בית פורומים עצור כאן חושבים

הכתיבה הפוסט חרדית - מבט מבפנים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/12/2010 13:36 לינק ישיר 

בעב

דברי המורה אמורים גם לגבי איסור לחשוב כמורה? שלא לדבר על עניינים שאינם קשורים כלל בהלכה (צורת ביגוד)

מקסוול

1. תקציב הישיבות כולל גם בחורים. חושבני שהמספר של 10,000 הוא של מקבלי אבטחת הכנסה ולא אברכם בכלל.

2.הרמז שגוזרים 90% מאוד מוגזם. כספי המדינה מגיעים לאברכים (ככלל). אם גוזרים דיוידנדים זה מתרומות.

מקסמן

כמובן שהציונים אשמים ולא אנחנו...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/12/2010 13:51 לינק ישיר 

תלמידטועה כתב:
 מקסמן
כמובן שהציונים אשמים ולא אנחנו...

צדיק: מה זה קשור ? אתה בוכה איך חברך זכה ברכב (לדעתי לא מי יודע מה) מפואר,

אני טוען שהנהגה רצינית חייבת לדאג שלא יהיה פירצות, 
חברה נרמלית נזהרת מאוד בדברים אלה, אחרת בסוף משלמים יותר כמו משפטים וכלא וכדומה,
חברה נורמלית דואגת שלא יצרכו משפטים ומשטרה וכדומה,
אין עניין של משחקי מחבואים בין השילטון להאזרחים,
בתכלס שניהם מפסידים מזה,  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/12/2010 15:39 לינק ישיר 

[אני ועולמי,

היכן ראית בדברי "נקמנות אישית"? איני מכירה אותך ואין לי שום דבר אישי כנגדך. אגב, כיוון שהזכרת דמגוגיה, אולי כדאי שתשים לב לכך שהאשמה ב"נקמנות אישית", במקום בו אין לזה כל זכר, היא שיטת פעולה די נפוצה אצל דמגוגים.
הביקורת שלי כלפי הפסקה המצוטטת נובעת מן המעגליות האינסופית של הטיעון המועלה בה, משהו בסגנון - "הן השולטות, ולכן הן הנשלטות, ולכן הן השולטות". זה אכן הגיוני בדיוק כמו שזה נשמע (ולמיטב הבנתי, ל"הגיון" אין פירוש אחר בחברה החרדית).

שותפ,

יש לי מספיק מגרעות אמיתיות, ומה ראית להמציא אחת כדי לבקר אותי?]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/12/2010 16:40 לינק ישיר 

ת"ט -

לא רמזתי שום דבר, ניסיתי להבין את המספרים. באמת יש בלבול גדול, גם אצלי וגם בדיווחים, לגבי השם הרשמי של כל דבר - מהו קצבה, מלגה, אם "ישיבה" יכולה להיות גם ת"ת וישיבה קטנה, וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/12/2010 16:46 לינק ישיר 

אמשלום,

אינני תחמן או בעל כוונות נסתרות, אני אדם פשוט שפיו וליבו שוים, טענתי את מה שטענתי משום שזה היה ההסבר היחיד שלי למשפט הלא ברור שלך, אילו היה לי הסבר אחר להתבטאות כזו בדבר ראש הנחש וזנבו והגרלות על מקומות באוטובוס מהדרין הייתי מנסה לענות לך, אקווה שבכך ימוצו הדברים עד תומם ולא ניגרר בקטנוניות להאשמות הדדיות.
בנוגע לגוף דברייך, היכרותי עם דמגוגים מקצועיים די חלשה, כך שאינני יודע לשפוט מהו סגנון ההאשמות של דמגוגים כלפי יריביהם, בכל מקרה, טיעון כפי שטענתי על רקע דברייך הוא טיעון שאפשר להסכים עמו ואפשר לחלוק עליו, אך הוא בסך הכל טיעון יבש ופשוט, ניסוח טיעון כפי שניסחת - בצורה של שאלה רטורית תוך כדי רמזים מעולם החי על אופי הדברים זו היא דמגוגיה מארץ הדמגוגיות, לא אמרתי שדמגוגיה היא מידה מגונה, אמרתי שהשימוש בה בדיון זה מיותר.
מה שטענת על שולטות ונשלטות, ובכן, לא הבנתי את דברייך, את טוענת שכוונת המשורר על הדורסנות הגברית החרדית הייתה שבתחום הניהול הכספי הנשים החרדיות נשלטות ואין להם זכות דעה?, אם כן ככל הנראה לא הבנת את תוכן דבריו ודבריי, לא זו המציאות בכלל, דיברתי על ענין מורכב יותר ואולי לכן היה עלי לציין כי הדברים מיועדים למי שמכיר את המציאות המדוברת מבפנים, כל עוד שאיני עושה זאת, אנא נסי להבין את המציאות לבד, אם לא בקריאה ראשונה אז בשניה.         

