|
|
| נשלח ב-13/1/2011 01:29 |
|
| |
בתגובה לדברי אישציפור מיום 12/1/2011 21:11 ואגב מה שמצחיק בכל הדיון הזה, שבעצם כל המדע מנסה לטעון שלטבע יש שכל , או שבאיזהשהוא אופן פלאי הטבע פועל עפ"י כללים שכליים (מצחיק שדוקינס ה"כופר" כביכול מתאמץ כ"כ להראות את זה...) אך כמובן שאותם "חכמים" לא מעלים בדעתם לשאול מאיפה הופיעו החוקים השכללים האלו בעולם... איש אינו טוען כי לטבע יש שכל. לטבע יש "התנהגות" ואנו עמלים לחקרה. לאחר כל אחת משש ההכחדות ההמוניות ( mass extinctions) שארעו בחצי מליארד השנים האחרונות, התרוקנו בתי הגידול משליטיהם, לפעמים כדי 95%, וניתנה הזדמנות למינים אשר עד כה חיו בשוליים, בגומחות מחייה, "לתפוש שלטון", לפרות ולרבות ולמלא את הארץ. לאחר כל ארוע הכחדה "תפשה" האבולוציה כיוון אחר ובתגובה לדבריו מיום 12/1/2011 שעה 23:25 וכי למדע יש תשובה ביחס ל"מוצא החוקים" ? יש!
|
|
|
|
| נשלח ב-13/1/2011 08:48 |
|
| |
מוצא החוקים הוא, אליבא דמטיראליסטים, בחומר עצמו. אם תרצה, אפשר לומר שלעולם אין חוקיות- הוא פשוט עושה את מה שהוא עושה כי ככה זה, סיבה ותוצאה. בא השכל האנושי ומצא שיש חוקיות בהתנהגות החומר, שיש סיבתיות.
בתור אדם דתי, אני כמובן סובר שהקב"ה הוא שהנחיל לחומר את קיומו, טבעו וצורתו. אבל זו אמונה, ולמדען שמתעסק בעולם החומר בלבד זה לא באמת משנה, מכיוון שהוא מתעסק בעולם התופעות. השאלה המטאפיזית "מה מקור חוקי הטבע" האי שאלה שלמדע אין תשובה עליה, וגם לא צריכה להיות. זה מחוץ לתחום השיפוט.
כפי שציינת, אין הכרח לקבל את זה שחוקי הפיזיקה מאז ומעולם התנהגו באותו האופן. מצד שני, אין לי סיבה להאמין שהם שינו את מהלכם: לא מצינו ראיות לכך, ולא נדרשנו לכך כדי להסביר את העולם סביבנו. כמו כן, מידת הסיבוך ששינויים דינאמיים שכאלו בחוקי הפיזיקה מכניסים לתפיסת העולם היא מרובה ביותר, ומכניסה מידה לא מבוטלת של חוסר וודאות בתפיסת העולם עד כדי הפיכת כל המדע לחסר ערך ממש (זה יהיה לא נעים אם מחר כח הכבידה יכפיל את כוחו, או שהכח האלקטרומגנטי יתבטל). כאן תער אוקהם פועלת את פעולתה, עד שנהיה חייבים להניח שאכן החוקים השתנו מפאת ראיות אמפיריות. דוקינס אגב ,לא טוען שהעולם פועל ע"פ חוקים שכליים, ובכל מקום שהאו כותב כם הוא טורח לצין שזה כאמור בלשון מליצה, רק כדי להקל עליו את המלאכת ההסברה (ולפעמים אף מוסיף גרשיים).
ואשמח גם אם תוסיף מה הם אותם בנוגע לאבולוציה אשר הם"ענינים מופרכים עוד יותר שלמעשה שייכים ברמה מסוימת לתחום המדע הבדיוני".
