"שוקל להוציא עיתון חדש ואחר לקהילת בע"ת, החרדי השפוי והחרד"ל
כחוזר בתשובה וכמי שיש לו ניסיון בתחומי הפרסום והוצאה לאור של עיתונים, הרבה זמן אני מתחבט אם להוציא לאור עיתון לציבור החרדי. כתב עת שישמיע קול אחר מהעיתונות ההומוגנית והמונוליתית.
העיתונות החרדית כיום, למרות הצלחתה המסחרית הנוסקת, היא לא באמת חזקה, כי היא עיתונות מפוחדת המועלת בתפקידה, במקום להיות כלבת השמירה הנובחת כנגד עוולות המקובעות בחברה, היא הפכה לעיתונות שנובחת בכיוון הרוח בלבד. רק כנגד אלה, שתו התקן החברתי זורם כנגדם במילא. אבל ברגע שהיא רק תנהם כנגד עוולה חברתית המקובלת על כולם, היא תהפוך לחתול מבוהל ובהתאם לנסיבות גם לעכבר נמלט כשזנבו מקופל בין רגליו.
כשהעיתונאי חושש יותר מהאצבע המאשימה של החברה מאשר מהאמת הפנימית שלו, כשיותר חשוב לו לעמוד בתו התקן החברתי מאשר לעמוד על האמת עצמה, כשהוא מוכר מלל שהוא עצמו אינו מאמין בו, בתקווה שאחרים יאמינו למלל הזה וכאשר כל מטרה מקדשת את כל האמצעים, זו עיתונות שנידונה מראש לכישלון.
עיתונות בנוסח פראבדה יכולה לשגשג רק בתנאי שאין לה מתחרים החושפים את העובדות, השאלות והדעות אותן היא מסתירה. אם בציבור החרדי יפורסם עיתון אחר, שמגמת פניו היא האמת, הוא יהיה כמו אבן שואבת בחברה החרדית וישאיר הרחק מאחור את העיתונות החרדית המצופה ברוטב דביק וסמיך של חנופה לתו התקן של החברה.
לקרוא עיתון שלא מחדש כלום, כשאתה יודע מראש, עוד לפני שפתחת את העיתון, מה עמדת העיתון בכל נושא, מה תהיה השאלה הבאה, הפסקה הבאה, הדף הבא, העיתון הבא, זה כמו לשתות מים עומדים לעומת מים זורמים. מים מתים לעומת מים חיים.
עיתונות קוסמטית, שמנסה להסתיר את הריקבון ע"י אין ספור שכבות איפור, לעולם לא תוכל להיות תחליף לדבר האמיתי. בשום מקום בעולם היא לא תוכל להתחרות עם עיתונות אמיתית שמגמת פניה היא האמת ורק האמת.
לשמחתי אני מגלה שאני לא היחיד. לאחרונה אני מגלה שיש הרבה בעלי תשובה ואחוז לא מבוטל של חרדים מבית, שעדיין חושבים בכוחות עצמם. למרות שטיפת המוח הרב ערוצית, יש רבים שמבינים, שחברה אטומה ומוח אטום, כמו חדר אטום, עלולים להביא מחנק. כדי לאווררו זקוקים לפתוח חלון לאוויר צלול וצח.
במקום בו רגילים לטייח ולטשטש אמת, לסלף את העובדות ולצנזר את הדעות החולקות, חייב להיות עיתון אחד לפחות, שיפתח חלון לאוויר חדש, צלול וצח, שיחשוף את כל האמת וייתן במה לכל הדעות.
למראית עין, החברה החרדית בזה למתעניינים בענייני דיומא. אבל בפועל מידת הסקרנות שיש בציבור החרדי לתקשורת היא אדירה. הראיות לכך הן מספר העיתונים הרב שיש בציבור החרדי יחסית לגודל האוכלוסייה. למרות שלכאורה אין סיבה לפתוח את העיתון של היום כשאתה יודע שהוא הקופי של העיתון של אתמול, בכ"ז ולמרות הכול ועל אף השעמום והטרחנות הרבה, העיתונות החרדית משגשגת כלכלית. וכנ"ל -אתרי האינטרנט החרדיים. מספר הכניסות לאתרי האינטרנט החרדיים, הוא חסר תקדים, יחסית לאחוז החרדים בכלל האוכלוסייה. הנתון הזה מקבל משנה תוקף אם לוקחים בחשבון שמדובר רק בכרבע עד שליש מהחרדים המחוברים לרשת האינטרנט.
