בית פורומים עצור כאן חושבים

מכת דם - היתכן?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/12/2010 01:06 לינק ישיר 

יIנתן כתב:
עשית את התנאים לגדולים מהאבות, שהתנאים יכלו להסתכל על האדם ולהופכו לגל עצמות ואילו יעקב ומשה
פחדו מעשו ופרעה..

עשית את התנאים לגדולים גם מהנביאים שאליהו היה צריך למודד 3 פעמים על הילד ואילו התנאים "קטן שבהם
מחיה מתים" בתפילה בלבד..

דבריך אינם נוגעים לעצם הנידון, תמה גם על עצמך, אברהם אבינו לא עושה נסים בכלל, משה עושה קצת - יחסית, ואליהו ואלישע עושים הרבה יותר (מבחינת יחס בין צורך ובין תוצאה). הרי משה יכל להראות את גדולתו בכך שידוע מצטרעת, ואילו אליהו ואלישע החיו מתים. לא משנה מי עשה יותר נסים או פחות, אם אתה באמת מאמין בכך שה' עשה נס להרים את הגרזן שצלל לקרקעית הנהר, בניגוד לכח המשיכה, כשבנס הזה היה ענין אישי בלבד, לעזור לתלמיד של אלישע, שגרזנו היה שאול, אין סבה שתכחיש כל נס אחר.
לגבי ההבדלים בין הדורות, על זה יש תיאוריות של בעל הלשם, תשאל את התלמיד שלו שמסתובב כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2010 01:43 לינק ישיר 

כאן הניסים נעשים בכל דקה ולא ע"י נביא.
יהודי פלוני לוקח את הכוס *הוקוס פוקוס* המים הופכים ללבנים.
מצרי אלמוני לוקח בחזרה את הכוס *הוקוס פוקוס* המים חוזרים להיות אדומים.
וחוזר חלילה...
זה לא נס, זה מעשיה דמיונית. עשיית "יש מאין" כל דקה ע"י אנשים פשוטים. יותר גדול מהקב"ה
שהרי הקב"ה היה צריך להביא את הארבה עם רוח עד למצרים וכן להוציא אותו עם רוח. למה לא
עשה *הוקוס פוקוס* "ויהי ארבה בארץ מצרים"? "ויעלם הארבה מארץ מצרים"? קשה לו?
("בקעה, בקעה, התמלאי דינרי זהב..")

וכמובן הטענה החזקה של האבן עזרא, מה פתאום התקמצן משה על הדיו לכתוב אפילו משהו
פשוט כמו "ולכל בני ישראל היה מים במושבותם" כאשר בסיפורים אחרים הוא מאריך מאוד..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2010 04:29 לינק ישיר 

pi_haton כתב:
לכאורה מה הדיון המטומטם על הניסים והפלאות שמתוארים בתנ"ך .אתה מכחיש שהם היו כי אינך מאמין ביכולתם להיות או כי אינך רוצה להאמין שאי פעם אלוקים התערב בטבע או כי זורם לך מים במקום דם...    

אני לא מכחיש: שלמה המלך מכחיש ואחריו חז"ל מכחישים, אין חדש תחת השמש, ועשרה דברים נבראו בבין השמשות,
ומה לך עקיבא בהגדה,
הרמב"ם אומר שלא האמינו במשה בגלל המפתים כי אפשר שיעשה בכישוף,
וידוע שכישוף היא שקר\טריק, במילא כל המופתים של משה הם טריק אליבא דהרמב"ם, כלומר הם כולם טבעי ויכולים לעשותו בכישוף,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2010 04:34 לינק ישיר 

ארתח_זוטא כתב:
לגבי ההבדלים בין הדורות, על זה יש תיאוריות של בעל הלשם, תשאל את התלמיד שלו שמסתובב כאן.

ההבדל הפשוט היא שהם שקרנים גדולים ותקעו אותנו אלפי שנים בגלות ותוקעים אותנו עכשיו גם כן,
ראה אברך שמתחיל לחתן את ילדיו,

הלימוד זכות היחיד שיש לי עליהם היא שהם כוונו לטובה,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2010 07:57 לינק ישיר 

