משמעות המושג "מוות" בתורה איננו מבואר דיו. משום שגם המושג "חיים" איננו מחוור.
ברור שההבדל המוכר בין החי שגופו פועל לבין המת שגופו מושבת ניכר לכל אז כהיום. אבל מה היא אותה נשמת-חיים אותה נפח ה' בבריאת האדם, ומה היא הגוויעה והאסיפה על אבותיו ועמו האמורה בכל מת. איננו מבואר. מהו אותו עץ-החיים ואיך היה צריך להיות מצב האדם לולי חטא, מה השתנה לאחר חטאו וגזירת המוות עליו ומנין נשמת החיים של תולדותיו של אדם, ומהו דם-הנפש המוקז על המזבח לרצון והאסור באכילה. מדוע משתכרים או נענשים בנים ודורות-המשך מחמת מעשי אבותיהם. מה עובר על המתים לאחר מותם או האם ישנו יחס מסוים בין גופת המת לחיים שעזבוהו. אין רמז קטן בתורה ל
עובדה היא שבתורה מצויה אמונה בדבר תקשור עם המתים והעלתם באוב, מצויה גם דגש והקפדה על קבורה ושמירת עצמות או שכיבה עם אבות המשפחה. תופעות ואמונות דומות היו נפוצות בתרבויות קדומות כמו מצרים לממלכותיה או מסופוטמיה וגרורותיה. היו שם אמונות ורעיונות מגוונות על הנשמה וחיי-אחר מוות, ועל אוטופיות למיניהם, על פולחני-מוות ועל שאול ונצח. בתורה לא נרמז דבר מכל אלו. ורעיון החיים והמוות די סתומים בה.
בנ"ך גם לא מובא מנודב ידע רב על החיים או המוות. ישנם מעשי אוב ופלאי קבורה או תחייה. אך הדברים בכללותם סתומים
בתקופת חז"ל כבר היה הנושא מפותח מאוד. ידעו על נשמה המחייה את הגוף -אפילו על שעת כניסתה ועל צורת יציאתה נאמרו מימרות רבות. ידעו על תחיית מתים ועל שיח נשמות, ידעו על גן עדן וגהינם וגם על חיי עולם הבא. התנהלו שיחות בין חיים למתים אפילו היו מי שפגשו את האבות במערת המכפלה.
מפליא ביותר דרשה שנאמרה בקשר לפרשת השבוע בה מוזכרת גויעת יעקב ללא המילה וימת. והיא "יעקב אבינו לא מת" -כמובן שמספר הדרושים הרמזים והסודות הנקשרים למימרא זו מוסיף והולך מדור לדור. אך הגמרא עצמה נשארת ב"קשיא" מדוע בכלל חנטו או ספדו אותו (מכאן הרי ראיה שמקושיה לא מתים...) סימן הוא שהיא התייחסה למימרא זו כמשמעותה הפשוטה.
[הרמב"ם בתחילת הקדמתו לפירושו למשנה, מפרש מימרא דומה על משה שלא מת בצורה אליגורית. אך שם זוהי כוונת הגמרא שהרי נאמר במשה מיתה].
האם ניתן להבין מה משמעותה של גויעה ללא מוות. המדובר כאן במעין שיתוק או קומה שנגזרו על יעקב למרות שהוא עצמו חשב שהוא הולך למות כמו שאמר ליוסף בתחילת הפרשה.
נשלח ב-11/12/2010 21:44
רשי אומר בפרשת ויגש שבנות יעקב (התאומות של השבטים) מתו לפני הירידה למצרים מכח קושיה. ומקשים העולם הרי מקושיה לא מתים. ומתרצים שבנות יעקב האלו הרי נולדו מכח קושיה (מי הם כל בנותיו) ומי שנולד מקושיה מת מקושיה
אם עוויר כמת ? אז איזה חיים חיי יעקב שהוא סגור שם במערה ?
מעניין שרש"י ותוס' שם מפרשים כפשוטו שלא מת,
ואני שואל לשיטתם מה יש לו ליעקב מחיים שכאלה ??
המושג האמיתי שלא מת: הנה עובדה שמדברים עליו עד היום, מה שאין כן אנשים אחרים בדורו,
נשלח ב-11/12/2010 22:21
מדברים על אברהם ומשה יותר מעל יעקב
נשלח ב-11/12/2010 22:24
הגוילם כתב:
מדברים על אברהם ומשה יותר מעל יעקב
נכון ולכן הם לא מתו במובן זה, ולכן אומרים חז"ל שצדיקים במיתתם נקראו חיים
נשלח ב-11/12/2010 23:09
הגמרא שם מסבירה בדיוק מה פרש -יעקב אבינו לא מת- מה זרעו בחיים אף הוא בחיים.
