אחת הגישות הלא-דטרמיניסטיות היא זו המאמינה בבחירה חופשית או רצון חופשי, נכון?
מיקומי בשעה הבאה, הנתון להשפעת פעולות שלי, שהגישות האלו חלוקות אם להגדיר אותן כחופשיות או קבועות מראש, הוא אחד ממושאי מחלוקת בין גישות דטרמיניסטיות לבין גישת הבחירה החופשית, נכון?
לעומת זאת, אני מעריך, אין חולק על הטענה שמיקומו והרכבו של יופיטר ב 24.7.2054 בשעה 18:54:24 נקבע וידוע מזמן, הודות לעובדה שהוא לא מושפע מפעולות שלי?
הפלסטיות של המוח מעבירה אותו ממצב של יופיטר (לא מושא למחלוקת) למצב של מיקומי בעוד שעה (מושא למחלוקת). האם הטיעון הזה שגוי? מדוע?
נשלח ב-1/2/2011 16:10
בשביל זה גייסת את יופיטר?
נשלח ב-1/2/2011 16:42
לא. הוא בא (לראש שלי) לבד
נשלח ב-1/2/2011 17:04
בחירה חפשית שלו?
נשלח ב-1/2/2011 17:40
חבריה היקרים:
אנו צריכים לדון לרלוונטיות של הדטרמיניזם, וזה כל כוונתי באשכול הזה,
היות שברור לנו שפלסטיות המוח קיימת ?! אז זה מחזיר את האחריות לאנושות, מה שאין כן מה שדטרמיניזם בא לשלול,
לגבי מצב חברתית משפטית וכדומה, אנו מאשימים את האנושות ככלל ואת האדם כפרט,
שאנו באים לטעון שהנה במאות האחרות התקדמנו במדעי הרפואה ובמדעי הטכנולוגיה וכדומה ?! אנו יכולים לזעוק למה זה לא קרה לפני 5000 שנה ??
אבל לפי הדרמיניזט ?! מה לנו להלין עליו ?
ולכן רלוונטי לנו לדעת שזה כן בידינו, ואפשר לשפוט את האדם ומעשיו, אפי' לטווח ארוך (= צאצאיו, מחלות גנטיות, אושר מידות רעות\טובות וכדומה)
ברגע שנוכל לטפל בגנים לא טובים, ונצליח להתגבר על רוב המחלות הגנטיות ?!
אז נבין יותר את הזעקה למה זה לא קרה לנו לפני 5000 שנה,
וזה כוונתי שהדטרמיניזם מת, כלומר "מת" מבחינת אחריותינו אנו, מבחינת חברתית ומשפטית,
נפסיק להצטדק ולומר "שהאנושות חייב להתגונן מהרוצח" ולכן יש לנו את הזכות לשפוט אותו,
רק אנו נרגיש צודקים להאשים אותו ברציחה, ומענישים אותו בגלל האחריות שלו,
לגבי הזיכרון: נכון שנמחק הזיכרון בחיבור בין הזרע לביצית, אבל לא הכל נמחק, עובדה ה"תורשה"
אוקיי אני מסכים שעוד לא קיימת יכולת לשלוט במה יעבור לתורשה ומה לא,
אבל אנו מתקרבים לזה, וע"ז אין חולק,
לסיכום: המדע מחזירה לנו (לאנושות) את האחריות על מעשינו אנו, וזה מה שרלוונטי לנו,
ולא רק לנו ?! גם לעתידינו ועתיד צאצצאינו לדורי דורות,
אפי' בחלל בחוץ ביקום,
אם נצליח לעצור את האסטרואיד "אפופיס" שצריך להתנגש בנו או ב2028 או 2036
אז שוב התערבנו בטבע והצלנו את עצמינו מהשמדה, והכל מתוך התבונה האנושית, שהם בעליל בחירי כנ"ל,
נשלח ב-1/2/2011 18:31
להורדת גרסת PDF - מי לחיים ומי למוותתצוגה מהירהפרופסור צ'חנובר על החיים
כעת קראתי. אכן האיש לא מבין על מה הוא מדבר (כוונתי רק בנושא של הדטרמיניזם, שרק מוזכר שם דרך אגב). מדהים שזוכה פרס נובל מגלה בורות כזאת.