יIנתן, טענותיך חשובות מאד, ומוכרות, אבל אינך עונה על עצם הנושא. נסים לכמויות עשו הנביאים, אין סבה לחשוב שרק נביא עושה נס, וכי למה? אם ה' עושה נסים לדאוג לאוכל ושתיה לאנשים, ועוד כל מיני דברים פעוטים כמו אליהו ואלישע, אין סבה עקרונית שלא יעשה במקרים אחרים. אני לא שואל אותך בצורה בוטה "למה אתה מאמין במה שכן מפורש בתנ"ך", אני רק מצביע בעדינות אופיינית על הקו המקשר בין כל סיפורי הנסים, גם אם לא ברור בדיוק מדוע כאן יש יותר וכאן פחות, העיקרון שוה. ואין שום טעם להתחיל להתפלסף על דברים שאין לך בסיס להאמין בX ולא בY ולרמות את עצמך שהנביאים באמת התכוונו למה שאתה אומר ושלא האמינו שיש נסים רבים כל הזמן.
לגבי הפרשנות של מכת דם זה נושא לעצמו, לא עיקר הענין. סתם כך, די הגיוני שהמכות היו למצרים, כמבואר בתורה בהרבה מקומות, מוזר ומגוחך לחשוב שגם הישראלים נענשו במכות האלו, ובטח לא במכה הראשונה, לכן משה לא צריך לכתוב שלבני ישראל היה מים, כי ברור שהיה להם מים, וכן ברור שהמים שלהם באו מהיאור ולא מבקבוקים של מי עדן או תמי4. אפשר גם להסביר את הדברים בצורה רציונלית חביבה, ידוע שמכת דם היתה זיהום של המים שנראו בצבע אדום, ולכן ייתכן בהחלט שהיו חלקים קטנים במים שלא היו מזוהמים, והנס היה שליהודים הזדמנו מים מחלקים אלו, ולמצרים לא. זו עובדה שהיתה במציאות, ועברה במסורת, אלא שהיא לבשה צורה אגדתית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2010 08:19 לינק ישיר 

ארתח
התואיל לתמצת לנו את ההבדלים בין הדורות?
אעלה כמה אפשרויות:
1. אין הבדלים ואכן חז"ל הם כמו הנביאים וגם בימינו לא אלמן ישראל.
2. ירידת הדורות.
3. עלית הדורות - וכדרוש הידוע שאני מתעצל לפרטו על אסתר שהיא סוף הנסים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2010 08:40 לינק ישיר 

ודאי שעלו הדורות

זה דומה להשגחה לגירסאות מסויימות, שהיא "מלמטה", לפי דרגתך. לנס אתה זוכה לפי דרגתך. פעם אנשים לא כל כך ציפו לנס ולכן עולה מהכתוב שחשבו שזה עניין גדול, היום איכשר דרא וכ"א יודע שבכמה שקלים קונים נס וממילא הניסים באים בצרורות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2010 09:17 לינק ישיר 

בעל בעמיו
אתה שוב מתמקד בשאלת ההבדלים בין הדורות, שהיא לא הנושא, בידך להאמין למה שתרצה, או לפרש את הסיפורים איך שתרצה, לא אלמן ישראל. מה זה קשור לדברי?
אני רק אמרתי שהנסיון למעט בנסים או לקבוע להם קריטריונים, אנכרוניסטי, אם יש נסים בשביל דברים פעוטים כמו אליהו ואלישע, ואם באמת מישהו כאן מאמין בזה, מה הטעם לקבוע שזה לא קרה וזה כן קרה, ולדמיין שהיו לנסים של הנביאים כל מיני קריטריונים אריסטוטליים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2010 12:12 לינק ישיר 

ארתח_זוטא כתב:
יIנתן, טענותיך חשובות מאד, ומוכרות, אבל אינך עונה על עצם הנושא. נסים לכמויות עשו הנביאים, אין סבה לחשוב שרק נביא עושה נס, וכי למה? אם ה' עושה נסים לדאוג לאוכל ושתיה לאנשים, ועוד כל מיני דברים פעוטים כמו אליהו ואלישע, אין סבה עקרונית שלא יעשה במקרים אחרים. אני לא שואל אותך בצורה בוטה "למה אתה מאמין במה שכן מפורש בתנ"ך", אני רק מצביע בעדינות אופיינית על הקו המקשר בין כל סיפורי הנסים, גם אם לא ברור בדיוק מדוע כאן יש יותר וכאן פחות, העיקרון שוה. ואין שום טעם להתחיל להתפלסף על דברים שאין לך בסיס להאמין בX ולא בY ולרמות את עצמך שהנביאים באמת התכוונו למה שאתה אומר ושלא האמינו שיש נסים רבים כל הזמן.

לגבי הפרשנות של מכת דם זה נושא לעצמו, לא עיקר הענין. סתם כך, די הגיוני שהמכות היו למצרים, כמבואר בתורה בהרבה מקומות, מוזר ומגוחך לחשוב שגם הישראלים נענשו במכות האלו, ובטח לא במכה הראשונה, לכן משה לא צריך לכתוב שלבני ישראל היה מים, כי ברור שהיה להם מים, וכן ברור שהמים שלהם באו מהיאור ולא מבקבוקים של מי עדן או תמי4. אפשר גם להסביר את הדברים בצורה רציונלית חביבה, ידוע שמכת דם היתה זיהום של המים שנראו בצבע אדום, ולכן ייתכן בהחלט שהיו חלקים קטנים במים שלא היו מזוהמים, והנס היה שליהודים הזדמנו מים מחלקים אלו, ולמצרים לא. זו עובדה שהיתה במציאות, ועברה במסורת, אלא שהיא לבשה צורה אגדתית.

