בית פורומים עצור כאן חושבים

בדיקות הנידה, האם קינוח חיצוני, או קינוח פנימי כפי יכולתה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/12/2010 00:30 לינק ישיר 
בדיקות הנידה, האם קינוח חיצוני, או קינוח פנימי כפי יכולתה

נושא הדיון שלפנינו, כשכתב הרמב"ם קינוח מה היה בדעתו, האם קינוח חיצוני, או שמא גם לשון קינוח משמעו קינוח פנימי.

והנה הרמב"ם בהל' מטמאי משכב ומושב פרק ג כתב

[ד]
הנידה, והזבה, ושומרת יום כנגד יום, והיולדת אף על פי שלא ראת דם--כולן מיטמאות למפרע מעת לעת, או מפקידה לפקידה; וזה הוא הנקרא מעת לעת שבנידה.

כיצד:  אישה שהייתה טהורה, ואין לה וסת, ובדקה עצמה בשחרית ומצאה טהור, ובחצי היום בדקה עצמה ומצאה דם--הרי כל הטהרות שעשת משעת פקידה ראשונה עד פקידה שנייה, טמאות למפרע.

וכן אם בדקה היום ומצאה טהור, ולאחר שניים או שלושה ימים בדקה ומצאה דם--כל הטהרות שעשת מעת שמצאה דם עד עשרים וארבע שעות, למפרע טמאות.  ועד שלאחר התשמיש, הרי הוא כפקידה; ושלפני התשמיש--אינו כפקידה, מפני שאינה בודקת בו יפה.

עוד כתב הרמב"ם בהל' איסורי ביאה פרק ד

[יד] דרך בני ישראל ובנות ישראל, לעולם לבדוק עצמם אחר התשמיש.  כיצד:  מקנח האיש עצמו במטלית נכונה לו, ומקנחת האישה עצמה במטלית נכונה לה; ורואין בהן, שמא ראתה דם בשעת תשמיש.  ויש לאיש להניח אשתו, שתבדוק במטלית שלו--מתוך שנאמנת על שלה, נאמנת על שלו.

[טז] הצנועות אינן משמשות עד שיבדקו עצמן תחילה, קודם תשמיש.  ואישה שאין לה וסת, אסורה לשמש עד שתבדוק; לפיכך היא משמשת בשני עידים, אחד לפני התשמיש ואחד לאחר התשמיש.  אבל אישה שיש לה וסת, אינה צריכה עד לפני התשמיש, אלא משום צניעות.  אבל אחר תשמיש--הכול צריכין שני עידים, אחד לו ואחד לה.

ההלכות בהל' מטמאי משכב ומושב, מקבילות להל' בהל' איסורי ביאה, והבדיקה שלפני ואחרי תשמיש היא זהה בשניהם, והנה הרמב"ם באיסו"ב כתב, עד שיבדקו עצמן תחילה קודם תשמיש, אם לבעלה די בקינוח, מדוע כתב הרמב"ם שיבדקו עצמן ולא שיקנחו עצמן???

נמשיך להשוות, בהל' משו"מ כתב הרמב"ם שעד שלאחרי תשמיש הבדיקה בו כהוגן, ושלפני תשמיש אינה בודקת בו כהוגן, והנה באיסו"ב העד שלאחר תשמיש נקרא קינוח, והוא כהוגן, מכאן שקינוח הוא בדיקה כהוגן, כלומר שתכניס את העד כפי יכולתה, וזהו בדיקת חורים וסדקים שבש"ס, והוא הנצרך ולא יותר.

ראיה פשוטה לכל הנ"ל, פרהמ"ש נידה

פירוש המשנה לרמב"ם מסכת נדה פרק א משנה א
אבל הבגד שמקנחת עצמה בו לפני התשמיש כמו שיתבאר שזה רצוי אינו עולה במקום פקידה, לפי שאנו אומרים שמא דם מועט ירד ממנה ומחמת להיטותה לתשמיש לא תדקדק להכניס את הבגד כפי יכלתה.