נשלח ב-1/2/2011 20:40
באמת מדהים איך נתנו פרס נובל למישהו שאפילו לא מבין מה זה דטרמיניזם.
נשלח ב-1/2/2011 20:40
mdabraham כתב:
כעת קראתי. אכן האיש לא מבין על מה הוא מדבר (כוונתי רק בנושא של הדטרמיניזם, שרק מוזכר שם דרך אגב). מדהים שזוכה פרס נובל מגלה בורות כזאת.
זה הולך כך: יש איזה סוד\קבלה\נבואה מהם דטרמיניזם, ואף אחד לא מבין בזה, ומי שכן ?! לא מגלה לנו משום מה,
בתכלס הוא (פרופ' צחנובר ) צודק בכוונת דבריו וכל ילד מבין מה הוא רוצה לומר, ותוציאו את המילה "דטרמיניזם" משם וחסל כל הבעיה,
תוקן על ידי maxmen ב- 01/02/2011 21:27:02
נשלח ב-1/2/2011 22:33
צענע, מקבלים פרס נובל על הישגים מדעיים. זה לא בהכרח כרוך בהבנה פילוסופית (ויש עוד דוגמאות לכך). כך שהקושיא אינה על ועדת פרס נובל, אלא על אלו שמראיינים אותו בנושאים שבהם נראה שאין לו מושג ירוק.
מקס, אני אחזור ואסביר דברים פשוטים שכבר נאמרו כאן. דטרמיניזם (בהקשר של בני אדם) פירושו שלאדם אין בחירה חופשית, כלומר שפעולותיו נגזרות באופן הכרחי (=דטרמיניסטי) מתוך המצב בהווה. ה'מצב' שממנו נגזרות הפעולות הללו, כולל את כל המשתנים האפשריים שקיימים בהווה (למעט רצונו של האדם), ולא רק את הגנטיקה שלו. גם הסביבה, מצב המוח, ההיסטוריה וכו'. כל עוד זה לא כולל את הרצון, מדובר בתמונה דטרמיניסטית. דטרמיניזם גנטי (שכבר מזמן אף בר דעת לא מאמין בו) הוא תפיסה שמתוך המבנה הגנטי שלי נגזרות כל פעולותיי. זוהי טעות ברורה מפני שברור שהסביבה גם היא נוטלת חלק במה שקורה לי. הוא הדין לגבי דטרמיניזם מוחי, שגורס שמצב המוח שלי ברגע נתון קובע את כל מה שאעשה בהמשך. אף אדם שפוי לא מאמין בזה, מפני שאני ודאי מושפע גם מהסביבה ולא רק ממצבי הפנימי. כשאני מקבל מכה אז כואב לי, ואולי אני גם מחזיר מכה. הכאב הזה והתגובה הזו אינם תוצאה של מצב מוחי אלא של פעולה חיצונית עליי. ועדיין ייתכן שזו לא החלטה רצונית שלי, אלא תגובה דטרמיניסטית למצבי הפנימי + המכה שקיבלתי (=הסביבה). אבל גם לאחר שדחינו את הדטרמיניזם הגנטי והמוחי, זה לא אומר שדחינו את הדטרמיניזם, שהרי המצב הכללי, שכולל את המוח והגנטיקה והסביבה שלי (ואולי גם ההיסטוריה שלי, אם מדובר במה שמכונה 'תהליך לא מרקובי', כלומר תהליך עם זיכרון), עדיין יכול לקבוע את מה שאעשה ברגע הבא. לעומת זאת, הליברטריאניזם (=חופשנות), שדוגל בחופש בחירה של האדם, דוחה את הדטרמיניזם. פירוש הדבר הוא שלפי הליברטריאן גם אם תדע את המצב כולו (על כל המשתנים שלו, כולל מצב המוח, הגנטיקה, הסביבה וההיסטוריה) עדין העתיד פתוח, כלומר הוא תלוי בבחירה שלי שאינה נקבעת מתוך המצב (אם כי כמובן מושפעת ממנו). כעת תוכל להבין מדוע צ'חנובר מדבר שטויות. הוא טוען שהמוח משתנה (נוצרים נוירונים), ושהשפעה סביבתית (סביבה חינוכית, כמו בית מוסר) משנה את צורת הפעילות של האדם, ומסיק מכאן שעובדות אלו מחלישות את הדטרמיניזם. אך זוהי טעות, שהרי הדטרמיניסט יאמר שכל הגורמים הללו (השפעה סביבתית ויצירת נוירונים) גם הם אינם רצון של האדם, אלא גורמים דטרמיניסטיים אחרים שמכתיבים את פעולותיו. לכן לשיטתו פעולות האדם עדיין נקבעות על ידי המצב, אלא שהמצב אינו כולל רק גנטיקה או מצב מוח עכשווי, אלא גם סביבה וביוכימיה של המוח (היווצרות נוירונים). אז מה? מה יש כאן שסותר דטרמיניזם? לכן ברור שהמידע אודות היווצרות נוירונים אינו מעלה ואינו מוריד מאומה לגבי הסוגיא הזו. אף אחד לא חלם לומר שהמצב של המוח שלי הוא מוקפא, עוד לפני שהכירו את הפרטים של התהליכים המדעיים ששולטים על נוירוג'נסיס.