לגבי החלק הראשון:
יש להבדיל בין 2 סוגי ניסים - ניסים שבדרך הטבע (בדיוק כשמשה אמר משהו נפער בולען - קורח)
וניסים שמעל לדרך הטבע (מים שהופכים לדם כשנוגעים ביבשת)
בעוד שהסוג הראשון יכול לקרות למישהו שהוא לא נביא (בהשגחה פרטית, למשל) החלק השני הוא "אות" שנעשה
רק ע"י נביא. הגע בעצמך, מישהו שעושה אות יכול לשנות מצוות מהתורה, האם יוכל לעשות כן אם הקב"ה לא צוה
אותו? חס וחלילה!
בקעה שמתמלאת דינרי זהב? מה, הטבע הוא פלסטלינה שאפשר לשחק איתו? אפילו הקב"ה לא עושה ניסים
כשאפשר לעקוף משהו בדרך הטבע (למה הקב"ה לא נחה את בנ"י דרך פלישתים? נגמרו לו הטריקים בכיס?
ולמה לא בא בחלום הלילה לעשיו כדי להזהיר אותו כמו שעשה ללבן?) אז שאנשים יעשו ברצונם *הוקוס פוקוס*
אני לא מאמין ולא אאמין לזה...

לגבי החלק השני:
אפשר להסביר את מכת דם באופן טבעי, כמו כל המכות כמעט (חוץ ממכת בכורות, וזאת כנראה כוונת חז"ל "אני -
ולא מלאך, אני - ולא שרף" כי מלאכים זה מכה שבדרך הטבע). הרבה חוקרים הסבירו אותם והאמת זה לא עקרוני,
אנחנו לא נצטוונו להאמין במכה מסויימת אם היא אפשרית דרך הטבע או לא. בתורה כתוב במפורש שכל המימות
בארץ מצרים נהפכו לדם. אגב, ברעב גם יעקב וביתו סבלו וכן אברהם ויצחק. אם יש מכה שבדרך הטבע אין סיבה
שבדרך נס היא תפסח על ישראל (אלא אם הקב"ה אמר במפורש). זה לא ממש עונש לישראלים כמו שאומר האבן
עזרא כי הם גם ככה יוצאים מיד כך שלא אכפת להם ממכות כמו צפרדע או ארבה או ברד שהורסים את הארץ.
בערוב, דבר, חושך ומכת בכורות נאמר במפורש שהקב"ה עשה הבדל (וזה אפשרי מבחינת הטבע, בגלל שהם
לא גרו באותו מקום. שים לב שכתוב:
וְהִפְלֵיתִי בַיּוֹם הַהוּא אֶת אֶרֶץ גֹּשֶׁן אֲשֶׁר עַמִּי עֹמֵד עָלֶיהָ לְבִלְתִּי הֱיוֹת שָׁם עָרֹב לְמַעַן תֵּדַע כִּי אֲנִי יְהוָה בְּקֶרֶב הָאָרֶץ
ולא כתוב בני ישראל. יכול להיות שאם ישראלי היה הולך למצרים הוא היה ניזוק)
כינים ושחין לא היו יותר מיום יומיים כנראה ומכת דם, נו שוין, אפשר לחיות שבוע ממלפפונים או ממים שחופרים..

זכותך להאמין בצורה שנוח לך, ולפי ההנחות שלך זה אולי יסתדר לך, אני מעדיף להאמין בהנחות הרציונליות שלי
ולפי זה לנתח את מה שקרה, אלא אם מפורש אחרת. כמו שהקב"ה לא עושה נס גלוי אלא אם אין ברירה, כך אני
לא מחפש דברים שמחוץ להגיון ולטבע אלא אם אין ברירה אחרת...   :-)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2010 13:53 לינק ישיר 

רבינו יונה, לצערי איני מסכים עם דבריך, הם שגויים לוגית.

"יש להבדיל בין 2 סוגי ניסים - ניסים שבדרך הטבע (בדיוק כשמשה אמר משהו נפער בולען - קורח)
וניסים שמעל לדרך הטבע (מים שהופכים לדם כשנוגעים ביבשת)".

היפערות בולען אינה דרך הטבע, יש בעולם סיבתיות, גם אם לפעמים קורה שנפתח בולען, עקב הידלדלות מי תהום תחתיו, זה תהליך שאורך זמן רב והיפערות הבולען היא רק סוף התהליך. אם קורח התחצף למשה לפני 5 דקות לא יכול להיפתח בולען כאן, במקום המתאים לבלוע בדיוק אותו ואת עדתו, צריך בשביל זה נס. וכנ"ל לגבי כל דבר טבעי שהגיע בדיוק בזמן שנדרש לו. זה מפר את הסיבתיות.

"בעוד שהסוג הראשון יכול לקרות למישהו שהוא לא נביא (בהשגחה פרטית, למשל) החלק השני הוא "אות" שנעשה רק ע"י נביא. הגע בעצמך, מישהו שעושה אות יכול לשנות מצוות מהתורה, האם יוכל לעשות כן אם הקב"ה לא צוה אותו? חס וחלילה!"

