| נשלח ב-10/12/2010 13:57 |
|
| |
מפגש האש והספר - בספרות
האסון בכרמל ושריפת ספרייה פרטית וחנות ספרים בעין הוד, מביאה את מפגש האש והספר, לפעמים כפגע טבע ולעיתים יוזמת שונאינו בכל הדורות. אני כותב מזכרון אקראי.
שריפות שונאינו התחיל (אומנם ראשון?) בשריפת התלמוד עש"ק בחוקותי בתתנ"ו? כמדומני. שריפת שי"ד באיטליה ויתר השריפות אחריהן כמתואר בספרו של יערי, וכמובן אמל הנאצים ימ"ש, ספריית חכמי לובלין ועוד ספריות רבות.
שריפות פגע טבע, בפרנקפורט בימי החת"ס, ולפניו בסוף המור וקציעה וסיפור ההלל הפרטי שלו. ולצערנו הרבה אחרים.
וסגולות נגד אש (או התולעים?) - להחזיק ס' רזיאל המלאך.
מן הסתם נכתבו דברים מלבד שאלי שרופה באש.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/12/2010 21:30 |
|
| |
שריפות מפורסמות היו באזמיר בשנת תקנ"ח לערך, ובי"א מנחם תר"א שרף יהוה לפ"ג היתה באזמיר שריפה עצומה, שבכללותה נשרפו חיים ד"ן ספריו של החבי"ף זצ"ל. ועוד היתה שריפה חמורה בשאלוניקי בשנת תרע"ה לערך.
ספרית ישיבת חכמי לובלין לא נשרפה על ידי הנאצים ימח שמם! אוספים גדולים ונאים על הרוב נבזזו על ידם ימח שמם, ונלקחו לגרמניה או אוסטריה. ספרים רבים מ"בית עקד ספרים של ישיבת חכמי לובלין" ראיתים במו עיני! ומהם ספר חקרי לב של הרב היר"ח ז"ל שהיה שייך לר' מאיר שפירא זצ"ל מפיוטרקוב, ואחר כך מלובלין, שהגיעה לספרית הישיבה הנ"ל.
בשעתו שמעתי בשם הרב וואזנר שליט"א, שהוא ראה בישיבת חכמי לובלין את הבבלי של כהן הראש ר' צדוק הכהן רבינוביץ זצ"ל מלובלין, מעוטר בהגהות וכו'. אלא שלא נתחוור לי אם ראה זאת בספרית הישיבה של יח"ל, או בבית מדרש אחר בלובלין. באמת מעניין אם ש"ס זה נשתמר וכו'.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/12/2010 23:07 |
|
| |
והייתה גם אש שהביאה לכתיבת ספר: פני יהושע
|
|
|
|
| נשלח ב-12/12/2010 00:38 |
|
| |
| התעוררי כתב: |  | ספרית ישיבת חכמי לובלין לא נשרפה על ידי הנאצים ימח שמם! אוספים גדולים ונאים על הרוב נבזזו על ידם ימח שמם, ונלקחו לגרמניה או אוסטריה. ספרים רבים מ"בית עקד ספרים של ישיבת חכמי לובלין" ראיתים במו עיני! ומהם ספר חקרי לב של הרב היר"ח ז"ל שהיה שייך לר' מאיר שפירא זצ"ל מפיוטרקוב, ואחר כך מלובלין, שהגיעה לספרית הישיבה הנ"ל.
בשעתו שמעתי בשם הרב וואזנר שליט"א, שהוא ראה בישיבת חכמי לובלין את הבבלי של כהן הראש ר' צדוק הכהן רבינוביץ זצ"ל מלובלין, מעוטר בהגהות וכו'. אלא שלא נתחוור לי אם ראה זאת בספרית הישיבה של יח"ל, או בבית מדרש אחר בלובלין. באמת מעניין אם ש"ס זה נשתמר וכו'.
|
|
גם אני ראיתי כמה וכמה ספרים מספריית חכמי לובלין, במקומות שונים.
ובאשר לספריו של ר' צדוק, איני יודע, אך לגבי כתביו: כתב בספר 'תולדות הכהן' (עמ' 56), שאחרי פטירתו של ר' צדוק הזדרזו יורשיו לתפוש את כתביו, ויתפוש כל אחד מה שעלה בידו, וישארו הכתבים מפוזרים ביד רבים.
|
|
|
|
|