בית פורומים עצור כאן חושבים

תיארוך רדיואקטיבי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/12/2010 10:17 לינק ישיר 

מקסוול כתב:

"פעם היתה אימרה, "בעלי הדת - אין בהם דעת, ובעלי הדעת - אין בהם דת". (מובא בהקדמה לחובות הלבבות)
במילים אחרות, כדי להיות דתי צריך להיות מטומטם. מכאן הכעס על אנשים כמוך והמחב"תים שלך, מהרסי האמונה, שיום יום מחזקים את הרושם הזה, גם אצל אנשים דתיים שמתחילים לשאול את עצמם איך הם ואתם נמצאים באותו צד של הגדר."

כבר כמה שנים שאני נמצא בחברה אקדמית מדעית. בתור ילד גדלתי עם דינוזאורים ועם המפץ הגדול והאבולוציה, כך שמעולם לא הרגשתי שום מתיחות בין אלה לבין התודעה הדתית שלי, ובאוניברסיטה לא היה שום גילוי שהרעיש את עולמי הפנימי.

מה שכן אחראי לאתגרים האמוניים שלי באוניברסיטה, היא ההשוואה שנעשית במוחי ללא הפסקה בין הסביבה החילונית שלי לסביבה הדתית שאני מצוי בה חלק מהשבוע.

אצל סרוגים שחוזרים בשאלה אפשר לשמוע ביקורת אינטלקטואלית על הדת: איך אתה מיישב את האבולוציה עם החומש, או את השואה עם ההשגחה, וכו'. מחרדים שחוזרים בשאלה בד"כ שומעים ביקורת על החברה עצמה, הסגירות והשליטה על הפרט והרוע הממוסד וכיו"ב. דהיינו, לא בעיה מהותית עם היהדות, אלא עם החברה שנבניתה מסביבה. אם אין בעיה מהותית עם הדת, למה לנטוש אותה? אולי זו לא הבחירה הרציונלית, אבל אני מכיר את הפיתוי, כי כך גם המקרה הפרטי שלי.

כשאני כותב ששום דבר באוניברסיטה לא חולל בי סערה תודעתית, כוונתי - לא בצורה ישירה. המשבר האמיתי, שעדיין לא לגמרי מאחורי, נובע מההשוואה שאני לא יכול להפסיק לעשות בין שני העולמות. לאחר כתיבת ההודעה הזו אלך לטייל בפרדס הפיסיקה, עם בני שיח רבים ומורים מחכימים. מחר בבוקר שוב אתפלל בישיבה ליד אנשים שבטוחים שספרי מהר"ל וכוזרי הם פילוסופיה ממדרגה ראשונה שיכולים לענות על כל השאלות שיש ליהודי המודרני, שחושבים שראש ישיבה הוא מומחה להיסטוריה ופילוסופיה וזוגיות ומדעים, שיתעלפו אם ישמעו מישהו עם החזות החיצונית שלי אומר שהזוהר נכתב במאה ה-13 ושהוא ספר תת-רמה, שבטוחים שהמערב כולו מטף ועד זקן עסוקים ברגעים אלה ממש בהפלת היהדות ברמה הרעיונית ובהשמדת ישראל ברמה הפיזית.

והשטן לוחש באוזני, למה לך הצרה הזו? מה תפסיד אם תשליך את החברה הזו מאחורי גווך, ותפנה את כל כוחותיך לפיסיקה, וכל השיח שלך יהיה עם בני מדעיך? סופר רוצה להיות בחברת אנשים דומים לו, וגם אוהד בית"ר, וגם מוזיקאי. גם אני! אז מי יותר דומה לי: חבר מהאוניברסיטה, או חבר מהישיבה?