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/12/2010 17:36 לינק ישיר 

[אני ועולמי,

כפי שכבר כתבתי לעיל (חבל שאינך קורא לפני שאתה מגיב), דברי כוונו אל מעגליות הטיעון בפסקה שצוטטה. ה"רמזים מעולם החי" היו בדיוק לזה  - נחש התופס את זנבו בפיו ולכן קשה (מבחינה מטאפורית) לזהות היכן הוא מתחיל והיכן נגמר. התעקשותך על טינתי האישית אליך, כביכול, אינה מרמה אף אחד - למיטב ניסיוני בפורום הזה, "קוזקים נגזלים" לא נוטים להחזיק מעמד כאן לאורך זמן.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/12/2010 18:34 לינק ישיר 

אמשלום,

היה ברור לי מתחילה שיש כאן חוסר הבנה במשמעותם של דבריי על הניהול הכספי, פרשנותך לדברים הייתה כאילו נאמר שיש כאן אכן שליטה ודורסנות גברית אך היא נובעת מהשליטה הנשית שגוררת את השליטה הגברית, הבנתי שכך הבנת אך טענתי הייתה בדיוק על המטאפורה בה השתמשת פלוס הגרלות ופרסים, כאשר בסך הכל ציינתי שזו דמגוגיה מיותרת, אמנם חשבתי שהשימוש בה היה בגלל הטיעון שהעליתי, אך כאשר הבהרת שלא זו הדרך לא נותר לי אלא להבין שזו צורת השיח הציבורי כאן כמו המשך דברייך בנוגע להיגיון החרדי, ובבקשה, בוא נסגור את הנושא.

בנוגע לגוף דברייך, אקווה שכבר הבנת שהפיסקה המצוטטת לא עסקה בנושא בו קיימת שליטה גברית כיון שלא מדובר בשליטה ובשלילת זכות הבעת דיעה אלא בניהול יחידני ומידור, ציינתי שמידור זה נובע מכך שלגבר החרדי אין הרבה אפשרויות לכלכל את ביתו והוא צריך לקמבן (או לגלגל בעגה המקומית) כדי לשרוד, ומאידך הוא אינו רוצה להיחשף ולהיחשב כמי שאינו מסוגל לנהל את ביתו ולכן הוא מציג את הדברים בפוזה של שליטה, והאישה מעדיפה לשחק ראש קטן כיון שהיא מבינה באינטואיציות שלה שהדברים לא פשוטים, זו לא דורסנות ולא שתלטנות, זו מציאות סוציו אקונומית מורכבת מאד מהפן הפסיכולוגי שלה. כאמור, אם הדברים לא מובנים מיד, אולי בקריאה חוזרת הם יובנו יותר.            

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/12/2010 20:51 לינק ישיר 

קניתי לעצמי מפטיר. אתמול בלילה, אשתי תליט"א- שלא כהרגלה - עיינה במה שכתבתי כאן על מעמד האישה החרדית . היא טענה שאני נאה דורש ולא נאה מקיים שכן אני עצמי איני כל כך נאור בהתנהלותי בבית כפי שאני מטיף . כעריץ חרדי טיפוסי אמרתי לה כמובן שתלך לתקוע את אפה בדברים שהיא מבינה בהם . (סתאאם , את זה אמרתי לה רק אחרי שכל הסברי ההגיוניים לא הועילו).

על כל פנים אין בכוונתי להתווכח על שאלת מעמד האישה החרדית ואבליג אפילו על כך שאני ועולמי כינה אותי נאיבי . כל השאלה הזאת היא בלתי רלוונטית לטענתי . אין מקום לדון בשאלה אם החברה החדרית היא חברה טובה או חברה רעה , בוודאי שלא במסגרת זו . מה שאני כן מנסה לעשות הוא לפקוח את עיניו העצומות לרווחה של אני ועולמי באשר להקשר של הביקורת ה"בלתי הוגנת" שהוא מזהה.

בדיוק כפי שכתבת לגבי אניית המרמרה ההקשר הוא מאד חשוב. כשאתה בוחר להתמקד בחוסר ההגינות של ה"פוסט חרדים" ביחס לחברה החרדית מבלי לבדוק מה קדם לזה וכיצד החברה החרדית פגעה בהם קודם , אתה הוא זה שחוטא בחוסר הגינות.

אני כמו שאמרת אדם נאיבי ולא מבין כלום בפסיכולוגיה . אבל לדעתי הפסיכולוגיה בגרוש והכאילו תחכום שבעמדתך אינם מעלים ולא מורידים לענייננו. נניח כדבריך שהחברה החרדית מצאה דרך ממוצעת שעם כל הביקורת עליה היא מתאימה לאנשים אורח חיים שממש מתאימה להם . עדיין אין להכחיש שיש רק מנה אחת בתפריט ושלא ניתנת בחירה .

