בית פורומים עצור כאן חושבים

"פלסטיות המוח" המדע הפופולרית ביותר כהיום,

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/2/2011 00:42 לינק ישיר 

"כלומר לפי אלו המאמינים בבחירה חופשית הפלסטיות של המוח מאפשרת (אם כי לא מכריחה) את הינתנותו להשפעה שאינה דטרמיניסטית מרגע הלידה או ההפרייה "

לשי

הרי זה בדיוק מה שאמרתי וזה בדיוק מה שאמר הפרופ' צחנובר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2011 00:46 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
.מקס,
לא התכוונתי שעוותת את הציטוט, אלא שלקחת קטע אחד והתעלמת מהאחרים. הקטע הזה אין בו שום בדל טיעון נגד הדטרמיניזם. ייתכן שבשאר דבריו שם יש טיעון כלשהו, ולכן כתבתי שאולי הדברים הוצאו מהקשרם.אגב, האדם לא יצא מהקוף, אלא האדם והקוף יצאו מאב קדמון משותף.ולגבי הגיוון בין בני האדם, עד שאתה שואל על בני האדם שאל על הגיוון בין המינים השונים. זה הכל תוצאה של היווצרות מוטציות אקראיות שיש ביניהן שונות. שונויות קטנות יוצרות בני אדם מעט שונים זה מזה, ושונויות גדולות יותר יוצרות בעלי חיים אחרים.

אוקיי הרב, 
אני חושב ומסכים עם צענערענע היקרה, (שכמו דוד בזמנו באשכול שצטטי לעיל) שהזקנים עוד לא מוכנים לפתוח את האופקים למחקרים העכשוויים,

אבל חבל להתווכח בעניין, הדטרמיניזם מתה מזמן, 
שאני לא רצתי להשתדך עם משפחת בלוי (לדוגמא) כי הם אנשים חמים ומזג חם, ולא רציתי לראות שצאצאי הם כאלה ?!
ובחרתי את אשתי דווקא ממשפחה וגנים עדינים ויפים, וכך באמת בנותי ובני ב"ה ?! אז מבחינתי אין דטרמיניזם !
אולי גזענות היא מילה גסה, אבל טיפש לא צריכים להיות,
אנו ובידינו לגרום לאובולוציה אנושית יותר טובה, בשני דרכים,
1, פלסטיות המוח לגבי האדם אישית, 2, אנו בהחלט משפיעים על הגנים, במילא כדאי לנו לדאוג לזה בשידוכים ובחינוך, לדורות יותר טובים, שהם העולם הבא המובטח,
ותחית המתים = לזווג גן לא טוב במיוחד ?! לגן טוב במיוחד (שהוא בסכנת הכחדה משום עוני וכדומה) ואז מובטח תחיה מחדש של המשפחה, לרוב זה פועל טוב, כי רוב הצאצאים יוצאים בלי מחלות תורשה וכדומה,

פרופ'  כהנמן חתן פרס נובל טוען שבמחקר הפרידו תאומים ממשפחה מאושרת בטבע\בגנים,
ואחת מהם שלחו למשפחות עוני וכדומה,
והתברר להם שאושר גם עוברת בגנים,
ואת הממצא החמישית של דרווין באיי גלפגוס, צטטי כבר, שבעלי חיים לא מפחדים מאנשים באיי גלפגוס,

ראה את ההרצאה הנפלאה של פורפ' בת שבע כרם, כאן בדקה 1,19,33 בחורה שואלת ומה היא עונה לה,  http://multimedia.huji.ac.il/video/outreach/1011/madua%202010-2011/m10.html
אני  ממליץ מאוד לשמוע את כל ההרצאה, "השפעת פרויקט גנום האדם על הרפואה והחברה" פרופ' בת-שבע כרם, האוניברסיטה העברית בירושלים
16/01/2011

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2011 00:54 לינק ישיר 

נכון צענערענע.

ואילו mdabraham טוען ובצדק שאין כאן הכרעה או ראיה נגד דטרמיניזם, ואפשר לפרש את התוצאות מעמדה דטרמיניסטית.

הידברות (במובן המקורי של המילה (-: )...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2011 03:47 לינק ישיר 

העובדה שהמוח נתון להשפעה חיצונית ושמתחוללים בו שינויים, היא עובדה ברורה שמעולם לא חלק עליה איש.כל גירוי חיצוני מחולל שינוי במוח וכל החלטה היא תוצאה של קליטת נתונים חיצוניים שגרמו לשינויים במוח.
לא נראה לי שהיה אי פעם אדם שדגל בדטרמינזם בגלל שהוא סבר שהמוח הוא מערכת סגורה שאינה נתונה להשפעות חיצוניות. ולכן אין שום "בשורה גדולה למתנגדי הדטרמניזם" (כדבריו של צ'חנובר), בכך שנודע שההשפעות החיצוניות על מבנה המוח הן גדולות יותר מכפי שחשבו בעבר. כל הדיון המדעי בכלל לא עוסק בשאלה האם יש השפעה חיצונית על המוח או אין כלל השפעה חיצונית, אלא רק בשאלה מה היא מידת ההשפעה, האם היא משפיעה רק על הנירונים הקיימים או גורמת גם להתפתחות נירונים חדשים וכד' (אני מתנצל אם אינני מדייק בתיאור המדעי). בכל מקרה אין לה שום נגיעה לשאלת הדטרמניזם, בכל אופן לא כפי שהוא מובנת על ידי פילוסופים.