פשוט לי, האבולוציה נראית הגיונית ביותר (ורק אזכיר שמה שלפני ארבעים שנה היה מדע בדיוני, נמצא אצל כולנו בשימוש יום יומי)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/1/2011 21:47 |
|
| |
אלי, המסקנה היא שהשאלה האם העולם (או חוקי הטבע או כל גילוי אחר של המציאות הטבעית) הוא קדמון או לא נובע מהנחות יסוד שלא קשורות כלל למדע. אני מסיבותי שלי בוחר להניח שהעולם אכן נברא, ושהכללים על פיהם פועל החומר מושפעים מכללים "גבוהים" יותר , ובטלים לגביהם כשיש בכך צורך. (ע"ע קריעת ים סוף בקרוב בבתי הכנסת המובחרים :-) ) רוב עולם המדע מסיבותיו שלו (או כי פשוט אין לו שום רצון או יומרה לעסוק במה שמעבר, אחרי הכל לעולם הזה אין קשר לתורה שקיבלנו מסיני...) בוחר להניח שהעולם ו/או חוקיו (לדידי מהותית הדברים כמעט שקולים זה לזה) קדמונים . לשתי הנחות היסוד האלו השלכות שבונות למעשה "עץ" שלם של הבנות ידיעות דרכי חשיבה וניתוח נתונים, לענ"ד (הקובעת !! ;-) ) א"א באמת לעמת בינהן אם לא חודרים אל השורשים האלו, ואל ההשלכות שלהן על העץ כולו, ותכל'ס גם א"א להגיע לחכמה השלימה בלי מהלך יסודי ומקיף כזה.
גובנור (וגם הובס) סמנטיקה לא מעניינת אותי, זה שאף אחד לא טוען מפורשות שהטבע פועל על פי שכל מסוים זה ברור (אם היו אומרים כך לא היה מקום לכל הדיון הזה, ושבעת בני דודיו :-) ) לטעמי זו פשוט עובדה שבעצם זה מה שהמדע עושה, אפשר לטשטש ולכבס אם רוצים, ולא אפריע למי שרוצה לעשות כך, אך גם לא אימנע מלומר בקול שזה כיבוס וטשטוש, לטעון שהטבע פועל על פי חוק/ים שניתן להשיג בשכלינו , שקול לחלוטין לאמירה שטמון שכל בפעולת הטבע. גם אם יש מי שמאוד קשה לו לשמוע את זה. (ובעצם , למה ?) אגב גוברנור , וכי חוקי של סימטריה ואיזון אינם כללים של חכמה/שכל ? כך שלא סתרת כלום ואדרבה רק חיזקת.
הובס, עיין בתגובתי לאלי ולגוברנור. מעבר לכך אני חושב שבהחלט יש סיבות לחשוב שחוקי הפיסיקה כפופים לחוקים גבוהים מהם , גם אם חלקן לא נובע ישירות מתוך עולם הפיסיקה , אבל גם זה נובע מכך שהכרעתי שלעולם הפיסיקה אין קיום בזכות עצמו , ובטח שהוא אינו מהווה אוטוריטה עצמאית, דבר שקרוב להיות ע"ז בעיני. בעיני פיסיקה הוא פן מסוים של האופן בו האדם מבין את העולם ואת עצמו (...) , כשם שפילוסופיה או ספרות היא פן אחר, וזה שבזכות האחד יש היום מטוסים ואינטרנט לא הופך אותו לחשוב או מחכים יותר בהכרח, ומכ"מ על גביהם עומדת החכמה היותר שלימה , להפוך אותו לאיזו אוטוריטה שיש לה מה להגיד מעבר להבאת נתונים ונסיון לנתח אותם ולפתח טכנולוגיות עפ"י זה , זו לכל הפחות טעות אם לא גרוע מכך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/1/2011 23:40 |
|
| |
בתגובה לדברי אישציפור מיום 13/1/2011 שעה 21:47 אגב גוברנור , וכי חוקי של סימטריה ואיזון אינם כללים של חכמה/שכל ? כך שלא סתרת כלום ואדרבה רק חיזקת... חוששני כי לא הובנתי כהלכה. אין אלה חוקים של סימטריה. אלה השלכות בלתי נמנעות מהיות הרִיק (החלל) איזוטרופי (נטול עדיפות בכיוון כלשהו, אחיד בכל כיוון). נניח שבכיס שמאל שלי מצויים שלושה אגוזים, וכך גם בכיס ימין. הכיסים ותכולתם - סימטריים, מכיוון שמישהו הכניס כמות זהה של אגוזים מאותו מין לשניהם. אך הכיסים ותכולתם סימטריים גם כאשר הכיסים ריקים, בלא שמישהו הכניס דבר לכיסים. לא נחוץ מישהו כלשהו כדי ליצור איזוטרופיה לריק. דווקא אילו היה הריק לא איזוטרופי - היה מקום לשאול מי עשה זאת