מחב"תים מנסים להפוך את היהדות לרלוונטית לשכבה מסויימת של האוכלוסיה. הם עושים זאת בצורה שהופכת אותה לבלתי רלוונטית לאחרים. יהדות שעוסקת בתיאוריות קונספירציה על המדע או על הפילוסופיה או על החברה המערבית בכללותה, הופכת למשהו מנוון ופרימיטיבי ולא-רלוונטי ליהודי מודרני. כשהחברה כולה נמצאת ברמה הזו, ועוסקת בדברים האלה, קשה להימצא בה.

וזה הכעס שלי על המטמטמים המקצועיים שיוצרים את החברה הזו בהכאה בפטיש. אפשר לעשות הפרדה בין החברה הדתית לבין הדת, אבל זה קשה. והמחב"תים עושים את המלאכה לקשה יותר.

מקסוול,

דבריך מאד נגעו ללבי, ואני מרגיש הזדהות רבה עם תחושותיך הקשות.

אני הגעתי להכרת התורה מסביבה חילונית גמורה, והיא קסמה לי מאד. המחב"תים אמנם הכירו לי אותה בדרכיהם השונות (מדובר בעניין של עשרות שנים אחורה), אבל המאור שבה הוא שקרבני אל הבורא בבחינת "ניכרים דברי אמת".

כמובן מיד נתקלתי בחולשות החברה החרדית שאותן תיארת בכאב רב, ונאלצתי לקבל החלטה עקרונית: לא יתכן שהתנהגותם של מישהו או מישהם ישנו את ניהול מסלול חיי, כפי שדעתי תפסה ואימצה בחום רב.

אומר לך מנסיוני הרב בנושא זה- אם אדם תקיף וברור בדעתו, ורכש לו שם וכבוד מכח יכולותיו, אף אחד לא פוגע בו ולא נוגע בו. אני מדבר על החברה החרדית ליטאית של בני ברק והמסתעף, אני לא יודע לדבר על השכונות הסגורות בישוב הישן בירושלים והמסתעף משם.

הלומדים מכבדים בעלי תשובה ותיקים שחזרו מתוך הכרה ושכל ומשתלבים ברמות העיון והבקיאות הנוהגות בכוללים. מותר להגיד דעות שונות ומותר להילחם עליהן, כמובן בטעם הטוב וההגון. גם נטייתי הידועה מזה שנים לתורת הסוד לא מזיקה ולא מפריעה כשהיא נמצאת בתחום העיון ההגון והמקובל.

כך שהמסקנה היא היצמדות למטרה והתעלמות מהקטנוניות שבדרך. נעים לדבר עם אנשים משכילים באוניברסיטה, אבל סוף סוף הם בדרך שאיננה נכונה. פחות נעים לדבר עם אנשים סתומים בישיבה, אבל סוף סוף הם בדרך הנכונה (בעיניי, כמובן).

איך אומר מיכי (ד"ר אברהם בשבילך) אין אוכל שהוא גם בריא וגם טעים. בכל זאת כדאי לאכול אוכל בריא.

אשמח לפתח את הנושא.

תוקן על ידי שותפיפשט ב- 26/12/2010 10:21:50

גילוי נאות: שותפיפשט הוא גם שותפיסוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/12/2010 10:19 לינק ישיר 

שותפיפשט
כתבת:
<

אומר לך מנסיוני הרב בנושא זה- אם אדם תקיף וברור בדעתו, ורכש לו שם וכבוד מכח יכולותיו, אף אחד לא פוגע בו ולא נוגע בו. אני מדבר על החברה החרדית ליטאית של בני ברק והמסתעף,
>
אתה בטוח? שאל את וותיקי הפורום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/12/2010 10:32 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
שותפיפשט
כתבת:
<
אומר לך מנסיוני הרב בנושא זה- אם אדם תקיף וברור בדעתו, ורכש לו שם וכבוד מכח יכולותיו, אף אחד לא פוגע בו ולא נוגע בו. אני מדבר על החברה החרדית ליטאית של בני ברק והמסתעף,
>
אתה בטוח? שאל את וותיקי הפורום.