תוקן על ידי עץ_נטוע ב- 01/02/2011 03:51:37

תוקן על ידי עץ_נטוע ב- 01/02/2011 04:01:18

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2011 09:00 לינק ישיר 

thepresent כתב:

ובמחקרים רבים מוצאים שהנוירוג'נסיס מתגבר כתוצאה מלמידה

חידשת לי!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2011 10:12 לינק ישיר 

MAX, אני לא יודע מהיכן הבאת את הקביעה שהדטרמניזם מת מזמן.
כל הפלסטיות של המח לא סותרת את הנחת מוצא שבסופו של דבר כללים פיזיקליים קובעים את הצמיחה המדויקת של נוירון, את חלוקת התאים, חיזוק סינפסות וכד'.
החישוב שאתה עושה עם מי להתחתן או לא - ניתן לעשות לו רדוקציה לכללים פסיכולוגיים, שאליבא דמטריאליסטים, הם משקפים לא יותר מאשר את השפעת הסביבה על הגוף האורגני, ובו המח שלך.

המאמרים על עבודתה של פרופ' יבלנקה הם מאד מעניינם, ובהחלט נותנים דגש על צד שדי נזנח בעולם הביולוגי.  יש רק לציין שמזה כמה עשורים ידועה התופעה של תורשה אימהית שאיננה גנטית באופן ישיר (אלא תלויה בהמתאות חלבונים מסויימים בביצית, כך למשל נקבע כיוון הסלסול של קונכיות שבלולים מסויימים). כמו כן, גם אם מוסיפים את ההשפעות האפיגנטיות- התפיסה של למארק, כפי שהוא הציג אותה, איננה נכונה. העובדה הפשוטה היא שילדים יהודים עדיין נולדים עם ערלה, למרות שמקפידים באדיקות מרובה להסירה אחרי שמונה ימים. לפי למארק, העורלה היתה צריכה להעלם מהיהודים.

גם ההתייחסות להעברה גנטית של תכונות התנהגויות של כמו הומוסקסואליות וכד'- מכילה מילת מפתח:

"למרות הטענות הנשמעות בתקשורת כי מדענים הצליחו לבודד..."

גם אם זו הייתה כותרת המאמר של אותו חוקר שבודד את "הגן להמוסקסואליות", הרי שטענה כי הגנים בלבד קובעים את עתידנו היא טענה שנראה לי שכמעט כל ביולוג לא יסכים איתה, אלא יותר כותרת שמתאימה לתקשורת.

יתכן גם והגנים ממלאים פונקציה של התחמוקות חברתית, אבל נראה לי שרק בתפיסה מאד שטחית של הגנטיקה. זה נהדר אם אנשים ירגישו יותר אחריות בגלל שהם יודעים שאם יצרכו סוכר אז יש יותר סיכוי שלילדים שלהם יהיו בעיות מטאבוליות, אבל היום אני לא רואה המוני אנשים מפסיקים לעשן גם כשזה משפיע באופן ישיר על בני ביתם.

עוד היבט חשוב של המאמר הוא, שגם בו היא מציינת באופן מפורש שיצורים יכולים לשלוט על קצב המוטציות, אך לא על טיב המוטציות.
חיידק יכול "להחליט" שעדיף לא עכשיו להכפיל DNA בלי מנגנוני בקרה: אולי יהיו לו יותר צאצאים שימותו משום שהמוטציות שלהם יהיו קטלניות, אבל בסכימה של "עלות - תועלת", עדיף מליון צאצאים שימות ואחד שישגשג, מאשר מליון ואחד שימותו.
כלומר: גם מנגנוני הבקרה על שתעתוק ושכפול נתונים ללחצי ברירה טבעית.