כשאתה סוגר לאדם את הדלת ושולל ממנו את הזכות לבחור את אורח החיים שלו , לבחור את האדם שהוא רוצה להיות , לנסות לממש את הפוטנציאל שבו ובמקום זה אתה כופה עליו משהו שלא מתאים לו והוא לא רוצה בו , אינך יכול לצפות לשום תגובה אחרת מאשר תיעוב עמוק ושלילה טוטאלית של השיטה. לעניין זה לא רלוונטית הערכתך המתוחכמת והלא נאיבית שלאותו אדם אין מה לחפש בחוץ. במגילת העצמאות של ארה"ב כתוב שהאדם נוצר להיות חופשי לתור אחר האושר . אף אחד לא מבטיח לאף שאחד שהוא יכול למצוא את האושר , אבל זה לא מעניק לאף אחד את הזכות לשלול את החופש הזה לתור אחר האושר. וכשכן עושים זאת , לא יכולה להיות תגובה אחרת חוץ מאשר רצון להשמיד ולהרוג.

אתה כל כך מלא ביקורת על שרה איינפלד. אני לא מצוי בנבכי הסיפור שלה ויתכן שיש ממש בביקורת שלך לגופם של דבריה . אבל כשאתה בא ותוקף אותה על חוסר ההגינות שלה , אני תוהה על חוסר ההגינות שלך , כיצד טחו עיניך מלראות משהו כל כך ברור. אתה מחפש מניע שטני בשעה שברור למדי מה הסיפור. אילו הוריה של שרה איינפלד היו אומרים לה , אנו מכבדים את בחירותיך , גם אם אנו מאמינים אחרת , אנו תומכים ברצונך למצוא משהו שמתאים לרוחך , אם חברותיה לא היו מנדות אותה, אם הוריה ומוריה לא היו מנסים ככל יכולתם לדכא את ביטויה הייחודי , האם אתה חושב שגם אז היא היתה יוצאת כך נגד החברה החרדית?

אתה בא ומספר סיפורים איך כל אישה חרדית רק רוצה להיות אם למליון זאטוטים חמודים (לאור קריאת דבריך , אני מנחש שגם אתה לא נשוי וידיעותיך על נשים חרדיות שאובות בעיקר ממוספי הנשים של העיתונים החרדיים) . נניח שכן , אז אם תיתקל במקרה של אישה חרדית שלא רוצה את זה , מה תגיד לה? שהיא כן רוצה? כי לדעתך כל השנים החרדיות רוצות? אתה פסיכולוג מאד מוצלח , אבל כלום מוחך צר מהכיל את האפשרות שיש מעט גיוון בטבע ולפעמים יש נשים שבכל זאת שואפות למשהו שונה? וכשיש כאלה ולא נותנים להן את הזכות לבחור , איזה תיאור היית נותן לזה חוץ מזה שדורסים אותן.

אבל טוב לך לחיות בהכחשה גם כשהמציאות טופחת לך על פניך , כאשר אנשים מתלוננים , זה לא בגלל שהם רוצים משהו אחר, שהרי אתה קבעת באופן קטגורי ש*כל* האנשים רוצים את אותם דברים. לא, זה בגלל איזה מניע שטני . אני כאן כדי לומר שלא יועילו לך כל הכחשותיך: יש אנוסים ואנוסות בחברה החרדית אני מכיר כמה בעצמי ולאור ההשתקה וההדחקה אפשר רק לשער שהתופעה גדולה בהרבה ממה שגלוי על פני השטח. והאנוסים האלה הם הצד השני של המטבע הזה , הם ההקשר לכתיבה ה"פוסט חרדית" . כל עוד החברה החרדית לא מעניקה את החירות לבחור , יהיה בקרבה גדודים של גויים חובשי שטריימלים שהיו שמחים לראות אותה נהרסת עד היסוד.

[בשולי הדברים , אין ביכולתי שלא להעיר לגבי העיוות בתיאורך אתת מה שקורה בחצרות מסויימות , כהנהגות פרישות קיצוניות . אתה מנסה להפוך את זה לשאלה של מצומצמת של חדר המיטות . ניכר שאין לך שום מושג לגבי ההקשר ההיסטורי והתרבותי של התופעה ואני בטוח שמעולם לא החלפת מילה אחת עם גוראי חניוק.

