בקובץ שערי הוראה מובאים דבריו של רבי יוסף ליברמן שליט"א רב קהל סדיגורא י_ם בענין אמירת תחנון ביום הילולא של צדיקים. אחר שהוא מביא כי מנהג הילולא זה שלא לומר תחנון התחיל מתלמידי הבעש"ט ז"ל. הוא כותב בזה"ל "ויש שני מיני הילולא, יש של אבות החסידות, שזה שייך לכל עדות החסידים, ויש של כל עדה מרבותיהם. ולפי"ז נהגו בכמה בתיכנ"ס של חסידים, לא לומר תחנון ביא"צ של אבות החסידות, ושל רבותיהם הם, אבל בשאר צדיקים אומרים. וכן נהגו בביהכנ"ס סדיגורה בירושלם ת"ו. – וא"כ בביכנ"ס כלל - חסידי אפשר לבטל התחנון רק ביא"צ של אבות החסידות, ואי אפשר לכל אחד כשהוא ש"ץ לבטל כולם מתחנון ביא"צ של הצדיק של העדה שהוא משתייך אליה, דא"כ תחנון מה יהא עליו". עד כאן דבריו.
השאלה שנשאלת היא איך הדבר נמדד ? מי הם אבות החסידות, ועד איזה דור?האם זה נעצר בבעש"ט ודור ראשון לתלמידיו?
נשלח ב-2/12/2010 10:50
נדמה לי שהדור של החוזה מלובלין -- כלומר, הדור הרביעי לחסידות - עדיין נחשב לדור של אבות החסידות - ורק מכאן ואילך חלה התפצלות חדה של כל עדה ורבותיה. ואולי אפילו מאוחר יותר.
נראה שאחד הדברים שקובעים לענין זה הוא - מאיזה דור כבר הפסיק להיות דבר שבשגרה שתלמיד, ולא בן או חתן, ייסד חצר משלו
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 02/12/2010 10:51:54
נשלח ב-2/12/2010 11:17
השאלה היא האם הוא מונה את עדת סדיגורא רוזין-עם אבות החסידות? וכבר מנהג חסידים הוא להמעיט ככל האפשר באמירת תחנון- בצדק- ומנהג שובר אמירות של רבנים.
נשלח ב-2/12/2010 11:24
סדיגורא-רוז'ין הם צאצאי המגיד -- והוא בוודאי מאבות החסידות. שאלה טובה תיהיה עד איזה דור של השושלת הזו, האדמו"רים נמנים על אבות החסידות.
אני משער שרק המגיד עצמו ובנו המלאך. כי ר' שלום שכנא היה דמות פחות ידועה ור' ישראל מרוז'ין רחוק מלהיות דמות המקובלת על כל החסידות.
נשלח ב-2/12/2010 11:31
דיברתי על מיסד השושלת ולא על המגיד. הרי הרב הוא רב בקהילת סדיגורא- מענין מה הוא פוסק על המיסד.
אם כן? האם גם בניו? היו לו חמישה- הרי בפועל הם יסדו את השושלת . והאם גם בנו החמישי? זה מענין!
נשלח ב-2/12/2010 11:34
מן הסתם הרב הזה לא יכלול את ר' ישראל מרוז'ין כאחד מאבות החסידות -- ולו משום שהוא אדמו"ר מאוחר מאד - ובטח לא את ר' דובער מליובא.
ואילו לגבי "מייסד השושלת" -- השושלת לא נפסקה ואז חודשה, אלא כל הדורות מהמגיד עד לר' ישראל היו אדמו"רים
נשלח ב-2/12/2010 11:37
רודף יש לי הפתעה בשבילך- מה שאצלך הוא מן הסתם- אינו בהכרח- כמעט בטוח שלא כך חושב הרב המצוטט.
נשלח ב-2/12/2010 11:40
שאלה הקשורה לנושא האשכול (האמינו לי).
מישהו מכיר אדם בישראל שתוארו הוא 'ראש ישיבות....'. לא ראש ישיבה אחת, אלא ישיבות רבות?
נשלח ב-2/12/2010 11:42
הראש ישיבה שלי - בעברי - הוא גם "ראש ישיבות בני עקיבא"
נשלח ב-2/12/2010 11:42
רדף כתבת "ר' ישראל מרוז'ין רחוק מלהיות דמות המקובלת על כל החסידות" האם אתה בטוח שהתכוונת לאדמו"ר הנכון?
נשלח ב-2/12/2010 11:43
לשבח: כן.
ראה ערך מחלוקת צאנז-סאדיגורא
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 02/12/2010 11:44:16
נשלח ב-2/12/2010 11:45
הייתי מציע לך לרענן את הידיעות ההיסטוריות שלך אודות החסידות כדי להבין שזה בשום אופן לא יכול להצביע על כך שר' ישראל מרוז'ין לא היה דמות מקובלת על הכל.
תוקן על ידי שבח_גרונם ב- 02/12/2010 11:46:26
נשלח ב-2/12/2010 11:47
תודה רדף, לא ידעתי על כך.
הרב ליברמן הנזכר משמש גם כ'ראש ישיבות שומרי החומות',