|
|
|
|
| נשלח ב-13/1/2011 23:58 |
|
| |
צר לי אך לא הבנתי את הטיעון, אפשר בעברית פשוטה ?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2011 01:55 |
|
| |
| גוברנור כתב: |  | בתגובה לדברי אישציפור מיום 13/1/2011 שעה 21:47 אגב גוברנור , וכי חוקי של סימטריה ואיזון אינם כללים של חכמה/שכל ? כך שלא סתרת כלום ואדרבה רק חיזקת... חוששני כי לא הובנתי כהלכה. אין אלה חוקים של סימטריה. אלה השלכות בלתי נמנעות מהיות הרִיק (החלל) איזוטרופי (נטול עדיפות בכיוון כלשהו, אחיד בכל כיוון). נניח שבכיס שמאל שלי מצויים שלושה אגוזים, וכך גם בכיס ימין. הכיסים ותכולתם - סימטריים, מכיוון שמישהו הכניס כמות זהה של אגוזים מאותו מין לשניהם. אך הכיסים ותכולתם סימטריים גם כאשר הכיסים ריקים, בלא שמישהו הכניס דבר לכיסים. לא נחוץ מישהו כלשהו כדי ליצור איזוטרופיה לריק. דווקא אילו היה הריק לא איזוטרופי - היה מקום לשאול מי עשה זאת |
|
תסביר לי שאלה פשוטה שאני כבר מתחבט בה מזמן. הבה ניקח כדוגמא את הראיה או השמיעה. לתולעת מסויימת התפתחה מוטציה אשר איפשרה לה להבחין בחוש חדש בין חושך לאור בנקודה מסויימת בראשה. הדבר נתן לה עדיפות על פני חברותיה והמוטציה שרדה והתפתחה כך שלתולעת יש עין. איך ומדוע התפתחו שתי עיניים, שתיהם סימטרית משני צידי הראש? מה בין זה לבין אקראיות המוטציות?
איך קרה שכל החושים התפתחו בשווה משני צידי הראש? מדוע התפתחו שני ידיים ושניהם בדיוק משני הצדדים עם חמישה אצבעות שוות בגודלן? אקראיות???
תוקן על ידי eli_s ב- 14/01/2011 01:56:32
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2011 10:45 |
|
| |
[quote]אלי, , לטעון שהטבע פועל על פי חוק/ים שניתן להשיג בשכלינו , שקול לחלוטין לאמירה שטמון שכל בפעולת הטבע. גם אם יש מי שמאוד קשה לו לשמוע את זה. (ובעצם , למה ?) אגב גוברנור , וכי חוקי של סימטריה ואיזון אינם כללים של חכמה/שכל ? כך שלא סתרת כלום ואדרבה רק חיזקת.
.[/quote]
למעשה כתבת את מה ששמואל הוגו ברגמן קורא לו ה"מהפכה הקופקניקאית של קאנט": "כשם שסתר קופרניקוס את התפיסה הישנה על צבא השמים, כך הרס קנט את התפיסה, כי ההכרה היא רק צלומה של המציאות החיצונית... אנו רוכשים לנו את המציאות ע" מושגנו. מושגנו משמשים מכשיר, שעל ידו אנו מתגברים על התוהו ובוהו שברשמים. בהם אנו מציבים תחומים בתוך זרם ההפעלות. המציאות היא פרי עבודת הכרתנו...".
ואם תרצה, לענייננו: המציאות והחוקים שאנו מוצאים במציאות אינם אלא השלכה של העולם הפנימי שלנו על העולם החצוני לנו. ומהיכן הגיע אותו עולם פנימי? שאלה מענינת. אבל השכל אותו אנו מוצאים במציאות אינו אלא השתקפות שכלנו שלנו. ובעצם בסיפא ענית על טיעונך ברישא: מצד אחד טענת כי ישנם חוקים "שכליים" ששולטים במציאות מתוקף זה שאנחונו מסוגלים למצוא אותם, מצד שני אנו מוצאים בעצם רק את השתקפות שכלנו שלנו. (ואז נשאלת השאלה: מה מקור שכלנו?)