ההחסידות בגירסתה הפולנית מבוססת על הדרת והשפלת נשים לא מהיום .לפי מסורות חסידיות הרבי מקאצק היה מהראשונים שלא נתנו לנשים מדרך כף רגל בחצרם . הוא עודד אברכים צעירים לזנוח את נשותיהם ובתיהם ולשהות אצלו חודשים שלמים . החסידים האלה גדלים עד היום על האתוס הזה. בניגוד למה שמקובל בעולם החרדי שכל ההטפות  בענייני צניעות וקדושה נועדו לגדור בעד פיתויי הרחוב , בחסידויות האלה יש מטרה להילחם בפיתויי הבית. הם לא מכירים במושג הזה של הדדיות ביחסי הבעל והאישה , מבחינתם עדיף שהחסיד ישהה כמה שיותר בשטיבל וכל תרבות השטיבלים נועדה ליצור מצב  שבו החברים והשטיבל קודמים לחיי האישות. תיאור ספרותי של ההתנהגות הזאת , שאצל החסידים הוא אידיאל ומופת לחיקוי , אתה יכול לקרוא בספרו של  י.י. זינגר  די ברידער אשכנזי (אני יודע  , אתה תקפוץ ותגיד שכמו שרה איינפלד הוא כתב זה רק על מנת להשמיץ).]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2010 07:24 לינק ישיר 

[אני ועולמי,

אכן, טעות שלי.
זה באמת היה טפשי מצדי לא להבין את ההבדל העקרוני והמהותי בין "שליטה ושלילת זכות הבעת דיעה" ובין "ניהול יחידני ומידור"...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2010 08:34 לינק ישיר 

סטיבן םפינקר באחד מספריו העלה את הטענה שלמרות שמקובל לחשוב שהדתות מעודדות את מוסד המשפחה, זה לא תמיד נכון, לדוגמא אותו איש תבע מאנשים לעזוב את משפחתם ולהתקרב . אני חושש שניתן למצוא דוגמאות גם אצלנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2010 10:25 לינק ישיר 

בעל

יש לי תיאוריה פסיכולוגיסטית שאומרת שפועלת כאן אותה פסיכולוגיה שבבסיס הגזירה שהוזכרה בחז"ל שבתולה הנישאת תיבעל להגמון תחילה ואכמ"ל .  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2010 10:45 לינק ישיר 

קולמגרוב יקירי,

קראתי את דבריך פעם ופעמיים, לפני שאתייחס אליהם אני רוצה להביע את הערכתי כלפיך שבכל אריכות דבריך שמרת על סגנון דיבור מכובד, שקול ומיושב למרות שיכול היית בקלות להביע את הדברים בצורה חריפה יותר, מנסיוני הקצר פה למדתי שעובדה זו אינה מובנת מאליה.

בנוגע לגוף דבריך, יש כאן ערבוביה של כמה נידונים נפרדים לגמרי, אתה העלית בתגובותיך הקודמות שני נושאים בהם החברה החרדית לקויה, א. חוסר ההגשמה העצמית של הפרט שלא ניתן לו לבחור את ניהול עולמו כרצונו. ב. מעמד האישה בקהילה החרדית בה לדבריך ישנה דורסנות גברית ולבעל יש את המילה היחידה בבית וכו'. הדברים האחרונים אותם כתבתי ועליהם אמרתי את הדוגמא מאם למיליון זאטוטים היו בנוגע למעמד האישה, בלא קשר לנושא חופש הבחירה העצמית. לא אתחיל לספר סיפורים מאשתי ומילדיי להוכיח את צדקת טענותיי בנוגע לענין הזה, אני מניח שכנראה איננו חיים באותו עולם ואיננו מדברים על אותה חברה, אני תיארתי מציאות חיים של גברים ונשים חרדיים אותה אני חי ומכיר רואה ושומע, אם לא זו המציאות לדעתך אזי המשך ויכוחנו בענין זה מיותר.

[ובנוגע להערתך בשולי הדברים למרות שבאמת אינני מכיר את מציאות החיים המדוברת מקרוב, אבל אני מכיר את הספרות אודותיה, ומכל מקום מן הראוי להדגיש שסוג החיים הללו לא היו מתוך זלזול במין הנשי דווקא, אלא מתוך אידיאולוגיה לפיה האדם צריך לדאוג בראש ובראשונה למצבו הרוחני, וכל מי שמפריע לו לזה – אחת דינו להיעלם ככל האפשר, הגועל שבגישה זו הוא מצד האנוכיות וחוסר הרגישות לסבל הזולת כאשר זה "על חשבוני", ספיחי גישה זו בולטים עד היום בשלל נושאים, ומכל מקום, במציאות החיים בימינו אני עדיין עומד על דבריי שאין בבית חרדי מאפיין כל שהוא של סוג עריצות ושליטה של הגבר בבית, כך היא תמונת המצב על פי ידיעתי, כמו כן אני חש צורך לומר – למרות שניחשת שאומר זאת – שאין מקום להביא את ספרות ההשכלה כראיה וכהוכחה היסטורית בשום ענין שהוא, כבר האריכו רבים, ולאו דווקא מעברו השני של המתרס, לעמוד על חוסר הגינותם].