טעות, בשום מקום לא נזכר שאות נעשה רק על ידי נביא, משה אמנם עשה אותות, אחד מהם היה למשל צרעת בידו, תופעה טבעית בדיוק כמו בולען, אבל הכלל הזה לא כתוב במקרא. בתורה כתוב שנביא שיאמר את העתיד וזה לא יתקיים זה אות שהוא נביא שקר, כמובן. אבל לא כתוב שאם מישהו יעשה נס זה יוכיח שהוא נביא, הרי הם האמינו בכישוף, גם חרטומי מצרים עשו בלטיהם תנין ממקל.

המשך דבריך בכלל לא נכונים, "מישהו שעושה אות יכול לשנות מצוות מהתורה", חלילה ושלום, נביא שמצוה לשנות מהתורה הוא חייב מיתה, גם אם עשה מליון אותות. מה שמצינו "הוראת שעה" הוא מושג חז"לי, אינו במקרא, (אמנם בא כפרשנות למקרא), ואינו קשור דוקא לנביא, גם לחכמים מותר לעשות "הוראת שעה" כמו שכתבו התוספות בסנהדרין, וכמו שכל הש"ס מלא מזה שחכמים עקרו מצוות התורה לפי הצורך.

בקעה שמתמלאת דינרי זהב? מה, הטבע הוא פלסטלינה שאפשר לשחק איתו? אפילו הקב"ה לא עושה ניסים
כשאפשר לעקוף משהו בדרך הטבע (למה הקב"ה לא נחה את בנ"י דרך פלישתים? נגמרו לו הטריקים בכיס?
ולמה לא בא בחלום הלילה לעשיו כדי להזהיר אותו כמו שעשה ללבן?) אז שאנשים יעשו ברצונם *הוקוס פוקוס* אני לא מאמין ולא אאמין לזה...

עם קצת יצירתיות היית יכול לפרשן גם את האגדה כמו את המקרא, בהרבה מקומות יש מטמוניות של זהב מימים קדמוניות, ורשב"י גרם לכך שתלמידיו ימצאו אוצר בבקעה.

ובאשר למשפטך "מה הטבע הוא פלסטלינה", אין לי מושג על הטבע, אני לא מצליח לשנות אותו, אבל אני קורא בספר מלכים שאליהו ואלישע שינו אותו לדברים טפלים לגמרי, כגון להעלות גרזן שטבע במים. מכאן אני מניח שלדעת המסורת היהודית ה' עושה נסים לצרכים פרטיים מאד של בני אדם, ולכן אין לי סבה לפקפק בדעת חז"ל שמשקפת יפה את האמונה בימי הבית השני, שה' מתערב בטבע בהרבה הזדמנויות, שזו מסורת יהודית אותנטית. העובדה שלך קשה לקבל זאת, ובכל אופן אתה מעוניין לקבל את הסיפור במקרא, גורמת לך ליצור אבחנות מלאכותיות, אתה לא חייב להאמין במה שכתוב במקרא, וחבל שאתה מסתבך לחינם, אם הטבע בעיניך אינו פלסטלינה, הכחש את כל הנסים, ואל תבדה קריטריונים מוטעים.

לגבי החלק השני:
אפשר להסביר את מכת דם באופן טבעי, כמו כל המכות כמעט (חוץ ממכת בכורות, וזאת כנראה כוונת חז"ל "אני - ולא מלאך, אני - ולא שרף" כי מלאכים זה מכה שבדרך הטבע).

אני לא חושב שחז"ל התכוונו לכך, אבל לא משנה (אם כי גם בתחום הזה רצוי מאד לנסות להיכנס לראש של חז"ל, מה הם חשבו על מלאכים ושרפים, ולא לפרש אותם אנכרוניזמית בעקבות 'חכמת' ימי הביניים), אגב גם למכה זו באו הסברים בדרך טבעית, ואכ"מ.

הרבה חוקרים הסבירו אותם והאמת זה לא עקרוני, אנחנו לא נצטוונו להאמין במכה מסויימת אם היא אפשרית דרך הטבע או לא.

לא נצטוינו להאמין בשום דבר, אי אפשר לצוות אדם להאמין, כי אמונה היא מחשבתו בלב, אם אתה חושב שהיתה מכה כזו הרי אתה מאמין, ואם אינך חושב כך, הציווי לא יכול לשנות זאת. מי שמאמין הוא פשוט חושב שזה היה, הוא סומך על המסורת. הוא לא "חייב" להאמין כי זה חסר משמעות.

בתורה כתוב במפורש שכל המימות בארץ מצרים נהפכו לדם.

ברור שכל המים נהפכו לדם, לא נשאר יאור אחד פנוי או אגם פנוי מדם, אבל זה לא אומר שלא היה אפשר להשיג מעט מים צלולים. לאיפה נעלמה הגמישות שלך?

אגב, ברעב גם יעקב וביתו סבלו וכן אברהם ויצחק. אם יש מכה שבדרך הטבע אין סיבה שבדרך נס היא תפסח על ישראל (אלא אם הקב"ה אמר במפורש). זה לא ממש עונש לישראלים כמו שאומר האבן עזרא כי הם גם ככה יוצאים מיד כך שלא אכפת להם ממכות כמו צפרדע או ארבה או ברד שהורסים את הארץ.