אך בכל מקרה: הפיזיקה והמדע הם בהחלט אוטוריטה בכל הקשור לעולם החומר. הטכנולוגיה היא רק יישום של כלים מדעיים, אך עולם המדע משתרע הרחק מעבר לטכנולוגיה. מה שהיום טכנולוגיה, אתמול היה בלתי אפשרי. פשוט עניין של זמן. חלק אינטגרלי של המדע הוא עיצוב תפיסת עולמנו. לפני חמש מאות שנה היה אפשר לומר כי אין זה תפקידו של המדע לקבוע האם השמש או כדור הארץ עומדים במרכז העולם. אך המדע הביא את הנתונים, וגזר מכך את תמונת העולם. לפני כן היה אפשר לומר כי אין זה תפקידו של המדע לקבוע אם העולם שטוח, או אם הוא עומד על גב ארבע צבים. אבל הוא הצליח להוכיח שאין זה כך. המדע גם הצליח להראות שהעולם אינו סטטי: היקום מתרחב, האורגניזמים מתפתחים, ומזה גם קיבלנו הפרכה לתפיסת קדמות העולם אך גם קריאת תיגר על סיפור הבריאה. לפני אלפיים שנה הניחו שיש ארבע יסודות או "מהיות חומריות", והיום יודעים שיש יותר ממאה. זה שינה את תפיסת העולם. גם תפיסת הנפש השתנתה בעקבות חקר המח, מהות החולי והבריאות השתנו בעקבות גילוי החיידקים והכולסטרול.
לעניין שאלת הסימטריה של החושים שהעלה eli_s : שאלה מעניינת. באופק הרחוק ניתן לומר שהיא נגזרת של טיבו של העולם התלת מימדי וטיב החומר, אך במישור הקצת יותר פרקטי: זוג עיניים/אוזניים מעניקים את היכולת לדעת מרחק ממקור אור/קול. עין אחת זה טוב, אבל לא מספיק, שלש זה יותר ממה שצריך. הסיבה שיש חמש אצבעות היא כנראה מאותו הנימוק: זה הכי שימושי. עם זאת יש לציין שלא לכל האורגניזמים יש חמש אצבעות ויש ראיות ממאובנים ומביולוגיה מולקולרית שהייתה תקופה שמספר האצבעות היה יותר גדול (ועד היום יש אנשים שצצה להם אצבע שישית, או סוסים שמגדלים ציפורניים במקומות בהם היו להם פעם עוד אצבעות)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2011 11:01 |
|
| |
הובס צטטצ את הוגו ברגמן <כשם שסתר קופרניקוס את התפיסה הישנה על צבא השמים, כך הרס קנט את התפיסה, כי ההכרה היא רק צלומה של המציאות החיצונית... אנו רוכשים לנו את המציאות ע" מושגנו. מושגנו משמשים מכשיר, שעל ידו אנו מתגברים על התוהו ובוהו שברשמים. בהם אנו מציבים תחומים בתוך זרם ההפעלות. המציאות היא פרי עבודת הכרתנו... >
שאלת תם - אם כך כיצד אנו חוזים את העתיד? כיצד יתכן שהכרתנו היום משפיעה על מה שהכרתנו תזהה מחר?
|
| נשלח ב-14/1/2011 12:37 |
|
| |
בעב האם אין הכוונה שאנו בונים לנו תבניות הממשיגות לנו את המציאות לפי מיטב הבנתנו. אין הכרח כי התבנית נכונה לגמרי או אף ברובה, אבל יש בה צורת הבנה של המציאות שעוזרת לנו לפעול. התבנית יכול ותשתכלל (יחסות לעומת ניוטון) ואולי יכול תיאורטית גם שתגיע לשלימות.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2011 13:14 |
|
| |
נראה לי שהאבחנה הזו של קאנט לא סותרת את היכולת להשליך על העתיד, רק שהשלכות אלו הן נגזרת של תפיסת העולם העכשווית שלנו. מכך שניתן לנבא תופעות ניתן למצוא אישוש לך שתפיסת העולם שלנו והמדע הן לא "סתם" תמונותה פסיכולוגיות, אלא ייצוג אמיתי של העולם.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2011 00:40 |
|
| |