מה שטענת על תגובות הנגד של הפרט על דיכוי אישיותו, אתה כותב את זה גם כתירוץ והסבר למגמת ההכפשה של היוצאים מן המסגרת, אך שים לב למצב הדברים, אני לא נכנסתי להסברים מדוע הכותבים הפוסט חרדיים כותבים את דבריהם כפי שהם כותבים, הבאתי את מציאות החיים כפי שהם מעלים אותה וטענתי לחוסר הגינות משווע בסוג ביקורת זו, דבר המוכיח כי הדברים נכתבו מתוך רצון להכפשה וכהסבר מדוע אין מן הראוי לחיות במסגרת זו, אתה בעצם הוספת על דברי שאין לי מה להאשים אותם אישית בחוסר הגינות כיון שדבריהם נכתבו מתוך כעס גדול ורצון להשמיד ולהרוג את המערכת החרדית, רצון שמבנה המערכת החרדית גרם לו. אוקיי, לא נתווכח על דבריך ממה סבלו כל אותם "אנוסים", נניח שאני מסכים עם דבריך בנוגע לרקע של אותם אנשים, אך עדיין בבוא הקורא לשפוט את הציבור על פי דבריהם אין לקבל אותם כעובדות מוחלטות ואובייקטיביות, אלא כדברים שנכתבו מתוך אותם הרגשות האמורים, זו הייתה בדיוק מטרת כתיבתי.

בנוגע לדבריך על הציבור הנאלץ לאכול מנה אחת ללא תפריט, לדעתי אינך מדייק, וכמו שכבר אמרתי לך וניסיתי להסביר זאת בתגובותי האחרונות, בנוגע לכלל האנשים המסתובבים בשטיבלא'ך ובמלכי ישראל - במציאות החיים הכלל חרדית הבעיה של חוסר חופש הבחירה וחוסר ההגשמה העצמית היא כל כך עמוקה, שרוב האנשים לא מודעים לכך שהם בבעיה מסוימת, טוב להם והם מאושרים עם שגרת חייהם כמו כל חבריהם, וזהו, בנוגע לאותם אנשים שבאים לכלל מרמור וסלידה כתוצאה ממצב זה, לא הבנתי מדוע הם באו עד כדי רצון לתפוס רובה סער ולרסס את כל סביבותיהם, אם אכן זה כל כך מפריע להם הם יכולים כמו רבים אחרים ללכת וללמוד מקצוע מכובד ומפרנס ולכלכל משפחותיהם בכבוד כולל נסיעות לחו"ל ורכב פרטי, אם הם אנשים מוכשרים הם יוכלו גם להתקדם לתואר ראשון ושני בהרבה מקצועות כרצונם, בלימודי במכוני הלימוד החרדיים היו שם אנשים מכל גווני המגזר החרדי, ובכלל לא משוליו, אכן, אם תובנה זו נפלה להם בגיל 35 עם עשרה ילדים הם באמת בבעיה, אבל נראה לי שאדם כזה כבר עולה לו הרעיון בגיל הרבה יותר צעיר, סלידה כזו לא באה רק מכורח אילוצי הפרנסה.

אם דבריך היו בכלל בנוגע לחופש הפרט לחשוב ולהתלבש ולומר מה שעולה בדעתו, או בנוגע ללימודים – ללכת וללמוד מה שלבו חפץ כולל לימודי דולה שנוכחנו שאף זה מקצוע גברי, ובכן זו בהחלט טענה נכונה, אך כמו שאמרתי אי נכונות החברה החרדית להסכים עם דברים אלו לא נובע מסגירות אלא מהשקפה דתית מחמירה, ההבדל בין גידול זקן לגילוחו ובין ביגוד יוקרה לשמאט'ס מהצרכניה הם מוסכמות חברתיות, אבל ביגוד זרוק\היפי ודיבורים בנושאי אמונה ומשפחה הם ענינים שקשורים לדת (כן, נא לחשוב לפני התגובה), וקהילה שמחמירה בכל מצוות התורה אין סיבה שבענינים מסויימים היא תקל ותתחשב בדברים שבדיעבד, בכל קהילה חברתית בעולם ישנן מוסכמות מוסריות שאין לעבור אותם, ישנם אנשים שחושבים שלחיות בקהילה הומוסקסואלית מסוממת הוא אושר חייהם ובכל זאת החברה מונעת את זה מהם (באמריקה, כדבריך, אכן הגישה אליהם יותר מקילה), ובקיצור, דבר שהחברה לא מוכנה לו כיון שהיא אינה מוכנה להתפשר בנושאי דת ומוסר הוא דבר שראוי להבנה, ואילו הנהגה שמקובלת בחברה כתוצאה מהשקפת עולם סגורה ומצומצמת היא דבר שניתן בהחלט להתמודד מולו.

