|
|
| נשלח ב-30/1/2011 09:24 |
|
| |
נישט,
תודה על התיקון. אכן החלפתי גברא בגברא, ואת המאמר כתב הרב שלמה לוי.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2011 09:54 |
|
| |
בתגובה לדברי הרב מיכי.
פשטות לשון המשנה בסנהדרין היא שיש בדיני ממונות חובות כמו זכויות. אבל כידוע אין להקשות על אחרונים מהפשט.
אני מצטרף להערתו של בעלבעמיו לגבי שיטת הרמב"ם. הר"ן הוא חידוש גמור וכמעט שניתן לומר חידוש בלתי מתקבל על הדעת. הרמב"ם גם היה משביע את החייב שבועה והיה מסלק את הדיין שלא מוכן לדין דין תורה ולא ההפך.
בכל מקרה גם אם כל דיני ממונות הם זכויות שה"זכאי" יכול לוותר עליהם הדברים לא תקפים לכאורה לעניין שבועת הדיניים שהוא הנדון כאן. גם אם נפלפל ונאמר שאין כאן חובת שבועה אלא זכות השבעה. בכל מקרה כיצד מכריחים אותי ב"ד לוותר על השבועה שהוא צריך להשבע לי? האם גם שבועה זה ממון? ואני מדגיש במיוחד כשאני מעוניין שישבע.
דברי הרב קוק [ במאמרו של הרב לוי] שסכום נמוך לא ראוי להשבע עליו תמוהים במיוחד הרי דין פרוטה כדין מאה.
האם ייתכן שהדיינים עצמם לא מאמינים באפקטוויות של השבועה??
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2011 10:56 |
|
| |
חיימאיר, אני לא דיברתי על השאלה מדוע לא להשביע, אלא על אספקטים שהתעוררו במהלך הדיון ששיקפו את הטעות הזו.
בעל, אכן מהרמב"ם נראה שהוא אינו מקבל את דברי הר"ן (כנראה גם בקשר לתפקיד המלך, והדברים עתיקים), אבל לענ"ד דברי הר"ן הם עובדה פשוטה, שכל המתבונן בהלכה רואה אותה.
נדב, לא הבנתי את הערתך לגבי חיוב בד"ש. זהו חיוב דתי, ומסיבות דתיות כלשהן לא בי"ד הוא שמטיל אותו. להיפך, מכאן ראיה עוד יותר טובה לכך שלא מדובר במערכת משפטית, שהרי אם זה חיוב כלפי השני אז למה באמת לשלם אותו רק בד"ש?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2011 12:03 |
|
| |
אילו היינו מקימים את כל דיני התורה כיום, אזי הענים היו אוכלים מן המעשרות לקט השכחה והפאה. לכל אדם היתה חלקת אדמה עליה היה חי. היה מקבלה בחינם. כל המציאות היתה נראת שונה לחלוטין. הבית היה קיים וכבוד ה' ביב נראה. השבועה היתה מתיקרת. והגניבה היתה מתמעטת. זלותו של בית הדין נובעת מכך שאיננו מקיימים התורה בכללותה ועל כן דינו נראים לנו כפחות מציאותיים. עלינו לקיים כל ציווי התורה בכללותה. המציאות תהייה שונה ודיני התורה יראו לנו באור חדש וכבוד ה' יתגלה בעולם ונקיים סוף סוף את אשר נשבענו עליו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2011 12:09 |
|
| |
| ישראלגיא כתב: |  | אילו היינו מקימים את כל דיני התורה כיום, אזי הענים היו אוכלים מן המעשרות לקט השכחה והפאה. לכל אדם היתה חלקת אדמה עליה היה חי. היה מקבלה בחינם. כל המציאות היתה נראת שונה לחלוטין. הבית היה קיים וכבוד ה' ביב נראה. השבועה היתה מתיקרת. והגניבה היתה מתמעטת. זלותו של בית הדין נובעת מכך שאיננו מקיימים התורה בכללותה ועל כן דינו נראים לנו כפחות מציאותיים.
עלינו לקיים כל ציווי התורה בכללותה. המציאות תהייה שונה ודיני התורה יראו לנו באור חדש וכבוד ה' יתגלה בעולם ונקיים סוף סוף את אשר נשבענו עליו. |
|
התרפקות על העבר לא מועילה כבר בדורות האלה.
עליך להתרפק על העתיד.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2011 12:11 |
|
| |
ישראל אתה רוצה לחיות במדינת עולם שלישי?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2011 12:12 |
|
| |
| ישראלגיא כתב: |  | | אילו היינו מקימים את כל דיני התורה כיום, אזי הענים היו אוכלים מן המעשרות לקט השכחה והפאה. לכל אדם היתה חלקת אדמה עליה היה חי. היה מקבלה בחינם. כל המציאות היתה נראת שונה לחלוטין. |
|
האם יש מצוה מן התורה (או אפילו העדפה) לחיות בחברה חקלאית?!
המאמצים צריכים להתמקד בהתאמה של החוק לחיים שלנו היום.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2011 12:24 |
|
| |
עציוני אני לא מבין גדול אך נראה לי שאני מסכים איתך, וזה הוא בדיוק תפקידו של סנהדרין - והם יתאימו הציווי התורני למציאות הנוכחית. ובעל בעמיו אני מאמין שנהיה אור לגויים אם נעשה זאת. בטח לא שום מדינת עולם שלישי.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2011 12:44 |
|
| |
| שותפיסוד כתב: |  | התרפקות על העבר לא מועילה כבר בדורות האלה.