ונתון יותר מעניין, ככל שכלי התקשורת פתוח יותר, למרות שהוא מוחרם יותר, כך ההצלחה שלו גדולה יותר. בתחילת דרכם של החינמונים, העסקנים החרדים יצאו כנגדם למלחמת חרמות בקול ענות גבורה ובתרועה גדולה וסיימו אותה בקול ענות חלושה וביבבה חרישית. היום החינמונים נכנסים בדלת הראשית כמעט לכל בית חרדי. כנ"ל מלחמת החרמות האחרונה כנגד אתרי האינטרנט החרדיים, שלמרות החרם הגדול של הרבנים, הם לא מגלים סימני קריסה, אלא אדרבה, מאז החרם הם נוסקים.
לאחרונה אני רואה יותר ויותר סימנים לכך שיש בציבור החרדי, מתחת לפני הקרקע, סערות אדירות המלבות זרמים תת קרקעיים המאיימים לקעקע הרבה מהמוסכמות החברתיות המקובלות מקדמת דנא בחברה החרדית.
לא ניתן לכלוא את הרוח. הצורך של האדם לדעת את האמת ושלא יסתירו ממנו את העובדות, הוא צורך בסיסי הטבוע עמוק בטבע האנושי. המהות של האדם היא לשאול, כפי שהגימטרייה של המילה אדם שווה למילה מה. הצורך הזה להמשיך לדעת, לחשוף, לגלות ולהבין לא נגמר, כל זמן שהחיים לא נגמרים.
המציאות בחברה החרדית היא מאוד מבולבלת וקשה בהרבה תחומים. הכול בה מעורבב ללא היגיון וסדר. דבר והיפוכו עולים בקנה אחד. טוב ורע, צודק וכוזב, נאצל ושפל, הכול בנשימה אחת. ואנו חייבים לעשות סדר בדברים ולברור את המוץ מהתבן.
עיתונות חד ממדית שאין בה שום חידוש מרענן, מלבד ההבדל בניסוחים המשתנים של הכותבים השונים, המביעים אותן עמדות קבועות, שהם כבר דשו וטחנו ואפו ולעסו אותן אין ספור פעמים, היא עיתונות הגורמת נזק עצום לנשמת האדם. קפיצי המחשבות הביקורתיות מחלידים, צירי המוח הסקרן נשחקים, היכולת לשאול מתרופפת והכישרונות מתקהים.
אני קורא לכל החרדים השפויים לדבר ה': אנו חייבים לקום ולעשות מעשה כי בנפשנו הדבר. עלינו לשלב כוחות ולהוציא לאור עיתון אמיתי שייתן מענה לחרדים השפויים. עלינו להפיח רוח חיים וטל של תחייה בעצמות היבשות אחרי הבצורת הארוכה.
כמי שיש לו ניסיון בתחום, אני יכול לממן במינימום עלויות, עיתון כרומו של 64 עמודים שיימכר ב-10 ₪. בתחילה ירחון ואחרי שהוא יתבסס כלכלית הוא ישווק בתדירות שבועית. אבל אני זקוק להרבה עזרה כדי להקים מערכת איכותית של כותבים מוכשרים מכל החוגים.
מלבד אנשי מערכת וכותבים מוכשרים אנו זקוקים לאנשי מכירות שימכרו את העיתון לחבריהם. ולקוראים שיסכימו לעשות מנוי בסך 130 ₪ לשנה ולכל מי שיכול לסייע בפרסום.
לסיום הרשו לי להרגיע במקצת את כל החוששים:
אין בליבנו מאוויים נסתרים לחזות באבק רסיסים של מיתוסים מתנפצים, באים אנו רק כנגד עוולות חברתיות המוסכמות על כולם. אין בנו שום כמיהה סמויה לצפות בנתזי דם משחיטת פרות קדושות, אלא אדרבה, להוליד עוד פרות טהורות. אנו נלחם רק כנגד הפרות הטמאות, כל מיני נגעים חולניים שפשו בחברה, והעיתונות החרדית גומרת עליהם את ההלל במקום לסתום עליהם את הגולל. לא מקננת בנו תשוקה בוערת לקעקע או לשנות סדרי עולם מקדמת דנא, כי אם רק את אותן מהמורות חדשות, שצמחו אחרי מלחמת הישרדות רבת שנים והפכו לאבן נגף לכל מי ששואף לחיים בריאים ושפויים בחברה החרדית. והכלל הוא: תמיד לגופם של דברים ולא לגופם של הדוברים.
לכל מי שהדברים נגעו בליבו ורוצה להצטרף, לסייע ולתמוך אנא כתבו לי:
תוקן על ידי לינקזעצער ב- 31/12/2010 12:52:49