זרעו= הד אן אי שלו -חיי גם הוא חי- כל הזמן שיש בני ישראל- בעולם חי -חלק מיעקב חי-
נשלח ב-11/12/2010 23:10
אם אני זוכר נכון, הרשב"א בפירושו לאגדות מבאר ש"יעקב אבינו לא מת" פירושו שזרעו המשיך את דרכו ואת חייו, מה שאין כן אברהם ויצחק שלא כל זרעם המשיך בדרכם. והמקשה הבין בטעות שמדובר "לא מת" כפשוטו לכן הקשה. והתשובה היא: לא. אין הכוונה לא מת כפשוטו, אלא מה זרעו בחיים- אף הוא בחיים.
והספר אינו תחת ידי כעת לבדוק אם אני זוכר נכון את הדברים.
נשלח ב-11/12/2010 23:17
תוספות מסכת תענית דף ה עמוד ב
יעקב אבינו לא מת - וכן משמע דכתיב ויגוע ולא כתיב וימת כדמפרש בסוטה (דף יג.) גבי מעשה דחושים.
כלומר שם מסופר תלמוד בבלי מסכת סוטה דף יג עמוד א פתחינהו יעקב לעיניה ואחיך.
אז תוס' מפרש כפשוטו
תוקן על ידי maxmen ב- 11/12/2010 23:17:19
נשלח ב-11/12/2010 23:17
ירוחם
אתה פשוט מדהים! יש כאן הוכחה שחז"ל ידעו על dna.
אבל ברצינות נדמה לך שלהבנתך יש כאן איזה בשורה חדשה בדרשה הזו? בשביל זה התורה השמיטה את וימת מיעקב.
נשלח ב-11/12/2010 23:37
פפנראו
אתה מסכים כי אדם המוליד ילדים ולאחר אלפי שנים -הצאצים בחיים. הלק ממנו -פרודה- נשאר בעולם. לזאת כיונתי שכך אפשר להבין את חז"ל, זה לא בהכרח שחז"ל חשבו כך, גם עם הדי אן אי אפשר להסביר למרות שחזל לא ידעו עליו.
התורה כן מספרת שיעקב מת- ויאסף אל אבותיו= מות. בהמשך התורה מספרת ויראו אחי יוסף כי אביהם מת, חנטו אותו קברו אותו, והוא נשאר בחיים- וגר בב"ב ברח רש"י
נשלח ב-11/12/2010 23:40
ירוחם
ה DNA של יעקב לא נמצא בצאצאים שהולידו ילדים לגויות ? כלומר גם כל עוד יש גויים בעולם זרעו בחיים לפי פירושך?
חוץ מזה , לפי ביאור זה צריך עיון למה רק יעקב לא מת גם זרעו של יצחק ואברהם ו"תרח, בחיים?
נשלח ב-11/12/2010 23:48
פי כולנו הרי בני אדם- (לא תמיד) לכן לגויים אנו קוראים בנ נח.
כל אדם קשור לאבא שהוא רק שלו. תרח אברהם ויצחק- היו -נישט נואר אינזרע- יענקב אובינו איז נאור אינזרע
נשלח ב-11/12/2010 23:58
ירוחם. לא תמיד אני מצליח להבינך כשאתה כותב הפוך על הפוך.
אתה מתכוין לרמז שהאנושות נקראת בני נח ולא בני אדם למרות שהם כן כי לאדם לא שרדו צאצאים אלא מנח...
נשלח ב-12/12/2010 00:02
תענית ה עמוד ב:
אמר רבי יוחנן: יעקב אבינו לא מת. - אמר ליה: וכי בכדי ספדו ספדניא וחנטו חנטייא וקברו קברייא? - אמר ליה: מקרא אני דורש, שנאמר....
רש"י: מקרא אני דורש - והאי דחנטו חנטיא - סבורים היו שמת
תוספות: יעקב אבינו לא מת - וכן משמע דכתיב ויגוע ולא כתיב וימת
איני זוכר היכן קראתי פירוש זה אבל הוא הפשוט ביותר: 'מקרא אני דורש' בוודאי יודע אני שמת, אלא דרשה בעלמא רצוני לדרוש.