כינים ושחין לא היו יותר מיום יומיים כנראה ומכת דם, נו שוין, אפשר לחיות שבוע ממלפפונים או ממים שחופרים..
אבל שים לב מה אתה אומר, הרעב לא היתה מכה למצרים, יעקב ירד מצרימה וקנה אוכל. אבל כאן היתה מכת דם שבאה להכניע את המצרים, לא היה אפשר לשתות היו יסורי צמא, וגם האפקט של המכה חסר, הרעיון הוא להראות למצרים שה' בחר בישראל ושהוא מושיע אותם, ולא שהוא דופק את כולם יחד ומכה את היהודים בדם ושחין. רוצה להתווכח על זה? לבריאות, אבל הצד השני הגיוני לא פחות.

בערוב, דבר, חושך ומכת בכורות נאמר במפורש שהקב"ה עשה הבדל (וזה אפשרי מבחינת הטבע, בגלל שהם
לא גרו באותו מקום. שים לב שכתוב: וְהִפְלֵיתִי בַיּוֹם הַהוּא אֶת אֶרֶץ גֹּשֶׁן אֲשֶׁר עַמִּי עֹמֵד עָלֶיהָ לְבִלְתִּי הֱיוֹת שָׁם עָרֹב לְמַעַן תֵּדַע כִּי אֲנִי יְהוָה בְּקֶרֶב הָאָרֶץ ולא כתוב בני ישראל. יכול להיות שאם ישראלי היה הולך למצרים הוא היה ניזוק)

יכול להיות, או שכן או שלא. אם אתה בא לדחות כדאי שתביא הוכחות או משהו משכנע.

זכותך להאמין בצורה שנוח לך, ולפי ההנחות
שלך זה אולי יסתדר לך, אני מעדיף להאמין בהנחות הרציונליות שלי ולפי זה לנתח את מה שקרה, אלא אם מפורש אחרת. כמו שהקב"ה לא עושה נס גלוי אלא אם אין ברירה, כך אני לא מחפש דברים שמחוץ להגיון ולטבע אלא אם אין ברירה אחרת...   :-)

אני לא מניח שום הנחה, אני דורש פרשנות אובייקטיבית, התואמת להשקפת הכותב והקורא והכוונה המקורית, דמיין את עצמך פליט היוצא ממצרים, איך אתה היית מבין את הדברים, דמיין את עצמך תלמיד של אליהו הנביא ביריחו של המאה ה8 לפנה"ס. נסה לחשוב איך הם הבינו את הדברים. ההשקפה הדתית שלך שהמקרא אמת מעוותת את הפרשנות האובייקטיבית והנכונה, אתה מעדיף להאמין במה שנראה לך נכון כאילו זה מה שכתוב במקרא, זה חסר כל קנה מדה פרשני. לא מעניין אותך מה הכוונה, מעניין אותך שה'פירוש' יהיה מתאים להשקפתך, כך כתבת במפורש. ואם אין ברירה אחרת אתה מודה שהאמינו בנסים, אז מה הטעם? אם ה' עושה נסים בשביל דברים פעוטים, אין לנו שום קריטריון לדעת מתי הוא עושה נס ומתי לא, בכך יש להודות ושלום על ישראל.

נכון שזה יכול לגרום לך לפקפק בעיקרי האמונה, זו בעיה קשה, ועליך לפתור אותה, אבל לא על ידי אנכרוניזם (כיבוס מילולי של "שקר והונאה עצמיים").

שלך

זוטא דזוטין - ארתח

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2010 14:24 לינק ישיר 

ארתח_זוטא כתב:

"יש להבדיל בין 2 סוגי ניסים - ניסים שבדרך הטבע (בדיוק כשמשה אמר משהו נפער בולען - קורח)

היפערות בולען אינה דרך הטבע, יש בעולם סיבתיות, גם אם לפעמים קורה שנפתח בולען, עקב הידלדלות מי תהום תחתיו, זה תהליך שאורך זמן רב והיפערות הבולען היא רק סוף התהליך. אם קורח התחצף למשה לפני 5 דקות לא יכול להיפתח בולען כאן, במקום המתאים לבלוע בדיוק אותו ואת עדתו, צריך בשביל זה נס. וכנ"ל לגבי כל דבר טבעי שהגיע בדיוק בזמן שנדרש לו. זה מפר את הסיבתיות.

"בעוד שהסוג הראשון יכול לקרות למישהו שהוא לא נביא (בהשגחה פרטית, למשל) החלק השני הוא "אות" שנעשה רק ע"י נביא. הגע בעצמך, מישהו שעושה אות יכול לשנות מצוות מהתורה, האם יוכל לעשות כן אם הקב"ה לא צוה אותו? חס וחלילה!"