הרמב"ם משתמש כאן בלשון קינוח, והיא לא תדקדק להכניסו כפי יכולתה, מכאן שבדעת הרמב"ם קינוח אינו בדיקה חיצונית, אלא בדיקה פנימית כפי יכולתה.

מעולם לא עלתה על דעתו של הרמב"ם שקינוח זה הוא חיצוני, היא היתה צריכה להכניס את העד כפי יכולתה, והכניסתו רק קצת, נמצא שבקינוח צריכה להכניס כפי יכולתה.

מקורו של הרמב"ם לפרהמ"ש זה, נידה דף ה

תלמוד בבלי מסכת נדה דף ה עמוד א
והמשמשת בעדים כו'. אמר רב יהודה אמר שמואל עד /ע' צרויה/ שלפני תשמיש - אינו ממעט כפקידה. מ"ט? אמר רב קטינא: מתוך שמהומה לביתה. וכי מהומה לביתה מאי הוי? מתוך שמהומה לביתה - אינה מכנסת לחורין ולסדקין.

תדקדק להכניס כפי יכולתה היא בדיקת חורים וסדקים, והרמב"ם בפרהמ"ש כינה בדיקה זו כקינוח, כי בעברית של הרמב"ם בקינוח היתה צריכה להכניסו כפי יכולתה, ואינו בדיקה חיצונית.

לעומת כל הנ"ל, ראה נודע ביהודה, קמא יו"ד סי' מו ד"ה והנה פשפשתי, שכתב בדעת הרמב"ם, שכל הבדיקות לבעלה אין צריך אלא קינוח, בלי בדיקת חורים וסדקים.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2010 00:54 לינק ישיר 

דרום,

רק הערה: לפני תשמיש שייך לשון בדיקה ולא לשון קינוח, שהרי אין במקום נוזלים שיש לקנחם. אמנם בפירוש המשנה כתוב, לדבריך, לשון קינוח גם בהתייחס ללפני התשמיש, אך יש לבדוק את המקור ולא את התרגום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2010 01:02 לינק ישיר 

הבנשק

את המקור הערבי אעתיק מחר בעז"ה

אבל כל המתרגמים של פרהמ"ש תרגמו "אבל הבגד שמקנחת עצמה בו לפני התשמיש" כן הוא בדפוס ווילנא, כן הוא ברב קאפח, וכן הוא בפרהמ"ש בההדרת מכון המאור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2010 08:56 לינק ישיר 

המקור הערבי

אמא אלת'וב אלד'י תנט'ף נפסהא בה קבל אלג'מאע כמא סיבין אן ד'לך מסתחב, פאנה לא יקום מקאם פקידה, לאנה נקול איאך דם יסיר סאל מנהא ובשרהה ללג'מאע לא תבלאג פי אחתמאל אלת'וב אלד'י תחתמלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2010 09:31 לינק ישיר 

אתם נורמליים ?

לדון בכזה נושא במקום פרוץ כל כך ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2010 09:40 לינק ישיר 

.

תרגום המקור שהביא לעיל דרום חוקר:

תרגום מילולי צמוד:

באשר לבגד, שבאמצעותו ניקתה את עצמה לפני התשמיש, כפי שיבואר כי רצוי לעשות, הרי שהוא (=הבגד) לא יהיה במקום פקידה, שכן אנו אומרים ...

הרי שהפועל בו השתמש כאן הרמב"ם אינו לבדוק כי אם לנקות, לטהר - תנט'ף (או כפי שכתוב אצל חלק מהתימנים: תנצ'ף).
אין ספק כי הרמב"ם כתב כאן שהיא מנקה את עצמה לפני. לא בודקת אלא מנקה, מטהרת. ואם כן, אין לתלות כאן דקדוק מלים, ודבריו של דרום חוקר למעלה נראים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2010 09:45 לינק ישיר 

MTHBV כתב:
אתם נורמליים ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2010 10:33 לינק ישיר 
נודע ביהודה, קמא יו"ד סי' מו ד"ה והנה פשפשתי

