|
|
| נשלח ב-3/1/2011 16:16 |
|
| |
| מטפחתספרים כתב: |  | האם לא (גם) בזה עסקו יום וקנט? דומני שמאז קנט נמנעים הפילוסופים לעסוק בשאלות "הגדולות" בדיוק בגלל שאין לנו את היכולת "לצאת מעורנו" ולהסתכל על העולם "מבחוץ". |
|
אין לי (לצערי) מספיק ידע בשביל לדעת אם עסקו בדיוק בזה ומה תשובתם. האם לדעתם אין תשובה?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2011 16:28 |
|
| |
| eli_s כתב: |  | בחלק הראשון של הניסוי שלי...
בחלקו השני של הניסוי, זה כבר מצריך הרבה יותר התארגנות. עשרה ... אני כולא על אי בודד וממתין לגדילתם. גם להם אני דואג לאוכל ולשתיה ומידי פעם אף משאיר להם פתקים מן השמים ... גם חלקו השני של הניסוי מוכתר בהצלחה. לדעת ה"ברואים" שלי אני הוא הבורא והם לא מכירים שום דבר אחר.
... |
|
רק רציתי להעיר:
אני הייתי הארנבת בניסוי כזה. נתנו לי הוראות, דאגו לי למים וכו'.
מעולם לא חשבתי לקרוא למפקדים שלי בצבא בכינוי "הבורא"...
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2011 16:33 |
|
| |
אולי כי היו לך עוד נתונים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2011 19:05 |
|
| |
| eli_s כתב: |  | בחלקו השני של הניסוי, זה כבר מצריך הרבה יותר התארגנות. עשרה כושים קטנים אני כולא על אי בודד וממתין לגדילתם. גם להם אני דואג לאוכל ולשתיה ומידי פעם אף משאיר להם פתקים מן השמים אם הוראות. אני אף מצליח לעשות להם "מופתים". מודיע להם למשל כי בעוד איקס ימים יהיה ליקוי לבנה. גם חלקו השני של הניסוי מוכתר בהצלחה. לדעת ה"ברואים" שלי אני הוא הבורא והם לא מכירים שום דבר אחר.
|
|
סתם כך וכדי שלא לזהם יתר על המידה את השיח המתנהל כאן אשאלך שאלה קטנה: מה יקרה אם תקח עשרה בנשקי"ם קטנים או עשרה בני אברכים קטנים. אני חוסך לך את הטרחה -- אינך צריך להשיב. רק להבא שמור על לשונך.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2011 19:26 |
|
| |
| eli_s כתב: |  | | טענתך, (בקיצור) היא כי הכל תלוי במעמד הר סיני ובטענת ריה"ל על "אב לא ישקר לבנו". נכון? |
|
לא. לדיון שלנו זה לא נפק"מ מעמד הר סיני. הטענה היא שאנחנו יודעים על הבורא רק עד כמה שגילה לנו, ואין לנו שום דרך לדעת מעבר לזה שכך רצונו.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2011 19:58 |
|
| |
האם יש "אקסיומות" יסודיות שאתה מקבל ללא הוכחה? אם לא, איך אתה מוכיח אותן בצורה שעונה על שאלת פותח האשכול?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2011 20:13 |
|
| |
| מטפחתספרים כתב: |  | האם יש "אקסיומות" יסודיות שאתה מקבל ללא הוכחה? אם לא, איך אתה מוכיח אותן בצורה שעונה על שאלת פותח האשכול? |
|
למי השאלה ?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2011 20:19 |
|
| |
לך.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2011 20:35 |
|
| |
| מטפחתספרים כתב: |  | לך. |
|
אז היא לא ברורה לי, בהקשר של האשכול (אא"כ לא הבנתי את הנושא כאן).
הנושא היה מהיכן אנחנו יודעים דברים שמעבר לעולמנו, ותשובתי היתה שאכן אין ביכולתינו לדעת שום דבר מעבר לגבולות עולמנו. כל הידיעות על הבורא הן רק מכח מה שגילה לנו דרך נביאיו הקדושים באמצעות כלי החשיבה שנתן לנו.
אם תוכל לנסח שוב את שאלתך, אשמח להתייחס. סליחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2011 01:43 |
|
| |
| אליעזרט כתב: |  | בחלקו השני של הניסוי, זה כבר מצריך הרבה יותר התארגנות. עשרה כושים קטנים אני כולא על אי בודד וממתין לגדילתם. גם להם אני דואג לאוכל ולשתיה ומידי פעם אף משאיר להם פתקים מן השמים אם הוראות. אני אף מצליח לעשות להם "מופתים". מודיע להם למשל כי בעוד איקס ימים יהיה ליקוי לבנה. גם חלקו השני של הניסוי מוכתר בהצלחה. לדעת ה"ברואים" שלי אני הוא הבורא והם לא מכירים שום דבר אחר.
