום להזהר כשיש ממטרות, איזה סכנה שצריכים להתפלל? אז מה אם כמעט 9 חודשים לא ירד גשם? הממטרטות עובדות סימן שהכל בסדר
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 22:01 |
|
| |
מי זה רבי הדגול?
תוקן על ידי יוחנןפאולס ב- 02/12/2010 22:00:54
|
|
|