| נשלח ב-27/12/2010 12:52 |
|
| |
צעג ואל תהיה נעלי חרדים קלה בעייניך. החרדי ניכר מנעליו.
מעשה שהיה בארצנו הקטנה לפני מספר שבועות, כמה פושעים לבשו בגדי חרדים כדת וכדין עם כל המעלות, ונכנסו לחנות תכשיטים גדולה, על מנת לגנוב, אחד מעובדי החנות הזעיק משטרה, וכך הם נתפסו לפני הפשע, כששאלו מה עורר את חשדו שהם לא חרדים?. הנעליים -אותם הם שכחו להחליף. מעשה שהיה. ועל כך אמרו- החרדי ניכר- בבגדו- במגבעתו ובנעליו.
|
|
| נשלח ב-27/12/2010 15:18 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | אםשלום
אולם אתה לעולם לא היית מכניס את קצה נעלך לבתי הכנסת שלהם...]
מאיפה את יודעת בבטחון כזה?
|
|
[אני מכירה את מיימוני (באופן וירטואלי) כבר לא מעט שנים.
לענ"ד אינך צריך לנסות ולהגן על כבודו, כיוון שאני מאמינה שהוא עצמו יראה בדברי תיאור המציאות לאשורה, מה גם שאינו מתבייש בכך כלל ואינו רואה בזה ליקוי כלשהו.]
|
|
|
|
| נשלח ב-27/12/2010 15:42 |
|
| |
אםשלום איני מגן על כבודו- אני מדבר כאן על כוחה של הסקרנות, אדם כמו מיימוני- וגם אני מכיר אותו הרבה שנים- סקרנותו ויושרו האינטלקטואלי, עלולים או עשויים לגבור על האיסור כביכול של -להכנס לבית כנסת רפורמי-
את חטאתי הנעימה אני מזכיר היום- לפני הרבה שנים שעוד הייתי חרדי לכל דבר- התפללתי בטאמפל עימנואל. ה' ירחם.
|
|
| נשלח ב-27/12/2010 16:15 |
|
| |
צרות של עשירים. אנשים שב"ה לא חסרים דבר, ברו"ג, לחם לאכול ובגד ללבוש, משפחה טובה, חינוך טוב, מתקשים ליצור קשר עם הבוי"ת.
הדבר נובע מכך שעולם התורה כיום הוא צבא של גנרלים (רד"צ הילמן זצ"ל). הייתי ממליץ לת"ח שבכאן לצאת קצת לעם שבשדות, ללמד דף יומי (הרב קובלסקי), לתת שיעורי עזר לתלמידים שמתקשים בלימודי הקודש, שיעורים במוסדות להשכלה גבוהה (רוח יהודית) ואולי אפילו ללמד בממ"ד של אחרי הרפורמה של אופק חדש.
גם בקהילה החרדית יש כיום חופש, ואפשר למצוא אותו. הסגירות נובעת מן הדמיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/12/2010 17:03 |
|
| |
אדון יעבץ
אולי תסביר איך מרכיבי הודעתך חופפים או מתכתבים לנקודות שהועלו לקמן?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/12/2010 19:41 |
|
| |
ההתייחסות היתה למצוקה הסוציולוגית של מה שכונה "אנוסי התבונה", שניתן לה ביטוי בדילמה שבראש האשכול.
טיעון א': הניגוד בין הרציונליזם לבין הקהילה החרדית, לא קשור למחלוקת על מנהגים מסוימים (תפילה על ציוני צדיקים), אלא מאובדן קשר עם השי"ת, שנובע מביקורת רציונאלית של אנשים שבעים רוחנית וגשמית.
טיעון ב': נתינה רוחנית, ויצירת קשר עם פשוטי העם, מעניקה משמעות לחיים לפי התורה, ומרעננת את הקשר עם השי"ת.
טיעון ג': אפשר לחיות בחופשיות מלאה בקהילה החרדית, ללא צורך להיות אנוסים. תחושת המצוקה נובעת מכך שהאדם יוצר כבלים בדמיונו.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/12/2010 19:46 |
|
| |
יפה ומה זה שייך לאשכול הזה? נדמה לי שזה מה ששאלו אותך. אבל אתה בשלך מה איכפת לי על מה הדיון- אני אגיד את דברי למרות שהם לא לעניין. אולי יותר טוב ותפתח אשכול על רעיונתך
|
|
|
|
| נשלח ב-27/12/2010 19:55 |
|
| |
יעבץ- יישר כוחך.