בנוגע לשרה איינפלד, אני מאמין שבאמת אינך מכיר את התיק האמור, הכעס האישי כלפיה – אם ישנו – הוא מכיון שמלבד מה שהיא הפכה את דמגוגיית ההכפשה לכדי אומנות של ממש היא גם נחשפה כשקרנית פתולוגית חסרת כל רגש ורחמים כלפי אביה ואמה בעלה ומשפחתה שבסך הכל לא גרמו לה כל רע, גם אם נניח שמדובר בלוחמת חירות אנרכיסטית שדוכאה בידי חברה דיקטטורית עריצה עדיין אין כל הצדקה להתנהגותה, במיוחד עם נצרף לכך את תאוריות הקונספירציה אודות משלח ידה כיום, התמונה העולה היא של אישיות שבהחלט מעוררת אינטריגות גם ללא קשר לדבריה.      

אעבור לדברי אמשלום,

ההבדל בין שליטה למידור מהסיבות שהועלו על ידי הוא אינו כה דק, אבל גם לא כל כך עבה עד כדי שיהיה טיפשי מצידך לא להבחין בו.

ובזאת אבקש, זו זכותך ואת מוזמנת לתקוף אותי ואת דברי כרצונך, אבל האירוניה והציניות הם דבר שקשה לי לעמוד בו, מה לעשות, שריטה אישית שלי, בבקשה להתחשב. אקח את הדברים לתשומת ליבי גם בנוגע להתקפותיי על אחרים.

בשולי הדברים, ללא קשר לדיון האמור, שאלה לי אליך קולמוגרוב ולכל מי שהואיל בסבלנותו לקרוא עד כאן, אנא קרא את דברי כדבר אדם אל חברו, אני חש שהשבועיים האחרונים בהם נכנסתי לעולם זה של ויכוחים אידיאולוגיים ותובנות חברתיות סחטו ממני הרבה אנרגיות, אני אדם עובד בעל משפחה שלא יכול להרשות לעצמו מתחים נוספים מלבד אלו שאני נתון בהם, איך אנשים כמוני - ואני מניח שיש כאן הרבה כאלו – יכולים בקביעות וכחלק מחייהם להתווכח ולהתמודד עם שאלות ודיונים נוקבים, מילא כאשר הדיון הוא אודות תחילת הנהגת לבישת טלית קטן - זהו דיון חביב ופורה, אבל בדיונים הנוגעים לדברים עמוקים ואישיים יותר, וכי אנשים לא נהיים מעורבים רגשית בהם, וכי יש להם ראש פנוי לעיסוק אינטנסיבי בסוגיות כאלו, אני אכן לא מכיר את מציאות החיים כאן, אבל באמת מענין אותי לשמוע מה אנשים חושבים על זה, ובבקשה במטותא מינייכו בלי התלהמות ותקיפה אישית.

תוקן על ידי אני_ועולמי ב- 29/12/2010 10:53:45

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2010 11:52 לינק ישיר 

אתה ועולמך כתב

בנוגע לדבריך על הציבור הנאלץ לאכול מנה אחת ללא תפריט, לדעתי אינך מדייק, וכמו שכבר אמרתי לך וניסיתי להסביר זאת בתגובותי האחרונות, בנוגע לכלל האנשים המסתובבים בשטיבלא'ך ובמלכי ישראל - במציאות החיים הכלל חרדית הבעיה של חוסר חופש הבחירה וחוסר ההגשמה העצמית היא כל כך עמוקה, שרוב האנשים לא מודעים לכך שהם בבעיה מסוימת, טוב להם והם מאושרים עם שגרת חייהם כמו כל חבריהם, וזהו, בנוגע לאותם אנשים שבאים לכלל מרמור וסלידה כתוצאה ממצב זה, לא הבנתי מדוע הם באו עד כדי רצון לתפוס רובה סער ולרסס את כל סביבותיהם, אם אכן זה כל כך מפריע להם הם יכולים כמו רבים אחרים ללכת וללמוד מקצוע מכובד ומפרנס ולכלכל משפחותיהם בכבוד כולל נסיעות לחו"ל ורכב פרטי, אם הם אנשים מוכשרים הם יוכלו גם להתקדם לתואר ראשון ושני בהרבה מקצועות כרצונם, בלימודי במכוני הלימוד החרדיים היו שם אנשים מכל גווני המגזר החרדי, ובכלל לא משוליו, אכן, אם תובנה זו נפלה להם בגיל 35 עם עשרה ילדים הם באמת בבעיה, אבל נראה לי שאדם כזה כבר עולה לו הרעיון בגיל הרבה יותר צעיר, סלידה כזו לא באה רק מכורח אילוצי הפרנסה.

אם דבריך היו בכלל בנוגע לחופש הפרט לחשוב ולהתלבש ולומר מה שעולה בדעתו, או בנוגע ללימודים – ללכת וללמוד מה שלבו חפץ כולל לימודי דולה שנוכחנו שאף זה מקצוע גברי, ובכן זו בהחלט טענה נכונה, אך כמו שאמרתי אי נכונות החברה החרדית להסכים עם דברים אלו לא נובע מסגירות אלא מהשקפה דתית מחמירה

1. ההנחה שרוב האנשים שבעייתם כה עמוקה עד כדי שמרוב עומקה האנשים אינם מודעים לה מפוקפקת בעיני, הן בנכותה והן במוסריותה.