עליך להתרפק על העתיד. |
|
כבר אמר מי שאמר " קשה מאוד להתנבאות בייחוד לגבי העתיד.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2011 12:54 |
|
| |
| מטפחתספרים כתב: |  | התרפקות על העבר לא מועילה כבר בדורות האלה.
עליך להתרפק על העתיד.
כבר אמר מי שאמר " קשה מאוד להתנבאות בייחוד לגבי העתיד. |
|
וזה בדיוק היה תפקידם של הנביאים- לספר לנו על ביאת המשיח ועל תחיית המתים.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2011 13:18 |
|
| |
| שותפיסוד כתב: |  |
וזה בדיוק היה תפקידם של הנביאים- לספר לנו על ביאת המשיח ועל תחיית המתים. |
|
ואני חשבתי שתפקידם היה להוכיח את העם על חטאיהם ולהורות את הדרך הישרה.
(אם תפקידם היה ללמד אותנו על תחיית המתים אז הם לא ביצעו את תפקידם כל כך טוב)
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2011 13:50 |
|
| |
מטפחת השותף הרי אמר דבר נפלא- עלינו להתרפק על העתיד- אין פרוש הדבר להתנבא מה יהיה בעתיד- אלא לצעבוד ולעשות כל מה שאפשר בשביל העתיד, העתיד זה גם בעוד דקה בעוד יום חודש ושנה, במקום להתרפק על העבר , שממנה שום טוב לא יצא ץ כי בסך הכל העבר ביחס להיום היה ביש אפילו ביש מאד, לכן לקוות לעתיד ולפעול עבורו הוא האידיאל
|
|
| נשלח ב-30/1/2011 13:55 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | מטפחת
השותף הרי אמר דבר נפלא- עלינו להתרפק על העתיד- אין פרוש הדבר להתנבא מה יהיה בעתיד- אלא לצעבוד ולעשות כל מה שאפשר בשביל העתיד, העתיד זה גם בעוד דקה בעוד יום חודש ושנה, במקום להתרפק על העבר , שממנה שום טוב לא יצא ץ כי בסך הכל העבר ביחס להיום היה ביש אפילו ביש מאד, לכן לקוות לעתיד ולפעול עבורו הוא האידיאל |
|
ירוחם, סוף סוף אנחנו יחד !
אגב, מה דעתך בעניין סקילה (זה נושא כרגע על הפרק באשכול סמוך) ? זה מהתורה, לא בדו מלבם. איך נוהגים בזה ?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2011 14:10 |
|
| |
שותף אם עיינת במה שכתבתי בפ' משפטים על ואלה המשפטים אשר תשים לפניהם. תבין אלוקים שם לפני עם ישראל את העקרונות, הרי איך שאני מכיר את הריבוינו של עולם, הוא ידע כי בעוד שלשת אלפים שנה חוקים אלו לא יהיו רלונטיים, כגון עבד עברי, שור שנגח וכ' וגם העונשים לא יהיו רלונטיים בכל דור ודור, בעניין הסקילה למשל- במדבר עדיין סקלו עם אבנים כל ההמון- בבית שני הפילו את הנדון מקומה שניה. ורק סמלית זרקו עליו סלע, אין להניח שהיום נחזור לסקול עם אבנים, כשם שאת דיני שור שנגח- לומדים היום על מכונית ונהגו. כך ימצאו גם את הדרך לשים אבן על ארונו של הנידון- כפי שעשו לעקביה בן מהללאל. כבר הר"ן עמד על כך שאי אפשר לקיים מדינה על פי דין תורה-
|
|
| נשלח ב-30/1/2011 14:18 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | שותף
אם עיינת במה שכתבתי בפ' משפטים על ואלה המשפטים אשר תשים לפניהם. תבין
אלוקים שם לפני עם ישראל את העקרונות, הרי איך שאני מכיר את הריבוינו של עולם, הוא ידע כי בעוד שלשת אלפים שנה חוקים אלו לא יהיו רלונטיים, כגון עבד עברי, שור שנגח וכ' וגם העונשים לא יהיו רלונטיים בכל דור ודור,
בעניין הסקילה למשל- במדבר עדיין סקלו עם אבנים כל ההמון- בבית שני הפילו את הנדון מקומה שניה. ורק סמלית זרקו עליו סלע, אין להניח שהיום נחזור לסקול עם אבנים, כשם שאת דיני שור שנגח- לומדים היום על מכונית ונהגו. כך ימצאו גם את הדרך לשים אבן על ארונו של הנידון- כפי שעשו לעקביה בן מהללאל.
כבר הר"ן עמד על כך שאי אפשר לקיים מדינה על פי דין תורה- |
|
רגע, רגע, רגע.
אז אתה מודה שיש מקום לחכמים להבין את דברי התורה ?
אם כן צריך להסתכל על התורה דרך המשקפיים של חכמים.
ולפי זה כל דבריהם קודש קודשים, ולא בדו מלבם כפי שטענת כמה פעמים בעבר.
|
|
|
|
|