ירוחם- אסביר לך את הקשר. התלונה של מקסוול, שגם אני הזדהיתי איתה, היתה חוסר ההתאמה בין האנשים הסובבים אותנו בחברה ובין האנשים שאיתם אנחנו מוצאים שפה משותפת מבחינת חשיבה וכו'. על זה אומר יעבץ תפסיקו להתבכיין. תעסקו יותר עם האנשים הפשוטים שמרכיבים את כלל ישראל, ותעדיפו את אהבת ישראל על אהבת החוכמה (פילוסופיה בלע"ז). אתם תהנו יותר וגם תביאו תועלת יותר. הוא לא צודק ?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/12/2010 19:59 |
|
| |
מכיוון שכותרת האשכול מדברת על אנוסי התבונה שלא יודעים בדיוק לאן הם שייכים לא נראה לי שדבריו של יעבץ מנותקים מהנושא ולכן לא הבנתי כלל את הערתו של עצכ"ח.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/12/2010 20:06 |
|
| |
ועכשו ראיתי את פרשנותו של השותףףףףףףףףףףףףף
אני מאד מקווה שיעבץ לא התכוון לפרשנות זו .
|
|
|
|
| נשלח ב-27/12/2010 20:32 |
|
| |
| יעבץ כתב: |  | ההתייחסות היתה למצוקה הסוציולוגית של מה שכונה "אנוסי התבונה", שניתן לה ביטוי בדילמה שבראש האשכול.
טיעון א': הניגוד בין הרציונליזם לבין הקהילה החרדית, לא קשור למחלוקת על מנהגים מסוימים (תפילה על ציוני צדיקים), אלא מאובדן קשר עם השי"ת, שנובע מביקורת רציונאלית של אנשים שבעים רוחנית וגשמית.
הורגים יום יום את הנוער על זה שלא השתתף בטיש של הרבי, ועוד כל מיני ע"ז למיניהם,
הנסיעות לקברים בחו"ל באים גם מחוסר רציונליות, וכמובן ע"ז ממש, עד כדי כך ששליח עושה את הברית לבנו כי העובד ע"ז
עסוק בע"ז, וגם משאיר את אשתו ללדת לבד כי עסוק הוא להיות באומן, וזה נקרה רציונליות לשמה ??
ברור שחוסר הרציונליות גורמת סבל לאברכים בני 40 שחייבים לתת דירות לילדיהם כל שנה ושנה בלי עין הרע,
ברור שעצם האידיאל של ללמוד כל היום גורמת לאברכים ונשים לדרוש מעצמם גם להיות כאלה, וזה גם מחוסר רציונליות,
וגם נגד ההלכה מפורשת,
טיעון ב': נתינה רוחנית, ויצירת קשר עם פשוטי העם, מעניקה משמעות לחיים לפי התורה, ומרעננת את הקשר עם השי"ת.
בוודאי, כאדון לעבד(=נוער) זה מאוד משמח, במיוחד שהוא נהפך שפוט של האדון המנוול, וחייב (הנער) לספר לו את מחשבותיו, אני אולי מגזים, אבל נראה לי שאחרת אף אחד לא יבין את העניין,
כל המושג הזה של רבי=אדון נער=עבד ?! חייב להיבטל מידית בקהילות החרדיות,
נכון שזה נותן סיפוק להאדון והוא מרגיש בדמיון המפגר שלו שזה עבודת השם,
והוא הוא (הגאוותן) יעזור לפשוטי העם ? למה שלא יהפוך אותם לגדולי העם ? ואז לא ישאר בכלל פשוטי העם ??
מי המציא את המושג פשוטי העם ?? מי צריך פשוטי העם ??
הכל לספק להם (להאדונים) רגש ומשמעות לחיים עצמם, ועוד להגשים את הדימיון שלהם שישלהם קשר עם אלוקים ??
וגם כמובן ביטחון כלכלי מחסידיו ??
טיעון ג': אפשר לחיות בחופשיות מלאה בקהילה החרדית, ללא צורך להיות אנוסים. תחושת המצוקה נובעת מכך שהאדם יוצר כבלים בדמיונו.
אז איך בדיוק 90% מכלל ישראל הם לא חרדים ? ועד לפני מאתיים שנה כולם היו חרדים, נכון שהקמנו הכל מחדש, אבל כמה פעמים אפשר לחזור על אותו טעות ? הרי מי שלא עיוור ראה שיחזור הסיפור עוד פעם ח"ו,
|
|
תוקן על ידי maxmen ב- 27/12/2010 20:46:23
|
|
|
|
| נשלח ב-27/12/2010 20:42 |
|
| |
מיימוני
תודה על הפניית הזרקור להודעתי הענייה.
קודם אציין שאני לא מאנוסי התבונה. אם אני נמנע מלשוחח על נושאים מסויימים עם שכני, הסיבה היא טאקט. (בעולם האמיתי יש לי קצת). אני לא צריך לחשוש שיזרקו את בני מהת"ת או שאחיותיי לא ימצאו שידוך. ברוך שעשאני סרוג.
לא ביקשתי עצה כמו שהעניק שותפיסוד ברוב טובו. אני מסכים ברמה העקרונית לגישה שהוא מתאר, והדברים פשוטים מדי בשביל להיאמר. לא באתי לבכות בכורסת הפסיכולוג.