2. אתה גם מתעלם מכך שהממסד החרדי משדר לכולם סגירות והעדר עצמאות ושולל את האפשרות לבחור בן 20 לבחור. בפרט קיימת נטיה לשלול כל מה שכרוך במגע בעולם שאינו חרדי. בנות בית יעקב המסיימות לימודי מחשבים וראיית חשבון מדורבנות ללכת לעבוד רק במקומות חרדיים (וזה על חשבון השכר והקדום המקצועי). ההתייחסות למי שלמד מקצוע הדורש הכשרה אקדמית שלילית לעומת מי שעוסד אותו מספר שעות אבל כפונקציונר בעמותה חרדית או בעסק חרדי. ה"שייכות" מאוד קובעת. לא כל אדם צעיר ניחן בעוז ההחלטה (שלולא המערכת החונקת שנולד לתוכה היא החלטה נורמלית ללא כל עוז) לצאת מהמסגרת.

לצערי – ההשלמה עם התחככות בעולם ומרדנות קימעא במימסד קיימת רק לגבי מי שעשה ורכש כח. דוק ותשכח. זו אינה התנהגות מוסרית וחינוכית.

3. ואם בחופש הפרט עסקינן – נא הסבר איך "לחשוב...לומר מה שעולה בדעתו" קשור ל"השקפה דתית מחמירה" שאינה "סגירות"? כנ"ל לגבי "להתלבש" (ואל תתפס למקרים קיצוניים של לבוש או דבור). בבקשה – אל תתעלם מהמציאות ואל תכחיש את המכבש החרדי. כשהייתי בן 25 קבלתי סטירה מכיון שציטטי את החת"ם סוםר כי עתניאל בן קנז בוודאי טעה בחלק מ 3000 הלכות שהחזיר בפלפולו. אכן – קיים חופש הסטירה. יש לי רושם שאתה ועולמך חיים בעולם אחר משאני חי בו (ואני חי את שכונות ירושלים הדתיות החל מג. מרדכי וכלה במא"ש)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2010 12:01 לינק ישיר 

אין לי זמן לכתיבת תגובה מפורטת , אבל אני רוצה לחדד כמה נקודות שכן לפענ"ד פספסת אותי בגדול.

אינני עוסק בביקורת על החברה החרדית . אתה הבאת כאן תיאוריה על כתיבה פוסט חרדית שהיא לא הוגנת וכו' וכו' תשובתי לדברים אלה מורכבת מכמה חלקים:
1. ביקורת לא הוגנת והגזמות פרועות והבכיינות יש אצל כולם אצל החרדים אצל החילונים והיוצאים והנכנסים. לבוא ולהפוך את זה לתופעה שמיוחדת ליוצאים בשאלה או לפוסט חרדים זה חוסר הגינות.
2.לעניין זה יש להפריד בין ביקורת שמכוונת לגבי דבר ספציפי. כאשר מישהו כותב משהו ומגזים או מכליל שלא בצדק , יש מקום להגיב על דבריו ולכוון את דבריך אליו. אבל להפוך את זה לביקורת כוללנית כלפי כל מי שמשתייך לקבוצה הזו , זה לא במקום.
3.אם אתה רוצה להבין את שורשי הכעס של אנשים אלה, מה שמביא לכך שאצל חלק מהם זה מתבטא בביקורת לא הוגנת , אתה צריך להסתכל על ההקשר . ההקשר הוא שאנשים אלה נדרסו על ידי החברה שלהם ולכן יש להם את מלוא הזכות להרגיש כעס והתייחס אליה בשלילה מוחלטת. אני לא אומר שכאשר אדם מרגיש כעס שכזה הוא צריך לוותר על כל כללי היושר האינטלקטואילי , אבל כאמור בסעיף א' מדובר בתופעה שאינה מיוחדת לקבוצה זו . אדרבה תרבות הבכיינות החרדית היא גרועה בהרבה.
4.אין כל רלוונטיות לשאלה מה נמצא מאחורי הגישה החרדית ולמה היא נוהגת כפי שהיא נוהגת , השורה התחתונה היא שהיא שוללת מאנשים מסוימים את כל מה שעשוי להסב להם נחת רוח בחיים .
5. אני לא עוסק בביקורת החברה החרדית , אלא מנסה לשבר את אוזניך לגבי האופנים השונים והמגוונים שפרטים מסויימים בחברה עשויים להרגיש דחייה כלפי אורח החיים הנהוג בה . דיברתי על 3 דוגמאות שבאות מההיכרות שלי עם החיים , על אנשים בעלי שאיפות, על אנשים שרוצים שלווה בחיים ועל נשים שאינן רוצות להיות סמרטוטים . אתה מנסה לשלול קטגורית את האפשרות שקיימים אנשים כאלה ואילו אני מכיר אותם מהמציאות. החברה החרדית מבחינתי יכולה להיות החברה הנפלאה בעולם , עדיין יש בעולם אנשים שהדרך הזו לא מתאימה להם ואלה לא מקבלים את החירות לבחור משהו אחר.
6.גם אם אתה רוצה להצדיק את החברה החרדית , אין זה משנה מאומה מבחינתם של אותם אנשים. למשל בכל מלחמה נהרגים חפים מפשע , גם כשאתה מצדיק את זה האם היית מצפה שהחפים מפשע הנהרגים יקומו וינשקו את הפצצות שנופלות על ראשם?
7. לסיום , אינני מכיר לעומק את מקרה איינפלד אבל נורא התפלאתי איך אדם כמוך המתיימר להיות ביקורתי ולא נאיבי יכול ליפול כך בפח. שרה איינפלד קמה נגד אימפריית הרשע הגוראית. לדיקטטורה הצפון קוריאנית הזו יש מנגנוני הכפשה משומנים ואתה קונה את הלוקשים שלהם , כי זה מתאים לתיאוריה שלך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2010 12:19 לינק ישיר 