שלום בע"ב,

המקום ינחם אותך בתוך שאר אבלי ציון וירושלים ולא תוסיפו לדאבה עוד.

חסרת לי, אני רגיל לתגובתך המיידית אחר תגובתי, ואני שמח שאתה שוב איתנו.

אני לא מכיר את הנסיבות ההיסטוריות של הקמת הפורום (לפני עשר שנים ?), מי היו המייסדים ומי הצטרפו אח"כ וכו'. 
אגב, אולי מישהו באמת יכול להחכימנו בעניינים אלה ולפתוח את זה לדיון (האם זה רלוונטי לעכשיו וכו') ?
אני יכול לדבר רק מנסיוני, כי זה כל מה שיש לי. ברוך השם, קבלתי רק כבוד והערכה. יתכן שהיו כאלה שלא רצו בחברתי והלכו הצידה, אני לא נתקלתי (שלושים שנה) בגילויי שנאה/איבה/פגיעה וכו' וכו'. 

מגישתך "הציונית" אני מניח שלא עברת את מסלולי בני ברק בעצמך, אבל כנראה שמעת מחברים וכו'.

בואו נדבר על זה.

אגב, תמיד מזכירים שהיה פעם אשכול כזה וכו'. מה זה מעניין ? אנשים שכותבים עכשיו יכולים לדון מחדש בכל שכתבו לפני שנים, אנשים חדשים דעות חדשות.

גילוי נאות: שותפיפשט הוא גם שותפיסוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/12/2010 10:46 לינק ישיר 

מהר לפני שיעברו לדון בנושא החדש של מקסוול, יש אשכול בנושא זה!

http://bhol-forums.co.il/topic.asp?topic_id=2860537&whichpage=1&forum_id=1364#R_0

לאיזה בית כנסת יש דשא ירוק יותר? בין המצרים של אנוס תבונה

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/12/2010 13:53 לינק ישיר 

מקסוול כתב:

כשאני כותב ששום דבר באוניברסיטה לא חולל בי סערה תודעתית, כוונתי - לא בצורה ישירה. המשבר האמיתי, שעדיין לא לגמרי מאחורי, נובע מההשוואה שאני לא יכול להפסיק לעשות בין שני העולמות. לאחר כתיבת ההודעה הזו אלך לטייל בפרדס הפיסיקה, עם בני שיח רבים ומורים מחכימים. מחר בבוקר שוב אתפלל בישיבה ליד אנשים שבטוחים שספרי מהר"ל וכוזרי הם פילוסופיה ממדרגה ראשונה שיכולים לענות על כל השאלות שיש ליהודי המודרני, שחושבים שראש ישיבה הוא מומחה להיסטוריה ופילוסופיה וזוגיות ומדעים, שיתעלפו אם ישמעו מישהו עם החזות החיצונית שלי אומר שהזוהר נכתב במאה ה-13 ושהוא ספר תת-רמה, שבטוחים שהמערב כולו מטף ועד זקן עסוקים ברגעים אלה ממש בהפלת היהדות ברמה הרעיונית ובהשמדת ישראל ברמה הפיזית.

והשטן לוחש באוזני, למה לך הצרה הזו? מה תפסיד אם תשליך את החברה הזו מאחורי גווך, ותפנה את כל כוחותיך לפיסיקה, וכל השיח שלך יהיה עם בני מדעיך? סופר רוצה להיות בחברת אנשים דומים לו, וגם אוהד בית"ר, וגם מוזיקאי. גם אני! אז מי יותר דומה לי: חבר מהאוניברסיטה, או חבר מהישיבה?

מחב"תים מנסים להפוך את היהדות לרלוונטית לשכבה מסויימת של האוכלוסיה. הם עושים זאת בצורה שהופכת אותה לבלתי רלוונטית לאחרים. יהדות שעוסקת בתיאוריות קונספירציה על המדע או על הפילוסופיה או על החברה המערבית בכללותה, הופכת למשהו מנוון ופרימיטיבי ולא-רלוונטי ליהודי מודרני. כשהחברה כולה נמצאת ברמה הזו, ועוסקת בדברים האלה, קשה להימצא בה.