ורק לגבי הפסקאות האחרונות, לעניין הלמידה של התנהגות:
אף אחד לא מכחיש את היכולת ללמידה. הפסקאות האחרונת מראות שבאמת לא הכל גנטי, אלא יש אינטראקציה עם הסביבה. זה לא קשור (לא באופן ישיר) לגנטיקה או לאפיגנטיקה
(אגב, גם דוקינס, ב"שען העיוור"(?) מעלה את רעיון 'הממים', שבא להסביר מתוך ראייה אבולוציונית את התפשטותם של רעיונות בחברה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2011 10:17 לינק ישיר 

אמנם הידברות היא ערך חביב ויפה. אבל מה לעשות שאפילו הניסוח המתון הזה אינו נכון.
הפלסטיות של המוח אינה מוסיפה מאומה לשאלת הדטרמיניזם, יען כי השפעות (דטרמיניסטיות או לא) יכולות להיעשות גם דרך שינויים בסינפסות (יצירת והשמדת קשרים בין נוירונים - שככל הידוע כיום זה עיקר הביטוי הביוכימי של הלמידה, ולא נוירוג'נסיס), וכן על ידי מוות של נוירונים. לכן שאלת ההיווצרות של הנוירונים אינה מעלה ואינה מורידה לעניין זה מאומה. הליברטריאניזם היה אפשרי קודם ונותר אפשרי גם אח"כ. וכך גם הדטרמיניזם. ובאותה רמת סבירות בדיוק.
כל זה בהנחה שצ'חנובר אומר את מה שאתם שמים בפיו. אבל כשאני קורא את דבריו הוא טוען טענה של השפעת הסביבה (החינוך וכדו') ומסיק ממנה משהו על הדטרמיניזם. ואלו הן שטויות כמובן. נראה מכאן שהוא פשוט לא מבין מהו דטרמיניזם. משום מה, הוא מזהה דטרמיניזם עם היקבעות גנטית (בניגוד להשפעות סביבתיות), אך זוהי פשוט טעות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2011 11:50 לינק ישיר 

"בכל מקרה אין לה שום נגיעה לשאלת הדטרמניזם, בכל אופן לא כפי שהוא מובנת על ידי פילוסופים"

לעץ נטוע

האם תוכל בבקשה להרחיב בעניין הדטרמניזם (תוך מתן דגש על ההבדל) כפי שהוא מובן על ידי פילוסופים לעומת הדטרמניזם שעליו דיבר פרופ' צ'חנובר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2011 12:16 לינק ישיר 

שכחתי גם לומר:
יש הבדל מהותי בין זכרונות לבין תכונת אופי.
היכולת של עכבר להעביר לצאצאיו פתרון למבוך שונה לחלוטין מהעברה של רגישות לחומרים מסויימין, או תכונות פלסטיות של סינפסות, גודל איזורים במח וכד'.
נכון להיום (למיטב ידיעתי) לא נמצאו ראיות להעברה כזו של זכרונו, אך בהחלט נמצאו ראיות לכך שמערכת כזו לא קיימת (שאם כן, היינו בהחלט מצפים שהבן של מייקל ג'ורדן יהי שחקן כדורסל מצויין כבר מלידתו, ושהבן של ברוס לי לא יצטרך ללמוד קונג פו בעצמו אלא יוולד עם היכולת לעשות סלטה באויר, ושהילדים של איינשטיין יוולדו עם הבנה של תורת היחסות)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2011 13:53 לינק ישיר 

צענערענע כתב:

לעץ נטוע

האם תוכל בבקשה להרחיב בעניין הדטרמניזם (תוך מתן דגש על ההבדל) כפי שהוא מובן על ידי פילוסופים לעומת הדטרמניזם שעליו דיבר פרופ' צ'חנובר.

דטרמניזם במובנו המקובל: האמונה שכל התרחשות שמתרחשת במקום כל שהוא מקורה בסיבה קודמת שקדמה לה והכריחה אותה.
דטרמניזם אליבא דצ'חנובר: לא הכל בגנים, קיימות גם השפעות סביבתיות על התנהגות האדם.
קשר בין שני המושגים: אין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2011 14:13 לינק ישיר 

לעץ נטוע

הגדרה שמצאתי אצל רבינו גוגל:

"דטרמניזם

הגישה שדברים נקבעים על ידי גורם חיצוני ולא על ידי רצון האדם .

הגישה הדטרמניסטית סבורה שכוחות חיצוניים קובעים מה יעשה האדם ומה יחליט. כוחות אלה יכולים להיות כוכבים ומזלות [הורסקופ], או כוחות פסיכולוגיים שהושרשו באדם, או הרגל או מסגרת חיים. בגישה הדטרמניסטית יש צורך להסביר מדוע אדם אחראי למעשיו, אם הוא אינו מחליט עליהם. "

האם אתה מסכים עם הגדרה זו?

תוקן על ידי צענערענע ב- 01/02/2011 14:14:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2011 14:31 לינק ישיר 

צענערענע כתב:
לעץ נטוע

הגדרה שמצאתי אצל רבינו גוגל:

"דטרמניזם

הגישה שדברים נקבעים על ידי גורם חיצוני ולא על ידי רצון האדם .