טעות, בשום מקום לא נזכר שאות נעשה רק על ידי נביא, משה אמנם עשה אותות, אחד מהם היה למשל צרעת בידו, תופעה טבעית בדיוק כמו בולען, אבל הכלל הזה לא כתוב במקרא. בתורה כתוב שנביא שיאמר את העתיד וזה לא יתקיים זה אות שהוא נביא שקר, כמובן. אבל לא כתוב שאם מישהו יעשה נס זה יוכיח שהוא נביא, הרי הם האמינו בכישוף, גם חרטומי מצרים עשו בלטיהם תנין ממקל.

המשך דבריך בכלל לא נכונים, "מישהו שעושה אות יכול לשנות מצוות מהתורה", חלילה ושלום, נביא שמצוה לשנות מהתורה הוא חייב מיתה, גם אם עשה מליון אותות. מה שמצינו "הוראת שעה" הוא מושג חז"לי, אינו במקרא, (אמנם בא כפרשנות למקרא), ואינו קשור דוקא לנביא, גם לחכמים מותר לעשות "הוראת שעה" כמו שכתבו התוספות בסנהדרין, וכמו שכל הש"ס מלא מזה שחכמים עקרו מצוות התורה לפי הצורך.

ולמה לא בא בחלום הלילה לעשיו כדי להזהיר אותו כמו שעשה ללבן?) אז שאנשים יעשו ברצונם *הוקוס פוקוס* אני לא מאמין ולא אאמין לזה...

עם קצת יצירתיות היית יכול לפרשן גם את האגדה כמו את המקרא, בהרבה מקומות יש מטמוניות של זהב מימים קדמוניות, ורשב"י גרם לכך שתלמידיו ימצאו אוצר בבקעה.

ובאשר למשפטך "מה הטבע הוא פלסטלינה", אין לי מושג על הטבע, אני לא מצליח לשנות אותו, אבל אני קורא בספר מלכים שאליהו ואלישע שינו אותו לדברים טפלים לגמרי, כגון להעלות גרזן שטבע במים. מכאן אני מניח שלדעת המסורת היהודית ה' עושה נסים לצרכים פרטיים מאד של בני אדם, ולכן אין לי סבה לפקפק בדעת חז"ל שמשקפת יפה את האמונה בימי הבית השני, שה' מתערב בטבע בהרבה הזדמנויות, שזו מסורת יהודית אותנטית. העובדה שלך קשה לקבל זאת, ובכל אופן אתה מעוניין לקבל את הסיפור במקרא, גורמת לך ליצור אבחנות מלאכותיות, אתה לא חייב להאמין במה שכתוב במקרא, וחבל שאתה מסתבך לחינם, אם הטבע בעיניך אינו פלסטלינה, הכחש את כל הנסים, ואל תבדה קריטריונים מוטעים.

לגבי החלק השני:
אפשר להסביר את מכת דם באופן טבעי, כמו כל המכות כמעט (חוץ ממכת בכורות, וזאת כנראה כוונת חז"ל "אני - ולא מלאך, אני - ולא שרף" כי מלאכים זה מכה שבדרך הטבע).

אני לא חושב שחז"ל התכוונו לכך, אבל לא משנה (אם כי גם בתחום הזה רצוי מאד לנסות להיכנס לראש של חז"ל, מה הם חשבו על מלאכים ושרפים, ולא לפרש אותם אנכרוניזמית בעקבות 'חכמת' ימי הביניים), אגב גם למכה זו באו הסברים בדרך טבעית, ואכ"מ.

הרבה חוקרים הסבירו אותם והאמת זה לא עקרוני, אנחנו לא נצטוונו להאמין במכה מסויימת אם היא אפשרית דרך הטבע או לא.

לא נצטוינו להאמין בשום דבר, אי אפשר לצוות אדם להאמין, כי אמונה היא מחשבתו בלב, אם אתה חושב שהיתה מכה כזו הרי אתה מאמין, ואם אינך חושב כך, הציווי לא יכול לשנות זאת. מי שמאמין הוא פשוט חושב שזה היה, הוא סומך על המסורת. הוא לא "חייב" להאמין כי זה חסר משמעות.

ברור שכל המים נהפכו לדם, לא נשאר יאור אחד פנוי או אגם פנוי מדם, אבל זה לא אומר שלא היה אפשר להשיג מעט מים צלולים. לאיפה נעלמה הגמישות שלך?

אגב, ברעב גם יעקב וביתו סבלו וכן אברהם ויצחק. אם יש מכה שבדרך הטבע אין סיבה שבדרך נס היא תפסח על ישראל (אלא אם הקב"ה אמר במפורש). זה לא ממש עונש לישראלים כמו שאומר האבן עזרא כי הם גם ככה יוצאים מיד כך שלא אכפת להם ממכות כמו צפרדע או ארבה או ברד שהורסים את הארץ.

אבל שים לב מה אתה אומר, הרעב לא היתה מכה למצרים, יעקב ירד מצרימה וקנה אוכל. אבל כאן היתה מכת דם שבאה להכניע את המצרים, לא היה אפשר לשתות היו יסורי צמא, וגם האפקט של המכה חסר, הרעיון הוא להראות למצרים שה' בחר בישראל ושהוא מושיע אותם, ולא שהוא דופק את כולם יחד ומכה את היהודים בדם ושחין. רוצה להתווכח על זה? לבריאות, אבל הצד השני הגיוני לא פחות.