וזה הכעס שלי על המטמטמים המקצועיים שיוצרים את החברה הזו בהכאה בפטיש. אפשר לעשות הפרדה בין החברה הדתית לבין הדת, אבל זה קשה. והמחב"תים עושים את המלאכה לקשה יותר.

הרי לך תיאוריית קונספירציה מן הסוג שמלמדים בהאקדמיות, הציבור החרדי מטומטם מחמת המחבתי"ם.. והרי דבר ידוע הוא לכל בר בי רב, שהטמטום של החרדיות הוא מובנה כבר כמה מאות שנים, אזי דל מהכא מחבתי"ם. המשמעות וההשפעה של המחבתי"ם בציבור החרדי היא משהו כמו 0.000000001 אחוז, אנשים כמו פנגר, נויגרשל, זמיר כהן, ודומיהם, לא גורמים הנדת גבה וזיע עפעף אצל אף חרדי ממוצע, (איני מדבר על העמך שמתחת לממוצע). וגם אם מישהו מכבד אותם, השפעה בודאי אין להם.
החינוך שמהר"ל וכוזרי הם העילית שבפילוסופיה, נרכש בחידר, מהמשגיח בישיבה קטנה, וכך כל התופעה שתיארת.
המחבתי"ם, כאנשים פשוטים שבשולי הציבור, הם תועמלנים של גישה קיימת בד"כ, ורק טורחים לזכות בה אחרים. אבל לא הוגי דעות ולא יוצרים שום גישה ובודאי לא משפיעים.
נקודה אחת של קונספירציה סודית כן יש כאן. דובר רבות על "מדוע אין תנועת הסרגה", דהיינו מדוע הדוגלים ביהדות רציונלית (יחסית, הכל יחסי) לא רוצים או לא יכולים לשכנע בה אחרים. אבל דבריך אינם מסבירים את הסוד הגדול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/12/2010 14:22 לינק ישיר 

האשכול מתחיל לסטות.

כתבתי למקסוול שיפתח אשכול חדש שאליו יועברו כל ההודעות שענינם באשכול חדש. אבקש לנצור את מקלדתכם. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/12/2010 14:25 לינק ישיר 

מתנצל, יאללה לעבודה, דברו כאן על רדיואקטיביות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/12/2010 18:53 לינק ישיר 

בתגובה לטענת פוגמישו מיום 26/12/2010 שעה 03:16
...ולא כמו האידיוטים שחושבים ש"תא חי" שיותר מורכב תחנת חלל, נוצר מחומר דומם (!) ללא יוצר ומתכנן...
טענה זו מניחה משהו שלא ניתן להניחו.
ההנחה המוטעית היא "לא תיתכן התפתחות אורגניזם חי, בתהליך טבעי כלשהו, ממרק כמיכלים פרימורדיאלי".
הסיבה:   אין הוכחת אי-יתכנות בעניני טבע.   הוכחת אי-יתכנות אפשרית רק במתמטיקה.
מתמטיקה היא תחום שהאוביקטים בו הם "יצורים מופשטים" פרי רוחנו, והם "מתנהגים" על פי חוקים שהגדרנו מראש.
הטבע, לעומת זאת, הוא אמפירי.
אין לטבע חוקים.
הטבע הוא נתון, ואנו מתבוננים בטבע ומנסים לזהות בהתנהגותו (בתופעותיו) סדירות, עקביות, מתכונתיות, ולו ברמה הסטטיסטית.   לאחר שזיהינו בהתנהגותו סדירות, עקביות, מתכונתיות, ולו ברמה הסטטיסטית - נכנה התנהגות זו בתואר "חוק".   אולם, זה אך שימוש מושאל במונח "חוק".   יתירה מזאת, לעתים קרובות מתברר כי קיימים לטבע אופני התנהגות נוספים, שונים, שלא הכרנום קודם לכן, אולי עקב פרימיטיביות כלי המדידה שלנו, ויש "להרחיב" את הגדרת ה"חוק" בתחום מסוים, ענין המפריך את הטענה כי "חוק" בכל הנוגע לטבע, הוא משהו אבסולוטי.