סתם כך וכדי שלא לזהם יתר על המידה את השיח המתנהל כאן אשאלך שאלה קטנה: מה יקרה אם תקח עשרה בנשקי"ם קטנים או עשרה בני אברכים קטנים. אני חוסך לך את הטרחה -- אינך צריך להשיב. רק להבא שמור על לשונך. |
|
צר לי אך לא הבנתי כוונתך. מצידי הם יכולים להיות גם עשרה רבנים.
ואם כוונתך לרמוז לגזענות מצידי, עשרה כושים על אי בודד לקוח משם ספר של אגאתה כריסטי "עשרה כושים קטנים" ובכל מקרה "כושי" בעברית אינה מילת גנאי, ועיין מה שכת בלדד השוחי פה ברישא.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2011 02:00 |
|
| |
| שותפיפשט כתב: |  | טענתך, (בקיצור) היא כי הכל תלוי במעמד הר סיני ובטענת ריה"ל על "אב לא ישקר לבנו". נכון?
לא. לדיון שלנו זה לא נפק"מ מעמד הר סיני. הטענה היא שאנחנו יודעים על הבורא רק עד כמה שגילה לנו, ואין לנו שום דרך לדעת מעבר לזה שכך רצונו. |
|
ומאיין אתה יודע על הבורא? וכיצד הוא גילה לך? (או כמו שהגדיר מטפחת, מהיכן הנחת שיש בורא ושהוא אמר כך וכך?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2011 08:47 |
|
| |
| eli_s כתב: |  | טענתך, (בקיצור) היא כי הכל תלוי במעמד הר סיני ובטענת ריה"ל על "אב לא ישקר לבנו". נכון?
לא. לדיון שלנו זה לא נפק"מ מעמד הר סיני. הטענה היא שאנחנו יודעים על הבורא רק עד כמה שגילה לנו, ואין לנו שום דרך לדעת מעבר לזה שכך רצונו.
ומאיין אתה יודע על הבורא? וכיצד הוא גילה לך? (או כמו שהגדיר מטפחת, מהיכן הנחת שיש בורא ושהוא אמר כך וכך? |
|
יש כאן שתי שאלות שונות:
א. מה אנחנו יכולים לדעת על הבורא ?
וע"ז התשובה היא רק עד כמה שגילה לנו אודותיו.
ב. מתי וכיצד גילה לנו אודותיו ?
וע"ז התשובה היא במעמד הר סיני (ישירות לכלל ישראל בלי משה), ומשם והלאה ע"י משה (אשר הוסמך במעמד הר סיני לעינינו ) ושאר הנביאים (שבאים מכוחו של משה ע"פ הסימנים שבידינו).
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2011 15:26 |
|
| |
| שותפיפשט כתב: |  | טענתך, (בקיצור) היא כי הכל תלוי במעמד הר סיני ובטענת ריה"ל על "אב לא ישקר לבנו". נכון?
ומאיין אתה יודע על הבורא? וכיצד הוא גילה לך? (או כמו שהגדיר מטפחת, מהיכן הנחת שיש בורא ושהוא אמר כך וכך?
יש כאן שתי שאלות שונות:
א. מה אנחנו יכולים לדעת על הבורא ?
וע"ז התשובה היא רק עד כמה שגילה לנו אודותיו.
ב. מתי וכיצד גילה לנו אודותיו ?
וע"ז התשובה היא במעמד הר סיני (ישירות לכלל ישראל בלי משה), ומשם והלאה ע"י משה (אשר הוסמך במעמד הר סיני לעינינו ) ושאר הנביאים (שבאים מכוחו של משה ע"פ הסימנים שבידינו).
|
|
אז כמו שכתבתי, הכל בעצם תלוי במעמד הר סיני ובאב לא ישקר לבנו לדעתך?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2011 15:32 |
|
| |
| eli_s כתב: |  |
אז כמו שכתבתי, הכל בעצם תלוי במעמד הר סיני ובאב לא ישקר לבנו לדעתך? |
|
יש לי הרגשה שאתה מחכה שמישהו יאמר כן, אז הנה אני אומר כן,
בתכלס: תעזוב את הכוזרי, בלי הכוזרי ובלי התורה, כל משכיל היה מגיע לבד לתורה ולאלוקים,
|
| נשלח ב-4/1/2011 15:42 |
|
| |
| eli_s כתב: |  |
אז כמו שכתבתי, הכל בעצם תלוי במעמד הר סיני ובאב לא ישקר לבנו לדעתך?
|
|
אכן, מקור הידע שלנו הוא מעמד הר סיני.
|
|
|
|
|