לא גרו באותו מקום. שים לב שכתוב: וְהִפְלֵיתִי בַיּוֹם הַהוּא אֶת אֶרֶץ גֹּשֶׁן אֲשֶׁר עַמִּי עֹמֵד עָלֶיהָ לְבִלְתִּי הֱיוֹת שָׁם עָרֹב לְמַעַן תֵּדַע כִּי אֲנִי יְהוָה בְּקֶרֶב הָאָרֶץ ולא כתוב בני ישראל. יכול להיות שאם ישראלי היה הולך למצרים הוא היה ניזוק)

זכותך להאמין בצורה שנוח לך, ולפי ההנחות
שלך זה אולי יסתדר לך, אני מעדיף להאמין בהנחות הרציונליות שלי ולפי זה לנתח את מה שקרה, אלא אם מפורש אחרת. כמו שהקב"ה לא עושה נס גלוי אלא אם אין ברירה, כך אני לא מחפש דברים שמחוץ להגיון ולטבע אלא אם אין ברירה אחרת...   :-)

אני לא מניח שום הנחה, אני דורש פרשנות אובייקטיבית, התואמת להשקפת הכותב והקורא והכוונה המקורית, דמיין את עצמך פליט היוצא ממצרים, איך אתה היית מבין את הדברים, דמיין את עצמך תלמיד של אליהו הנביא ביריחו של המאה ה8 לפנה"ס. נסה לחשוב איך הם הבינו את הדברים. ההשקפה הדתית שלך שהמקרא אמת מעוותת את הפרשנות האובייקטיבית והנכונה, אתה מעדיף להאמין במה שנראה לך נכון כאילו זה מה שכתוב במקרא, זה חסר כל קנה מדה פרשני. לא מעניין אותך מה הכוונה, מעניין אותך שה'פירוש' יהיה מתאים להשקפתך, כך כתבת במפורש. ואם אין ברירה אחרת אתה מודה שהאמינו בנסים, אז מה הטעם? אם ה' עושה נסים בשביל דברים פעוטים, אין לנו שום קריטריון לדעת מתי הוא עושה נס ומתי לא, בכך יש להודות ושלום על ישראל.

נכון שזה יכול לגרום לך לפקפק בעיקרי האמונה, זו בעיה קשה, ועליך לפתור אותה, אבל לא על ידי אנכרוניזם (כיבוס מילולי של "שקר והונאה עצמיים").

שלך

זוטא דזוטין - ארתח

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2010 14:42 לינק ישיר 

באסה כל מה שכתבתי לא נשמר (קרה לכם פעם? מרגיז מאוד)
חזרתי על כל מה שכתבתי אבל כבר לא באותו מרץ כמו בפעם הראשונה אז זה אולי קצת לוקה בחסר....

אתה יכול לראות ביוטיוב ואפילו בחדשות כמה פעמים נפתחת האדמה תוך שניה. כמובן הקב"ה שמכלכל את מעשיו יודע
איך לעשות שבדיוק כשעשה עבירה קורה מה שקורה (זאת ההשגחה בעצם). אבל עדיין זה לא כמו נס שנוגד חוק טבע...

צרעת שבאה תוך שניה והולכת תוך שניה זה אכן מעל הטבע. בתורה כתוב "אות או מופת" זה יכול להיות משהו עתידי
כמו שזה יכול להיות מופת שהוא עושה לך במקום..
רציתי להוסיף "כמו אליהו בהר הכרמל" אבל חשבתי שתבין זאת לבד. כמובן זה עדיין לא מקטין מה"כוח" שיש לנביא
שעושה אותות למרות שהוראתו היא רק זמנית.
תראה לי בתנ"ך נס שנעשה (כמובן נס שנוגד לגמרי את חוקי הטבע) לא ע"י נביא או ציווי ה'..

הרלב"ג במקום כבר מתאמץ להוכיח שמופת הגרזן יש בו מן הטבע ואם הוא התאמץ כ"כ כנראה שיש סיבה.
בכל מקרה שום דבר לא סותר שבאותו זמן היה לו השראה נבואית שאם יעשה כך יוכל להציל את הגרזן (יש הרב דוגמאות לנבואות שלא כתובות במפורש). בכל מקרה אני לא חושב שהוא פשוט המציא מעצמו את הנס וידע שזה מה שיקרה.

לגבי החלק השני:

התכוונתי לדעתך. אם זה זיהום איך זה מסתדר עם המדרש שגם מים בבקבוק בבית נהפכו לדם?