עוד יש לציין כי העבודה אינה מסתיימת בזיהוי סדירות, עקביות, מתכונתיות, ולו ברמה הסטטיסטית.
השלב הבא הוא הצעת הסבר (תיאוריה) לאשר ראו עינינו.
אם מוצעות מספר תיאוריות - יש לבחון מביניהן רק את אלו שהינן בנות-בחינה ובעלות כושר פרדיקטיבי, ולדחות את כל היתר, ומבין אלה הראויות להיבחן - יש להעדיף את זו הפשוטה יותר, המצריכה מספר מועט יותר של הנחות עבודה, והמספקת הסבר אוניברסאלי (נרחב) יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2010 01:18 לינק ישיר 

אנסה לתת סיכום קצר לקורא  מנקודת המבט שלי.

למרות שאנו יכולים לראות בטלסקופ ולקבל מושג על כוכבים מאד מאד רחוקים, קשה מאד בטכניקות של היום לגלות מה קורה בעומק האדמה שמתחת לרגלינו. היה נחמד מאד אם היינו יכולים להעמיד מכשיר שמצפצף שעה לפני רעידת האדמה או שמגלה לנו מאגרי נפט וכדומה אבל אין כזה. מי שזוכר איך צה"ל האימתני והקטלני השתגע בנסיון לגלות היכן עוברות מנהרות של החמאס בעומק של לא יותר מכמה עשרות מטרים מתחת לציר פילדלפי מבין שיש כאן בעיה טכנית קשה.

בכל אופן, יש עדויות ששכנעו את העוסקים בתחום כי גרעין כדור הארץ בנוי מליבה של ברזל מותך, כלומר במצב נוזלי. הברזל הזה ככל הנראה נע  בתנועה סיבובית כתוצאה מהחיכוך שלו "מבפנים" עם קליפת כדור הארץ (תחשבו על כוס מים שאתם מסובבים אותה ואז גם המים מתחילים להסתובב). מאמינים גם שחלק מזרמי הברזל הזה הם טעונים, כלומר הברזל שזורם טעון במטען חשמלי כמו העננים בשמים (גם שם הסיבה מאד מסובכת אבל עובדה שהם טעונים ומדי פעם מתפרקים ע"י ברק).

עובדה נוספת שצריך לדעת היא ששדה מגנטי נוצר על ידי זרמים חשמליים. אם תקרבו תיל נושא זרם (מחובר לשני קטבים של סוללה) למצפן תראו שהמחט המגנטית סוטה בגללו. לכן אנשים מאמינים שהשדה המגנטי של כדור הארץ כולו, זה שבאופן כללי גורם למחט המצפן  להצביע צפונה, נוצר מאותו זרם חשמלי ענק שקיים בליבת כדור הארץ על ידי ברזל מותך שמסתובב כאשר הוא טעון חשמלית.

עד כאן הצדדים שעליהם אין ויכוח. כעת, מתברר שמאז שהחלו מדידות מסודרות של השדה המגנטי של כדור הארץ, לפני כ 150 שנה, הוא הולך ונחלש - לא בצורה מהממת אבל נחלש קצת. לזה אפשר להציע כמה הסברים:

אחד הרעיונות שהועלו הוא שזרמי הברזל המותך בתוך כדור הארץ נחלשים והולכים עד שיפסקו כליל. למה? תנסו לסובב ביצה רכה ואז לעצור אותה על ידי מגע באצבע. אם תסירו את האצבע מהר הביצה תמשיך  את סיבובה בגלל שהנוזל שבתוכה עדיין מסתובב, אבל בסוף היא תפסיק כי הוא מתחכך עם קליפת הביצה עד שהוא נעצר. בדומה אם כדור הארץ נברא במצב שבו יש בתוכו ברזל מותך מסתובב, בסופו של דבר הוא יעצור.