והנה פשפשתי בכל דברי רבינו הגדול הרמב״ם ז״ל בהלכות א״ב בדיני נדה וז״ל בפ״ד הלכה י״ד דרך ב״י ובנות ישראל לבדוק עצמן אחר תשמיש כיצד מקנח האיש עצמו במטלית נכונה לו ומקנחת האשה עצמה במטלית נכונה לה וכו׳ וכן בהלכה ט״ו עדים אלו שמקנח בהם וכו׳ והבגד שמקנחת בה היא נקרא עד שלה.  ובהלכה ט״ז הצנועות אינן משמשות עד שיבדקו עצמן קודם תשמיש וכו׳.  ובהלכה י״ז המשמש פעמים רבות וכו׳ אלא מקנח הוא בעד שלו והיא בעד שלה וכו׳ שמשה מטתה וקנחה עצמה וכו׳ וכן בהלכה י״ט קנחה עצמה בעד וכו׳ וכן עוד פעמים רבות בדבריו אינו קורא לה בדיקה אלא קינוח.  וכיון שבגמרא דקדקו בזה לפי דעת הרשב״א עד שאמרו לקינוח ולא לבדיקה ודקדק הרשב"א מזה שהקינוח אינו עולה בשביל בדיקה וא״כ למה כתב הרמב״ם בכ״מ קינוח א״ו דקינוח סגי באמת לבעלה . ועוד אדבר מזה. באופן שאני אומר דלבעלה סגי בקינוח, והקינוח הוא הבדיקה לבעלה וכיון דסגי בקינוח ממילא הוא הנקרא בדיקה. ומ"ש וסת שאמרו לקינוח ולא לבדיקה אפרשהו אח"כ. ומה שאמרו בסוף נדה דף ס״ח ע״ב הזב והזבה שבדקו עצמן לשון בדיקה היינו הקינוח שכיון שסגי בקינוח הוא עצמו הבדיקה.  וכן הרמב״ם פ״ו מא״ב בסופו זבה שבדקה עצמה ביום ראשון וכו׳ הנה קוריהו בדיקה לפי ששם אין עסקו לפרש אופן הבדיקה אלא לפרש אימת תהיה הבדיקה סתם ואמר בדיקה אבל בפ״ד הלכה י״ד שם עסק לפרש ענין הבדיקה כיצד תהיה כתב כיצד וכו׳ ומקנחת האשה עצמה.  והרי ודאי דלהרמב״ם קינוח די וזה ברור:

ומעתה אחרי אשר מצאתי און לי שלשה חמורי עולם המקילים בה בבדיקה זו והם הרי״ף והרמב"ם והראב״ד, עתה מלאני אני הפעוט לבי לדון ג״כ ולהביא סמוכים מן התלמוד ג״כ להקל בה . והנה במס׳ סנהדרין דף כ״ב ע״א אמר רב יהודה אמר רב בי״ג מפות קינחה בת שבע באותו פעם. פרש״י שבא עליה י״ג בעילות וקינחה בין תשמיש לתשמיש. והא ודאי שבדיקה לאחר תשמיש בדיקה מעלייתא היא שהרי אז אינה מהומה לביתה ואעפ"כ אמרו קינחה ב"ש מכלל שהקינוח היא הבדיקה וא"צ לא הכנסת חורין וסדקין ולא עד דישת מקום שמש רק קינוח בעלמא ולא אמרו הכנסת חורין וסדקים אלא לטהרות באישה העסוקה בטהרות ולכן אמרו עד שלפני תשמיש אינו ממעט מפקידה דהתם בעסוקה בטהרות עסקינן שלטהרות הוא שאמרו שמטמאה למפרע אלא שכיון שעסוקה בטהרות שוב ממילא גם לבעלה בודקת בדיקה יפה שתעלה לה גם לטהרות אבל לפני התשמיש אינה מהומה לביתה ואינה בודקת יותר מהחיוב לבעלה לכן אינה עולה לה לטהרות:

http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=1497&st=&pgnum=101

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2010 10:36 לינק ישיר 

MTHBV כתב:
אתם נורמליים ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2010 13:56 לינק ישיר 

MTHBV כתב:
אתם נורמליים ?