המכה באה להראות שהקב"ה הוא שולט בארץ ומהבחינה הזאת הן בהחלט מילאו את התפקיד שלהן. (על משקל "מי ה'אשר אשמע בקולו")
בכל מקרה הפירוש של יד המצרי ויד היהודי מיותר לגמרי, המכה היא מכה גם בלי הסיפור הדמיוני הזה.
וַיֹּאמֶר לְמָחָר וַיֹּאמֶר כִּדְבָרְךָ לְמַעַן תֵּדַע כִּי אֵין כַּיהוָה אֱלֹהֵינוּ.
וְהִפְלֵיתִי בַיּוֹם הַהוּא אֶת אֶרֶץ גֹּשֶׁן אֲשֶׁר עַמִּי עֹמֵד עָלֶיהָ לְבִלְתִּי הֱיוֹת שָׁם עָרֹב לְמַעַן תֵּדַע כִּי אֲנִי יְהוָה בְּקֶרֶב הָאָרֶץ.
וַיֹּאמֶר אֵלָיו מֹשֶׁה כְּצֵאתִי אֶת הָעִיר אֶפְרֹשׂ אֶת כַּפַּי אֶל יְהוָה הַקֹּלוֹת יֶחְדָּלוּן וְהַבָּרָד לֹא יִהְיֶה עוֹד לְמַעַן תֵּדַע כִּי לַיהוָה הָאָרֶץ.

כנ"ל לגביך (המדרש שישראל מסתובב בבית המצרי ויש לו אור ולמצרי אין אור. אם זה היה נכון היו יכולים להרוג את כל
המצרים ולברוח..)

זכותך להאמין בצורה שנוח לך, ולפי ההנחות שלך זה אולי יסתדר לך, אני מעדיף להאמין בהנחות הרציונליות שלי ולפי זה לנתח את מה שקרה, אלא אם מפורש אחרת. כמו שהקב"ה לא עושה נס גלוי אלא אם אין ברירה, כך אני לא מחפש דברים שמחוץ להגיון ולטבע אלא אם אין ברירה אחרת...   :-)

שלך

זוטא דזוטין - ארתח

נכון שאין לנו קריטריון לדעת. אני חושב שמסוף תקופת הנביאים והלאה לא היו יותר ניסים "מעל הטבע" אלא רק ניסים דוגמת חנוכה ופורים.
ותראה לי בבקשה איפה יש נס כזה שממשיך ומתרחש כל הזמן (כמו המקרה של המצרי והיהודי. זה לא נס אחד אלא נס שקורה כל רגע ורגע)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2010 14:45 לינק ישיר 

ארתח
רק לתזכורת- רבינו יונה היה פרשן גדול- אבל לא סוף פסוק- נקודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2010 15:02 לינק ישיר 

לפי סדר הקטעים האדומים
1) חביבי, לא הבנת, ברור שהאדמה נפתחת תוך שניה, אבל זה סופו של תהליך ארוך, הנובע מסיבתיות. זה לא יכול להתחיל תוך שניה.
2) ברור שבתנ"ך הנסים על פי נביאים או ציווי ה', יש עוד אפשרות? חנניה מישאל ועזריה לא היו נביאים אבל היה להם נס, גם הנסים של התנאים היו בציווי ה', אין שום קריטריון שה' עושה נסים רק לנביאים, מה הקשר בין הנבואה לנס?
3)  אם הרלב"ג מתאמץ סימן שיש סיבה.. בטח יש סיבה, השטויות האריסטוטליות שהיו לו בראש.. הוא גם טוען שהשערות של שמשון באמת גרמו לו להיות חזק כי כל ה'מותרות' יצאו דרך השערות... חז"ל לא מענינים אותך רק המאמץ של הרלב"ג..
4-5) אתה שואל אותי על מדרשים כאילו שאני נציג המדרשים כאן, אני יכול להשיב ולפלפל כי"ד הש"ם הטוב"ה, אבל זה לא הנושא שלנו
הנושא הוא הקריטריון שאתה בדית שאין נסים מתקופת הנביאים והלאה,  כי "תראה לי איפה יש נס", נו באמת? היהודים בכל הדורות ספרו על נסים, הנסים לא קרו דוקא לנביא, אלא לכל מי שהיה צריך, מלכים, מנהיגים, וגם בהמשך היהודים בכל הדורות ספרו על נסים. לך מתחשק לקבוע שהנסים נפסקו ביום מסויים, בלי שום סבה. הודית במפורש שאתה היית מוכן לותר על כל הנסים, אלא שאין לך ברירה, לזה לא קוראים "פרשנות", זה כמו שתאמר "אין בעולם שפנים", פשוט אין, אני אספר לך שבגן החיות באוסטרליה יש, ואתה תצעק "אין", אקח אותך לפינת ליטוף מתחת הבית שלך, ותאמר " אין לי ברירה, מסכים לשפן הזה", וכך הלאה. תמציא קריטריון ששפנים נמצאים רק ברחובות שקרוים על שם נביאים, לא ברחובות שקרואים על שם תנאים וכו'. משכוני נפשין למה לך? הכל בשביל הרלב"ג???

טיפ, לאחר סיום כתיבת הודעה לחץ CTRL A+C ותראה נפלאות..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2010 15:08 לינק ישיר 

לי נדמה שארתח זוטא הולך ונהיה דומה לדינוזאורוס!

(שים לב שזו מחמאה)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מכת דם - היתכן?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.