אדם שמאמין בתיאוריה הזו, ושמו ברנס, הלך אתה עוד צעד הלאה: הוא ניסה לחשב לאחור מה היה מצב השדה המגנטי של כדור הארץ ברגע שהוא נוצר. החשבון שלו הולך בערך ככה: אם הנתונים שלי מגלים שהשדה המגנטי יורד לחצי אחרי, נאמר, אלף שנה, אז לפני אלף שנה השדה היה פי 2 ממה שרואים היום, לפני 2000 שנה פי 4, לפני 3000 שנה פי 8 וכן הלאה. הוא עצר כאשר הוא הגיע לשדה מגנטי חזק באופן מטורף כך שקשה להאמין שהיה אי פעם שדה כזה. מתברר שהתאריך הזה, כלומר הזמן בחישוב לאחור שבו מקבלים שדה בלתי אפשרי, הוא לפני 20000 שנה. מסקנה: לא יכול להיות שכדור הארץ קיים יותר מ 20 אלף שנה.

טרופ עשה שימוש משני בתיאוריה של ברנס לגבי התיארוך הרדיואקטיבי. במאמר שהוא כתב הוא ציטט את ה"עובדה" שהשדה דועך וכו', כאילו הטענות של ברנס הן מוסכמה מדעית מוכחת ומה שנשאר הוא לבנות עליה עוד תיאוריות. ההערה שלי היא שהתיאוריה הזו, של ברנס, היא

1. ממש לא מוסכמה. למעשה אני מניח שאפשר לערוך כנס של כל המדענים שמאמינים בתיאוריה הזו בתוך תא טלפון בג'ורג'יה. ההסבר המקובל היום לשינויים בשדה המגנטי נקרא "תיאורית הדינמו" ובלי להכנס לפרטים הוא מניח שינויים מסובכים מאד בכיוון ובגודל של אותם זרמים חשמליים בליבת כדור הארץ. מכיוון שכך השדה יכול לעלות ולרדת במחזורים של מאות ואלפי שנים, להפוך את כיוונו וכו'. מכיוון שזרמי ברזל בצורת לבה בוקעים מהרי געש והופכים למגנטים כשהם מתקררים, כיוון השדה המגנטי בסלעים מאפשר לנו לשחזר את כיוון "הצפון" בתקופות גיאולוגיות קודמות ולזהות היפוכים ושינויים ומה לא. בקיצור לתורת הדינמו או לפחות להיבטים הכלליים שלה יש תמיכה איתנה. לעומת זאת בתיאוריה של ברנס מאמינים, למיטב הבנתי, אך ורק אנשים שיש להם אינטרס דתי ב"הוכחת" גילו הצעיר של כדור הארץ.  למותר לציין כי ברנס עצמו היה בפטיסט אדוק ששם לו למטרה לבסס את עיקרי הנצרות לפי הבנתו על ממצאים מדעיים.

2. אפילו אם נקבל את התמונה הכללית של ברנס, עדיין נותר לשאול לגבי ההערכה שלו על גיל כדור הארץ. הוא הניח שהשדה המגנטי נחלש פי 2 כל 1400 שנה. האם זה נכון? אולי הוא נחלש פי 2 כל מאה מליון שנים? ברנס ניסה לקבל מושג על קצב ההיחלשות ממדידות שנערכו במשך כ 100 שנה. אני טוען שעל פי התוצאות שהוא השתמש בהן אי אפשר להוכיח את המספר של 1400 שנה או כל מספר אחר. הדבר הזה מודגם בגרף שהעלה לכאן מקסוול, גרף בו מופיעות המדידות של ברנס בתור נקודות ושתי תיאוריות שונות על קצב הירידה בתור קוים. כפי שאתם רואים בתחום הצר של המדידות הקוים הללו זהים, מה שאומר שאי אפשר לדעת כמעט כלום.