ברוכה הבאה לפורום הפתוח לדון על כל נושא הלכתי ורעיוני והשקפתי אמוני וכפרני, בקיצור על הכל,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2010 13:59 לינק ישיר 

maxmen כתב:
אתם נורמליים ?

ברוכה הבאה לפורום הפתוח לדון על כל נושא הלכתי ורעיוני והשקפתי אמוני וכפרני, בקיצור על הכל,

אני לא יודעת איך אתם הגברים לא מתביישים לדון בעניינים אינטימיים של נשים במקום פומבי כזה ולבזות בזה את כבוד האשה !!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2010 14:02 לינק ישיר 

MTHBV כתב:
אני לא יודעת איך אתם הגברים לא מתביישים לדון בעניינים אינטימיים של נשים במקום פומבי כזה ולבזות בזה את כבוד האשה !!!!

שוב צדיקה: את חדשה כאן, אבל יש כאן הרבה נשים חכמות ונבונות שדנים איתנו ביחד לגבי דברים של גברים,,גם, והביני,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2010 14:06 לינק ישיר 

maxmen כתב:

שוב צדיקה: את חדשה כאן, אבל יש כאן הרבה נשים חכמות ונבונות שדנים איתנו ביחד לגבי דברים של גברים,,גם, והביני,

אתה לא מכיר אותי, אז אל תקרא לי צדיקה. זה נראה לי שאתה מזלזל וצוחק עלי. אני לא מדברת על עניינים של גברים אלא רק עניניים כלליים של נימוס וכבוד. וגם אתה לא יכול לדבר ברבים דברים צנועים של נשים, זה זלזול וחוסר כבוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2010 14:16 לינק ישיר 

MTHBV כתב:

אתה לא מכיר אותי, אז אל תקרא לי צדיקה. זה נראה לי שאתה מזלזל וצוחק עלי. אני לא מדברת על עניינים של גברים אלא רק עניניים כלליים של נימוס וכבוד. וגם אתה לא יכול לדבר ברבים דברים צנועים של נשים, זה זלזול וחוסר כבוד.

אני לא מכיר את גופתך, אבל מכיר את חוסר ידיעתך את הפורום הנפלאה הזה, ולכן את צדיקה בעניין זה, כלומר הביקורת שלך בא מצדקות ולא מסתם ביקורת,

לעצם שאלתך:

משתתפות כאן הרבה נשים ודנים כאן על כל הנושאים כולל נושאים שהצניעות יפה להם, גם של גברים וגם של נשים,
זוהי הפורום שלנו,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2010 14:21 לינק ישיר 

maxmen כתב:

אני לא מכיר את גופתך, אבל מכיר את חוסר ידיעתך את הפורום הנפלאה הזה, ולכן את צדיקה בעניין זה, כלומר הביקורת שלך בא מצדקות ולא מסתם ביקורת,

לעצם שאלתך:

משתתפות כאן הרבה נשים ודנים כאן על כל הנושאים כולל נושאים שהצניעות יפה להם, גם של גברים וגם של נשים,
זוהי הפורום שלנו,

אתה אדם חצוף. אתה לא מכיר את גופתי ? איך אתה מדבר ככה אל בת שאתה לא מכיר ? אתה עושה שאחר כך אומרים שיש כאן סכנה מאנשים לא כשרים שמזלזלים בבנות, ובגללך אוסרים את האינטרנט. חצוף !

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2010 14:25 לינק ישיר 

MTHBV כתב:
 אתה אדם חצוף. אתה לא מכיר את גופתי ? איך אתה מדבר ככה אל בת שאתה לא מכיר ? אתה עושה שאחר כך אומרים שיש כאן סכנה מאנשים לא כשרים שמזלזלים בבנות, ובגללך אוסרים את האינטרנט. חצוף !

שאת אומרת שאני לא מכיר אותך מה כוונתך ?? שאני לא מכיר אותך פיזית לא ?????
וזה כוונתי,
ואם נפגעת אני מבקש סליחה, ומצטער מאוד,

אגב: אולי אני גם אישה ?? הרי את לא מכירה אותי פיזית,

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בדיקות הנידה, האם קינוח חיצוני, או קינוח פנימי כפי יכולתה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext