|
|
| נשלח ב-19/12/2010 18:36 |
|
| |
פי אני מכיר את כל הצדדים והצורות של הגהנום, ואני חוזר ואמר לך אין טעות יותר גדולה מלכנות את הזקנה כבהנום.
יש הרבה זקנים שחייהם הם גהנום- אבל הרבה יותר צעירים חיים בגהנום יותר גדול. ובמיוחד הצעירים בגיל וזקנים במחשבה, ובהתנהגות.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2010 18:50 |
|
| |
ירוחם,
אין אתה יכול לדון את כל אדם במידתך: א. אתה מתלמידי החכמים שעליהם נאמר כל זמן שמזקינים דעתם מתיישבת עליהם, ועוד ועיקר, אתה אדם צעיר ברוחך, ולא כל אדם זוכה לשני השולחנות הנזכרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2010 19:18 |
|
| |
אליעזר אין אדם דן אלא מתוך הרהורי ליבו, ומתוך הידע והמציאות שהוא חי בה- אבל זקן=חכם- גם רואה ומבין ולומד על הדברים שהוא לא רואה אבל תסכים איתי שאי אפשר לעשות הכללות גם על גן העדן של הצעירים, יש הרבה צעירים שחיים בגן העדן, ויש הרבה יותר שחיים בגהנום, ולו רק בגלל שאין להם מספיק ניסיון לדעת לנצל את הנעורים ואת הרוח הצעירה, מה שלזקן יש, יש לו את הידע לדעת ולנצל את החיים ולשהשתמש בהם בצורה טובה יותר מהצעיר. בעיות החיים שהצעיר לוקח על עצמו- או שנופלות עליו, מכבידות על חייו, הרבה יותר מחולשתו הפיסית של הזקן, והזקן החכם יודע לתמרן אותה לטובתו, מדרש יפה ומשעשע ולכן הבאתי אותו, לאו דווקא אני מקבל אותה בשלמותה.
מדרש תנחומא (ורשא) פרשת פקודי סימן ג
למה התינוק בוכה ביציאתו על מה שאבד מקום הנחה והרוחה ועל העולם שיצא ממנו, באותה שעה מתחלפים עליו שבעה עולמות, עולם ראשון דומה למלך שהכל שואלין בשלומו ומתאוין הכל לראותו, ומחבקין ומנשקין אותו מפני שהוא בן שנה, עולם שני דומה לחזיר שהוא שוגש באשפות כך הולד שוגש בצואה כשהוא בן שנתים, עולם שלישי דומה לגדי שהוא מרקד לכאן ולכאן במרעה טוב לפני אמו כך התינוק מתענג לפני אביו ואמו ומרקד לכאן ולכאן ומשחק והכל שמחים בו, עולם רביעי דומה לסוס שהוא מהלך בסטריות ואימתי כשהגיע על פרקו, כשהוא בן י"ח כשם שהסוס רץ ומשתבח כך הנער משתבח בבחרותו, עולם חמישי דומה לחמור שמניחין עליו אוכף, כך לבני אדם מניחין לו אוכפו עליו נותנין לו אשה ומוליד בנים ובנות חוזר והולך לכאן ולכאן ומביא מזון ומפרנס לבניו ומכלכל ונותנין עליו משא והוא מעומס מן בנים ובנות ואימתי כשהוא בן ארבעים שנה, עולם ששי דומה לכלב שהוא חצוף לכאן ולכאן ונוטל מזה ונותן לזה ואינו מתבייש, עולם שביעי דומה לקוף שנשתנה דמותו מכל הבריות שואל על כל דבר ודבר ואוכל ושותה כמו נער ומשחק כמו תינוק וישוב לימי עלומיו בדעת אבל לא בדבר אחר ואפילו בניו ואנשי ביתו מלעיגין עליו ומקללין אותו ושונאין אותו וכשהוא דובר שום דבר אומרים לו הניחו לו כי הוא נער וזקן והוא דומה לקוף בכל עניניו ובכל דבריו ואפילו התינוקות מלעיגין עליו ומשחקין בו ואפילו צפור דרור ינערנו משנתו לסוף הגיע זמנו בא לו אותו המלאך ואומר לו תכירני אומר לו הן ואומר לו למה באת לי היום מכל שאר הימים אומר לו המלאך כדי להוציאך מן העולם, כי הג
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2010 19:26 |
|
| |
למה נקטעו דבריך אללי לי
|
|
|
|
| נשלח ב-21/12/2010 01:26 |
|
| |
מכיוון שהזקין ירוחם תוך כדי הכתיבה ....הוסיף חכמה על חכמתו וסייג לחכמה שתיקה...
|
|
|
|
| נשלח ב-21/12/2010 11:35 |
|
| |
ירוחם לא הזקין ירוחם מצעיר ברוחו מיום ליום, הפסקתי כי ההמשך אינו עוסק בחיי האדם, ואני רק בחיי האדם עוסק.
|
|
| נשלח ב-21/12/2010 13:45 |
|
| |
| riv כתב: |  |
צענע,
כתבת: "לא באתי לחדש אלא לומר את המובן מאליו שאין קשר בין עם ארצות לטיפשות.