הגישה הדטרמניסטית סבורה שכוחות חיצוניים קובעים מה יעשה האדם ומה יחליט. כוחות אלה יכולים להיות כוכבים ומזלות [הורסקופ], או כוחות פסיכולוגיים שהושרשו באדם, או הרגל או מסגרת חיים. בגישה הדטרמניסטית יש צורך להסביר מדוע אדם אחראי למעשיו, אם הוא אינו מחליט עליהם. "

האם אתה מסכים עם הגדרה זו?

תוקן על ידי צענערענע ב- 01/02/2011 14:14:30

ההגדרה לא נכונה משתי סיבות:
א. דטרמניזם אינו אמירה דווקא על האדם אלא אמירה לוגית על כל הקיים.
ב. גם לפי הדטרמניסטים דברים נקבעים בגלל רצון האדם, אלא שרצון האדם עצמו כפוף לסיבות קודמות (חיצוניות או פנימיות).

כאן יש הסבר טוב לדטרמניזם מפי פרופ' יורמסון (פרופ' לפילוסופיה באקספורד ופרינסטון).
ציטוט קצר משם:
"הטענה העיקרית של הדטרמיניסם, אם לנסחה באורח בלתי - מהוקצע, אומרת שכל אירוע, יהיה טיבו אשר יהיה, מבטא חוק כלשהו של הטבע. אין זה מן הדברים הקלים לנסח באורח ברור וחד - משמעי את עיקריה של תורה זו. ניסוח מקובל אחר הוא : לכל אירוע יש סיבה, או הטבע הוא אחיד. ניסוח מפורסם וציורי מאוד ניתן ע"י לאפלס (Laplace) שטען כי בהינתן ידיעה מושלמת על מצב היקום בתאריך מסוים, אפשר מבחינה עקרונית לחזות מראש את כל תולדותיו העתידות של העולם."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2011 14:32 לינק ישיר 

צענע (אני יודע שהשאלה לא הופנתה אלי, אבל במחילה אתייחס):
בהגדרה הנ"ל יש כפילות וגם חוסר, לענ"ד אפשר לתקן מעט מכיוון שהחלוקה לכוחות חיצוניים וכוחות פנימיים היא מלאכותית. יש רק כוחות. הרגע הנתון מגדיר את שיתרחש ברגע שלאחריו, וממנו ניתן להסיק על שהתרחש בעבר.

אני הייתי מגדיר דטרמניזם (אם מישהו בכלל היה שואל אותי):
דברים קורים לפי סיבה ותוצאה בלבד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2011 15:34 לינק ישיר 

לעץ נטוע

"ההגדרה לא נכונה משתי סיבות: א. דטרמניזם אינו אמירה דווקא על האדם אלא אמירה לוגית על כל הקיים. ב. גם לפי הדטרמניסטים דברים נקבעים בגלל רצון האדם, אלא שרצון האדם עצמו כפוף לסיבות קודמות (חיצוניות או פנימיות). "

לגבי א:

אתה לא יכול לומר על הגדרה שהיא לא נכונה מפני שהיא משקפת רק חלק.

ההגדרה הנ"ל מתייחסת למה שרלוונטי לגבי האדם ואין התייחסות לגבי כל הקיים כי המגדיר רצה להתייחס לתחום הצר של האדם .

לגבי ב:

אם הרצון מושפע על ידי סיבות חיצוניות הוא איננו יותר הרצון האותנטי של האדם ולכן לא חידשת כלום.

יוצא אם כן שבינתיים לא סתרת לדעתי את ההגדרה שהבאתי.

להובס

לא נראה לי שהחלוקה לכוחות פנימיים וחיצוניים גורעת במשהו.

והגדרתך לדעתי היא רחבה מדי והיא אינה  נוגעת במהות הספציפית של המושג.

(שים לב לעובדה שבהגדרות השונות שהביא  פרופ' יורמסון חוזרת המילה טבע-שהיא המילה הקריטית שחסרה אצלך ואליה התייחס פרופ' צ'חנובר)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2011 15:58 לינק ישיר 

מאמרים ממצים [ליודעי אנגלית], תרתי משמע -- הן מלשון מיצוי והן מלשון תמצית:

על דטרמיניזם באופן כללי: 
http://is.gd/1SvhYv

על רצון חופשי: http://is.gd/B30GMb

על קומפאטיביליזם [העמדה הגורסת שאין בין השניים סתירה]: http://is.gd/VDjngQ

על אינקומפאטיביליזם [עמדה הגורסת שיש בין השניים סתירה]: http://is.gd/vLVkea

טיעונים בעד האינקומפאטיבליזם: http://is.gd/pmApxD

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > "פלסטיות המוח" המדע הפופולרית ביותר כהיום,
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.