עד כאן בתפקידי ככתב לענייני מדע פופולרי. אם יש שאלות אשתדל לענות עליהן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2010 07:07 לינק ישיר 

התייחסות קצרה לדברי טרופ באופן כללי:

בדקתי בויקיפדיה וגילתי שטרופ לא חשף פה שום מידע סודי: הוא אכן צודק בכך שכמותו של הפחמן-14 באטמוספרה משתנה עקב השתנות מסויימת בשדה המגנטי המשפיע על היוצרות הפחמן באטמוספרה, אולם מסיבה זו מכיילים את הפחמן-14 באמצעות השוואה לנתונים שהתקבלו משיטות תיארוך מוחלטות אחרות – בעיקר באמצעות טבעות של גזעי עצים, וכך ניתן להעריך את כמות הפחמן שהיה באטמוספרה בתקופה מסויימת. אך השינוי איננו גדול כפי שניתן לראות בגרף הזה

העובדה שיש קורלציה חזקה מאד בין שתי שיטות תיארוך שונות לחלוטין מעידה שלא קרתה קטסטרופה משמעותית ששיבשה בחריפות את הנתונים של אחת השיטות, כמו כן ברור שהשדה המגנטי של כדור הארץ לא השתנה במידה רבה, כי שדה מגנטי משפיע על פחמן-14, אבל לא על היצירה השנתית של טבעות עצים.

בימים האחרונים נחשפתי גם למחקר שפורסם ב scienceביוני  האחרון, בו נעשה באמצעות פחמן-14 מכוייל תיארוך מקיף ביותר של הכרונולוגיה של מצרים בתקופה השושלתית משנת 2600 לפנה"ס ועד 1100 לפנה"ס (כלומר מלפני זמן המבול המקראי), והתוצאות היו זהות לחלוטין לכרונולוגיה המצרית המקובלת אליה מתנגדים וילקובסקי, פוגמישו והדוס.

כעת צריך להסביר את הפלא, כיצד שתי שיטות תיארוך משובשות שמשתמשות במתודות שונות לגמרי (הכרונולוגיה המצרית תוארכה באמצעות רשומות היסטוריות ותצפיות אסטרונומיות, לעומת זאת, פחמן-14 מסתמך על התפרקות רדיואקטיבית וטבעות עצים) מראות במשך למעלה מ1000 שנה את אותם תאריכים בדיוק?!

תוקן על ידי עץ_נטוע ב- 27/12/2010 07:11:02

תוקן על ידי עץ_נטוע ב- 27/12/2010 07:15:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2010 07:11 לינק ישיר 

עץ
אתה לא מבין שכל ההתאמות האלו אינן אלא מניעות המגיעות מהחלל הפנוי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2010 07:38 לינק ישיר 

עד מחכה לתשובה בינתיים, בסרטון דלהלן התראיין פרופסור אדוארד בודרו, כימאי, שכיהן באוניברסיטה של ניו אורלינס, לואיזיאנה. הסרטון נקרא בשם: "מדוע תיארוך רדיומטרי לא עובד", שכשמו כן הוא, עוסק בהפרכת שיטות התיארוך השקריות, וכן על כך שמבול בקנה מידה עולמי יכול לשבש את החישובים:

* classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" width="425" height="344" xcodebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab"> <*

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/12/2010 07:51 לינק ישיר 

פוגמישו,
אני לא ממש מבין מה המטרה בסרט שהבאת. הד"ר-המטיף שבסרט חוזר במדויק על דברי פרופ' טרופ שאליהם הגבתי מקודם. אכן לא רק יהודים דתיים מנסים להתכחש לעובדות מדעיות אלא גם נוצרים דתיים, זאת לא עובדה חדשה וגם לא מסעירה במיוחד.