אגב, צ'חנובר עצמו באותו מאמר כותב שאנחנו רק כימיה, ותו לא מידי. אז כיצד ניתן לכפור בדטרמיניזם ביחד עם תפיסה כזו? לצ'חנובר פתרונים.
אני חייב לציין שאין בכוונתי כאן לתמוך בדטרמיניזם, שכן אני לא מאמין בו. טענתי היא רק שאין לנוירוג'נסיס שום קשר לסוגיא הנכבדה הזו. עוד אוסיף שקביעתך מלמעלה שכיום ברור שהדטרמיניזם מת, אלו סתם דברים חסרי בסיס. להיפך, כיום יותר ויותר אנשי מדע שחוזרים לדגול בדטרמיניזם. אני אמנם לא מקבל את זה, אבל זו עמדה אישית שלי (בדיוק כמו שהדטרמיניזם הוא עמדה אישית של אלו הדוגלים בו). ככל הידוע לי, אין כיום שום ראיה מדעית רלוונטית לטובת או נגד הדטרמיניזם. זו תמיד היתה, ועדיין, שאלה פילוסופית. אולי זה ישתנה בהמשך המחקר המדעי, אבל בניגוד לכל מיני הצהרות פומפוזיות זהו המצב המדעי נכון לעכשיו.
נשלח ב-2/2/2011 00:00
"מקבלים פרס נובל על הישגים מדעיים. זה לא בהכרח כרוך בהבנה פילוסופית (ויש עוד דוגמאות לכך). כך שהקושיא אינה על ועדת פרס נובל, אלא על אלו שמראיינים אותו בנושאים שבהם נראה שאין לו מושג ירוק"
דברי נאמרו באירוניה (חשבתי שלא נחוץ להוסיף שלוש נקודות)
מכיוון שפרופ' צ'חנובר אמר את הברור מאליו הרי ברור לי שהוא לא טעה .
האם ישוער שזוכה פרס נובל במדע לא ידע אם יש ראיה מדעית בעד או נגד הדטרמניזם?
." הדטרמיניסט יאמר שכל הגורמים הללו (השפעה סביבתית ויצירת נוירונים) גם הם אינם רצון של האדם, אלא גורמים דטרמיניסטיים אחרים שמכתיבים את פעולותיו "
הרי ברור לכל בר דעת(לא כל שכן למדען בר דעת כמו צ'חנובר) שיש בשורה גדולה ומשמחת למין האנושי כאשר מתגלה שהאדם מושפע לא רק מגורם דטרמיניסטי ב100 אחוז (טבעו של מבנה המוח)אלא גם מגורם סביבתי שאינו טבעי שבו הדטרמיניסטיות היא הרבה פחות מוחלטת .
הרי בעוד שאת מוחו לא יכול אדם לשנות הרי בגיל מסוים אדם יכול במקרים נדירים להתגבר על השפעה סביבתית גרועה ,לשבור את הקשר עם משפחה או סביבה הורסת ולשנות את העתיד של עצמו .