אבל עצתו הפשוטה של שותפיסוד בדיוק ממחישה את הבעיה שרציתי להעלות. ברור שאין סיבה רציונלית לעזוב את הדת בגלל שחיתות ונבערות של החברה הדתית. אבל העובדה היא שזה קורה. אני מניח שחלק מרצון ההגשמה העצמית של האדם הוא לעשות זאת בחברה הנכונה, וכינוס אינטרנטי אינו דומה לקשר חברתי אמיתי. דיון עצכ"חי מהנה הרבה יותר בבית קפה מאשר בהקלדת הודעות בגופן אריאל בגודל 10.
היהודי המצוי מעולם לא קיבל החלטה מודעת להיות דתי. גם חוזרים בתשובה לא עושים זאת בהחלטה רציונלית קרה, אלא כאותה נטייה דקה מעדינות הנפש, שמרגישים שתורת ה' תמימה משיבת נפש, וחיים לפי במצוותיו חפץ מאוד, במצוותיו - ולא בשכר מצוותיו.
הצד החברתי באמת אינו רלוונטי להחלטה רציונלית, אבל הדתיות הזו, שמשקפת את המעמד הפנימי של האדם ולא הכרעה שכלית, ושלדעתי משקפת את הדתיות של רוב שומרי המצוות - דתיות זו מתערערת. התורה פשוט מפסיקה להיות משיבת נפש. ובמצב כזה לא יעזרו כל העצות שפירטת.
העומדים בפרץ הם אלה שמראים שיש ליהדות מה להציע לסערות הנפש המודרנית. אפילו לייבוביץ', שלדעתי צודק בתדירות של שעון מקולקל, "מחזק" אותי (אם להשתמש בביטוי המוני שאני שונא), ורק בגלל הגישה הרצינית לשאלות מהותיות. זאת העצה שיש לי להציע לעצמי - לעסוק בהוגים שראויים לשמם, ולהשלות את עצמי שכולם כמוני צוחקים על מחב"תים ועל שיחות התעוררות וכיוצא באלו.
|
|
| נשלח ב-27/12/2010 20:56 |
|
| |
| מקסוול כתב: |  | | העומדים בפרץ הם אלה שמראים שיש ליהדות מה להציע לסערות הנפש המודרנית. אפילו לייבוביץ', שלדעתי צודק בתדירות של שעון מקולקל, "מחזק" אותי (אם להשתמש בביטוי המוני שאני שונא), ורק בגלל הגישה הרצינית לשאלות מהותיות. זאת העצה שיש לי להציע לעצמי - לעסוק בהוגים שראויים לשמם, ולהשלות את עצמי שכולם כמוני צוחקים על מחב"תים ועל שיחות התעוררות וכיוצא באלו. |
|
הכל טוב ויפה, אבל אל תצחק על המחב"ת וקהל שומעיהם, כי זה חלק מרכזי בכלל ישראל ואנחנו מחוייבים לאהוב אותם ואת סכלותם אהבת נפש. אף אחד לא יודע מי מגיע לאיפה ובזכות מה. עם ישראל יש לו התנהלות עמוקה ונעלמת, וכדאי לא להתחכם איתו יותר מדי, לדעתי הצנועה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/12/2010 22:22 |
|
| |
שותף. כתבת:
"אל תצחק על המחב"ת וקהל שומעיהם, כי זה חלק מרכזי בכלל ישראל ואנחנו מחוייבים לאהוב אותם ואת סכלותם אהבת נפש. אף אחד לא יודע מי מגיע לאיפה ובזכות מה. עם ישראל יש לו התנהלות עמוקה ונעלמת, וכדאי לא להתחכם איתו יותר מדי, לדעתי הצנועה"
מכיוון שהחילוניים הם חלק מרכזי בכלל ישראל (הרבה יותר מהמחזירים בתשובה ושומעי לקחם), ומכיון שלעם ישראל יש "התנהלות עמוקה ונעלמת וכדאי לא להתחכם איתו", כלשונך, הייתי מציע להכיר במצב של 90% מחללי שבת בתור ביטוי כחו הכמוס של כלל ישראל, ולהזהיר את המחזירים בתשובה לבל ינסו לשנות מצב זה, שהרי זה ודאי בכלל "התחכמות" כפי שאתה רואה את זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/12/2010 23:06 |
|
| |
| מקסוול כתב: |  | | קודם אציין שאני לא מאנוסי התבונה. אם אני נמנע מלשוחח על נושאים מסויימים עם שכני, הסיבה היא טאקט. (בעולם האמיתי יש לי קצת). אני לא צריך לחשוש שיזרקו את בני מהת"ת או שאחיותיי לא ימצאו שידוך. ברוך שעשאני סרוג. |
|
כבר כמה פעמים הציגו כאילו בחברה הדת"לית קל יותר להיות 'אנוס תבונה', האם זה באמת כך? אני מרגיש שחלק מכך שהחברה החרדית לוחצת מאפשר גם את ההישארות בתוכה, לעומת תחושת הניכור והזרות שאפשר לחוש בציבור הדת"ל. או שאולי סתם הדשא של השכן נראה ירוק יותר?
תוקן על ידי קוצו_של_י ב- 27/12/2010 23:07:31
|
|
|
|
|