ואין דבר ברור מזה."
ההתבצרות בעמדתך מסמא את עינייך עד שלא שמת לב שהבאתי לך מקור לקשר בין עםארצות לטפשות, ואת ממשיכה לדבר על הברור והמובן מאליו ?
הגדרת הרמב"ם ל"עם הארץ" בפירושו על משנה ו' פרק ב ב'אבות' :
"אין בור ירא חטא ולא עם הארץ חסיד" : "עם הארץ הוא שאין לו מעלות שכליות אבל יהיו לו קצת מעלות המידות" -
ולא השבת על שאלתי, מה פירוש "שאין לו מעלות שכליות" ?
אגב, גם כאן ישנה הפרדה בין עם הארץ לרשע - וכאן השלכת הדברים על זקן אשמאי רשע אינו מתפרש כ' סתם חילוני' אלא ככזה שחסר במעלות המידות, כלומר בעל מידות מושחתות -
|
|
הרי הבאתי את הגדרתו של רש"י לעם הארץ -וזוהי ההגדרה המקובלת היום שנמצאת בכל מילון עברי.
עם הארצות היא בורות
ההפך מעם הארץ הוא תלמיד חכם.
לעומת זאת טפשות היא תכונה מולדת וחסרת תקנה"גם אם תכתוש את האויל במכתשת, לא תסור ממנו איוולתו."
לגבי הרמב"ם-אין לי מושג למה התכוון בביטוי מעלות שכליות.
אבל בכל מקרה אין להביא את הרמב"ם כהוכחה כאן מפני שאני דיברתי על פרוש שלא רק רש"י אמר אותו אלא התקבל בשפה העברית.
בקצרה:המהות של טיפשות שונה מעיקרה ממהות של עם ארצות.
בעוד שאת העם ארצות ניתן לתקן על ידי לימוד את הטיפשות לא ניתן לתקן.
ולגבי הרשע העלית שאלה מעניינת האם אדם מושלם מבחינת מידות אבל אוכל חזיר בפרהסיה ביום הכיפורים בתוך רכב אינו נקרא רשע?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/12/2010 14:59 |
|
| |
קודם היית בטוחה שלא אמצא מקור
כעת המקור שלי לא נחשב שמפני שהגדרתו לא מופיעה במילון העברי, ושאת החלטת שברש"י חייב להיות הצירוף של עם הארץ ורשע ( במובן של מידות מושחתות) כדי להיחשב זקן אשמאי
עם הארצות היא בורות ההפך מעם הארץ הוא תלמיד חכם. הנה לך שתי הגדרות נפרדות לעם הארץ ולבור: רמב"ם בפירושו לאבות פ"ב הלכה יא " הוא היה אומר אין בור ירא חטא, ולא עם הארץ חסיד.." - "בור הוא שאין לו מעלות שכליות ואין לו מידות , ועם הארץ הוא: שאין לו מעלות שכליות ויהיו לו קצת מעלות המידות - את מזהה מה ההבדל ביניהם?
לעומת זאת טפשות היא תכונה מולדת וחסרת תקנה"גם אם תכתוש את האויל במכתשת, לא תסור ממנו איוולתו."
אין בדברייך ראיה שהאוויל נולד אוויל - מי שהפך להיות אוויל לא תסור ממנו איוולתו ! רמב"ם שמונה פרקים פ"ח (והדברים הם רלוונטיים ואקטואלים אף לימינו, אע"פ שאני חוששת אם הדברים יספקו אותך מפני שהם לא מופיעים במילון העברי...
" אי אפשר שיוולד האדם מתחילת עניינו בטבע בעל מעלה או בעל חיסרון...אבל אפשר לאדם שיוולד בטבע מוכן למעלה או לחיסרון, בהיות פעולת האחת מהן יותר קלה עליו מפעולה אחרת -" כלומר אדם לא נולד טיפש או חכם הוא נולד עם נקודות פתיחה טובות יותר או טובות פחות - מי שההרכב הגנטי שלו מושלם אבל לא יתאמץ להיות חכם הוא ישאר סכל, ולעומתו מי שההכרב הגנטי שלו לקוי במידה זו או אחרת ויתאמץ להשיג מעלות שכליות יצליח אמנם במאמץ רב אבל יצליח.. לגבי הרמב"ם-אין לי מושג למה התכוון בביטוי מעלות שכליות.