אין בכוונתי להתייחס לכל נושאי הדיון (שכבר נידונו לעייפה בפורום), אבל לא יכולתי להתאפק ולא להעיר שתי הערות קצרות:

אני_ועולמי כתב:

ומכל מקום מן הראוי להדגיש שסוג החיים הללו לא היו מתוך זלזול במין הנשי דווקא, אלא מתוך אידיאולוגיה לפיה האדם צריך לדאוג בראש ובראשונה למצבו הרוחני, וכל מי שמפריע לו לזה – אחת דינו להיעלם ככל האפשר, 
 [/quote]

האם הנשים אינן בגדר "אדם" ואינן צריכות לדאוג בראש ובראשונה למצבן הרוחני? גם אם המוטיבציה היא ממקום טהור (התפתחות רוחנית) כפי שתיארת, מובלעות כאן הנחות יסוד של זלזול בנשים שהן כבר מושרשות כל כך עמוק שאתה לא שם לב אליהן.

[quote]
אך כמו שאמרתי אי נכונות החברה החרדית להסכים עם דברים אלו לא נובע מסגירות אלא מהשקפה דתית מחמירה, .... וקהילה שמחמירה בכל מצוות התורה אין סיבה שבענינים מסויימים היא תקל ותתחשב בדברים שבדיעבד, ... ובקיצור, דבר שהחברה לא מוכנה לו כיון שהיא אינה מוכנה להתפשר בנושאי דת ומוסר הוא דבר שראוי להבנה    

בעיני זוהי ראיה מאוד נאיבית של התפיסה החרדית, וגם כאן הנחות היסוד כבר הפכו לחלק מתפיסת המציאות. האם באמת זוהי חברה ש"מחמירה בכל המצוות ולכן אין סיבה שתיכנס למצבי דיעבד"? האם דברי חז"ל על מי שאינו נושא בעול עם חבירו לא מעמידים את החברה כולה בעמדת דיעבד? האם אורח החיים לא מוביל בהכרח לקולות מפליגות בדיני ממונות ולמצבים שהם דיעבד גמור אם לא מעבר לכך? האם להצטרך לבריות הוא לכתחילה או דיעבד?
התשובה היא ברורה - יש דברים "חשובים" ועליהם מקפידים ברמת הלכתחילה, ויש דברים פחות חשובים ובהם סומכים על דיעבד. ואכן המציאות היא כזאת - יש בתורה כל כך הרבה ערכים ועקרונות, שכל אחד מהם בפני עצמו צודק לחלוטין, אבל כאשר הם באים לידי מימוש הם לעתים סותרים זה את זה והאדם או החברה נדרשים לבחור ולהעדיף ערך אחד על פני משנהו. אין בעולם (הממשי) מציאות שהיא רק לכתחילה בכל המובנים. תמיד ברמה מסויימת יתקיים "עת לעשות לה'". עכשיו השאלה היא איך ובמה בוחרים ומעדיפים על פני מה. בכך נחלקו המגזרים השונים ואכמ"ל. הטענה שחברה פלונית נוהגת בכל דרכיה כלכתחילה (וממילא האחרות פשרניות) היא תמימה מחד ומתנשאת מאידך. אלא מאי? אין אדם רואה נגעי עצמו, ואת העקרונות שהחלטת לוותר עליהם כבר אינך רואה כעקרונות הנדרשים ליישום לכתחילה.
אמור מעתה: לא חברה ה"מחמירה בכל המצוות" יש כאן, אלא חברה שהעדיפה X על פני Y. זוהי בחירה לגיטימית, אך היא מעמידה אותך בעמדה מוסרית שונה לחלוטין.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הכתיבה הפוסט חרדית - מבט מבפנים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.