תוקן על ידי עץ_נטוע ב- 27/12/2010 07:53:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2010 08:37 לינק ישיר 

נדב

איקון ירוק על הסיכום הבהיר. אני מרגיש שאני מבין יותר במה מדובר.

יש לשים לב כי הביקורת על ברנס אינה נובעת מאמונותיו הדתיות או האחרות, אלא מכך שהעלה תיאוריה שהיא אולי אפשרית אבל אינה תואמת תצפיות שונות והיא גם מניחה באופן שרירותי או מלאכותי הנחות שאפשר היה להחליף באחרות בה במידה. כלומר, אין כאן התייחסות למניע ולאיש אלא לתוכן.

עץ נטוע

לצערי הנושא של תיארוך על פי פחמן 14 מעולם לא היה ברור לי. אולי נדב יסכים להסביר זאת (קראתי באיזה מקום ביאור של הנושא אבל איכשהו הדברים חמקו מהבנתי). בכל אופן, אני חוזר על מה שהבנתי ממך:

יש שלוש שיטות תיארוך:

א. כרונולוגית. כיון שאיננו יודעים מה הבסיס שלפיו המצרים ניהלו את רישומיהם, ויש בעיה בכלל בפיענוח שנים היסטוריות (למשל איך מודדים שנים של מלך) הבסיס הוא התייחסות לתופעות ידועות ולמעשה הגורם הודאי היחיד הוא תצפיות אסטרונומיות שהן כנראה ודאיות. בכל אופן, הן שייכות לתחום הפיזיקה ולא ההיסטוריה.

לפי זה נבנה דגם היסטורי של שושלות מצריות. אבל כדאי לפרט קצת יותר על הנושא הזה. אם אמצא בנושא אסכם. הדברים פחות ברורים ממה שנראה מסיכום תמציתי שנכתב בטון בוטח.

ב. תיארוך פחמן 14. כאן כותב עץ נטוע שיש מקום לחשש לשינויים והטיות.
גם לא ברור לי מה מדדו כדי לגלות פחמן 14. פירמידות? מומיות? מגילות שבהן יש תיעוד? מטבעות? כמעט כל יש ארכיאולוגי הוא תלוי תיאוריה, ולכן גם אם יש לו תאריך, עדיין צריך לדעת לאיזו תקופה היסטורית הוא משתייך, ולא תמיד זה חד משמעי.

ג. תיארוך פחמן 14 מכוייל. כלומר משוים את התוצאות ממדידות פחמן 14 למשהו אחר. למשל טבעות עצים. אבל עד כמה שידוע לי אין עצים עם טבעות למדידה במצרים. אז לפי מה כיילו את זה?

כל דברי כאן עלולים להראות כאילו אני מזלזל בתיארוכים. ולא היא. אני רק רוצה להכיר את גבולות הטעות האפשרית.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2010 09:53 לינק ישיר 

הסיכום הוא ששיטות תיארוך רבות, מבוססות על עקרונות שונים אשה מרעותה, מניבות תוצאות זהות (בגבולות אי-הדיוק האפייני לכל שיטה).

לא מספיק סתם לטעון כי מבול גלובלי אשר כסה את ראשי ההרים הגבוהים תחת כל השמים כדי חמש עשרה אמות, בשנת 2105 לפנה"ס בלבד (שנת 1656 לבריאת העולם, על פי "סדר עולם") - שיבש כל שיטת תיארוך אפשרית.

צריך להציע מה אירע אז, וכיצד שובשה כל שיטת תיארוך אפשרית ידועה, וכל שיטת תיארוך אשר עוד תתגלה בעתיד ;-)

תוקן על ידי גוברנור ב- 27/12/2010 09:56:00

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > תיארוך רדיואקטיבי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 9 10 11 ... 27 28 29 לדף הבא סך הכל 29 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.