בהכי פשוט שיש : מעלות הן דבר שצריך להתאמץ כדי להשיגן מי שיש מעלות שכליות יקרא חכם , ומי שלא התאמץ להשיג אותן ואין לו מעלות שכליות, הוא יקרא טיפש
ולגבי הרשע העלית שאלה מעניינת האם אדם מושלם מבחינת מידות אבל אוכל חזיר בפרהסיה ביום הכיפורים בתוך רכב אינו נקרא רשע?
איזו מן שאלה זו, ממה נפשך, אם הוא אוכל חזיר בפרהסיה במקום שיש בו אנשים שיפגעו מהתנהגותו זו, אז הוא ממילא לא מושלם במעלות המידות !
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/12/2010 15:39 |
|
| |
היום אנחנו מדברים עברית ולא רמבמית.
האם מילון עברי מיותר בעינייך? האם כשאת רוצה לחפש פירוש למילה את פונה לרמב"ם?
אם מישהו ישאל אותך מה זה בור?תעני לו :זה שאין לו מעלות שכליות ואין לו מידות.?
ואם מישהו ישאל אותך מיהו עם הארץ?תעני שזה שאין לו מעלות שכליות ויש לו קצת מעלות המידות.....???
הרי זהו פרוש של הרמב"ם שאינו הפרוש המקובל היום.
וגם במדעי המוח החכמנו מאז ולא כל מה שאומר הרמב"ם יאמר אחריו קדוש קדוש קדוש.
היום ידוע שטיפשות,(בניגוד לתחומי אינטלגנציה מגוונים(32 לפי מחקר מסוים...) אינה תלויה בסביבה. וכמו שנאמר בפסוק -טיפש אינו ניתן לתיקון גם אם יכתשו אותו במכתש ושום מאמץ לא יועיל כאן.(ומעניין שבגלל שאת הפסוק הנ"ל לא אומר הרמב"ם אז את מסרבת לקבל את מסקנתו....)
וזוהי הרי מהות ההבדל בין טיפש לעם הארץ.
ולכן יכול להיות בהחלט אדם חכם ומבריק אבל עם הארץ כי אין לו כלל ידע בתורה.-(היום באוניברסיטאות התופעה רווחת כי אין כבר את הסבא שבעבר לימד קצת תורה את הנכד) ומצד שני יכול להיות תלמיד חכם-שהוא טיפש (ואין לכך כל קשר למה שכתבת בהודעה קודמת שפרושו חוסר דעת במובן שנאמר":כל תלמיד חכם שאין בו דעת נבלה טובה היימנו "ששם הכוונה אחרת:
http://www.makor-c.org/content.asp?pageid=229
ולגבי הרשע-אכן שכחתי לציין שהוא עשה את כל זה באלסקה אז המידות שלו מושלמות בכל אופן...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/12/2010 16:10 |
|
| |
ולגבי הרשע-אכן שכחתי לציין שהוא עשה את כל זה באלסקה אז המידות שלו מושלמות בכל אופן...
צענע,
מה קרה איבדת את הצפון ? האם אפשר לומר על מי שאוכל חזיר במקום שאוכלים בו חזיר ושאר טרפות שהוא רשע מפני שהוא אוכל חזיר בפרהסיה - האם לא יתכן שאדם מקיים את המפורסמות מכוח שכלו והוא בעל מידות ושאינו שומר תורה ומצוות ? - איפה קראת בזמן האחרון בעיתון שנתפס רשע שאכל חזיר בפרהסיה ונידו אותו מכלל ישראל ? לגבי כל שאר דברייך "את צודקת"
|
|
|
|
| נשלח ב-21/12/2010 16:24 |
|
| |
לגבי עיקר דברי אמרת ש"אני צודקת"-ממש טיעון משכנע...
ובאשר לרשע-אנחנו כנראה מנהלות דיון בקווים מקבילים-אני פשוט שואלת האם בעיני חז"ל רשע הוא אדם לא מוסרי או אדם שעובר על איסורי תורה כמו אכילת חזיר או חילול שבת?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/12/2010 16:56 |
|
| |
צענע
לתשומת ליבך יש רשע (אפיקורס) להכעיס- אין לו כל טובת הנאה מהכפירה שלו. הוא כופר מתוך אמונה.
ויש רשע (אפיקורס) לתאבון- אדם שאוכל חזיר או הנאה אחרת כי מתחשק לו.
עדותו של מי לא מתקבלת לדעתך? _________________
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 21/12/2010 17:05:43
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-21/12/2010 17:50 |
|
| |
רשע לתאבון.
מה הנימוק?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/12/2010 19:07 |
|
| |
להסביר מה פרוש רשע לתאבון? אדם שלמרות שהוא יודע שאסור לאכול חזיר. אוכל -בשר וחלב הוא יודע שאסור. אבל המראה של הסטייק עם חמאה, מושך אותו יותר, למרות האיסור הוא יודע שאסור לבא על הפנויה, אבל מתחשק לו.
|
|
|
|
|