הובס, צר לי אבל זה שאתה (ושאר מאמיני המדע) חושבים שההוכחה שהעולם לא יושב על גבם של צבים , זהה בתקפותה לטענה שכדור הארץ אינו המרכז , זו בעיה שלכם ושלכם בלבד. מרכז יחוס נקבע לפי נוחיות ו/או רצון של הקובע. מבחינה אסטרונומית אכן יותר קל לתאר את השמש כמרכז המערכת בה נמצא כדור הארץ, מבחינות אחרות (שהן רוב הבחינות שרלוונטיות לחיינו) הקביעה הזו חסרת משמעות, וכמובן שאפשר לקבוע תחתיה קביעה אחרת. בכל מקרה , לגבי הרישא של דבריך שהיא היותר משמעותית לענייננו מה שהבאת בשם קאנט הוא בדיוק הלופים המחשבתיים שהניסיון האנושי להתחכם גורם, ומביא לאובדן הדרך אל הדעת השלימה. בסופו של יום אם לא נקבע איזהשהוא עוגן למושג הדעת, נאלץ כל הזמן לעשות פינג-פונג בין ההחלטה שמקור הדעת היא באדם או שהיא קיימת במציאות, או שפשוט נתעלם מהשאלה ונקפוץ לסיפא של דבריך. כלומר נניח שהמדע הוא אוטוריטה למרות התהום שפעור מתחתיו... וזו בדיוק הבעיה התהום פעורה מתחת לאוטוריטה (עם או בלי מרכאות) הזו, כל עוד לא תמצא עוגן משמעותי שיתן לה תוקף, דילוג כזה מן הסתם ישכנע את ההמון שחולם על אייפון חדש , וימשיך להעניק לו את אשלית הודאות שמקלה עליו את החיים למרות ההבנה המסתתרת אי שם שכל זה חסר טעם והולך לאבדון, אבל מי שחפץ באמת משמעותית ישלול את הדברים ואת הרלוונטיות שלהם לחייו בבוז. (למעט את רצונו באייפון חדש ואת שימושו באינטרנט וכד' כמובן)
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2011 00:41 |
|
| |
| hobbes כתב: |  |
לעניין שאלת הסימטריה של החושים שהעלה eli_s : שאלה מעניינת. באופק הרחוק ניתן לומר שהיא נגזרת של טיבו של העולם התלת מימדי וטיב החומר, אך במישור הקצת יותר פרקטי: זוג עיניים/אוזניים מעניקים את היכולת לדעת מרחק ממקור אור/קול. עין אחת זה טוב, אבל לא מספיק, שלש זה יותר ממה שצריך. הסיבה שיש חמש אצבעות היא כנראה מאותו הנימוק: זה הכי שימושי. עם זאת יש לציין שלא לכל האורגניזמים יש חמש אצבעות ויש ראיות ממאובנים ומביולוגיה מולקולרית שהייתה תקופה שמספר האצבעות היה יותר גדול (ועד היום יש אנשים שצצה להם אצבע שישית, או סוסים שמגדלים ציפורניים במקומות בהם היו להם פעם עוד אצבעות)
|
|
שאלתי בעיקרה לא נסובה על מספרם (למרות שגם זו שאלה. הכל מתאים בדיוק 2?) אלא על מיקומם. הרי מדובר במוטציה אקראית. מה פתאום היא התפתחה בסימטריה מושלמת??
לתולעת הראשונה התפתחה עין בנקודה איקס. אחרי X דורות התפתחה עין שניה, בדיוק במקום סימטרי לעין הראשונה? וכן באוזניים, אונות, נחיריים, משושים שיניי, פה במרכז, אף במרכז, וכו? ובכל הטבע???
הסימטריה כל כך משונה עד שהיא די סותרת את רעיון האקראיות לטעמי. מה דעתך?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2011 01:20 |
|
| |
אלי, הבעיה בתירוץ של הובס ודומיו היא הרבה יותר משמעותית, היא פועלת בלוגיקה הפוכה, במקום לנסות להסביר איך יתכן שנוצר מצב כזה , הם משתמשים בלוגיקה הפוכה, המצב הוא כזה , ועכשיו נותר לנו רק להסביר למה. כך כל שאלה על בעיות בתאוריה תישלל כי "עובדה שכך המצב" אלא שהמסקנה הזו היא למעשה גם הנחת היסוד כך שממילא אין לכל הטיעון שום משמעות, באשר הוא טיעון מעגלי.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2011 02:31 |
|
| |
אוך, מתסכל. כתבתי תגובה ממש יפה והיא נמחקה. אשחזר ממש בקצרה: נכון, שתי הטענות בדבר מרכז היקום ועניין ארבע הפילים אינו אותו הדבר, אך קביעת מרכז ונקודת ייחוס אינו רק עניין של קביעה שרירותית. אפשר לומר שירושלים נמצא באמצע הדרך בין חיפה לתל אביב. כדי שכדור הארץ יהיה במרכז מערכת השמש או במכרז היקום הוא באמת צריך להיות שם- והוא כנראה לא. מה שכן, הוא נמצא במכרז נקודת התצפית שלנו על היקום.
