בית פורומים עצור כאן חושבים

מסורות אגדה וגלגוליהן

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-14/1/2011 09:14 לינק ישיר 

אמשלום כתבה –" יש בינינו הבדלי גישות משמעותיים ביותר (גם) לגבי סדר העדיפויות הטקסטואלי של המקורות".
כוונתך "מי בראש", הלכה או אגדה? האם את חושבת כי מה שעמד בראש סדר יומם של התנאים והאמוראים היה האגדה והסיפור? חושבני שאין לך עיוות גדול מזה. קשה להוכיח זאת. הוכחה יכולה להיות מההיקף המוקדש בספרות דאז להלכה ולאגדה ואת תנפנפי במדרשים. אבל חושבני שאם בעיני חכמים אלו היה המרכז האגדה אזי הם פספסו בגדול בהנחלת מורשתם. הישיבות בבל היו צריכות לעסוק הרבה יותר באגדה ופחות בהלכה, ולא כך היה.

באשר לפירוש הספרות דאז לפי השקפת עולם נוכחית – ראשית (ואין זה עיקר העניין) חושבני שיש סכוי גדול יותר שרבנים דהיום, שהתלמוד הוא לחם חוקם מבוקר ועד לילה, עולמם המחשבתי יהיה דומה יותר לזה של חז"ל מאשר שעולמות אחרים יהיו קרובים איליו (ואני מודע היטב לפער הקיים בעניינים מסויימים, ואעפ"כ).

שנית, איני מומחה גדול בפרשנות ספרותית, אבל מהמעט מן המעט שאני יודע לא נראה לי כי התלמוד ערוך לפי שיקולים כאלו (וכמראה מקום – הגזירה שווה שלכן אחורי [ידיהם] אחורי [ר' מאיר], הנראית לי ספקולטיבית לאור העינייניות ההלכתית של הבטוי אחרי ידיהם). בעיקר בגלל שאני מעדיף לקבל פרשנות פשוטה על פני ספקולציות רמוזות, והפרשנות הפשוטה מורה על  ספר שהעריכה האומנותית ודקויות משחקי ורמזי לשון רחוקות ממנו. זה כמעט כמו למצוא פרשנויות כאלו בפסקי דין (שגם בהם לפעמים משובצים פסקאות קישוטיות של השופטים). זה אינו סוג האנשים הרומז את דעתו על פי משחקי לשון המקובלים בספרות.

ובכלל – מדוע לשחק ולהשחיל את רעיונותייך בתלמוד? אמרי אותם לכשעצמם. מה ההיתלות בחז"ל מוסיפה לנכונות הרעיון?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2011 12:39 לינק ישיר 

[תלמיד,

א. איני חושבת שהאגדה היא "בראש", אבל עורכי התלמוד ומחבריו בחרו להשתמש גם בסיפור ככלי "עבודה" שלהם. בעיני, מי שמתעלם מן הכלי הזה ולא מנסה להבינו, באופן שמבינים סיפור (כלומר, לא רק בעיניים היסטוריות או הלכתיות), מגיע להבנת רבדים מסויימים בכתוב ומפסיד אחרים. את העובדה שחכמים לאורך הדורות בחרו כך ולא אחרת איני זוקפת לחובתם - זו היתה האג'נדה שלהם, אלה היו הכלים שהיו קרובים יותר לליבם וזו זכותם המלאה. כיום, משמוצעים גם "משקפיים" אחרים לקריאה (ארכיאולוגיה, תיאוריות כלכליות וחברתיות שונות, ספרות ועוד), נראה לי ראוי להשתמש גם בהם, ולא להמשיך ולקרוא את הכתובים רק באמצעות עזרים המאפשרים ראייה מתוחמת ומצומצמת בלבד.

ב. אכן, בענייני הלכה והבנת הפילפול ההלכתי יש למי שעוסק בכך גם היום יתרון, אולם האם יתרון זה עומד גם כשמנסים להבין את הסיפור, ואפילו את משמעות השילוב של האגדה בתוך ההלכה? איני בטוחה כלל.

ג. אני חולקת עליך עמוקות בנקודה זו. כל עריכה של טקסט יש בה - בין במודע ובין שלא במודע (ואני בהחלט מייחסת לעורכי התלמוד מודעות) - גישה "ספרותית". חזרה על מילים וביטויים, שילוב של דיונים הלכתיים בתוך סיפורים ולהיפך - של סיפורים בתוך דיונים הלכתיים, שימוש בקטעים ממקום אחד גם במקומות אחרים - כל אלה מושפעים משיקולי עריכה, שבתוכם יש משקל רב לגישה "ספרותית". כאמור, לטעמי מי שבוחר להתעלם מכך לא יצליח לרדת באמת לעומקו של התלמוד ולהבנת כל רבדיו.

ד. כפי שאמרתי, לענ"ד כל הפרשנים (כן, גם אלה שמבקשים ללמוד הלכה מן התלמוד) מוצאים בטקסט רעיונות שנוגעים לליבם. אם הם כנים וישרים הרי שהם מסוגלים לקרוא בתלמוד גם רעיונות שאינם מקובלים עליהם. אם הם אוהבים את התלמוד ומחוייבים אליו הם ימצאו את דרכם ליישב את אלה בתוך עולם המחשבה שלהם, שהרי אחרת הם גוזרים על עצמם מרחק רגשי מן הטקסט ומנתקים עצמם מן המקורות.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2011 10:30 לינק ישיר 

אמש

א. כתבת "איני חושבת שהאגדה היא "בראש", אז מה כוונתך ב–" יש בינינו הבדלי גישות משמעותיים ביותר (גם) לגבי סדר העדיפויות הטקסטואלי של המקורות". ? מתברר שלא הבנתיך.