נשלח ב-2/2/2011 08:53
צענע, ומתוך מה הוא יחליט לשבור את הקשר עם סביבתו? מה יגרום לזה? המוח, או הסביבה, או שמא גורם חיצוני אחר? הטיעון הזה אינו משנה מאומה לעניין הדטרמיניזם. לשון אחר: הסביבה היא רק גורם יותר גדול מהמצב הפנימי שלי אישית (גנטיקה + מוח), אבל אין שום אינדיקציה לזה שהיא יותר חופשית ממנו. לכן לא נכון לומר שבסביבה "הדטרמיניסטיות היא הרבה פחות מוחלטת", כלשונך.
ובאשר להבנה הפילוסופית של מדענים, יש כמה וכמה דוגמאות לאי הבנות מביכות ממש (כמו אצל דוקינס וחבריו הניאו-דרוויניסטים, או אנשי המפץ הגדול וכדו', שמסיקים באופן מופרך לגמרי מסקנות תיאולוגיות מתוך ממצאים מדעיים. רמת הטיעונים שלהם דומה לרמת הטיעונים של אנשי 'ערכים', ולפעמים נמוכה יותר). כך שאני לא בטוח שיש להפעיל כאן את עקרון החסד בפרשנות. אבל מבחינתי כל זה באמת לא חשוב. הרי אין בכוונתי להשמיץ את צ'חנובר, ואין לי שום דבר נגדו. מה שטענתי הוא כנגד הדברים שהוא אמר. ואם הוא התכוין לומר דברים אחרים (מה שממש לא נראה לי), אז בסדר גמור.
נשלח ב-2/2/2011 09:12
"ומתוך מה הוא יחליט לשבור את הקשר עם סביבתו? מה יגרום לזה? המוח, או הסביבה, או שמא גורם חיצוני אחר? הטיעון הזה אינו משנה מאומה לעניין הדטרמיניזם"
גם הדטרמיניסטים הקיצוניים ביותר יודעים להבחין בין כוחות שניתנים באופן זה או אחר לשינוי (ואפשרות שינוי היא היא הביטוי לאי דטרמיניזם)לבין כוחות שאינם ניתנים לשינוי כלל (כמו הגנים שהורישו לך הוריך) ואם אתה לא מודה בזה אז ברור שאתה טועה ולא הפרופסור צ'חנובר.
"מה שטענתי הוא כנגד הדברים שהוא אמר. ואם הוא התכוין לומר דברים אחרים (מה שממש לא נראה לי), אז בסדר גמור "
האם התכוונת שהוא אולי התכוון לומר דברים אחרים אבל הכוחות החיצוניים הכריחו אותו לכתוב דברים אחרים?
אז זה ממש לא בסדר גמור.
נשלח ב-2/2/2011 11:12
צענע, כשאת מתחילה לדבר באוקסימורונים, אני מרים ידיים. מעת שהדטרמיניסטים מודים באפשרות לשינוי (שהיא ביטוי לאי דטרמיניזם), דומני שהדיון בינינו הסתיים. אם אני הוא הטועה בכך שאיני מוכן לקבל סתירות, מוטב לי להיות מן הטועים. אולי גם את תקבלי פרס נובל, והפעם בפילוסופיה. פרס נובל ליצירת הגות סתירתית. אבל דומני שיש לך מתחרים לא מעטים, אז כדאי להשתדל יותר. אגב, מה עמדתם של הדטרמיניסטים הקיצוניים, אבל לא הקיצוניים ביותר? האם הם מודים באפשרות שינוי של כל הכוחות במידה שווה (כלומר הם לא מקבלים שיש כוחות שניתנים ליותר שינוי ויש שניתנים פחות לשינוי)? ומה על הדטרמיניסטים הרגילים, כלומר הלא קיצוניים בכלל? הם כנראה סוברים שאין בכלל חוקי טבע, והכל הוא פעולה חופשית של הרצון האנושי. והליברטריאנים? הם כנראה חושבים שהכל קבוע מראש, ואין לאדם שום חופש רצון או חופש בחירה. הוא אשר אמרתי, פרס נובל מיידי.