לענ"ד, אותם לופים מחשבתיים אינם חסרי משעות או מובילים לאבדן הדרך מן הדעת השלמה. את מה שקאנט טען, אפשר גם לומר במילים: מבשרי אחזה אלוקה'. את הדילמה הזו אפשר לתאר בתור הרצו ושוב שבין צלם אלוקים שבאדם לבין צלם אלוקים שבעולם, בין אור מקיף לאור פנימי, בין אלוקים טרנסנדנטי לאלוקים אימננטי.
חוששני שאני לא רואה את התהום הפרושה לרגלי המדע. כפי שציינתי, את המדע מעניין עולם התופעות. האם זו רק השתקפות של הנפש האנושית או לא - לא ממש מעניין את המדען. זה תחומם של הפילוסופים והתאולוגים.
לצערי גם, את אותם המונים שרודפים אחרי אייפון או סוודר לאיגואנת המחמד לא ממש מעניין אם יש הצדקה פילוסופית לצד זה או אחר בדיון. או שהם מאמינים או שלא. גם לא חסרים מאמנים שבכל זאת לא עוצרים לרגע לחשוב מאיפה באו ולאן הם הולכים, או פילוסופים מטיריאליסטיים המתייסרים בחיבוטי נפש עזים לגבי מקומם בעולם. מי שרוצה לתלות במדע את האחריות להרגשת חוסר המשמעות שבחייו- שיבוסם לו. לא בגלל זה נפסיק להשתמש בטלסקופים או לשחזר מאובנים.
לעניין הסימטריה והראש שהעלה eli, גם כאן יש בדבר הגיון פונקציונלי שלמיטב ידיעתי קשור יותר לאופן ההתפתחות של הסימטריה. עקרון החסכנות פועל באופן חזק ביותר בעולם הטבע (ואקדים תרופה למכה: כשיש בזבוז משאבים למראית עין, לרוב אפשר למצוא לכך סיבה טובה). ההתפתחות המורפולוגית של יצורים לרוב מתבצעת בצורה של הכפלת איברים קיימים, או אף מקטעים שלמים. כלומר: לא התפתחה עין אחת, ואח"כ עוד עין. שתי העיניים התפתחו במקביל, מכיוון שהתפתחות הגוף היא כתמונת מראה (לא לחלוטין, אבל בגדול) בכל הקשור להתפתחותו. הסימטריה הזו מאפשרת חסכנות רבה בכל הקשור למידע הגנטי ומאפשרת בנייה של איברים בצורה חסכונית. יש עדיפות להתפתחות סימטרית גם מבחינה פונקציונלית. גם כאן יש להסתייג: יש אי סימטריות, אך לרוב הן משניות. רוב היצורים סימטריים ברוב גופם. אם יש אי סימטריה, צריך למצוא למה יש אותה ולמה היא טובה. לדוגמה: מוטציה בזבוב שתגרום לו לבעיה בכנפיים- תגרום לבעיה בשתי הכנפיים, ימין ושמאל, למרות שמבחינה גנטית רק גן אחד עבר מוטציה. הגן הזה שולט בהתפתחות שתי הכנפיים (כלומר: אין מערכת גנטית נפרדת לגוף השמאלי ולגוף הימני. יש מערכת אחת להכל).
צריך גם להבהיר שהאבולוציה אינה אקראית. מוטציות הן כן, אך האבולוציה אינה. אני לא בטוח שאני מבין מה מעגלי בטיעון שלי. אבל אתה צודק בדבר אחד אישציפור: המציאות היא כפי שהנה, אין לי ברירה אלא לקבל אותה. למה יש סימטריה בעולם החי? התשובה היא לא "ככה". אני יכול להביא המון סיבות אפשריות ל"למה נוצר מצב כזה" (ואני לא בטוח שאני מבין למה אתה מתכוון: למה העולם תלת מימדי? לזה אין לי פתרון. למה יש יתרון לשתי עיניים ולא לשלש? לזה יש סיבה בכלל לא רעה ומובנת לחלוטין. אם ימצא יצור עם שלש עיניים רגילות, "רואות", הוא בהחלט יהיה חריג ויהיה מעניין לבחון למה הוא התפתח כך, מכיוון שבמבט ראשון זה לא הגיוני).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2011 11:14 |
|
| |
מי שנכנס לאשכול הזה במחשבה ש"המדע חושב שלעולם יש שכל" צריך קודם כל ללמוד מהו מדע כדי שיהיה בן שיח סביר להפרכת הטיעונים פה.
|
|
|
|
|