העקרון נכון, אבל אני מאוד סקפטי בעניין אכיפת צורת הקריאה שלך על עורכי התלמוד. קצת מוזר לי שבכל החומר האגדתי הרב אין מעט שבמעט רמזים כיצד לקרוא (נניח כאשר דנים בטקסט קדום יותר אין צורת קריאה כזו, למעט גז"ש וכדו' – גם באגדתא ע"י חכמי התלמוד בטקסט הקדום), אבל בחלק ההלכתי יש ויש. זו הטענה העיקרית.

ב. יש יתרון רק בקירבה מנטלית. לא יותר.

ג. שוב - ראי א. ועוד – האם גם בטקסט משפטי יש משקל לשקולים הספרותיים?

ד. ככלל אני מסכים לזה, להוציא הפן הרגשי ששורבב ("אוהבים" "מרחק רגשי")

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2011 10:57 לינק ישיר 

תלמידטועה כתב:
   מדוע לשחק ולהשחיל את רעיונותייך בתלמוד? אמרי אותם לכשעצמם. מה ההיתלות בחז"ל מוסיפה לנכונות הרעיון?

תלמיד, האם קבלת תשובה לשאלתך ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2011 11:32 לינק ישיר 

את הדוגמה הבאה אני מבקש לפתוח בדרך של חידה.

האם רבי יהודה הנשיא היה נשוי לשתי נשים בו זמנית, או לחילופין האם התאלמן רבי ונשא לאחר מכן אשה אחרת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2011 11:46 לינק ישיר 

לפי מה שזכור לי הוא התאלמן- ורצה לשאת את אלמנתו של ר' אליעזר- בר שמעון, היא השיבה לשליחים שלו- כלי שהשתמש בו קודש ישתמש בו חול?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2011 11:53 לינק ישיר 

שבוע טוב ירוחם ידידי, 

אני מתכוון כאן לסוגיה בבלית שיש בה תשובה מפורשת לשאלתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2011 12:02 לינק ישיר 

לאליעזרט

האם כוונתך לנאמר בקטע זה?

"המקבילה במדרש ובתלמוד הבבלי מוסרת שרבי אלעזר בן שמעון היה לומד תורה, וכשבא לשכב במיטתו היה מקבל עליו את כל ייסוריהם של ישראל. כשהגיע הזמן לעסוק שוב בתורה, היה משלח את הייסורים. כאשר ניסה רבי יהודה הנשיא לחקות אותו, באו עליו הייסורים ולא עזבוהו. מסכמת האלמנה: "מעלים בקודש ולא מורידים". מתברר אפוא שרגשי הנחיתות שהיו לרבי יהודה הנשיא ביחס לרבי אלעזר בן שמעון המשיכו לתת את אותותיהם גם אחרי מותו של האחרון. אפשר שהקונפליקט הזה התיישב בסופו של דבר כאשר רבי יהודה הנשיא העניק סמיכה לבנו ההולל והבור בתורה של רבי אלעזר בן שמעון, והכניס אותו לאוהלה של תורה "

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2011 12:07 לינק ישיר 

צענע, 

כמדומני שירוחם כבר הביא מסורת זו. אבל לא, כי לפי מסורת זו הוא רק ביקש את ידה ותו לא. אבל כאמור
אני מתכוון למסורת בבלית שאומרת בעניין זה דברים מפורשים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2011 14:27 לינק ישיר 

על פי הבבלי במסכת כתובות רבי ציווה על בניו בשעת פטירתו: 'כבדו את אמכם' = אשת אב!

מה דעתכם על כך האם אכן רבי נשא אשה על אשתו, או לאחר שהתאלמן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2011 14:48 לינק ישיר 

לא זכור לי בש"ס שמזכירים בכלל שהיתה לו אשה. כפי שמוזכר אצל ר' אליעזר או ר' עקיבא ואחרים, אין להניח שהיו לו שתי נשים- דבר יוצא דופן במעמדו- ולכן הגמרא היתה אמורה להזכיר זאת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2011 14:56 לינק ישיר 

כתובות קג א:

ת"ר בשעת פטירתו של רבי אמר לבני אני צריך

נכנסו בניו אצלו אמר להם הזהרו בכבוד אמכם...

הזהרו בכבוד אמכם דאורייתא היא

דכתיב כבד את אביך ואת אמך

אשת אב הואי...

כלומר, 'אמכם' לאו דווקא אלא הכוונה לאם החורגת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2011 15:01 לינק ישיר 

אליעזר
מכאן אין ראיה- כשהזכיר להם מצוות כיבוד אם-  המשיך ודרש גם את הדרשה שהאת בא להוסיף-כלימוד. דבר שאנו יודעים היום כברור, אז זה כנראה זה לא היה כל כך מוכר.

דבר מצאנו כבר כי לאחר אמירת המאמר הרלונטי- אפרופו הזכירו גם דבר נוסף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2011 15:05 לינק ישיר 

ירוחם, 

לא הבנתי דבריך כלל. עיין היטב בגמרא ותראה שעל פי דברי הגמרא הפשוטים רבי ציווה לבניו לכבד את אשתו שלא הייתה אמם של הבנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2011 15:10 לינק ישיר 

אליעזר-
 אני לא הבנתי כך- הוא ציום על אימם מולידם. וכדרכו של ת"ח שעוסק בתורה תמיד. המשיך את הלימוד שלומדים  ודורשים מהמילה את

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מסורות אגדה וגלגוליהן
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.