לפרופ' ישעיהו לייבוביץ המנוח היתה דיעה מאד יפה בעיני לפיה מצוות התפילה (ובעצם כל אחת אחרת) היא דרישה שהאל דורש, וכל אחד צריך להחליט האם הוא נענה לדרישה (או אפילו מאמין בה) או לא. אמירות כמו "תפילה עושה מחצה" הן, להבנתי את דעתו, קריאות מוטיבציה לא מזיקות. זוכרני קטע נוגע ללב במיוחד בו הוא כותב שאדם בדרך לחופתו, ואדם שחוזר מלוויית אשתו, מתפלל בדיוק אותה תפילת מנחה בעלת אותן אמירות תודה (היה נראה לי שהוא דיבר על עצמו שם). האם מישהו מכם מחזיק בדיעה זו?
נשלח ב-14/9/2011 11:28
אני לא מחזיק ואכמ"ל
נניח שהוא מתפלל אותה מנחה, אבל הוא מברך ברכת המזון שונה לחלוטין, וחתן אחר חופתו מעיקרא דדינא פטור לחלוטין מתפילת מנחה ואולי גם בדרך לחופה.
אבל ת"ח י"ל לא היה.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 14/09/2011 11:28:39
נשלח ב-14/9/2011 11:35
בענין התפילה סיפור חסידי אחד מחסידיו של ר' אלימלך מליזנסק- ביקש מהרבי שיתן לו להבין, מה זו תפילה ומה זו תשובה. אמר לו הרבי- סע למקום פלוני לבעל בית המרזח-ובקש ממנו להיות במחיצתו ביום הכיפורים. נסע החסיד לכפר, והתאסן בעיו"כ אצל בעל בית המרזח, והנה אדם פשוט ביותר , נוהג כעם הארץ. שום דבר מיוחד , להפך. התפלא החסיד על רבו, למה שלח אותו לחברתו של אדם פשוט כזה, אבל המשיך לעקוב אחריו. זמן קצר לפני תחילת הצום ראה את היהודי נכנס לחדר, מוציא מהארון יומן גדול ועבה, ואומר רבש"ע- לפני יום כיפור אני רוצה להתוודות על העבירות שעשיתי כל השנה- ביום זה- שכחתי ליטול מיים אחרונים, ביום זה התפללתי מהר. ביום זה לא מזגתי כוסות מלאים- וכו וכו מנה בבכי גדול עוונותיו של כל השנה כשגמר הוציא עוד יומן -הרבה יותר גדול ואמר- עכשיו -רבש"ע עכשיו בא נמנה את העבירות שאתה עשית לי. בים פלוני התנפלו עלי שלשה קוזקים. ביום פלוני הפריץ הכה אותי סתם ביום פלוני גנבו לי מהעסק וביום פלוני הכו את אשתי..וכו וכו וכו סיפורים רבים וקשים ביותר. סגר את הספרים ואמר- רבש"ע בעצם מי שהיה יותר לא בסדר מבין שנינו- זה אתה רבש"ע, יש לי חשבון רחב יותר איתך מאשר לך איתי. אלא מה -היום ערב יום כיפור,- אני לא קטנוני- אני סולח לך! ואתה תסלח לי. לקח את שני היומנים וזרק אות לאח.
מקס נדמה לי שהיהודי ההוא צודק, אנחנו צריכים יותר לסלוח לרבש"ע. הוא צריך יותר להודות לנו, כי אם לא אנחנו. אף אחד לא היה זוכר ומזכיר אותו בעולם.
נשלח ב-14/9/2011 12:35
"אבל ת"ח י"ל לא היה."
דורינו משופע בתלמידי חכמים בזכות הפריחה התורנית שאיפשרו ההסכמים הקואליציוניים.
כידוע תלמיד חכם שאין בו דעת נבלה טובה הימנו.
מאחר שדורינו משופע בת"ח כנ"ל הרי ברור שהנדירות של הדעת שהיתה לי"ל עדיפה אלפי מונים על חכמת תלמידי החכמים.
תוקן על ידי צענערענע ב- 14/09/2011 13:33:59
נשלח ב-14/9/2011 13:16
ירוחם מעשה באחד שהתפלל לרוח הקודש. שמע אדמו"ר אחד והגיב, תפילה עושה מחצה והוא יזכה לרוח.
נשלח ב-14/9/2011 13:17
ירוחם לא הצלחתי להבין אותך !!!
מדוע לשיטתך צריך להתפלל בכלל , שללת את בקשת הצרכים , שללת גם את ההתפייסות עם האלוקים ,
תיאוריית מקס - לא יודע מה דעתך עליה
אז מה נשאר לנו
נשלח ב-14/9/2011 13:27
אברך לשיטתי אין צורך להתפלל בכלל,- הכוונה לתפילות המאורגנות והציבוריות,(האמת שבעייני הן אינן תפילות) ההתאספות לבית הכנסת- פעם קראו לזה בית העם- היא המאחדת את הציבור ומכאן תועלתה. כל אדם שיתפלל בצקון ליבו.-וזו היא התפילה. איני שולל התפיסות עם אלוקים. אבל התפיסות צריכה להיות הדדית, אנו מאמירך ואתה מאמירנו- נגיד בעוד כמה ימים. אולי הגיע הזמן שהסיפא יהיה לרישא.